Změna, co nenastala

Dopis premiérovi při příležitosti převzetí předsednictví ČR v EU. 

 

 

  vážený pan

prof. PhDr. Petr Fiala

předseda vlády ČR

 

 

                                                        Věc :     ZMĚNA (Slíbená) - co není

 

 

Vážený pane premiére,

 

           

                           V souvislosti s převzetím předsednictví EU Vám chci sdělit, že mne krajně znepokojují výsledky Vaší  (zatím půlroční) vlády na domácí scéně.

 

            Chtěl jsem Vám tento dopis napsat už delší dobu, jsa však ponořen do všednodenních problémů s justicí a správními úřady, jsem nějak přehlédl, že už nastává předsednictví ČR v EU, ale to mi to důrazně připomnělo.

 

            Sledoval jsem včera (1.7.), právě při příležitosti převzetí tohoto předsednictví, debatu dvou novinářů na ČT 24, Ondřeje Housky z HN a Jakuba Patočky z deníku Referendum, jsem alespoň rád, že mohu konstatovat, že oba dva tito pánové, ač o generaci mladší, mi mluvili z duše, když vyjadřovali své názory na domácí politiku, jsem rád, že máme alespoň takovéto novináře (když už ne politiky) - a zejména jsem rád, že moje pocity stran Vašeho vládnutí nejsou vůbec osamocené. Současně ale nejsem rád, že takovéto pocity musíme mít a sdílet.

 

            I já mám totiž zásadní pocit, že na domácí scéně se s nástupem Vaší vlády VŮBEC NIC NEZMĚNILO, a - bohužel - ani nezmění. České předsednictví v EU jen napomůže odvrácení pozornosti od domácích problémů, což je ale rozhodně neřeší.

 

            Když slyším Vaše projevy - o zajištění plynu či ropy odjinud než z Ruska - tak mě to sice může na chvíli potěšit, současně ale potvrzuje, že zásadních problémů občanů státu se to nedotýká a snad o nich ani nevíte (nebo se tak tváříte).

 

            Co je důležitější : Mít čím zatopit, připlatit si při tankování dvacet či třicet korun k ceně benzínu  - anebo se nebát, že přijdu o rodinu, děti, majetek, pověst, kariéru a postavení, až si je léty práce a snažení vybuduji,  jenom proto, že jsem se z nějakého důvodu, často zcela nezaviněného, střetl s nekvalifikovaným, mstivým a všemocným státním aparátem, který na de facto bezbranném občanovi rád dokazuje, jakou má moc, dodejme, že většinou zcela nezaslouženou ?!

 

            Mne osobně - a spolu se mnou řadu lidí, které v řízeních zastupuji nebo jim alespoň pomáhám na dálku - zajímají především dva resorty : Resort vnitra a resort spravedlnosti.

 

            Oba tyto resorty - podle mne - představují stát. Neboť nemá stát důležitějšího úkolu nežli je zajištění spravedlnosti a její výkon.

 

K tomu si nemalými prostředky platí spousty lidí, jejichž odborná, ale především morální a mravní úroveň bohužel neodpovídají tomu, co by měli v praxi dělat a čím byli státem pověřeni.

 

Je v moci KAŽDÉ vlády tento stav korigovat či změnit. Přesto že to je v moci KAŽDÉ  vlády, ŽÁDNÁ se o to dosud ani nepokusila. Ani ta Vaše ne. A to ani náznakem.

 

Není to snadný úkol -  protože to mnohé lidi zabolí.

 

K tomu je nutno dodat, že operace, která nikoho nebolí, nestojí za to, aby byla podniknuta.

 

Stačí se podívat na oba dva současné odpovídající ministry - tedy Blažka a Rakušana - aby bylo všem jasné, že žádná změna nejen nepřijde, ale ani nebyla zamýšlena.

 

Blažek už ministrem spravedlnosti byl, NIC NEPŘEDVEDL, nevím proto, z jakého důvodu, vyjma známosti s Vámi, je ministrem nyní.

