T R E S T N Í O Z N Á M E N Í

 

Podezřelý : Neznámý pachatel, Mgr. Michaela Žáčková, vedoucí OSPOD P-9,radnice Vysočany
:    § 198 a) TZ – podněcování k národnostní a rasové nenávisti
Popis skutečností : Dne 7. prosince 2005 byl na nástěnce umístěné ve vestibulu vysočanské radnice, tedy na místě frekventovaném a veřejností hojně navštěvovaném, zjištěn leták centra ACORUS , nabízející služby bezplatné poradny zaměřené na problematiku domácího násilí. Tento leták obsahuje následující formulace : „Je na vás váš partner hrubý ? Chová se váš manžel, druh nebo přítel vůči vám násilnicky ? Myslíte si, že někdo z vaší rodiny, vaše kamarádka, sousedka nebo známá je obětí domácího násilí ?“
 
Tedy :  Autor letáku zcela jednoznačně a nepochybně vnucuje a podsouvá čtenářům naprosto zvrácený a ničím nepodložený dojem, že pachateli domácího násilí jsou vždy muži (druh, manžel, přítel – ponechme stranou logický nesmysl, že osoba, která na mě páchá násilí, asi nebude mým přítelem - tedy nikoliv družka, manželka či přítelkyně) a oběťmi naopak vždy ženy, a to výhradně  partnerky těchto násilníků.  Zcela záměrně je zde opomíjena skutečnost,  kdy je tomu právě naopak anebo kdy k domácímu násilí dochází mezi jinými rodinnými příslušníky (např. mezi vnukem a dědečkem nebo mezi synem a otcem, matkou a dcerou, vnučkou a babičkou, apod.). Těmto obětem domácího násilí poradna zjevně určena není, což sice trestným činem samo o sobě není, ale svědčí to o účelnosti vynaložených veřejných prostředků.
 
Za trestný čin lze ale zcela jednoznačně označit právě evidentní podněcování a šíření nenávisti k druhému pohlaví, tedy k mužům, kteří jsou neoddiskutovatelně vykreslováni výhradně jako agresoři, zatímco ženy jako obětní beránci, ač skutečnost bývá často opačná.
 
Ač  pohlaví nelze označit za národ či rasu, zcela jistě je štvaní jednoho pohlaví proti druhému předmětem právě tohoto trestného činu tak, jak ho měl zákonodárce na mysli, ač ho zřejmě podobná eventualita ani nenapadla, a proto není ve formulaci paragrafu výslovně uvedena (pokud by se OSZ domnívalo, že štvaní proti druhému pohlaví je v ČR beztrestné, mělo by to otevřeně vyhlásit a upozornit na tuto skutečnost parlament). 
 
Leták vyhotovil a vyvěsil neznámý pachatel (pravděpodobně pracovník či člen sdružení ACORUS – okolnosti nechť si policie laskavě ověří a vyšetří), Mgr. Žáčková však potvrdila, že o tomto letáku ví a že tam visí s jejím vědomím a že má dokonce další letáky k dispozici. Na tomto trestném činu se tedy podílela minimálně formou spoluúčasti. 
 
Podávajíc toto trestní oznámení, přeje si být naše občanské sdružení informováno o výsledcích šetření.
  
Za občanské sdružení K 213
 
  Ing. Jiří Fiala
současný mluvčí