Pan Dočkal u krajského soudu uspěl

 

Protože víme, že případ pana Dočkala zajímal nejen naše členy, ale i širší veřejnost, přispěchali jsme s aktuální zprávou z pražského krajského soudu o výsledku odvolacího řízení v této věci, neboť chápeme, že kvůli pěti minutám rozsudku se nikdo z dovolené, kde je vás teď spousta, vracet nebude, přesto vás to však většinou zajímá.

Rozsudek jsme nakonec neslyšeli, jen dvě usnesení. První bylo o tom, že se připouští rozšíření žaloby navržené při minulém jednání panem Fialou, o cca 200 tisíc korun, druhé o tom, že se věc vrací okresnímu soudu k doplnění dokazování, a to pouze pokud jde o výši nároku poškozeného p. Dočkala. O odůvodněnosti tohoto nároku neměl krajský soud žádné pochybnosti, naopak, zavázal okresní soud řídit se jeho názorem o tom, že žaloba je po právu a že je pouze potřeba doplnit dokazování ohledně výše nároku, což odvolacímu soudu nepřísluší.

Připomeňme jen, že pan Dočkal byl aktivistou Občanského fóra při snaze demokratické opozice o demokratický převrat v listopadu 1989 a že následně za podivných okolností byl svržen z korby náklaďáku na betonovou plošinu z výšky cca 3,5 metru, což přežil jen zázrakem, ovšem s trvale těžce postiženým zdravím. Pan Dočkal je tak živým dokladem toho, že ten "sametový" převrat zase až tak sametový nebyl a že dodnes mají mafiánské struktury napojené na bývalý režím a jeho exponenty moc se někomu mstít.

Žaloba se týkala renty, kterou mu je bývalý zaměstnavatel povinen vyplácet a kterou vyplácet svévolně přestal, a to právě z popudu advokáta Ježka, zastupujícího protistranu. Ten se při minulém jednání předvedl a na veřejnost zapůsobil jako výjimečně drzý lump, asi něco jako Rösch v Plzni, který - ač odškodné jistě nebude platit ze svého - se choval, jakoby ano a jeho vztek, že spor prohrává, stejně jako jeho nenávist k žalobci, byly hmatatelné i pro nezasvěcenou veřejnost na první pohled. Dnešní verdikt si pro jistotu ani vyslechnout nepřišel. Dobře a správně vytušil, jaký asi bude, ostatně soudkyně Gordana Burianová ho už ani při posledním jednání nenechávala na pochybách, jak tento spor dopadne, odvolávajíce se na bohatou a letitou judikaturu v tomto směru, tedy odškodňování pracovních úrazů.

Jedná se tedy o nemalý úspěch jak žalobce, pana Dočkala, tak především a samozřejmě jeho zmocněnce, pana Fialy, který případ jako prohraný převzal po zamítavém rozsudku okresního soudu - a přesto dokázal obrátit prvostupňové rozhodnutí o 180 ° ve prospěch svého mandanta.

Slušilo by se na tomto místě i připomenout, že je to podruhé, co se pan Fiala coby obecný zmocněnec setkal se soudkyní Gordanou Burianovou na krajském soudě, přičemž poprvé zcela zohlednila jeho návrhy ohledně úpravy výživného, včetně odůvodnění, podruhé mu rovněž dala beze zbytku zapravdu, když jím hájený nárok uznala za zcela odůvodněný a po právu.

I přítomná veřejnost ji hodnotila vysoce pozitivně jako hezkou a sebevědomou ženskou na svém místě, která nezneužívá pravomocí, ale soudí spravedlivě, rázně a podle zdravého rozumu.

Zbývá proto jistě logická otázka, a sice jestliže může logičnost,  koncepci a správnost konstrukce právních vývodů pana Fialy rozeznat a uznat jedna soudkyně krajského soudu, proč ne například soudkyně městského soudu, které se sveřepě odmítají vyloučit pro podjatost z jediného prostého důvodu - aby mohly panu Fialovi a sdružení K 213 škodit co možná nejdéle.

Závěrem zbývá pouze vyslovit  logickou otázku, kdy takto  správná a zákonně podložená  rozhodnutí přestanou být na našich soudech výjimkou, a stanou se logickým pravidlem, jak by tomu správně mělo samozřejmě být.

__________________

Vynikající, děláš si renomé, a lidé v soudnictví časem přijdou na to, že bráníš vždy jen dobrou věc. O.