 

Jeho ministerstvo je toho smutným důkazem. Tam - jako i předtím - nepracují lidé, kteří by chtěli problémy řešit, ale lidé, kteří je programově zahlazují, přehlížejí, odpinkávají někam do ztracena. Hlavně - je neřešit. Protože řešení by mohlo mnohé zabolet. Bez této bolesti ale žádná změna nikdy nenastane.

 

A změna se pozná hlavně podle toho, že ŠPATNÉ ZABOLÍ.  Jinak to není změna.

 

 

Pokud jde o p. Rakušana, vůbec nechápu, jak se k ministerstvu vnitra vlastně dostal a kdo a proč přišel na to, že tenhle pán, který s policií žádné zkušenosti nemá a nikdy neměl, je dost dobrý k tomu, aby ji řídil a vedl.

 

 

               Denně se setkávám - a to v obou těchto resortech - s nekvalifikovaností, leností, nezodpovědností, lajdáctvím, alibismem - a následně terorem vůči těm, kteří si to nehodlají nechat líbit a tyto “standardy” přejímat.

 

Nikdo vůči těmto pachatelům z řad justice či policie žádné závěry či zodpovědnost nevyvozuje, Blažkovo ministerstvo ještě dokonce dělá vše pro to, aby se poškozeným vysmívalo, nemuselo je odškodňovat a nepřiznávalo žádná pochybení - protože pak “je všechno v pořádku” a “není co řešit”.

 

               Na podněty odpovídá formálními namnoženými bláboly, ze kterých - zřejmě cíleně - má být předem patrno, že oznamovatel se žádného řešení nedočká - a ať se laskavě o ně napříště ani nepokouší.

 

               To dělali všichni i před Vámi, na tom žádná změna rozhodně poznat není a nebude.

 

Oba tyto resorty fungují vysloveně špatně a příliš často pronásledují slušné a poctivé lidi, zatímco přichycení grázlové či mafiáni, anebo zjevní asociálové, nacházejí mezi těmito vykonavateli spravedlnosti nesčetně známých a zastánců.

 

Už jenom tohle : Jak je toto možné ?? Odkud asi ti soudci a policajti pocházejí, jaké mají rodinné a sociální prostředí a zázemí, když své známé mají hlavně u podsvětí a mezi zjevnými asociály, se kterými jsou až okatě jedna ruka ?

 

               Vážený pane premiére, dovolte, abych Vám připomenul, že jste volen českými občany a jedině jim jste odpovědný. Nebudou Vás volit jiní občané EU, natož pak bruselská či štrasburská svita.

 

               Působíte (zatím) dojmem vládního turisty, který se dostal k funkci, v níž si může plnit své tajné sny - a také si je vrchovatě plní. Co se děje doma a co zanechá svým vlastním občanům, ho příliš nezajímá a nevzrušuje.

 

               Působíte dojmem hezkého vývěsního štítu, za kterým je ovšem zoufale prázdno - a nikde nikdo.

 

I já jsem velmi rád, že jsme se konečně, po 8-mi letech, zbavili velkográzla a representanta všeobecného póvlu, estébáka Babiše.

 

Vaše vládnutí je ovšem - obávám se - cestou, jak ho - nebo ještě někoho horšího -  zase rychle vrátit k moci.

 

S tím, že pravici nemá žádný smysl volit, de facto tady žádná není a pokud ji volím, tak vlastně jí vystavuji bianco šek, za který vůbec nevím, co dostanu.

 

Většinou pak nakonec jenom to, co od populistického, zprofanovaného estébáka.

 

Tam aspoň vím, co mám čekat.

 

 

 

                           S pozdravem

 

 

                                                                                                                                     Ing. Jiří Fiala

                                                                                                                                předseda o.s. K 213

                                                                                     

__________________________________

__________________________________

 

 

 

 

 

 

______________________________________

______________________________________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.