Chlebem k jídlu to začíná

rozpadlými dálnicemi a rozkradenými eurodotacemi to končí ...

Co ?

Přeci - absolutní rozklad morálky a základních pojmů, co je správné a co ne, co je spravedlivé a co nikoliv.

"Stát jsem já... " řekl kdysi král slunce, francouzský král Ludvík XIV. - a myslel to upřímně.

Synonymem šlendriánu, lenosti, lemplovství a všude přítomného a všude rozlezlého úplatkářství, se kterým lze koupit všechno a všechny, se v češtině stal příměr "balkánské poměry".

Vrátil jsem se z návštěvy Chorvatska ... (Pro ty, co denně sledují, z čeho žiju a kde na to beru, upřesňuji, že pobyt byl na pozvání a že ho zorganizovali - a také uhradili - mí přátelé a sympatizanté, domácí i zahraniční, usoudivše, že po třech měsících "léčebné kůry" v Kynšperku potřebuji "změnu kůry i prostředí" a že u Středozemního moře bych se mohl zotavit z péče státu, který mě bezdůvodně přepadá a vězní, izolujíc mne i od životně důležitých léků...

Mimochodem - kacířská myšlenka ... - Nemělo tenhle pobyt zorganizovat spíše konsorcium "Vězeňská služba, ministerstvo spravedlnosti a Krajský soud v Praze ...?" Ale věřme - i na to časem dojde ...).

Chorvatsko

V Chorvatsku jsem nebyl dlouhých 16 let, předtím asi také tak dlouho - mohu tedy srovnávat, jak se tahle - balkánská - země vyvíjí a kde je dnes.

Před 16-ti lety mi Chorvatsko připadalo jako chudičká země, vysátá válkou. Do jisté míry občanskou, do jisté míry s bratry Srby - ale tu zemi, z kdysi bohaté Jugoslávie, jsem nepoznával.

16 let je dosti dlouho. A nutno říci, že Chorvaté po tuhle dobu neleželi.

Protože do Chorvatska každoročně jezdí desetitisíce Čechů, mohou samy posoudit, nakolik se pletu či vyjadřuji i jejich dojmy a zážitky.

Kam přijde turista nejčastěji ?

Do restaurace !! To asi skoro jistě.

V Chorvatsku se nejen dobře jí, ale také se tam jí - a nejen jí - poctivě.

Co to znamená ?

Že cenu, která je za jídlo uvedena v ceníku, také na závěr skutečně zaplatíte.

Samozřejmost ?

Tak to zkuste u nás !!

Jednou vám k ceně počítají každý krajíček chleba zvlášť, podruhé vodu přinesenou ke kávě, potřetí dokonce i prostřený příbor, počtvrté přílohu - protože ta se samozřejmě v ceně nerozumí ...

Prostě : Vícenáklady ... Stavaři dobře vědí, o čem je řeč.

"Vícenáklady" často prodraží původně stanovenou cenu jídla skoro i na dvojnásobek, nejsou zvláštností ani extrémy několikanásobně vyšší.

V Chorvatsku jsem se ničím podobným NIKDY nesetkal. S důrazem na slůvko "NIKDY".

Jestliže u menu bylo napsáno třeba 50 kun (tamní měna - nikoliv hlavičky těchto dravečků in natura - to snad kdysi, v dřevních časech ...) - tak jsem také 50 kun na závěr přesně zaplatil - a bylo to vždycky v pořádku.

A bylo úplně jedno, kolik jsem k tomu snědl krajíců chleba, zda jsem si rybu pokapal olivovým olejem nebo ji rovnou polil, zda jsem použil citron či ocet, ještě se obvykle zeptali, jestli chci k hranolkám kečup - pochopitelně zase v ceně ...

Já nevím, jestli se někdo z těch našich hostinských zamyslel nad tím, jakého ubožáka dělá jak ze svého hosta, tak především sám ze sebe, jestliže hostu počítá každý - byť sebeskrovnější - skrojek chleba zvlášť (a pokud si to host už nepamatuje, protože zrovna myslel na něco úplně jiného, někdo mu zavolal, apod. ... - tak ho uvádí do role uličníka, který mu načerno sežral ošatku chleba a ještě to chce zapřít !!!), každý ubrousek, každé kýchnutí ...

Kdo se pak v takové hospodě může cítit uvolněně - jak by se na obědě asi cítit měl ?!!

Totéž - ubytování :

Jestli vám řeknou, že za pobyt zaplatíte - příklad - sto euro - tak taky na závěr zaplatíte sto euro - a je jedno, jestli jste vyplácali mýdlo celé, ručník jeden nebo dva - to nikoho nezajímá - a ještě vám (po zaplacení) jako bonus obvykle dají něco navíc ... (viz - F. L. Věk : "Nezapomeň - a - Hřebík přihoď ...") - třeba víno na cestu, zvláště pokud jste nocovali v rodině vinaře či sedláka.

