DESATERO zásadní reformy justice

Odkud začít, co nevynechat a kde skončit... Nejlépe u funkční a moderní justice, se kterou budou občané alespoň Z 95% spokojeni.

 

 

____________________

 

 Desatero Zásadní Reformy Justice:

 


1. Přímé a doplňkové volby soudců a státních zástupců, občany, a to ve 4-letých obdobích; Konec definitivy soudců a státních zástupců,

 


2. Zavedení občanských soudních porot s právem vydat a vyhlásit rozsudek.

 

Zkušební a přednostní zavedení těchto porot u kauz žalob proti státu, následné rozšíření na všechny kauzy, zejména trestní.



3. Nepromlčitelnost nároků způsobených svévolí státu, především tzv. nesprávným úředním postupem nebo nezákonným rozhodnutím.



4. Zavedení nového trestného činu Vědomé falšování důkazů a přípravného řízení, který by mohl spáchat jen policista nebo státní zástupce, s trestní sazbou nad 5 let.

 


5. Zavedení nového trestného činu Vědomé překrucování práva, kterého by se mohl dopustit jen soudce, s trestní sazbou nad 5 let.

 


6. Zavedení precedenčního práva. Rozhodne-li soud jinak ve věci, kdy za zcela srovnatelných podmínek byl již vydán jiný rozsudek, znamená to automatické předložení věci Nejvyššímu soudu k posouzení i bez návrhu či odvolání účastníka řízení. Věc zrušená Ústavním nebo Nejvyšším soudem se zásadně předává jinému senátu, případně i jinému soudu, než který ve věci rozhodoval doposud.



7. Předseda soudu je funkce manažerská, nikoliv právní a je zde vyžadována především úspěšná předchozí praxe v manažerské funkci, nikoliv právní vzdělání. Výběr osoby se provádí zásadně veřejným konkursem. Výběr provádí porota, sdružující zástupce občanských spolků a místní samosprávy.



8. Princip samosprávy justice je zcela nepřijatelný, zvláště pak za stavu jejího současného personálního obsazení, a proto odmítnutí zavedení Nejvyšší rady soudnictví v podobě, navrhované současnou justicí a jejími vrcholnými funkcionáři, je zcela logickým důsledkem. Justice bude zodpovědná občanům ve volbách, proto žádnou samosprávu nebude potřebovat.



9. Ministr spravedlnosti má právo obnovit kterékoliv řízení, civilní či trestní a zrušit kterýkoliv pravomocný rozsudek a nařídit nové projednání věci. Je POVINEN  vymáhat po soudci zaviněnou škodu a je POVINEN  soudce, podezřelého z kárného provinění, neprodleně oznámit občanské kárné komisi.



10.
Občanské kárné komise řeší provinění soudců, státních zástupců a policistů. Jsou 9-tičlenné, v každém okrese (obvodu) jedna a jsou tvořeny delegovanými zástupci občanských spolků se vztahem k právní problematice.

 

 

____________________

____________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-09-05 14:56
K Desateru bych pridal tri dulezite veci:
1. Zruseni pingpongoveho projednavani veci.
Odvolani proti rozsudku musi byt kompetentne rozhodnuto soudem 2. stupne bez vraceni k soudu 1. stupne.
Dovolani musi byt rozhodnuto u soudu 3. stupne - NSCR bez vraceni k soudum nizsich stupnu.
2. Reforma institutu Dovolani:
Takove dulezite duvody, jako je Otazka zasadniho pravniho vyznamu a Diformita rozhodnuti soudu 1. a 2. stupne musi byt opet pripustne duvody pro podani Dovolani.
3. Pravni moc rozsudku az po vycerpani vsech opravnych prostredku:
Je nepripustne, aby nevinny clovek, ktery byl odsouzen k 13-ti letum vezeni (Necesany) musel ihned nastoupit do vezeni i presto, ze podal Dovolani.
Necesany bude muset po Lnenickove rozsudku nejdrive nastoupit do vezeni, aby se z nej po 6-ti mesicich opet dostal na svobodu po docasne osvobozujicim Usneseni NSCR, ktere mu umozni dalsi (treti) pingpongove kolo.
Z.
_____________

Je hlavně nepřípustné, aby dvě soudní kola proběhla - s tím, že odsoudí nevinného člověka, v případě Nečesaného dokonce zjevně cíleně.

Osvobozující usnesení NS ČR ... :-) v ideálním případě.

Daleko pravděpodobnější bohužel je, že to dají tomu senátu, u kterého budou vědět, že Lněničku a spol. podrží - což při dnešním obsazení NS je naprostá většina.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-09-05 14:59
Hledá se president :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-09-05 20:28
Za užitečné doplnění shledávám následujicí ustanovení:

- Soudce nebo státní zástupce, pozbývá imunity v přídech,kdy se prokazatelně dopustil přestupku, přečinu nebo trestného činu.
- Předseda soudního senátu (poroty), jehož rozsudek byl zrušen rozsudkem soudu vyššího stupně na základě odvolání souzené strany dvakrát (třikrát?) zrušen v plném, rozsahu, bude zproštěn funkce soudce s okamžitou platností se zákazem výkonnu v pozici soudce nebo státního zástupce nebo v advokacii.

