Hilsneriáda v ČT : Obraz české justice před 120 lety

A nejen české justice - ale i české společnosti.

 

Kolektivní, takřka celonárodní štvanice na vytypovanou oběť, proti které sice nesvědčí důkazy, ale která je - jaksi - ve všeobecné neoblibě. A tak to prostě udělat musela - a basta - a důkazy se zatěžovat příliš nebudeme.

Kolikrát ještě musela česká společnost právě za těchto necelých 120 let prožít totéž ?!!

Předstupeň politických procesů z 50. let ? Předem jasné rozsudky - a davy, dychtící po krvi obžalovaných ?!!

Nikoho z těch po lynči volajících nikdy nenapadlo, jak by asi bylo jemu, kdyby se ocitnul na místě těch souzených ?!!

A pak ještě něco : Hrstka těch, kteří měli odvahu postavit se davu - a které nezajímala jejich vlastní líbivost či nelíbivost - ale objektivní a průkazná pravda . Ta pravda, která byla v tak příkrém rozporu k tomu, co chtěly davy slyšet.

A ještě něco : Programová slepota. Mnohých. Celé ulice, tzv. davu - ať už mu říkáme dav, národ či později lid - ale i těch, kteří byli státem ustanoveni a placeni, aby slepí nebyli, aby pravdu hledali a snažili se ji poctivě najít a obhájit.

A ještě něco nelze pominout : To, co bylo nemožné při pohledu zevnitř, bylo snadno rozeznatelné a samozřejmé při pohledu zvenčí.

Zahraniční listy tehdy psaly - při pohledu na neuvěřitelnou zaslepenost a veřejný lynč, ke kterému se tenkrát v Čechách schylovalo - že "Selhala česká inteligence".

Pro mladý národ, který se hlásil o své místo na slunci, mezi svobodnými, vyspělými - a hlavně samostatnými - národy Evropy, mezi které měl za to, že dorostl, to musela být citelná a těžká rána. O to těžší, oč pravdivější.

Přesto : I mezi tou masově selhávající inteligencí se našli lidé, kteří pravdu skutečně chtěli najít a snad i viděli. Kromě Hilsnerova obhájce rozhodně neopomeňme předsedu senátu v Písku, který byl o nevině obžalovaného rovněž přesvědčen a sám požádal jeho obhájce, ať se na místě odvolá.

Našel by se takový dnes ?

Při pohledu o necelých 120 let zpátky, na počátek 20. století, nemůžeme být nadšeni z toho, jak selhala tehdejší justice a státní aparát a jejich mnozí pracovníci. Přesto - nelze upřít, že se v mezích možností alespoň o nalezení pravdy pokusili.

Nabízí se srovnání s neradostným dneškem.

Chtělo by se napsat : Stejně neradostným dneškem.

Ale - není to pravda. Bohužel.

Jeden rozdíl - a to zcela zásadní - oproti dnešku si dovolím - při poměrně hluboké znalosti současnosti - přeci jen konstatovat.

Zatímco tehdy zahraniční novináři psali z Prahy, Kutné Hory a Písku, kde se konaly procesy s Hilsnerem, že "selhala česká inteligence", dnes by museli konstatovat - že tam žádná ani nebyla.

Že lůza, řvoucí tehdy pod okny soudních paláců a žádající veřejný lynč bez důkazů - se přesunula na její místo. Na místa soudců a soudních znalců.

Až na pár pranepatrných výjimek to je zajisté pravda. Smutná pravda. Ostudná pravda. I pro potomky těch, co se na hilsneriádě nějak podíleli a účastnili se jí.

A ještě jeden vzkaz z hlubin minulosti nelze přehlédnout :

Proti šílenství davu, prahnoucímu po krvi, se tehdy - mimo několika málo jiných - postavila autorita nebývalá a všeobecně uznávaná : Profesor Masaryk.

Sklidil za to všeobecnou nenávist a opovržení, hraničící s vyobcováním z národa.

Nikoliv poprvé.

Masaryk si na tento lynč davu již musel zvyknout o zhruba 20 let dříve - při boji o Rukopisy. I tehdy byl málem vyobcován z národa jako jeho zrádce a přisluhovač Vídně - jenom proto, že po pravdě řekl, že tzv. staroslovanské rukopisy - Královédvorský a Zelenohorský - nejsou ničím jiným než dovednými podvrhy a zbožným přáním davu, prahnoucího dokázat tisíciletou českou literaturu. Že však moderní národ si nemůže dovolit stavět svou slávu na podvrhu, byť jakkoliv dovedném.

