Stav práva v ČR horší než v Íránu

iranPřed sebou máme v mezinárodním srovnání nejen Ázerbájdžán a Zimbabwe, ale i Írán. Ano, i tu "říši zla", kde nedávno odsoudili na jedenáct let do vězení právničku obhajující disidenty.

Více už na :

http://hn.ihned.cz/c1-49486400-efektivita-prava-v-cesku-horsi-nez-v-iranu

_____________________________________

Na konferenci o potírání korupce na parlamentní půdě použil špičkový americký expert prof. Klitgaard poněkud provokativní metodu. Přítomným poslancům, ministrům a CEO velkých společností předestřel údaje z mezinárodních srovnání (např. Global Competitivness Report 2010-2011) a nejprve chválil. V oblastech, jako je výzkum, úroveň domácí soutěže, vztah mezi platy a produktivitou, kvalitou domácích subdodavatelů či inovačním potenciálem, je ČR zpravidla v druhé desítce zemí, stejná, či lepší než země typu skandinávských států, Francie, USA, Velké Británie, Singapuru, Hongkongu apod.

Pak ukázal srovnání z hlediska např. rozdělování veřejných prostředků, důvěry v politiky, plýtvání ve veřejném sektoru, etického chování firem, regulatorních břemen, transparentnosti a klientelismu ve veřejné správě. Rázem bylo Česko okolo stého(!) místa mezi 139 státy, na stejné úrovni, či hůře než např. Rusko, Albánie, Svazijsko, Mongolsko, Senegal, Bangladéš, Burkina Faso, Uganda.

Americký profesor školící prezidenty a vlády od Jižní Ameriky po východní Tichomoří užaslému publiku hýřícímu nakyslými úsměvy zdůraznil, že nikde na světě nezažil tak obrovskou disparitu mezi makroekonomickými ukazateli a údaji o hospodářském potenciálu na straně jedné a bídou v záležitostech veřejné správy na straně druhé. Kde bychom mohli být, kdyby u nás fungovaly veřejné instituce - alespoň průměrně?

Jedno z hledisek, bohužel v té druhé skupině, byla efektivita právního rámce při řešení sporů. Těsně jsme se vešli do stovky - o tři místa. Na stejné úrovni jako Honduras a Východní Timor. Před sebou máme nejen Ázerbájdžán a Zimbabwe, ale i Írán. Ano, i tu "říši zla", kde nedávno odsoudili na jedenáct let do vězení právničku obhajující disidenty.

Že to není možné? Jistě, vymahatelnost práva se hůře měří než třeba počet vyrobených vozů či posilování kurzu domácí měny. Ale to neznamená, že porovnatelnost není možná. A pokud jsou výsledky až natolik tristní, sotva je lze odbýt mávnutím ruky. Přestaňme si tedy říkat, že je to špatné, ale jinde není lépe. S nedostatky ve vymahatelnosti práva je to podobně jako s korupcí. Ano, je všude na světě - ale někde je jí víc, a o dost.

____________________________________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.