Dvacetileté nicnedělání ohledně práv dítěte

Vládní dvacetileté nicnedělání ohledně práv dítěte

Deklarace_prv_dtte

PRAHA – Přestože mezinárodní Úmluvu o právech dítěte podepsala ČSFR již 30. září 1990, dodnes ji ČR náležitě nerozpracovala do vnitrostátního práva.

Na toto a další systémové nedostatky při plnění Úmluvy ze strany státu upozorní neziskové organizace na dnešním tzv. předběžném slyšení Výboru OSN pro práva dítěte v Ženevě.

Miroslav Prokeš za Alianci nestátních organizací za práva dítěte redakci sdělil, že 36stránková zpráva jejich organizace upozorní jak na systémové, tak konkrétní nedostatky týkající se všech oblastí Úmluvy. Jak zdůraznil, ačkoli konvence žádá, aby všechny státní orgány vždy upřednostňovaly nejlepší zájmy dítěte, není toto zatím promítnuto – i z důvodu chybějící politické vůle - do domácí legislativy, nemluvě např. o zrušení porodného či přídavků na děti. Konstatoval, že stále chybí zákon o dítěti, který by kritizované problémy a požadavky Úmluvy mohl obsáhnout, nadále neexistuje národní akční plán k plnění Úmluvy s konkrétními úkoly a termíny, není ustaven nezávislý monitorovací a koordinační orgán (pouze je od r. 2005 pověřeno ministerstvo práce a sociálních věcí), není zřízen dětský ombudsman (návrh, nárokující ročně asi 10 milionů korun, byl stažen z jednání vlády loni v květnu). Ke konkrétním nedostatkům patří dle Prokeše nadále vysoký počet dětí v ústavech či fakticky zvláštní třídy základní školy pro romské děti.

Plnění Úmluvy je pravidelně kontrolováno prostřednictvím zpráv vlády a neziskových organizací. Vláda svůj materiál Výboru zaslala již dříve, neziskovky koncem loňského roku. Po nynějším slyšení pětice zástupců mimovládních organizací bude s využitím jejich informací v květnu následovat projednání vládního dokumentu.

Viz také

http://www.halonoviny.cz/articles/view/215626

_______________________________________

 

_______________________________________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.