Dvakrát byl Masaryk málem uštván k smrti, lynčován, kamenován - aby o pouhých necelých dvacet let později byl týmž národem uvítán jako nejslavnější obnovitel české samostatnosti a novodobého českého státu.

Říká se, že nikdo není doma prorokem.

A zvláště to platí o národu, který nejméně 2x o své elity totálně přišel - a zůstal tak národem služek a ševců, jak ho posměšně nazývali pražští Němci.

Ještě že i ten národ služek a ševců se alespoň jednou za sto let vzmůže na svého Masaryka.

Jen si ho nesmí ukamenovat dřív, než ten stačí dobýt svět.

Hilsneriáda je i po stodvaceti letech velmi živou výpovědí - o nás.

A měli bychom jí velmi dobře porozumět.

Protože se za těch 120 let změnily pouze kulisy - ne herci v nich.

_________________________

 

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10430569618-zlocin-v-polne/214512120250002-zlocin-v-polne-2-2/

 

_________________________

 

 

 

 

 

Comments  

+1 # tygr 2016-02-08 09:41
...aproto jediná cesta ke změně vede přes hromadné uplatňování námitky nezákonného soudce ve všech řízeních a to od počátku,tedy soudce v rozporu s čl. 38 listiny a nálezem sp. zn.: IV.US 1302/10 ze dne 20.4.2011, protože je třeba si uvědomit, že justice není jednolitý homogenní celek a stačí opakovaně na různých místech vybrat kostičku z domina a to již spustí nezadržitelnou a neudržitelnou lavinu očisty justice a skutečné řešení problematiky korupce, přičemž nejvíce je to vidět zde:

www.ceska-justice.cz/.../US-KS-vl%C3%A1da1.pdf
+1 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-08 16:57
Vondráčková má šanci na vyšší odškodnění za nepravdivé články



Když o někom prohlásím, že týrá zvířata, vysoudí na morální újmě půl mega.

Když se dvě blbky poflakují po Pakistánu a unesou je, stát zaplatí výkupne 145mega.

Když někoho bezdůvodně zavřou do kriminálu nedostane nic.


....spravedlnost po česku :eek:
-1 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-08 16:59
Důstojník ministerstva vnitra koordinoval provokační akci skupiny maskovaných mužů během sobotní demonstrace

aeronet.cz/.../... :-?
-1 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-08 17:07
-1 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-08 17:37
Fiala: Bezpečnostní rada státu je nedůvěryhodná, ohrožuje Čechy :-?

tyden.cz/.../...
-1 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-08 17:40
Státní moc versus občané :-?

frantisekmatejka.blog.idnes.cz/.../...
-2 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-08 17:46
Stovky úředníků čelí útokům agresorů. V Zábřehu pro ně organizují kurzy sebeobrany. :eek:

ceskatelevize.cz/.../...
:-?

MV ČR chystá novou skutkovou podstatu přestupku "znevážení podstavení úřední osoby při výkonu její pravomoci", tím má být chráněn hladký výkon veřejné moci.
-1 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-08 17:49
Dejte si u Anděla polívku :roll: :

www.polivkovasmrst.cz/
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-08 20:01
Všichni pamatujeme toho provokatéra z Písku na Mičánkach který bez označení napadal a provokoval veřejnost. Byl jen blbej nebo navedenej? O. :eek:
-1 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-08 20:03
Inscenovaná potyčka? Ne, naše dobrá práce, hodnotí policie sobotní střet :eek:

zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-08 20:05
Žádnou potyčku policie nevyprovokovala, odmítá pražské vedení kritiku

novinky.cz/.../...




