Radní v nejistotě čekají, jak rozhodne Ústavní soud

Celý pražský magistrát může jít - díky ústavní stížnosti Karla Berky na neplatnost pražských voleb - od válu !!

Praha - Střední Čechy

STRANA 10
ÚTERÝ 15. ÚNORA 2011 PRÁVO


urnaNejistota obchází pražský magistrát. Pokud Ústavní soud (ÚS) vyhoví stížnostem na vol­by do pražského zastupitelstva, může si třiašedesát jeho členů včetně devíti radních za ODS a ČSSD také sbalit kufry.

Kolují zvěsti, že je takový ver­dikt pravděpodobný, i když Pra­ha argumentuje hrozbou právní­ho chaosu. Vedení města doufá, že plénum soudu v zatím neurče­ném termínu stížnost zamítne. „Je to věc, která v našem soud­nictví dosud nebyla řešena. Není ani jasné, jak by magistrát fungo­val do nových voleb," řekl pri­mátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Podle něj žádný zákon v součas­nosti takovou možnost neřeší.

S nadsázkou se pozastavoval nad tím, zda by byly platné sňat­ky novomanželů. Zpochybnit by ale bylo možné všechna rozhod­nutí od loňského posledního listo­padu, kdy zastupitelé převzali svůj mandát. „Budeme rozhodnu­tí soudu respektovat, ale domní­váme se, že není žádný důvod pro zrušení voleb," uvedl Svoboda.

Šéf pražských zelených, kteří stížnost spolu s V V a SNK ED podali, Petr Štěpánek poukázal na fakt, že radní zatím otálejí s důležitými rozhodnutími, třeba ohledně pražské čistírny.

„Město odsouvá veškerá důle­žitá rozhodnutí až za předpokládaný verdikt ÚS. Z toho plyne, že soupeř vše bere vážně, s nadpo­loviční pravděpodobností, že soud stížnosti vyhoví," řekl Právu Štěpánek. Na ÚS leží dvě stíž­nosti, volby napadl i šéf Občanů za svá práva v Praze Karel Berka. První zpochybnila rozdělení Pra­hy na sedm volebních obvodů, což zvýšilo počet hlasů nutný pro zisk mandátu, Berka kvůli tomu, že se krajské zastupitelstvo volilo (jako i v dřívějších volbách) po­dle zákona o obcích. Nejistotu na magistrátu cítí i zastupitel Jiří Dienstbier (ČSSD). Podle něho je pravděpodobné, že spíš než Ber­kovu návrhu dá ÚS za pravdu ze­leným. Sedm volebních obvodů nebylo stejně početných a v jed­nom z nich se místo devíti mělo rozdělovat jedenáct křesel.

„Při stanovování velikosti ob­vodů zřejmě ODS vycházela z počtu obyvatel, ne z počtu voli­čů. Velikost obvodů se významně lišila. Tím bylo porušeno subjek­tivní právo na rovnost hlasů," řekl Právu Dienstbier, který je právníkem.

V případě, že ÚS stížnosti vy­hoví, může věc vrátit pražskému městskému soudu, u kterého stra­ny už dříve volby napadly. Napo­prvé jejich žádost zamítl, ale na­podruhé by byl vázán názorem Ústavního soudu. Zřejmě by mu­sel volby zrušit.

„Pražská ČSSD se případných nových voleb nebojí. Pražané mohou sami posoudit změnu, která nastala na pražské radnici, a výhody, které jim program ČSSD přináší a bude přinášet včetně například bezplatných jízd městskou dopravou pro seniory starší 65 let," sdělil Právu šéf pražské ČSSD Petr Hulirišký.

Parlament by podle něho měl stanovit, že Praha je jediným vo­lebním obvodem.

Soud může vyhovět stížnostem z části. Pokud by platil celopraž­ský výsledek říjnových voleb a jen se podle jiného klíče přepo­čítávaly hlasy na mandáty, křesla by ubyla velkým stranám včetně vítězné TOP 09 ve prospěch ko­alice SZ se SNK ED a Věcí ve­řejných. Oba subjekty překročily zákonem danou 5procentní hra­nici, mandáty však nezískaly.

„ODS a ČSSD, jejichž koalici obhajoval prezident Václav Klaus, by nejspíš neměly dohromady většinu. Je tedy možné, že si Hrad přeje jiný verdikt ÚS," řekl Právu jeden ze zastupitelů TOP 09.

Je také možné, že o stížnostech na pražské volby bude rozhodo­vat jen 14 místo 15 soudců a hla­sování může dopadnout remízou čili ve prospěch koalice ODS a ČSSD.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.