ČR : Evropská výjimka. V mnoha směrech.

Nevím, zda-li jste zaslechli ministra vnitra Chovance, jak se v televizi chlubil, že prý skutečnost, že v ČR skoro žádní uprchlíci nejsou, je výsledkem jejich připravenosti a - prý - rozumných opatření, která prý včas přijali (tím rozuměl asi především zacházení s případnými uprchlíky jako se zločinci a jejich umísťování do detenčních zařízení, většinou bývalých věznic).

 

Přiznám se, že při těchto slovech mi naprosto zatrnulo a uvědomil jsem si znovu naléhavě, co si říkám stále dokola - a stále marně - totiž že dna ještě nebylo dosaženo, je stále hloub, než bychom si vůbec dokázali představit.

Pan ministr se ani nestydí za to, že ČR se zcela - a to sama a dobrovolně - vyloučila z ostatní Evropy, ještě z toho dělá přednost jeho vlády !! Ve své ubohosti si ani neuvědomuje, jak je sám neskutečně ubohý.

Jistě, nikdo - ani v Německu, ani v Holandsku nebo kdekoliv jinde - nejásá nad davy uprchlíků valící se Evropou, ale prostě - je to problém, je to NÁŠ společný problém, je tady a musíme ho řešit. A ideálně společně, a to nejen proto, že společně máme šanci ho uspokojivě vyřešit, ale také proto, že jsme si prostě jednou řekli, že chceme žít spolu, ve společné Evropě a vzájemně si pomáhat - a plně chápu pocity Holanďanů, Belgičanů, ale i Rakušanů - když se snaží nalézt nějaké společné řešení - a z jisté skupiny zemí - řekněme rovnou, všechny postkomunistické - se ozývá zatvrzelé : Trhněte si nohou, jsme rádi, že u nás žádní nejsou - a navalte další prachy, ať se nám vyplatí s vámi být dál.

Nevím, jestli už česká populace zdegenerovala natolik, že si nedokáže uvědomit ubohost, odsouzení a zavrženíhodnost takového postoje, se kterým by si slušný člověk - natož pak slušný stát - vůbec nedovolil vyrukovat na veřejnost.

Na okraj se sluší podotknout, že to, že u nás (skoro) žádní uprchlíci nejsou, je evidentní rozhodnutí jich samých - a ne zásluha zjevně přitroublého postkomunistického ministra vnitra, který - jako ministr členské země EU - neumí jediný světový jazyk, takže dělá nutně ostudu všude, kam přijede - a pak ani nemůže logicky rozumět, natož pochopit, o čem se baví ostatní.

I když tu osamocenost, do které se dostal, by mohl vnímat o to intenzivněji.

Barack Obama nedávno připomněl světu davy uprchlíků, utíkající před Hitlerem odevšad, kam přišel - nejprve z Německa (a dodejme, že velmi často utíkali právě do tehdejšího skutečně svobodného a skutečně evropského Československa), poté i ze všech dalších zemí, kam německá armáda vtrhla "ochraňovat evropskou kulturu".

Jak se dnes díváme na země, které tyto uprchlíky zavíraly a pronásledovaly, namísto aby s nimi soucítily a snažily se pomoci ?

A kdo je zavíral nejvíc ? No přeci - spásná země na Východě, naděje všeho proletariátu, stalinský Sovětský svaz - a to včetně nemalého počtu komunistů, kteří v internacionalistickém opojení do země Sovětů před Hitlerem na útěku směřovali. Vítaly je obvykle Gulagy za polárním kruhem, kde mohli dál snít svůj sen o ráji všech proletářů - tentokráte již ve Stalinově režii.

Střih.

Vzpomínám si na své služební cesty, kdy jsem ještě pracoval v norské firmě a po českých zemích doprovázel své norské kolegy. Na leccos přišla řeč, samozřejmě na politiku a historii především.

Při známé řevnivosti, která mezi jednotlivými Seveřany panuje ( a o které jsem předtím neměl ani potuchy, naivně strkajíc všechny Skandinávce do jednoho pytle - ač ti by rozhodně hlasitě protestovali - asi jako my, když do jednoho pytle strkají všechny postkomunistické země) jsem se jednou svého norského kolegy zeptal, jaký je vlastně jejich vztah k Švédům - když na ně mají stovky vtipů, ale přitom tam tak rádi jezdí - nakupovat, i za zábavou a na výlety.

A jeho odpověď si dodnes přesně pamatuji : "We look upon them as they haven´t done their job..."  - myšleno samozřejmě v boji proti fašismu a německé okupaci.

Díváme se na ně jako na někoho, kdo nesplnil svůj úkol.

Jak se budou ostatní Evropané dívat na nás ? Resp. - dívají už teď ?!!

Vzpomínám si na plakáty, těsně po Velkém vítězném listopadu hojně vyvěšované - byla na nich západní Evropa - a vysoký žebřík, po kterém do ní máme vyšplhat. Stálo pod tím : Zpátky do Evropy !!

Právě probíhající uprchlická krize prokázala, že za celých dlouhých 25 let jsme ještě nevystoupali ani na ten první stupeň. A že jich před námi ještě je !!

Aby se pak na nás nedíval někdo hodně spatra - a neříkal - našim vnukům : You haven´t done your jobs !!

___________________________

 

___________________________

 

 

 

 

 

 

Comments  

-2 # Ing. Jiří Fiala 2015-12-19 15:27
Policie hledá falešného policistu. Okrádá v Praze turisty
echo24.cz/.../... :-?
_____________________
Jenom jeden ? :D
-2 # Ing. Jiří Fiala 2015-12-19 15:28
Nové policejní uniformy se v praxi osvědčily, začnou se šít
zpravy.idnes.cz/.../...
______________

Zbývá, aby se osvědčili ti, co v nich trčí ... :lol:
-2 # Ing. Jiří Fiala 2015-12-21 16:59
Kdo tahá za nitky v krajích: prohlédněte si mapu vlivu
zpravy.idnes.cz/.../...
-2 # Ing. Jiří Fiala 2015-12-21 16:59
Upozornil na plýtvání ve věznici. Úředníci mu dali zapravdu, šéf ho převelel o 374 km
lidovky.cz/.../...
-2 # Ing. Jiří Fiala 2015-12-21 17:00
Policejní pedagog Kadlec odmítl, že by boural opilý
novinky.cz/.../...
-2 # Ing. Jiří Fiala 2015-12-21 17:01
Estébák dostal bobky ... :-?

Babiš bude mít policejní ochranku. A po něm každý ministr financí
novinky.cz/.../...
-2 # Ing. Jiří Fiala 2015-12-21 17:02
13.11.2015 — Reportéři ČT - Jménem zákona
www.ceskatelevize.cz/.../215452801240038 :eek:

Jen ten zákon je dodneška nikdo nenaučil. :-|
-2 # Ing. Jiří Fiala 2015-12-21 17:03
Staronový šéf vězeňské služby rozpoutal personální čistku
novinky.cz/.../... :-?
-2 # Ing. Jiří Fiala 2015-12-21 17:03
Náměstek Smolek zahájil seminář k 70 letům mezinárodního trestního soudnictví
mzv.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.