NÁVŠTĚVA POSLANCE RADY EVROPY V ČR

 

Návštěva p. Hunaulta v ČR byla realizována na žádost občanských sdružení navštěvujících pravidelně Radu Evropy se stížnostmi na porušování základních lidských práv v České republice, především pak práv rodičovských a práva na spravedlivý proces. Při iniciaci této návštěvy hrál náš mluvčí, p. Ing. Jiří Fiala, rozhodující roli. 
 
Pan Hunault byl vyslán jako zpravodaj Rady Evropy zabývající se vězeňstvím a justicí. Jeho program byl tvořen návštěvami věznic na Mírově a na Pankráci a dále pak jednáními na půdě českého parlamentu s představiteli jak nevládních organizací, tak i českého veřejného života. Těchto jednání se zúčastnil jak náš mluvčí p. Fiala, tak i francouzský přidělenec při českém ministerstvu spravedlnosti p.  Jean-Michel Peltier.
 
Jednání byla ze strany našeho mluvčího využita především k prezentaci problematiky § 213, nesmyslnosti jeho samotné existence, jeho hluboce komunistických kořenů a jeho rozporu jak s tradičními rodinnými hodnotami, tak i mezinárodními úmluvami, ke kterým ČR dávno přistoupila.
 
Pan poslanec Hunault po návštěvách Mírova a Pankráce vyjadřoval podivení, za co se lze v ČR dostat do vězení a prohlásil, že nemalá část českých vězňů by se ve Francii před soud nejspíš vůbec nedostala a další nemalá část vězňů by od soudu odešla s výrazně mírnějšími tresty a že není tudíž potom divu, proč ČR zápasí s přeplněností věznic. Smysl § 213, na jehož základě jsou pak masově odsuzováni a do vězení posíláni rodiče dětí a stavěni tak proti svým potomkům, velmi často i proti vůli a zájmu potomků samotných, pak p. Hunault nedokázal pochopit a ptal se, proč jej parlament už dávno nezrušil. Od našeho mluvčího  se mu dostalo vysvětlení, že hlavním důvodem bude nejspíše skutečnost, že jak policie, tak i justice si na tomto masově zneužívanému paragrafu nahání jak objasněnost případů, tak i „efektivitu“ vlastní práce a pokud by byl zrušen, veřejnost by konečně naplno uviděla zoufalou nevýkonnost a ubohý stav těchto dvou královsky placených složek represivního aparátu státu.
 
Pan Hunault se dále zajímal i o stav osobních kauz našeho mluvčího p. Fialy. Byl informován v tom směru, že ač v trestní kauze „únosu“ vlastního syna byly – poté, co se o věc začala zajímat Rada Evropy – vyneseny osvobozující rozsudky, justice se nijak nezměnila a ani cestu změny dosud nenastoupila, pouze uhnula tam, kde vycítila nemalý mezinárodní dopad. Česká justice i nadále pronásleduje rodiče za snahu o výchovu vlastních dětí, hrubým způsobem pošlapává jak jejich přirozená rodičovská práva, tak i práva občanská, čehož nejlepším důkazem jsou vykonstruované procesy proti občanským aktivistům z řad rodičovských sdružení, opět zejména proti našemu mluvčímu. V rámci těchto zrežírovaných procesů, které se spravedlivým soudem nemají nic společného, jsou  i nadále porušována práva na spravedlivý proces, zejména pak právo na objektivní důkazní řízení, jak o tom svědčí především právě probíhající trestní kauza proti našemu mluvčímu před OS P-7. 
  
Pan Hunault slíbil všechny tyto poznatky zapracovat do své zprávy pro Radu Evropy, se kterou budou následně seznámeni čeští poslanci se žádostí o podání vysvětlení. Při dotazu, co se bude následovat, p. Hunault uvedl, že při nerespektování opakovaných výzev mohou být České republice krácena její hlasovací i jiná práva v evropských a mezinárodních institucích.
 
Na závěr schůzky si pan Hunault postěžoval na nedostatečnou podporu ze strany oficiálních míst, která byla věnována jeho misi, načež byl ujištěn, že sdružení K 213 mu tuto podporu v rámci svých možností na českém území poskytne  vždy a všude.
 
Poté pan Hunault poděkoval občanským aktivistům za jejich těžkou a obětavou práci při ochraně lidských práv a snahu o prosazení spravedlnosti v jejich vlastní zemi a vyjádřil naději, že toto setkání je pouze počátkem další, plodné spolupráce při dozoru nad výkonem práva v České republice, kde je evidentní nutná kontrola jak vnitřní, tak i vnější.
 
 
Za vedení K 213
 
 Ing. Jiří Krám              
       Karel Hájek