PL : Zmizí komunisté z funkcí a pomníky z náměstí...

Pokud tam ještě nějaké (nějací) k dnešku zůstali : 

 Další antikomunistický krok polské pravicové vlády na sebe nenechal dlouho čekat.

Po zásadním zásahu do (komunistické) justice se nyní polská vláda dostává k dalším oblastem společenského života - s týmž cílem : Komunisté (současní i bývalí), jejich zvyky, jejich myšlení, jejich způsoby - natož pak veřejné pomníky připomínající dobu komunismu - musí jednou provždy zmizet. 

 

 _______________________

 

Zákaz propagace komunismu. Novelizace zákona s podpisem prezidenta

 

http://niezalezna.pl/212779-zakaz-propagowania-komunizmu-nowelizacja-ustawy-z-podpisem-prezydenta

 

 

 

Jedním z předpokladů návrhu novelizace tohoto zákona, dnes (29.12.2017) podepsaného prezidentem Řečpospolity polské, je  potřeba vyslovení souhlasu IPN (Ústavu Národní Paměti) a vojvody na opětovnou změnu názvu ulice nebo náměstí, přejmenovaných na základě tzv. dekomunizačního zákona.  Zákon nabývá platnosti po uplynutí 7 dnů od vyhlášení.    

 

Zákon o zákazu propagování komunismu nebo jiného totalitního zřízení pojmenováním organizačních jednotek, pomocných jednotek obce, budov, objektů a zařízení veřejného prospěchu a také pomníky, určené  zákonem o dekomunizaci, má zakončit po změně  zřízení započatý proces  dekomunizace veřejných objektů, zvláště ulic.

 

Jeho novelizace, kterou dnes prezident Duda podepsal, zavádí regulaci, zajišťující účinnou realizaci dekomunizačního zákona.  V souladu s dosud závazným zákonem měly orgány územních komunálních jednotek na změnu pojmenování objektů symbolizujících nebo propagujících komunismus nebo jiné totalitní zřízení, 12 měsíců od momentu jejího nabytí platnosti, čili od 2. září 2017. Pokud to neprovedly, může vojvoda – po obdržení posudku IPN – vydat náhradní  nařízení dávající dané ulici název jsoucí v souladu s dekomunizačním zákonem.        

 

Novelizace zákona předpokládá, že v případě nevykonání náhradního nařízení vojvody může tento podniknout činnosti ke změně pojmenování  potřebné.  Komunální územní jednotky nebo jednotky  metropolitních rad budou mít již po provedení prací vojvodou na základě předložených finančně-účetních dokumentů 30 dnů na vrácení nákladů.  

 

Stížnost na náhradní nařízení bude přípustná jen v případě, kdy absence možnosti vykonání zákonem předepsané povinnosti vyplývá z příčin na  územní komunální jednotce nezávislých. 

 

Změny nařízené cestou náhradního nařízení, jak v odůvodnění návrhu zdůrazněno, podléhají zvláštní právní ochraně. V souladu s novelizací, změny pojmenování touto cestou náhradního nařízení budou možné jedině za podmínky, že územní komunální jednotka  obdrží souhlas Komise stíhání zločinů proti polskému národu a také příslušného vojvody.  

 

Novelizace předpokládá  mj. také zkrácení času, který mají k odstranění pomníků, připomínajících komunismus,  vlastníci pozemků, na kterých se tento nachází, do 31. března 1918;  dříve to bylo datum 21 října 2018. Pokud se vlastník anebo uživatel nemovitosti vedený v katastru nemovitostí nezúčastnil procedury jeho instalace, nahradí mu náklady na jeho odstranění vojvoda – z finančních prostředků státu. 

 

 

_______________________

_______________________

Comments  

0 # Saxána 2017-12-30 10:40
Členové vlády bez důvěry - nepřekračují pravomoc?
forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-12-30 15:36
Návštěva Valdic :

Právě jsem přijel z návštěvy ve Valdicích a vyřizuji pozdravy od McCrae našim čtenářům.

