Kantůrková jde konečně od válu

Dvě předsedkyně našich soudů v nejbližší době odejdou. Marie Drahokoupilová z Okresního soudu pro Prahu-západ a Libuše Kantůrková ze soudu v Kolíně (viz zpráva níže). Dalo by se říci konečně. Zatímco prvně jmenovaná byla již před několika lety odvolána z funkce tehdejším ministrem spravedlnosti Němcem pro podíl na opatrovnické kauze pana Kříže, který díky činnosti jejího soudu nemohl strávit za celý život ani jednu hodinu se svým synem a spolu zapříčinila tak drtivou, ostudnou prorážku ČR republiky u mezinárodního soudu ve francouzském Štrasburku (a od té doby o ní moc slyšet nebylo), tak Libuše Kantůrková prezentovala své „kvality“ a hlavně nebetyčnou hloupost před veřejností zrovna právě před několika týdny.

Obě dvě ženy mají mnoho společného. Obě dvě totiž působí spíše dojmem pracovnic JZD. K představě kultivovaného soudce se znalostí práva mají opravdu hodně daleko a kdyby nedělaly předsedkyně soudu, asi by zapadly do koloritu každé průměrné vesnice.

Obě dvě se též za pomoci svých kolegů – soudců podobného ražení a úrovně – zatím přesto všechno v justici udržely. Drahokoupilová uspěla se žalobou proti svému odvolání ministrem spravedlnosti a poté obě zdržely svůj odchod díky stížnosti u Ústavního soudu proti zákonu, dle kterého měly již odejít.

 

kanturkova

Libuše Kantůrková – takto vypadá - někde v obchodě možná normální  babka (ale jako soudce k pláči)...

 

 

lidska-tvar

 a takto se paní předsedkyně ukazuje po chodbách svého soudu  před veřejnosti.

 

 

Připomeňme nyní jak osobní setkání s Libuší Kantůrkovou popsal před časem náš předseda K 213, Ing. Jiří Fiala:

 

Přiznám se, že teprve po rozhovoru s ní jsem konečně a nezvratně pochopil, proč to v Kolíně vypadá, jak to vypadá, protože tak hloupou a zákona neznalou ženskou jsem snad ještě neviděl, nebo aspoň hodně dlouho nepotkal.

Naráz jsem pochopil, proč si soudkyně Mikšovská dovolí rozhodovat klidně dál několik jednání bez postoupení spisu s námitkou podjatosti, pochopil jsem, proč si estébák Kruml dovolí nenahrávat trestní řízení, navíc takové, o kterém může předpokládat, že mu to rozhodně neprojde, pochopil jsem i to, proč je vůbec možné, aby se estébák stal na místním soudě místopředsedou soudu.

Paní Kantůrková totiž zákony nezná, nezná dokonce ani nejzákladnější předpisy ohledně své vlastní činnosti - a tak si život zjednodušila tím, že podle jejího výkladu je zákonem to, co ona právě za zákon prohlásí,  nebo co se jí právě hodí.

Nejprve prohlásila, že na nás nemá čas. Pak se snažila ukrýt za hromadou spisů, když se chtěla protáhnout do jednací síně. Když jí to nevyšlo a náš fotograf ji přece nafotil, odložila lejstra, a prohlásila : "Tak co vlastně chcete ?!!" Asi jediná rozumná věta, kterou jsem toho dne a toho výstupu od ní slyšel.

Řekl jsem jí, že se chceme zeptat, nakolik jí vadí, že jejím zástupcem na soudu je estébák.

Místo odpovědi začala pokřikovat na přítomnou justiční stráž : "Slyšeli jste to !! Všichni jste to slyšeli !! Řekl o mém zástupci, že je estébák !! Sepíšeme o tom zápis a zjistíte jejich totožnost. "

Řekli jsme si - tak jo !! Tak budeme sepisovat zápis. Jenže - se nic nedělo. Soudkyně prošla, zapadla do jednací síně - a nic se nedělo. Zašel jsem proto za ní, co bude s tím zápisem.

"Teď mám jednání, teď mě nebudete rušit", začala opět křičet předsedkyně soudu. "Vždyť jste chtěla sepisovat zápis!" - povídám jí na to. "No, tak jako součást zápisu z tohoto jednání" - chtěla zapsat naprosto nesouvisející věc do zápisu z jednání, které právě mělo proběhnout.

