Pravidla pro návštěvu soudů

Ustálily se jisté nepsané zvyklosti, vycházející z dobrých mravů, které - jak se zdá - ne všichni si stačili osvojit.

Právě pro  ně pak bylo nutné napsat následující řádky.

Jak jistě víte, v rubrice "Soudy na ..." se objevují různá soudní jednání, která buďto považujeme za zajímavá a chceme na ně veřejnost upozornit, anebo je činíme zajímavá už tím, že tam naše veřejnost přijde.

Což samo o sobě je faktorem, za který nám někteří nabízejí nemalé finanční obnosy, přesto, pokud jejich jednání neshledáme dostatečně zajímavým a prospěšným pro jejich děti nebo pro spravedlnost obecně a naši účast tudíž za nezbytnou nebo alespoň vhodnou, je na naše stránky nezařadíme.

O to více by si měli této pocty vážit ti, kterým jednání na stránky zařazeno bylo, takže se o něm veřejnost dozví a může je přijít zkontrolovat. Což je obvykle podstatně důležitější než zastoupení renomovanou advokátní kanceláří.

Bývá proto zvykem, že když už tam řada lidí tráví zadarmo svůj volný čas a ještě si často hradí i náklady cesty na soud a zpět, že je dotyčný alespoň po jednání pozve na kafe.

Když spor vyhraje, dalo by se rozumně očekávat, že i na něco víc než jen na kafe.

A také by se dalo celkem rozumně očekávat a požadovat, že pokud je nějaké jednání z nejrůznějších důvodů zrušeno, že nám to dá dotyčný vědět obratem, jakmile se to dozví.

Může se stát, že je zrušeno i na poslední chvíli - i tak je slušností neprodleně zavolat. Třeba ještě někdo nevyšel z domu, třeba to ještě někomu ušetří cestu, třeba se někdo alespoň nebude hnát s pěnou u huby, aby ho na poslední chvilku pustili do jednací síně.

Existuje však jeden otec, kerý sice má střídavky plnou hubu, dokonce si na ni založil vlastní stránky a ač o problému dohromady nic  neví a má prakticky nulové zkušenosti, všude se vystavuje a nabízí jako "kontakt", který pomůže (naštěstí ne za naše sdružení - ostatně bychom mu to za těchto okolností ani nedovolili).

Když má po jednání pozvat veřejnost na kafe, tak "musí nutně odejít s advokátkou", která se mimochodem v dané problematice vyzná stejně mizerně jako on sám a když jednání - navíc na jeho žádost a z jeho viny - soud zruší, tak se neobtěžuje ani zvednout telefon, ač předtím se vehementně domáhal naší přitomnosti a zveřejnění na stránkách.

Protože nám jde především o děti, tak jsme obvykle ochotni leccos přehlédnout, ovšem zase úplně všechno a donekonečna taky ne.

Protože se právě předevčírem stalo, že se jedno takové jednání - navíc z jeho viny - nekonalo, aniž by se obtěžoval komukoliv z nás cokoliv oznámit, takže tam přijeli zbytečně i lidé z Moravy apod. , dovolujeme si ho upozornit, že tímhle počinem jsme s ním právě skončili i my.

Domníváme se, že minimálně lidem mimo Prahu by měl jednoznačně uhradit náklady na zbytečnou cestu a pokud jde o soud samotný, pak my stojíme pouze za lidmi, o jejichž čistých úmyslech a zájmu o osud dítěte nelze pochybovat.

Což tady splněno není.
_______________________________