Chybí dodnes. Čím dál víc.

Pokud nesledujete pořad  ČT 2 Historie CS v sobotu večer, pak si dovolím vás upozornit na jeho poslední díl.

Pojednává a podrobně rozebírá poválečnou likvidaci pravice u nás.

 

Proč se tak stalo a zda důvody tehdy uváděné byly a jsou podložené či nikoliv.

Především se jedná o dvě prvorepublikové pravicové strany, které po válce - zejména pod tlakem komunistů - už nebyly včleněny do nově vytvořené Národní fronty, a tudíž vyloučeny z veřejného života - a zejména pak z politické soutěže o přízeň voličů : Agrární stranu a Národní demokracii.

Obě tyto strany byly pod záminkou údajné diskreditace za období okupace zakázány, rozpuštěny a nemohly již obnovit svoji činnost.

Historiografové na příkladech konkrétních představitelů těchto stran ukazují, jak tomu bylo doopravdy - že to byly strany vlastenecké, aktivně se účastnily protifašistického odboje - a to jak domácího, tak i zahraničního, přinesly v něm nemalé oběti včetně množství popravených a co nelze zcela jistě pominout - že v r. 1938 tvořily aktivní opozici vůči Benešovi a tehdejší oficiální vládě, jež se rozhodla přijmout mnichovský diktát, což obě tyto strany ostře odmítaly jako vlastizradu a vybízely k aktivní obraně hranic.

Jediným problémem dnes je, že to byli výhradně komunisté, kdo posledních 60 let tvořil historii - a tedy i to, co se z ní smí vyučovat a co ne - a díky tomu neznáme (alespoň většina z nás, včetně značné části odborné veřejnosti) nejen tato fakta, ale především osudy konkrétních lidí, kteří se protiněmeckého odboje za tyto strany aktivně účastnili.

Proč tedy byly rozpuštěny a nesměly být obnoveny ?

Obvinění z kolaborantství se ukázala jako zjevně lichá, resp. jejich servilita vůči německé okupaci nebyla o nic větší než u stran, které po válce povoleny byly, zejména pak komunistů.

Šlo však o příležitost zbavit se nepohodlné konkurence - a rozdělit si jejich (nemalé) majetky - ale ze strany komunistů třeba (a zejména) i o záměr odstranit nebezpečného rivala, který mohl ohrozit zvláště jimi zamýšlené přeorientování země na Východ.

Všechny tyto skutečnosti jsou v pořadu poměrně podrobně diskutovány a přinášejí mnohé nové a neznámé poznatky i pro naše čtenáře, zajímající se jak o novodobou historii, tak o politologii a současnost.

Diskuse jasně odpovídá na otázku, kdy a proč u nás skončila skutečná pravice a proč nebyla po válce obnovena - čehož tragické důsledky neseme dodnes - a ještě dlouho poneseme.

Minimálně do té doby, nežli se skutečnou vlasteneckou a státotvornou pravici fakticky obnovit podaří - namísto stran buzerantských kašpárků a sexistických zbabělých studovaných politruků.

Pořad všem zájemcům o historii i současnost doporučuji shlédnout.

___________________________

 

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10150778447-historie-cs/216452801400004/

 

___________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

+1 # Ing. Jiří Fiala 2016-01-24 10:13
Česká media, především ČT, neustále šíří zprávy o protivládních demonstracích v Polsku, a v české veřejnosti tak vzbuzují dojem, že PiS občany podvádí. :eek:

Skutečnost je taková, že ti, kdo prohráli volby, vytvořili tzv. KOD, "Klub na Obranu Demokracie", jehož hlavním ideovým motorem je u většiny veřejnosti zprofanovaná Gazeta Wyborcza.
A k demonstracím navádí :-| , pokud jde o tisk, obrovská převaha Němci vlastněného tisku (to jsou mj. desítky regionálních novin, týdeník Newsweek atp. a několik deníků i celostátních), a dále televizní stanice s velkou sledovaností, jakými stále jsou Polsat a TVN. :-|

Je to značná protiváha Polské Televizi, do které se už vrátili mj. redaktoři vyhození na dlažbu v období polské obdoby naší "normalizace", praktikovaném vládou Občanské Platformy, i dřívějším nemainstreamovým TV TWAM a TV Republika.
Na demonstracích KODu je vidět hlavně generaci, těžící z privilegií někdejší komunistické PLR, estébáci s bohatými penzemi, a zkrátka ti, kteří byli volbami odstaveni od koryt. :-?

Na dnešní demonstraci KODu ve Varšavě např. bylo vidět bývalou první dámu Annu Komorowskou, nebo Macieje Laska, předsedu za vlády Občanské Plaformy "vyšetřovací" komise smolenské katastrofy, papouškující závěry "vyšetřovací" komise ruské, vedené starou KGBačkou Taťjánou Anodinovou - která došla ke směšnému závěru o chybě pilota, jaká způsobila náraz letadla na břízu (asi speciální, pancéřovou....) :sad: .

Česká mainstreamová media pak zamlčují, že proti demonstracím KOD vystupují demonstrace vlastenecky smýšlejících občanů, často početnější než demonstrace KODu - a na rozdíl od demonstrací KODu lze na těch vlasteneckých spatřit občany všech generací - tento rozdíl bývá na první pohled i dost výrazný. :-)

K vystupování voličů motivuje i chování hlavně německých politiků, zvláště německých reprezentantů v orgánech EU, či jiných levicových (např. belgického Verhofstadta apod.). Pro výstup z EU sice se v Polsku lidé nevyjadřují, ovšem oprávněně kritické stanovisko občanů vůči EU sílí.

Nadšeně je přijímáno strasburské vystoupení našeho europoslance za Stranu Svobodných Petra Macha, jeho výrok "jsem Polákem" např. TV TRWAM či Radio Maria přirovnávali historickému projevu J.F. Kennedyho v Západním Berlíně - "Jsem Berlíňan". :-?

Freeeurope :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-01-25 10:56
Ransdorf, chudák malá - v tom EU parlamentu si nevydělal ani na vlastní pohřeb ... :eek:

novinky.cz/.../...
+2 # Ing. Jiří Fiala 2016-01-25 10:58
Poplatek za dotaz úřední osoby je absurdní. Platíte za to, co nemůžete ovlivnit

novinky.cz/.../...
-1 # Ing. Jiří Fiala 2016-01-25 19:46
A zase policajti v Brně : :sad:

brno.idnes.cz/.../... :-?
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-01-25 19:51
Víte, co dělají poslanci ODS v Europarlamentu ? Třeba takový Eda Kožušník ? :lol:

Běhají - a píší o tom knížky. Což je plně vytěžuje. Takže na politiku už jim nezbývá čas.
Co by se taky - za půl milionu měsíčně - namáhali, že ?!!
Jaká že strana je tam vyslala - a udržuje ?!! :eek:

zpravy.tiscali.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-01-26 20:05
Proč mu odešly pazoury. Výslechu byl přítomen i pplk. Setvák. Asi dobrej oddíl :-?


brno.idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-01-26 20:06
PSVB je zpět, nyní jako POPO, pomocníci policie :-)

blesk.cz/.../... :-)

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.