NEČESANÝ: ČAS TRPĚT, ČAS JEDNAT

Senát krajského soudu v Hradci konečně dokázal překročit totalitní stín tohoto soudu, když pod tlakem neudržitelné právní, ale už i společenské situace sebral všechnu svou mizivou odvahu a rozhodl zprostit obžaloby zjevně nevinného obžalovaného, o jehož nevině nepochyboval už ani ten nejprostší právní laik.

Není třeba pochybovat o tom, že ve funkčním právním státě by se tak stalo už dávno, resp. o tom, že by se za podobných okolností nikdo nemohl jako obžalovaný před soud vůbec dostat.

 

Nebudeme se vracet ke všem podrobnostem „přehmatů“, jimiž je vyšetřování případu prošpikováno a které nejsou ve skutečnosti žádnými přehmaty, ale vědomým a cíleným manipulováním vyšetřování v neprospěch jediné konkrétní osoby, manipulováním, jež by v právním státě bylo zcela nemyslitelné a nepředstavitelné a které představuje především zcela názornou představu o hloubce hniloby, jež prosákla postkomunistickou policií a justicí poté, co ty ztratily jakous takous kontrolu – a brzdu – právě v podobě stranických sekretariátů jediné vládnoucí strany.

 

Proslýchá se, že jenom náklady právníků obhajoby přišly do současnosti rodinu Nečesaných na nějakých 5 milionů – kdo si to může dovolit?!

 

Případ jasně ukazuje to, co my tvrdíme už 1 a půl desetiletí – totiž že spravedlnost je u nás jen pro ty, co si ji dokáží prosadit – a že takové prosazení rozhodně není ani levné, ani samozřejmé, přičemž peníze jsou ještě tím nejmenším, čím můžete – a musíte – zaplatit.

 

Současně případ názorně ukazuje, že nebýt nadstandardní energie a nadstandarního zázemí rodiny obžalovaného, nevinný obžalovaný by si vynesený původní křivý rozsudek odseděl do poslení hodiny.

 

I tak, bilance případu pro státní moc je naprosto zoufalá a neuvěřitelně tristní: Čtyří roky pronásledování a souzení nevinného (což stálo pokladnu desítky milionů už jen na platech soudců, státních zástupců a policistů), jeho zproštění až poté, co situace kolem případu začala otřásat jistotami justice v základech – a jako bonus, třešnička na dortu – nikdy nedopadený skutečný pachatel, který se z pohodlí svého domu celou dobu jen dobře bavil a vesele smál.

 

Za tohle všechno, za dezolátní stav justice a rozvrácenost policie, opírající se v podstatě o zločinecké mafiánské struktury a smrtelně ohrožující všechny dosud slušné občany země, přece MUSÍ někdo nést odpovědnost. Vždyť tak smrtelně nebezpečná banda to, co předvedla na Nečesaném, může kdykoliv zopakovat na komkoliv jiném – a ten už nemusí mít 5 milionů na obhajobu.

 

Pokud někdo dosud pochyboval o tom, že tato země nemá před sebou důležitější úkol nežli je zásadní reforma mocenského státního aparátu – a justice především – mohl by, po analýze případu Nečesaný, změnit názor.

 

Jinak tito justičně – policejní zločinci mohou brzy napadnout – a zničit - i jeho rodinu, jeho příbuzné – lidi, na kterých vám záleží. A nic jim za to dosud nehrozí.

 

Od bezzubých úvah je nanejvýš na čase přejít k činům. A z případu vyvodit konkrétní závěry o zneužití pravomoci a postavení vůči vyšetřovatelům, soudcům, státním zástupcům. Budou jich desítky, o tom vůbec netřeba pochybovat.

 

A v žádném případě se nelze smířit se „snížením platu o 1/3 na 3 měsíce“, jak to měla justice až doteď v krajních případech ve zvyku.

 

Máme před sebou totálně prohnilé jablko, jehož hnilobu přes 30 let nikdo neřešil, protože k tomu nikdo neměl odvahu.

 

Kousnout už se do něj dávno nedá, to by se jeden mohl otrávit. Je třeba rozříznout. A to jedině ostřím nože.

 

 

 

 

 

Ostrov n. Ohří, 21. listopadu autor je politický vězeň

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.