Advokáti prý zuří kvůli levnému poradnímu stánku v obchoďáku

Samozřejmě se jen můžeme domýšlet, nakolik asi pak musí zuřit kvůli zcela bezplatné právní poradně, kterou představuje K 213, natož pak kvůli jejímu vystupování a zastupování u opatrovnických sporů.  
Více na :
Právní pohotovost v OD Letňanyfoto: František Vlček, Lidové noviny

Advokáti zuří, 'právní pohotovost' radí lidem za 490 korun

13. listopadu 2010  11:23
PRAHA - Poradíme s rozvodem, sepsáním smlouvy nebo exekucí, a to za pouhých 490 korun. Přesně to slibuje stánek právní pohotovosti, který si v pražském Obchodním centru Letňany otevřela společnost Legal Rescue Service.

Advokátní komora takové pojetí práva kritizuje, protože podle jejího tajemníka Ladislava Kryma ohrožuje klienty. Komora navíc míní, že jde o nelegální činnost, a chce se proto obrátit na policii.

Advokát Pavel Novák z Prahy 4, jehož žena firmu vlastní, však tvrdí, že poradenství poskytují jen studovaní právníci, a jde navíc o prodělečný a ryze altruistický podnik: "Lidé na drahého právníka nemají, a právo je přece i pro . Lidé, kteří sem chodí nakupovat v šusťácích, do advokátní kanceláře nepůjdou, právě jim chci pomoci."

Ryzí altruismus, tvrdí advokát
Pravda ovšem je, že za 490 korun lze ve stánku pořídit jen jednodušší záležitosti a už třeba sepsání smlouvy by vyšlo dráž.
Podle advokátní komory není podobné poradenství, inspirované nejspíš USA, ojedinělé. Komora tak prověřuje například také inzerci na serveru Levný právník.

Podle obchodního rejstříku je jedinou majitelkou společnosti třiačtyřicetiletá Romana Nováková Adamčíková, která kromě poradny provozuje ještě květinářství. Skutečnou duší podniku je však nejspíš její manžel – pražský advokát Pavel Novák. Podle něj jde o nevýdělečný podnik a ryzí altruismus, který " právo přiblížit lidem, kteří na drahého advokáta nemají".

Dojděte si zatím nakoupit

Advokátní komora ovšem takový způsob vykonávání práva tvrdě kritizuje a zvažuje, že se kvůli provozování prý nelegální činnosti obrátí na policii. Každý takto jednající advokát podle nich porušuje stavovský etický kodex, a podobné jednání prý navíc přímo ohrožuje klienty.

 

Placená linka

Faktem je, že některé rady mohou opravdu kvůli existenci dodatečného ceníku snadno překročit inzerovaných 490 korun a přiblížit se cenám účtovaným advokáty. Prodražit se může i nonstop telefonická poradna, která si účtuje 60 korun za minutu hovoru.

"Už způsob nabízení těchto služeb je v rozporu s etickým kodexem, jakož i způsob poskytování služeb, kdy advokát neví, kdo je jeho klientem, a klient je na tom podobně. Lehce se může stát, že advokát přijme neúplné informace, které neověří, a výsledkem porady může být škoda vzniklá klientovi," vysvětluje tajemník komory Ladislav Krym.

Krym rovněž připomíná, že podobným způsobem lze vyřídit jen ty nejjednodušší dotazy a za složitější věci bude nutné ve skutečnosti platit daleko více. To částečně potvrzují zkušenosti redaktora LN, který o pomoc v "instantní" právní poradně dvakrát inkognito požádal.

 

490 korun za 25 minut

Když chtěl poprvé před týdnem sepsat jednoduchou nájemní smlouvu, třicátník, který měl zrovna ve stánku službu, nejdřív odpověděl, že cena v takovém případě bude 500 až 1200 korun za stránku.

Vzápětí ovšem dodal, že levnějším a lepším řešením bude vzít smlouvu od majitele bytu a pak ji přinést ke kontrole: "Můžeme se pak na ni podívat spolu nebo si můžete jít nakoupit a já to mezitím zkouknu."

Z internetu vytištěnou smlouvu prohlédl na druhé schůzce další z "právních poradců". Nejdřív sice žádal za kontrolu každé ze dvou stran smlouvy 350 korun, když ale viděl, že jsou popsány řídce, sám navrhl, že rada bude stát jen inzerovaných 490 korun. Schůzka trvala 25 minut a profesionalitě i chování "právního poradce" nebylo co vytknout.

Podle slov služby ze stánku pracují v poradně "zaměstnanci advokátních kanceláří". To ostatně potvrzuje i Novák, podle kterého se tam střídají koncipienti a jiní lidé s právnickým vzděláním: "V minulosti tam seděli i dva advokáti, teď tam občas sedím sám já."

Novák tvrdí, že příjmy ze stánku nestačí ani na nájem. On však prý chce pomáhat lidem, kteří nemají na právníka nebo se ostýchají za ním zajít. Nejčastěji prý jde o zadlužené nebo o staré lidi, kteří chtějí pomoci se závětí.

Václav Drchal

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.