Vlídně se s vámi rozloučí a neopomenou zdůraznit, že se těší, až přijedete příště ...

Kdy a kolikrát se vám tohle stane v našich hotelech a ubytovnách ?

Protože Chorvaté dobře vědí, jak je pro ně turistika důležitá - tak se také snaží, aby turisté odjížděli maximálně spokojeni. Třeba i tím, že DENNĚ vyváží popelnice, nezjišťují a neřeší, jestli někdo zaplatil známku nebo ne - hlavně, ať je to smetí z ulic a nesmrdí - a je to !! Na to peníze každé město vždycky má ...

Výsledná čistota je samozřejmě - nebalkánsky - nepřehlédnutelná ...

Pošta funguje i jako směnárna, a to i v té nejmenší vesničce - a taky v každé je, i kdyby tam byly jen tři chalupy. Turisté přeci potřebují poslat pohledy do celého světa, často i cestou z pláže - a proto až do pozdního večera ...

Ranní, polední i večerní klekání odbíjí na vteřinu přesně, podle toho si můžete řídit hodinky, stejně jako podle příjezdu a odjezdu trajektů, pokud jste na ostrově.

I dalšího rozdílu si všimnete okamžitě : Lidé jsou - jako obvykle v původních "západních" zemích Evropy - řekněme, zakládajících státech EU - uvolnění, málokdo spěchá, všichni ví, že na každého se dostane a že je tudíž nedůstojno se rvát o místo u pokladny, předbíhat či jinak se chovat nepatřičně, jak je u nás zcela běžné ...

Lidé nejsou nervozní, ale - řečeno lidově - vysmátí a spokojení ...

Panchorvatská dálnice podél pobřeží je rovná a hladká tak, že už i v Rakousku máte pocit, že jedete po značně horším povrchu - neboť v Chorvatsku jsou dálnice přece nové ...

Všechno funguje, jak má, všichni jsou přesní a dochvilní, spokojení a klidní.

Umění žít.

K tomu slunce, víno a olivy. Ráj na zemi.

A proč ?

Protože jsou poctiví.

Nekrade se - a pokud jste na ostrůvku, kde je i menší pohyb mimo místních - tak si můžete nechat peněženku na stolku v zahrádce u ulice, na které je živý provoz - a klidně se jít vykoupat do moře. Nikdy se vám nic neztratí, ani nikoho nenapadne, že by mělo.

Dveře se nezamykají, často dokonce nechávají dokořán - aby voňavý vzduch zvenčí pronikl opravdu celým domovem.

Můžete tohle zkusit u nás ?

Jistě - můžete ... Ale - radši to nezkoušejte.

Přitom i u nás bylo tohle kdysi samozřejmostí, mnohde ještě za mého dětství.

Z Chorvatů máte pocit, že vědí, že někam směřují, že se jim to všechno denně lepší před očima, že má cenu se snažit, pracovat a podnikat.

Že nepřijde nikdo s falešnou fakturou jako u nás, aby vám během měsíce zlikvidoval rodinnou firmu, jíž pracně budovaly tři předchozí generace ... a beztrestně ukradl celý majetek za několik desetiletí či dokonce staletí.

Teprve při srovnání s jinými zeměmi pochopíte, jaký je u nás neskutečný bordel a jaká neuvěřitelná pakáž se tu dostala k moci, především pak během posledních 20-ti let.

Protože JE SE ZA CO STYDĚT. 

Kdysi jsme byli pro celou Jugoslávii vzorem. V pracovitosti, vyspělosti, bohatství i poctivosti. Právě ve srovnání s ní vidíme snadno a dobře, kam jsme se až propadli.

Na sám chvost Evropy. 

Bez morálky to nepůjde a nikdy nešlo - a morálka u nás žádná nikdy nebude, dokud ji nebude do společnosti také někdo - a zejména stát a jeho orgány - šířit.

A jsme zase u justice. Protože - možná to někomu nebude znít hodnověrně - ale v ní je jádro pudla.

Dokud je možné bezdůvodně a beztrestně zavírat lidi, protože "každý má právo na omyl", dokud je možné stejně beztrestně rozkrádat celé firmy - protože koupený kamarád soudce pak s rozsudkem vyčká, dokud se věc nepromlčí  - a dokud je možné svěřovat dítě kdejaké flundře jenom proto, že je to "nedotknutelná matka" - tak je nulová naděje, že bychom z tohoto bahna někdy vybředli.

A nyní zpět ke králi slunce. On říkal - stát jsem já - my bychom měli říkat : Balkán - to jsme MY !! V Evropě nanejdete v tomto směru vykřičenější zemi !!

Až přijdete - někdy - na soud - a uvidíte "lidi v talárech" - tak nezapomeňte : To oni nás dostali svou zvrhlostí na chvost Evropy. Ne technická zaostalost a ne jiné okolnosti. Ty totiž byly a jsou jenom důsledkem.

