Ú V A H A pro změnu – zase justiční

 

 
Elektrikář pan Brejcha a kuchařka paní Prchalová byli středočeským krajským soudem definitivně osvobozeni, když předtím strávili osm měsíců ve vazbě a následně pak byli i pravomocně odsouzeni k šestiletému žaláři pro údajnou loupež, o které se později ukázalo, že ji nikdy nespáchali. Tato skutečnost vyšla najevo nikoliv dodatečným šetřením policie nebo státního zastupitelství, ale proto, že se k předmětné  loupeži přiznala její skutečná pachatelka, mnohonásobná vražedkyně Dana Stodolová.  Pokud by se nepřiznala, pan Brejcha a paní Prchalová by si pravděpodobně trest za nikdy nespáchanou loupež odseděli celý.
 
Člověk nemusí být příliš velkým odborníkem na justici, aby si snadno uvědomil, co tady všechno selhalo, co bylo v sázce a jak moc nakupené lajdáctví a letitý šlendrián státem dobře – a za nic – placených úředníků zničily dvěma nevinným lidem život.
 
 Co dělal policejní vyšetřovatel, na základě čeho vůbec vznesl obvinění, co předložil státnímu zastupitelství za důkazy, že to bylo schopno vypracovat obžalobu, jak prováděl soudce důkazní řízení, jak asi proběhnul odvolací soud a všechny opravné prostředky ?  Stručně řečeno – nijak. Jeden opisoval od druhého předchozí zjevně nepodložené nesmysly, namísto aby se snažil sám si skutečnosti ověřovat, jak je jeho dobře placenou povinností. Mozek tito justiční myslitelé neměli buďto vůbec nebo nebyli schopni ho použít a o smyslu pro spravedlnost nebo i jen základní lidskou slušnost darmo mluvit.  Hlavně už aby to měli ze stolu a běželi si pro prémie za zdárně vyřízený případ.
 
Tento týden přišlo ministerstvo spravedlnosti s tvrzením, že od počátku tohoto roku nastoupilo (resp. bylo dodáno) do vazby a výkonu trestu dalších 800 lidí a že to je strašně moc a že věznice nestačí a že by ministerstvo proto rádo postavilo  věznici novou za několik miliard korun z kapes daňových poplatníků. Zbývá se zeptat : Kolik lidí z těchto osmi set a i z těch zhruba devatenáctitisíc ostatních, kteří ve věznicích už  trávili čas před začátkem tohoto roku, jsou ti, kteří neměli to štěstí, že by se k „jejich“ vraždě, loupeži, krádeži nebo podvodu přiznal skutečný pachatel, takže to na ně policie (a následně pak i celá – zjevně nefungující – justice) prostě hodila, protože z nějakých důvodů měli tu smůlu, že byli zrovna „při ruce“. Kolik z těchto uvězněných je otců, kteří odjeli se svými dětmi na víkend a kolik je „domácích násilníků“, které si jejich expartnerka umínila vypudit z bytu a s překvapením (a potěšením) zjistila, že to jde velmi snadno ničím nepodloženými pomluvami a smyšlenkami ?
 
Při zjištění, k jakému justice dospěla v případě pana Brejchy a paní Prchalové, by se v civilizovaném státě dalo očekávat, že buďto na hodinu poletí ze svých míst všichni státní zástupci a soudci, kteří se na jejich případu jakkoliv podíleli, anebo odstoupí ministr spravedlnosti. A co se stane u nás ? Už teď si troufám předpovědět, že – nic. Prostě se holt justice „spletla“. A že by se aspoň co nejpokorněji omluvila ? Na co, splést se přece může každý, ne ?
 
 
 
Občanům nezbývá než se zeptat : Jak dlouho a hlavně jak často se bude justice za naše peníze takto „plést“? Dokud nezakusí ničím nepodloženou zvůli většina národa, aby pak byla přístupnější myšlenkám o tom, na co tento zatraceně drahý aparát „pletoucích se“ talárníků vlastně potřebujeme ? 
 
Třešnička na závěr : Oba nevinní mohli být osvobozeni mnohem dříve už soudem 1. stupně, pokud by se státní zástupce neodvolal. Jinými slovy : Pan státní zástupce u soudu 1. stupně už věděl, že čin nespáchali obžalovaní (neboť měl přiznání Stodolové) – a přesto se odvolal ? To jako aby přece jen potrestali nevinné, aby z toho státní zastupitelství nevyšlo zas tak špatně ?
 
Při této úvaze už vskutku jde mráz po zádech a vyvstává otázka, čí zájmy státní zastupitelství vlastně hájí . Zájem spravedlnosti rozhodně ne, zájem státu také asi ztěží. Zbývá pak už jen zájem vlastní – tedy udržení bezpracného příjmu na co nejvyšší úrovni po co nejdelší dobu .
 
A takovéto lidi že máme platit ze svých daní ? To snad nikdo nemůže myslet vážně !!
 
 
 
   Ing. Jiří Fiala
 současný mluvčí K 213 a Štrasburského výboru