Když jsem se jí zeptal, jestli je na jejím soudě běžné, že se trestní jednání nenahrávají, tak neodpověděla - resp odpověděla až po chvilce - a to následovně :

Že máme všichni vypadnout, že jednání prohlašuje za neveřejné, a protože jsme ho rušili, tak dává vyklidit soudní síň. Šlo přitom o běžnou opatrovnickou kauzu, kde žádné vyloučení veřejnosti nebylo na dveřích napsáno. Nikdo jednání nerušil, já jsem se jenom přišel zeptat na ten zápis, který ještě před chvílí chtěla sama sepisovat.

Vzal jsem si tedy doklad, který jsem jí předtím zapůjčil k ověření totožnosti, a šel ven, protože každý normální člověk ví, že s bláznem nemá smysl se vybavovat. Přesto, někteří z našich kolegů nehodlali vyklidit pole s tím, že se přišli podívat na opatrovnické jednání, nijak ho nerušili, veřejnost vyloučena nebyla  a že tam tedy zůstanou.

Už už se schylovalo k rozsáhlejší rvačce a obvyklému napadení veřejnosti ze strany justiční stráže , když jsem raději své kolegy upozornil na skutečnost, že máme před sebou ještě celou sérii natáčení a že rvaní se na soudě dnes není naším hlavním programem - a krom toho že s evidentním magorem ani vedení sporu nemá smysl, jak konečně potvrdí každý psychiatr - a poté jsme tedy všichni v míru odešli.

Pro kolegy, zvyklé za léta na ledasco, ale byl zážitek s předsedkyní soudu natolik silným kafe, že se z něj nemohli vzpamatovat ještě ani venku, a museli jít svorně "na panáka", aby mohli pokračovat v činnosti - protože takový rozsah blbosti si - vzdor letitým zkušenostem s naší justicí - dosud skutečně nedokázali představit.

 

Další informace:

http://www.denik.cz/z_domova/dva-soudy-hledaji-nove-sefy20110218.html

 

Dva soudy hledají nové šéfy

Praha - Kandidáty na nové soudce posoudí komise, která vhodné uchazeče navrhne ministrovi spravedlnosti.


Diskutovat (1) včera 2:40

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Autor: DENÍK/Lubomír Stehlík

Noví šéfové se hledají pro okresní soudy v Kolíně a pro Prahu-západ. „Dosavadním předsedkyním těchto soudů Libuši Kantůrkové a Marii Drahokoupilové vypršel mandát vyplývající z funkčního období stanoveného novelou zákona o soudech a soudcích,“ vysvětlila Zuzana Steinerová z krajského soudu.

„Vzhledem k tomu, že byla podána ústavní stížnost a Ministerstvo spravedlnosti ČR vyčkávalo na rozhodnutí Ústavního soudu a nerealizovalo návrhy na jmenování soudních funkcionářů, byly doktorky Kantůrková a Drahokoupilová pověřeny zastupováním funkce předsedy soudu,“ doplnila.

Výběrové řízení

Nyní už je ale jasno: oba soudy musejí mít nové vedení. Podle předsedkyně Krajského soudu v Praze Ivany Švehlové to vyplývá z nálezu Ústavního soudu. „Není možné opakované jmenování soudního funkcionáře do téže funkce, i když se ve funkci osvědčil,“ konstatovala předsedkyně. Proto bylo vyhlášeno výběrové řízení.

Zájemci o post předsedy soudů se mohou hlásit do 7. března. Následně pětičlenná komise posoudí vhodnost uchazečů a navrhne ministrovi spravedlnosti jmenovat vybraného kandidáta na sedmileté funkční období. „V případě, že by z výběrového řízení žádný vhodný kandidát nevzešel, bude řízením soudu do doby, než bude v dalším výběrovém řízení vybrán, pověřen místopředseda soudu,“ připomněla Steinerová.

 

 

Doufám, že konečně vyberou někoho znalého práva a nezatíženého minulostí v KSČ a Stb.  Vždyť jinak by to kolínské pimprdlové divadlo řídil estébák Kruml!

Soudci vždy dokážou ukázat nevídanou pracovní aktivitu a erudici, pokud jde o jejich chlebíček. Už se jim to nedaří, když mají  řešit ostatní případy občanů, hlavně těch nezdolných a nepoddajných jejich zločinnému přístupu.

O.S.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.