O střídavé výchově a nejen o ní...

se zamýšlí náš dopisovatel v následujícím příspěvku:

Střídavá péče o děti po rozvodu rodičů je v ČR přisuzována jenom ve cca 5 % případů. V mnoha okolních státech v Evropě je toto číslo mnohem vyšší už několik let. Proč ten rozdíl existuje a je tak významný? Jsou čeští tátové tak odlišní, než tátové v jiných zemích? Domnívám se, že tomu tak není, jsou si určitě velmi podobní v naprosto podobném zájmu o svoje potomky. Ovšem čeští tátové se potýkají s realitou zatuchlého a zpátečnického soudního myšlení a rozhodování u našich soudů. Proto je stav a výsledky v této oblasti u nás tak zoufalý. Otcům vynucené a v podstatě naprosto neradostné úspěšné žaloby proti ČR ve Štrasburku jsou příslovečnou špičkou ledovce.

cihlar2i2

Děti přece nemusí „ztratit“ doslova jednoho rodiče po jejich vzájemném rozvodu. Maximální zájem, pozornost, rozvoj a i ekonomické zajištění jim skoro nejlépe zajistí právě střídavá péče. Určitě nejlépe podložená vzájemnou dohodou rodičů, ovšem i v případě nesouhlasu jednoho rodiče jsou přínosy také naprosto převažující. A toto vše je přece v deklarovaném a chráněném zájmu i samotných dětí. Proč trvá konečné rozhodnutí tak dlouhou dobu a ještě je bržděno vypracováváním někdy nadbytečných psychologických posudků, mnohdy ve stresujících podmínkách pro děti. Nebo opravdu jejich všestrannému rozvoji vždy napomůže více pouze návštěvní kontakt s jedním rodičem po dobu několika hodin měsíčně, někdy ještě jenom pod agresivní kuratelou cizí osoby?

Sněmovna bude projednávat novelu zákona o rodině. Pokud však nebude přijata taková změna, aby naše soudy, některé dokonce nezávislé i na platných zákonech nemusely zvažovat rozhodnutí o střídavé péči přednostně jako první variantu v případě zájmu aspoň jednoho způsobilého rodiče, naše děti, rodiče a i prarodiče se výrazné změny poměrů nedočkají.

Děti potřebují rovnoměrný kontakt a stejnou péči obou rodičů. Jestliže budou přijaty jenom malé a kosmetické změny, nedá se vyloučit, že střídavá péče bude stále tak málo uplatňována.

Když už bude sněmovna projednávat změnu zákona o rodině, mohla by zároveň odstranit z našeho trestního zákona přetrvávající komunistický a dnes již exotický paragraf o trestnosti neplacení výživného. Od zavřeného rodiče děti peníze určitě snadněji nedostanou. V dnešní době při tak vysoké nezaměstnanosti rodič ani peníze na placení mít nemusí.

Vystoupení ve sněmovně měl dnes přednést osobně přihlášený předseda sdružení Ing. Jiří Fiala. Česká justice ho však již po několikáté omezila na svobodě, ve všech minulých případech nezákonně. Jestliže zákonodárci nedokážou pro občany vynutit dodržování platných zákonů, je úplně zbytečné jednat o dílčích změnách i v zákoně o rodině.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.