Děkuje za všechny projevy podpory, pohledy a dopisy k Vánocům a balík a kilovky, kterými ho zásobuje širší rodina Nečesaných.

Vypadá dobře a je v dobré pohodě, i když si trochu stěžuje na to, že si nemá s kým povídat - a o to více pak oceňuje přímou návštěvu.
Aleně a p. Tůmovi děkuje za literaturu o horolezectví, kterou úspěšně a rád čte.

Současně mě informoval o návštěvě amerického konzula, který se prý na MSp snažil zajistit jeho přemístění na Pankrác (kam už si podal asi 10 žádostí, všechny odmítnuty, zjevně proto, že nezaplatil vstupní korupční poplatek 30.000,- Kč).

I americkému velvyslanectví bylo ze strany MSp sděleno, že prý ho nemohou přemístit - z kapacitních důvodů - což je k smíchu na první pohled a každý, kdo kdy ve vězení byl, natož jeho ředitelé, dobře ví, že umístit jediného vězně není problém v žádné věznici - jen se musí chtít.

Mocná Amerika tak není schopna zajistit - v údajně spojenecké zemi - ani takovou kravinku jako je přemístění jediného vězně z věznice do věznice, což je bagatelní záležitost pro každého zaměstnance Pankráce, natož jeho ředitele, kterému k tomu stačí jediný telefonát.

Pokud se naši američtí spojenci nechávají opíjet takovýmito pankráckými rohlíky, pak jim lze popřát jedině upřímnou soustrast - s tím, že by udělali nejlíp, kdyby to velvyslanectví v Praze zavřeli.

Gil všem přeje hodně zdraví a štěstí do nového roku a hlavně : abyste nemuseli nikdy prožívat, co musí prožívat on.
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-12-30 15:38
Jak se ta pakáž sama oceňuje :

Ostatně - trestní sazby tomu plně odpovídají: Když dáte facku sousedovi, je to na přestupek, když ji dáte fízlovi, je to na pět let.

Policejní život vydá za tři normální

denik.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-12-30 15:39
Pět let na promlčení přestupku? I podle soudu rok stačí, tvrdí expert

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-12-30 15:39
Občan žádá Schillerovou o zprávu OLAF. Použil zákon o přístupu k informacím

forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-12-30 18:28
Co jsme říkali !!

bleskove.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-12-30 20:52
Jaký je Pejsáček neskutečný hovado, můžete nejlépe posoudit z níže uvedeného :

Sprostí podezřelí. Trestní řád přitvrdí

tyden.cz/.../...

____________

Už teď policii a státní zástupce nikdo nekontroluje, dělají si, co se jim zlíbí. Obviní si, koho chtějí - důkazy, nedůkazy.
Tohle - co je výše uvedeno - už zavání naprostou fašizací justice, kdy si pár grázlů bude moci nejen obviňovat, ale už i předem odsuzovat - bez jakéhokoliv dokazování - prakticky kohokoliv za cokoliv. Bez možnosti obhajoby.