To ONI nás na něm také kdykoliv bezpečně udrží ... Pokud je necháte, aby vám předváděli vlastní vizi verze "STÁT - JSME MY".

---------------------------------

 

_____________________

 

 

Comments  

-1 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-20 20:17
Půl miliónu Čechů dluží tolik, že to už asi nevrátí :eek:

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-20 20:33
Když školství vedou prostitutky a divoké Lindy, pak těžko se nadíti nápravy morálky ...

Novinky - Ministryně školství Valachová vstoupila do sociální demokracie :D :sad:
-2 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-20 20:36
Rozhoduje o žádostech o milost. Téměř všechny ale zamítne a k Zemanovi nepustí ... :eek: :sad:

Inu - člověk na svém místě ...

lidovky.cz/.../...
-1 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-20 20:37
Policejní šikana, aneb jak se vytváří nepřítel státu :-x
blog.aktualne.cz/.../...
-1 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-20 20:42
-1 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-20 20:44
Článek zcela jiný, než jsme na stránkách zvyklí. Takové pohodové čtení - i když českým podnikatelům spíláte.
Doplňujících otázek máme my, čtenáři určitě hodně, ale to už Vás budeme interpelovat každý extra.
Nebo bude nějaké promítání s vyprávěním nebo vyprávění bez obrázků?
M.

8)
0 # Ing. Jiří Fiala 2015-09-21 16:54
Ahoj Jiří,

dík za pozdrav z dovolené.

V Chorvatsku jsem byl těsně po tzv. sametové revoluci.

Těsně po okupaci jsem byl v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku.

Pamatuji, že turisté ze západních zemí nezamykali ani svá vozidla.

Ono to bylo kdysi i u nás, jako kluk nepamatuji, že bych někdy musel zamykat jízdní kolo.

Dnes není problém přestřihnou zámek či lanko.

Já jsem nezamykal své auto ani na svém pracovišti v n.p. Chema Pardubice stř. Slatiňany, kde jsem pracoval.

To následně ovlivnilo můj další, především manželský život.

Byla to taková srandička.

Za minulé totality fungoval výměnný obchod, též se kradlo, ale decentně, nikde nic nechybělo.

Kdekdo si ze společného ukradl tolik co potřeboval a především co unesl.

Dnes je doba, že lze "fakturovat" do vlastní kapsy a ukrást, co dokážeš naložit.

A tak v Chrudimi pomalu mizí pivovar a nikomu to nevadí.

chrudimskenoviny.cz/.../...

O tom, co vše je možné v zemi vedené bezcharakterními křiváky vypovídá i následující článek, tentokrát ti co kradli, nepatřili do skupiny těch vyvolených.

novinky.cz/.../...

Za to katolický farář Heblt může beztrestně křivě obviňovat slušné lidi a krýt svinstva, kterých se spolu s policejně justiční mafií dopustil,

ale i využívat státní dotace k čemu se mu zlíbí, stačí, když se umí dobře modlit.

chrudimskenoviny.cz/.../...

K tomuto článku jsem přidal příspěvek.

chrudimskenoviny.cz/.../...

Jak probíhá oprava střechy chrudimského kostela?

Měděný plech z osmdesátých let střídá pálená taška. Jen tak na okraj, pan farář Heblt je původní profesí absolvent stavební fakulty, svoji pracovní dráhu začínal u n.p. Silnice Hradec Králové.

Časem zjistil, že lepší a výnosnější než poctivě pracovat je, že bude oblbovat lidi.

chrudimskenoviny.cz/.../...

A tak za dobu jednoho lidského života se na střeše kostela vystřídaly již tři krytiny.

chrudimskenoviny.cz/.../...

Další ukázka jak město hospodaří.

chrudimskenoviny.cz/.../...

Neumíme hospodařit a tak vytloukáme klín klínem a tak jsme se nechali pojistit proti chybným rozhodnutím.

chrudimskenoviny.cz/.../...

My tu zdejší mafii včele s bývalým starostou Čechlovským a jeho kumpány, křivákem farářem Hebltem, okresním státním zástupcem Kytnerem , ředitelem zdejší policie Švadlenkou a jejich kumpány dobře díky sebevraždě Jany Komárkové dobře známe, viz. příběhy na
K 213.

Tak to je příběh jednoho města, který byl odhalen díky více jak desetiletému boji jednoho otce za důstojný život své dcery.

Možná právě teď něco nového začíná.

Když jsem byl na vojně, museli jsme zašívat kapsy kalhot, když jsme byli přistiženi s rukami v kapsách, o dalších buzeracích pomlčím.

Náš snaživý a ambiciózní velitel čety v době normalizace npor. Karas alias ryba, platejz apod. razil teorii, začíná to rozepnutým knoflíkem.

Já po včerejšku razím teorii, začíná to vyvěšenými trenkami. :-)

www.extra.cz/.../


J.K.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.