Muž v hnědé bundě je náš, přiznala policie

tyden.cz/.../...
+1 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-08 20:06
Policie během demonstrací selhala, míní Pelikán

domaci.eurozpravy.cz/.../... :eek:
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-08 20:22
Uvidíš jak ti vocasové obrátí, národ je nasranej, a řek bych že ještě více než před 89. Takové blbce z lidí nedělali ani komunisti. O. :-?
_____________

Už to trochu přeháněj, ani za bolševika by si nedovolili poslat
rozhlas do pr... To je přesně to, co říkám : Nepotrestané zlo roste a
sílí. U nich kdejakej dvacetiletej cucák nabyl dojmu, že přes něj vlak
nejede a že teď je mistrem světa, něco jako minimálně soudce Ústavního
soudu - a že co řekne, to platí a před tím si každej sedne na zadek. A
nic se mu nikdy nestane.
Žádný stromy nerostou do nebe, natož nějací nedoučení zedníci ... :-?
+1 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-08 20:29
Jestli tomu dobře rozumím - ohledně těch dvou husí z Kladna, co nás stály 150 mega - tak jsme právě my všichni přispěli výše uvedenou částkou na podporu islámských teroristů a na to, aby si příště troufli ještě víc ... :sigh:

Za 150 mega už by mohlo být ve schopným státě i docela slušný, slušně vycvičený a slušně vyzborjený komando, co by je vysvobodilo zadarmo a ještě by těm přičmoudlejm nadlouho zašla chuť to někdy ještě zkoušet ... ;-) 8)

Takhle to ovšem vidím - a hlavně oni to vidí - tak, že konečně našli zaslíbenou zemi, která bude solit jako mourovatá a snášet zlatý vejce i za každou hloupou husu - tedy unášet Čechy se brzy stane národním sportem celýho Bin Ládinova hnutí a náš státní rozpočet už napříště bude financovat výhradně a pouze islámské radikály a jejich vyzbrojování ... :P :eek:
-1 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-09 08:40
Benešová chce „svléknout“ soudce. Nový zákon má ztížit braní úplatků

zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-09 08:42
Identita fantoma v hnědé bundě prozrazena!

tn.nova.cz/.../...







Lhář policejní mluvčí Jan Daněk vysvětluje, že že muž na záběrech v hnědé bundě s šálou okolo krku je kriminalista a byl velen na sobotní bezpečnostní opatření, a jeho úkolem bylo mimo jiné eliminovat možné střety.

Každý kdo má IQ vyšší tělesné teploty, což se ale netýká soudruha Daňka VIDÍ na záběrech, že koordinuje podřízené v maskách. Prostě další estébácký Zifčák. I z rozhovorů a posuňku s maskovanými provokatéry je naprosto zřejmé, že se znají. A jak by ne, když to byli s největší pravděpodobností policisté či jimi najatí lidé.

Jo a jak to bylo se vstupem maskovaných mužů do budovy, která patří ministerstvu vnitra? Jo ANO, on to byl JEN náhodný vstup resp. vpád účastníka protestu. Pane Daňku, sorry, můj názor je, že jste hlupák a stejně tak soudruh ředitel pražské policie Mgr. plk. Miloš Trojánek. Takové pohádky můžete vyprávět jen důchodcům a dětem.

Takové SRAČKY nám PČR předkládá. A co si jako myslí, že jsme opravdu trubky? Nejsme vy sráči!

Děkuji soudruhovi Daňkovi za důkaz, že v tom jela PČR. Všichni to tušili, jen chyběl důkaz a ten již existuje a přímo od iniciátorů. :-)
-1 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-09 08:50
"V Češích roste nenávist a agresivita. Může být ještě hůř"

tyden.cz/.../...
____________

Mimochodem, to nesvědčí zrovna o spokojeném životě, ani o životním naplnění ... :eek:
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-09 16:17
Neznalost zákona neomlouvá - to je úžasná zásada, zvlášť v právním bordelu, kde se neshodnou ani dva právníci... ;-€




Původní demokratickou zásadu "Co není zakázáno je povoleno" jsme vyladili do podoby "O čem si nejsem jistý, že je povoleno (a mám na to lejstro od právníka), bych měl pro jistotu předpokládat, že je to zakázáno". A ani tak nemám jistotu... :-?

vary.idnes.cz/.../
+1 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-09 16:19
Policista chtěl plat, i když nepracoval. Vyšetřuje ho inspekce

domaci.eurozpravy.cz/.../... :zzz

Za takovou prkotinu ?!! To přece dělají naprosto všichni ... 8)
+2 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-09 19:25
novinky.cz/.../...

Patrně to byly ty prášky, co nedávali Tobě. O. :-) ;-)
+2 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-09 23:26
Přikrylovi zamítli dovolání - a jde do basy ... :eek:

novinky.cz/.../... 8)
+2 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-09 23:31
Takový - typický - sociální demokrat ...

Ožralej, a ještě lže, jako když tiskne ...
Vzor chování své strany. :-?

novinky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.