Neboť - moudrý policajt jistě ví, co dělá ...
0 # Kedul 2017-12-30 23:27
Tresti rad platny vyhradne pro nove zrizeny policejne soudni utvar, ktery vznikne ze zcela neskazenych pravne vzdelanych osob a bude pod verejnou kontrolou online a ktery dostane premie za kazdeho odsouzeneho justicniho mafiana, a ktery proveri kazdou stiznost a trestni oznameni (podane jako trestni oznameni nikoliv krive preposlane jako soucast obhajoby a hozena do kose) 25 let zpatky podane na fizla, statniho zastupce ci soudce schvaluji .. prece pokud postupovali podle zakona nemusi se justicni mafiani niceho bat a snadno se obhaji a muzou jasat jak rychle dostali spravedlnosti kolik se do nich vejde....
0 # Kedul 2017-12-30 23:38
A jeste dodam k pejsackovu fnukani o tech zlych obvinenych ...zahajeni trestniho stihani pro vytrznost ktera mela spocivat v tom ze osoba A mela udajne pozorovat osobu B ktera se udajne prave prevlekala na verejnem miste ... trestna cinnost podle fizla tedy oduvodneni je takto:
Obvineny A uvedl ze si osobu B nenatacel (zcela zamerne chyby vyjadreni rovnez osobou A uvedene ze osobu B nepozoroval)
TRestna cinnost osoby A je prokazovana vypovedi osoby B,C,D,E,F,G ....(dosadme si libovolny pocet jmen nebot co fizlovy rekli se v usneseni nedocteme jelikoz si fizl s obsahem vypovedi nelame hlavu a neuvadi je a omezuje se na vycet jmen), kamerovym zaznamem (co na nem je se rovnez nedozvidame) a dalsimi dukazy ve spise...
Tedy sice nic nevime sice neni znamo co fizla vedlo k zahajeni ale podle ustavniho soudu je tato ubohost zcela v poradku!!!! Byt je kazdemu na prvni pohled jasne ze to ani neni trestny cin a neni nijak zduvodnen ...
0 # Kedul 2017-12-30 23:45
Co na tom chce pejsacek jeste pritvrdit? Co na tomhle chce jeste zjednodusit?
Nebo se mu nelibi ze to ti kreteni hnali az pred soud kde ze prokazalo ze... osoba B netvrdi ze by ji nekdo pozoroval a uz vubec netvrdi ze by videla osobu A nebo kteroukoliv jinoua uz vubec si neni jista na 100% ze neco konkretniho vubec videla
osoby C az nekonecno se spolecne shoduji na tom ze nic nevideli ani neslyseli a nebyly u toho ale osoba B jim neco o udajnem nataceni tvrdila (myslis si ze byla natacena ale neni si tim vubec jista)...
kamrovy zaznam dokazuje ze jej strihal a upravoval uplny dement nebot prokazuje pritomnost osoby A na 2 mistech najednou ve stejnem case..
Zadne nepristojne jednani osoby A samozrejme nezachytil a navic prokazuje nepritomnost osob C az nekonecno na miste udajneho cinu ...
Co se dalsich pisemnosti ve spise tyce tak to jsou akorat kydy a lzi samotneho fizla o podezrele osobe A nicim nepodlozene...
0 # Kedul 2017-12-30 23:52
Takze si to sesumirujme ... pejsacek navrhuje ze fizl na zaklade nejake blbosti ci spise nedorozumeni pri absenci alespon tvrzeni prosti tvrzeni .. zahaji bezduvodne trestni stihani kdyz se ani nemusi namahat opsat jmena vyslychanych osob
U soudu by podle nej melo zaznit hlavne kecani o tom ze podezreli nezveda anonymni telefony, nechce se priznat, a nebo mari vysetrovani tim ze si neprebira neexistujici postu...
Je pravda ze tim se problemy s falesnym a vymyslenym obvinenim zcela odstrani. Nevim proc ale tohle chce delat pomoci zmeny v trestnim radu .. .staci napsat jediny zakon a to ze fizl ma pravo obvinit kazdeho z ceho chce a soud ma povinnost takoveho obvineneho bez projednani odsoudit ... statni zastupci dostanou vejplatu rovnou bez ucasti a muzou sedet doma ...
0 # Kedul 2017-12-31 10:16
Jeste dodam ze v tomto naprosto realnem "pripadu" jsem uvedl jednu chybu .. v dobe zahajeni osoba B tedy udajne poskozena vytezena nebyla!!! Tedy jeji vypoved o tom co videla nebo slysela a jestli se citi byt poskozena ackoliv to je zjevne jediny ocity svedek v dobe zahajeni neexistovala!!! Dale osoba B pri vyslechu mimo jine uvedla skutecnosti ktere poprely vsichni ostatni svedci vcetne jejich nejblizsich z rodiny ...
Dalsi "perla" osoba E jejiz jmeno fizl pouzil v zahajeni trestniho stihani byla vyslechnuta az mesic po zahajeni!!!
Vsechno jedno .. zadna stiznost, dohled, trestni oznameni ... vse zameteno pod koberec ...
Pricemz kazdy inteligentni clovek chape ze samotne pozorovani jineho na verejnosti neni a nemuze byt trestne nebot kazdy zdravi clovek ma oci a jestli nekoho pozoruje nebo ne je jednak absolutne neprokazatelne a jest pravem kazdeho jedince na pouzivani svych zakladnich smyslu
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-12-31 09:35
Myslím, že to jste právě popsal konečný ideál, ke kterému se Pejsáčkova justice kvapem a mílovými kroky blíží...
0 # Kedul 2017-12-31 10:49
Jeste k tomu strasnemu papirovani a zdrzovani od "prace" ... takze tohle jednovetne "oduvodneni" ktere da du rukou fizlovy absolutni moc i bez jedineho dukazu nad obvinenym je strasne slozite a zdrzuje a otravuje prej .... ale tech 50+ stranek neuveritelnych kecu a lzi o obvinenem ucelove napsanych aby to vzbudilo dojem ze to je spatnej clovek kteryho musime odsoudit je jako v poradku a to neni uplne zbytecne papirovani?
Jeste pridam ze k soudu sla obzaloba v tomto konkretnim pripadu v naprosto shodnem zneni ... tedy oduvodneni = 0 .. nicnerikajici vycet jmen svedku spolu s krivym znaleckym posudkem ktery rika ze kdyz to pachatel A udelal, =kdyz bude odsouzenej, tak je vlastne spatnej clovek a musi se lecit ...tedy ke svym kecum si fizl a prokurator pribral jeste 3tiho do party lhare aby to vypadalo ze maji pravdu ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-12-31 13:35
seznam ministrů spravedlnosti ČR

