Vánoce v Arménii

Od Tomáše Jadlovského přišel popis tamních Vánoc a vánočních zvyků, se kterým naše čtenáře rádi seznamujeme ...

 

Arménské oslavy Nového roku a Vánoc se v mnohém liší od středoevropských zvyklostí.

 

Arménie je nejstarší křesťanskou zemí na světě a Vánoce se zde slaví v původním jednotném termínu celého křesťanského světa - 6. ledna.

 

Státním náboženstvím se křesťanství stalo už v roce 301, několik století před naší Velkou Moravou. Od roku 301 až do roku 1924 se arménská apoštolská církev řídila juliánským kalendářem, a v současnosti používá gregoriánský. Na rozdíl od Říma a Byzance, v Arménii nedošlo v 5. století k přenosu Vánoc na 25. prosinec, a proto se dnes Arménie neshoduje ani s Evropou, ani s Ruskem (kde se slaví o den později, 7. ledna, podle starého juliánského kalendáře).

 

            Nový rok se v Arménii slaví stejně jako v Čechách, z 31. prosince na 1. ledna.

 

K tomuto dni se zdobí v domácnostech i na náměstích stromky a lidé si dávají dárky. Má se za to, že dárky přináší děda Mráz s pomocnicí Sněhurkou. Poslední prosincový večer se schází příbuzní a přátelé na slavnostní večeři, která pokračuje přes půlnoční přípitek, až dokud se účastníci oslav neunaví. Na sváteční stůl patří velký výběr jídel - několik druhů masa, ryby, sýry, uzeniny, slané koláče a dorty, tradiční sladkosti, víno i tvrdý alkohol. Pronáší se mnoho přípitků - na zdraví, štěstí, úspěchy, připomínku mrtvých příbuzných, připomínku žijících příbuzných, kteří nejsou tento den s námi, apod.

 

            Mezi Novým rokem a Vánocemi navštěvují Arméni širší příbuzné, se kterými netrávili novoroční noc a kamarády. 5. ledna se obědvá ryba a postní plov (rýže se sladkým sušeným ovocem, vzdáleně připomíná rizoto) a věřící jdou večer do kostelů pro světlo, které symbolizuje betlémskou hvězdu a přinášejí si ho domů. 6. ledna ráno se pak slouží bohoslužby, které končí svěcením vody. Té se přisuzují léčebné účinky. Dalším tradičním vánočním jídlem je dolma - plněný vinný list (náplň podobná českým plněným paprikám).

 

            V moderní Arménii, alespoň soudě podle Jerevanu, se novoroční a vánoční svátky staly - stejně jako v Evropě - nákupním šílenstvím, na něž navazuje hojná a nepřiměřená konzumace jídla a pití, vzdálená původnímu předobrazu Vánoc.

___________________

 

FOTO  dokumentace arménských vánočních zvyků a tradic :

___________________

 

Vánoční strom na náměstí Republiky v Jerevanu za bílého dne.

 

 

 

Novoročně prostřená tabule. 

 

 

Krůta s ořechovou nádivkou nesmí k Novému roku chybět.

 

 

Další slavnostní pochoutkou je DOLMA -  čili plněný vinný list.

 

 

Tohle je dort, který se dělá na slano.

 

 

A pokud jde o sladké - tak je tu  PACHLAVA. Tradiční sladký zákusek.

 

 

Arménský chléb - LAVAŠ.

 

 

 

Vánoční strom na náměstí Republiky v Jerevanu za nočního osvětlení.

_________________________________

 

_________________________________

 

 

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.