Rozvody v Rusku - 80% !!

ruskoJen pro ilustraci - v liberálním Holandsku toto procento činí 15-16%. Každý si pak může snadno představit, kam Česká republika se svou 55%-60% rozvodovostí, navíc s takřka výhradní péčí matek,  patří - zda na Západ, či na Východ Evropy.

 

 

______________________________

03. XII. 2010 - Právo - Ze zahraničí - str. 12 - (nka, BBC):

Ruské úřady chtějí udělat přítrž „instantním“ rozvodům

Rusové Darja a Sergej byli manžely něco přes rok, když se kvůli ostré hádce ze dne na den rozvedli.
„Všechno začalo nějakou bezvýznamnou slovní přestřelkou, jenže pak se to rozjelo,“ popisuje situaci Darja.
Hned druhý den zašli na matriku a manželství ukončili. Šlo to hladce – rozvod bývá v Rusku dokonán raz dva.
V poslední době se však objevují sílící hlasy proti takové praxi. První krok se rozhodli udělat v jihoruském Uljanovsku. „Praxe je taková, že v Rusku jsou úřady svolné manželství rozvést i za pět až sedm minut. Tak to být nesmí,“ říká varovně zplnomocněnec uljanovského gubernátora pro práva dětí Konstantin Dolinin. Místní úřady se proto snaží prosadit takové změny zákonů, aby rozvodu muselo předcházet několik měsíců „na rozmyšlenou“ – jak to bývá obvyklé v zahraničí. Během té doby by si manželé měli za pomoci psychologů ujasnit okolnosti krize vztahu a to, zda jde skutečně o rozpad manželství.

Loni se rozpadlo osm z deseti manželství

Darja se Sergejem si nakonec později všechno vysvětlili – a vrátili se k sobě. Podobně šťastně ale dopadne jen zlomek rozvedených párů.
„Manželství často končí kvůli hlouposti. Například že muž odmítne pomoci s mytím nádobí nebo přijde domů pozdě. Začne to kvůli maličkosti, ale konflikt se pak prohlubuje,“ vysvětluje psycholožka Natalja Mišinová.
Ve své ordinaci prý poznala páry, které přiznaly, že pokud by rozvodový proces trval déle, rodinu by to zachránilo.
„Mnozí lidé bohužel jednají pod vlivem emocí a potom toho velice litují,“ dodává.
Rusko patří mezi státy s nejvyšším počtem rozvodů, loni jich tu na deset sňatků připadlo osm. Ne všichni odborníci ale ve změně zákonů vidí všelék.
„Rozvody mají dnes charakter epidemie. Samozřejmě se tak děje ne proto, že by se lidem žilo dobře. A bojovat s tím zákazy a omezeními nemá smysl. Podle mě by se nad sebou spíš měly zamyslet sociální služby,“ zdůrazňuje socioložka Marija Pyročkinová.

_________________________________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.