cs.wikipedia.org/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-12-31 09:46
Poláci chtějí zbořit varšavskou dominantu, dar Stalina polskému hlavnímu městu - a pro Poláky hlavně symbol ruské poroby a komunistického útlaku :

ceskatelevize.cz/.../...

Nutno doplnit, že když Stalin tento "velkorysý" počin učinil, myslím, že měl na mysli hlavně dvě věci : Zviditelnit sebe i SSSR - a Polákům připomenout, kdo je tady pánem - proto je věž této stavby pořád nejvyšší ve městě, viditelná až ze 30 km.
Snad - doufám - mu alespoň v koutku jeho ďábelské duše problesknul ještě jeden motiv, který by naopak jediný stál za zmínku : Totiž pozdní omluva polskému hlavnímu městu za nečinné přihlížení Rudé armády v době varšavského povstání masovému vraždění povstalců jednotkami SS, aniž by tato hnula brvou, natož zbraněmi.
Stalin totiž nese odpovědnost za desítky tisíc padlých ve Varšavě i za totální zničení města úplně stejně jako Hitler.
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-12-31 13:32
Ano, o odstranění oné dominanty Varšavy se vedou diskuse, a pokud jde o nový dekomunizační zákon, bude hodně záležet, jak se vyjádří IPN (Intstytut Pamięci Narodowej). V každém případě vše proti zbourání podnikne "totální" (čti destruktivní) opozice v čele s prezidentkou Varšavy, Hannou Gronkiewicz-Waltzovou, těžce zkompromitovanou obrovskou zlodějskou tzv.reprivatizační aférou, po pár měsíců rezonující polskými medii.

Ovšem, všeho dočasu, blíží se pomalu a jistě komunální volby, které zjevně přinesou změny. Slyšet je návrhy postavit místo toho Paláce Vítezný oblouk podobně jako v Paříži, jiné názory zase hovoří o přestavbě i co do stylu, definitivní závěr není.