Ad bod 3) Jsem názoru, že je nutno dotáhnout do konce tu "nepromlčitelnost nároků způsobených svévolí státu...." Justice totiž bude ihned argumentovat "základními podmínkami pro promlčení dle § 34 odst. 1 trestního zákoníku, kde je jasně uvedeno, že trestní odpovědnost za trestný čin zaniká uplynutím promlčecí doby, jež je dále diferencována v závislosti na závažnosti spáchaného trestného činu, tj. výší trestu, který je možný za daný trestný čin maximálně uložit"....Co z toho plyne? To, že svévole státu si - a zcela logicky - zaslouží právě vysoké trestní sazby odůvodněné vysokou společenskou nebezpečností takového konání .......

Ad bod 9) Jen pro zajímavost: V Polsku prozatímně je ministr spravedlnosti zároveň generálním prokurátorem. Ovšem připravuje se zásadní reforma justice. V každém případě bych podobně jako v Polsku se zasadil o důkladné lustrace. Soudci, státní zástupci či soudní úředníci, kteří prokazatelně byli důvěrníky, agenty či tajnámi spolupráci, nebo i případně rezidenty nebo držiteli propůjčeného bytu (pokud i ty poslední dvě "nejvyšší kategorie" v justici také existují), budou s okamžitou platností propuštěny z justice s doživotním zákazem činnosti v justici.

Freeeurope
_________________

Pár poznámek :

Soudce u nás žádnou imunitu, alespoň oficiálně, nemá. To, že ho odmítají stíhat, je jenom dalším trestným činem, a sice nadržováním.

Ke zrušení funkce soudce, jehož rozsudek byl 2x - 3x zrušen, bych byl taky velice opatrný - protože to v podstatě znamená, že odvolací soud je svatý a jeho rozsudky bezchybné. V praxi jsem ovšem zažil pravý opak - kdy soudce 1.stupně byl slušný a opakovaně uznával nevinu obžalovaného - zatímco odvolací - Sváčkův - soud ho chtěl odsoudit za každou cenu. A tak mu rušil zprošťující rozsudky pořád dokola, až ho nakonec vyloučili a dali to jiné soudkyni, když zjistili, že tenhle ho nikdy neodsoudí.

Nepromlčitelnost škod způsobených státem nijak nesouvisí s promlčecí lhůtou trestných činů.

JF
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-09-05 20:29
I v Polsku budou disciplinární řízení se soudci a prokurátory bez promlčení
______________

Polská vláda přijala návrh novelizace. Majetková prohlášení mají být přístupná, disciplinární řízení bez promlčení

Polská vláda chce zavést zásadu přístupnosti majetkových prohlášení soudců a prokurátorů v tzv. Buletinu Veřejných Informací.
V souladu s nyní Radou Ministrů přijatým návrhem se soudce, jenž podá falešné majetkové prohlášení, dopouští trestného činu a ponese za něj trestní odpovědnost, a nikoliv jako dosud jen odpovědnost disciplinární. Změny se týkají také průtahů v řízení. Soud bude přihlížet k celkové době trvání řízení, tj. od momentu zahájení řízení až do momentu rozpoznání příslušné žaloby a to nezávisle na tom, v jaké fázi byla žaloba podána.
V návrhu se předpokládá, že za průtahy v řízení se budou přiznávat vysoká odškodnění: od 2 tisíc do 20 tisíc zlotých (1 PLN = cca 6.20 CZK), avšak ne méně než 1000 zlotých za každý rok trvání řízení, průtahy zatíženého. Rovněž se garantuje, že disciplinární řízení vůči soudcům a prokurátorům nebudou končit uplynutím promlčecí doby.
V návrhu se počítá s prodloužením lhůty, do které bude možné vznést vůči soudci disciplinární řízení, z 3 let na 5 let od doby spáchání činu. Změně má rovněž podlehnout promlčecí doba v případě zahájení disciplinárního řízení před uplynutím 5 let z 5 let na 8 let. Návrh rovněž předpokládá zavedení nového disciplinárního trestu, spočívajícím ve snížení platu o 5 až 15 procent na dobu od 6 měsíců do dvou let.
pc/PAP
________________________________________

Pozn.:"Disciplinární řízení" proti soudci nebo prokurátorovi v Polsku je v podstatě analogie našeho kárného řízení.

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-09-05 20:32
Těžko soudit bez znalosti případu :

novinky.cz/.../...

Ovšem pokud matka v dětech vypěstovala SZR, pak je to školní ukázka toho, co by takové matky mělo správně čekat : Okamžitá změna péče a zákaz styku minimálně na rok.
To jistě je správné a příkladné řešení. Pokud ovšem o SZR šlo.
JF

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.