Přitom za pár hodin přicházející rok 2018 se nese ve znamení 100 let od znovuzrození země - 11. listopadu 2018 tomu bude 100 let, co se Polsko vrátilo zpět na mapu Evropy. Za léta ovšem kolem Paláce vyrostlo celé nové City byznys a bank, to jsou výškové stavby, každá originálního designu, mezi nimiž se začíná Palác vizuálně ztrácet.


Např. kolem dvou třetin zde www.youtube.com/watch?v=rNtI5sr3mOc ale to je z letadla, z velké výšky.

Zde www.youtube.com/watch?v=w_bAXkZdddM uvidíte Varšavu v r. 1947. Takový stupeň zničení si těžko představí český návštěvník, zejména, pokud navštíví archivy nebo výstavy - citlivějšímu člověku se těžko zadrží při těch pohledech slza. A tady dále shlédnete Varšavu z dronu:

www.youtube.com/watch?v=jMsRFO_gRpc

Staré město i nové City. Obnovené parky, těch má Varšava hodně. Tak mi napadlo: Kdybychom se byli místo mnichovské kapitulace 1938 bránili, a Göring dostál své hrozbě totálního zničení Prahy, pak možná by nám znovuvybudování trvalo třeba i 200 let, uvažování v liteře jednoho dávného kázání Sv. Papeže Jana Pavla II. (Polákům polsky): "...Láska pamatuje, láska obnoví...". Staré Město má menší plochu a méně objektů než pražské, o to větší musela být láska k národu, schopná povznést to město z tak bezútěšného pole ruin.

Pokud jde o dějiny ruské okupace a komunismu: DODNES se Rusové Polákům neomluvili za genocidní vraždu polské inteligence v Katynském lese.

DODNES se Rusové Polákům neomluvili za statisíce Poláků deportovaných do sovětských gulagů a na Sibiř, deportace začaly v r. 1940 - krátce po obsazení východní poloviny Polska sovětskou bolševickou Rudou Armádou, tehdy ještě na základě zločinného paktu Molotov-Ribbentropp z 23.08.1939 Hitlerova spojence... Archivní snímky viz dziennikpolski24.pl/.../...

Desetitisíce se nikdy nevrátily a nevrátí.

S přáním všeho dobrého, hodně zdraví a štěstí a Božího požehnání v nadcházejícím roce 2018 K 213 a všem čtenářům přeje

Freeeurope
(náš varšavský dopisovatel)
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-12-31 10:02
ČT se před koncem roku snaží vylepšit obraz justice v očích veřejnosti...
Protože náhody nejsou, nelze než konstatovat, že její snaha se přímo odvíjí od znovuoživení těchto stránek, ze kterých se veřejnost dovídá o justici úplně něco jiného...

ceskatelevize.cz/.../590934-rychlost-ceskych-soudu

www.ceskatelevize.cz/.../590935-justice-v-r-2017

ceskatelevize.cz/.../...

Podotkněme jen, že pokud bude kritériem úspěšnosti justice počet nevyřízených případů - přičemž ten, kdo jich nejvíc zprasí nejrychleji, je asi vzorem pro ostatní - nelze se o hodnocení, natož úspěšnosti justice vůbec bavit.

Konstatujeme, že justice je v rozkladu, jaký v této zemi nemá obdoby (a neměl ani za komunistů, ani za nacistů), její popsatelný stav je pravá a nefalšovaná anarchie a zvůle momentálně silnějšího, který si dělá absolutně co chce a za peníze z daní masakruje ostatní, tento stav se za Pejsáčka dále výrazně zhoršil, v justici neplatí prakticky nic - ani zákony, ani judikáty vyšších soudů, natož pak rozsudky soudů mezinárodních - Pejsáček je svým způsobem nebezpečný jeliman, který nejen že je naprosto neschopný, ale chybí mu základní smysl pro řád, zákonnost, organizaci - a především cit pro právo (ostatně ho ani neměl kde získat - u svého stalinského otce asi sotva, u partajního mafiánského bosse taky ztěží) a jeho další působení v justici skončí národní tragédií.

Stejně, jako - ve větším - Babišovo působení ve společnosti.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.