NKÚ : K platům by si měl pořídit také výkonný aparát

Ústavní soud se rozezlil : Nikdo nemůže mít - ani chtít - tak vysoké platy, jako máme my !! A už vůbec ne NKÚ, jehož president, Miloslav Kala, otevřeně prohlašuje, že soudci mají platy naprosto nesmyslně vysoké a neodpovídající platům ostatních, ani standardům této země. 

 

Ještě by mohl dodat - a hlavně neodpovídající jejich výkonům, za které by i mnohdy zákonný minimální plat byl až příliš vysokou odměnou ...

Na rozdíl od Ústavního soudu si dovoluji otázku : A proč by nemohl právě NKÚ mít platy nad úrovní soudců, když je má mnohdy kontrolovat - a také to - na rozdíl od všech ostatních tím pověřených institucí (třeba různých parlamentních výborů a komisí) skutečně dělá ?!!

A nejen že to dělá z definice své činností, ale dělá to vcelku i úspěšně.

A že nemá rozhodovací pravomoci ?!!

Tak mu je dejte !!

Proč by neměl mít možnost na základě svých zjištění také rovnou konkrétní provinilce minimálně na místě zbavit funkce a ze (státního) úřadu je vykopnout, když otevřeně škodí, ať už tím, že nic nedělají (to je ještě to nejmenší), nebo že co udělají, je blbě, nebo - což je nejčastější - že svých pravomocí otevřeně zneužívají, ať už ke korupci či k terorizování ostatních.

V současnosti - NKÚ funguje - jak ?!! Tak, že napíše - třeba sebelepší, fundovanou zprávu - a tu předloží Parlamentu ? A ten ? ... Nic !! Všichni tam mají své zájmové skupiny, své zkorumpované poslance, takže než by vyhodil konkrétní osobu, natož soudce - raději neudělá nikdy nic.

Takže NKÚ je pak následně degradován do role jakési zpravodajské agentury, která sice odhalí, zmapuje a popíše aspoň některá svinstva, včetně toho, kdo za ně může - ale tím to taky končí. Maximálně o tom ještě někde někdo napíše článek. A jsme - na konci.

A nemuseli bychom být.

Nemá rozhodovací pravomoci ? Dejte mu je !! A zvláště tu dozorovou nad justicí. Už proto, že ji v současnosti nemá nikdo jiný (protože formální odpovědnost Parlamentu je v praxi k smíchu a všichni to ví).

A - bude-li mít výsledky - jako že doposud nebyly tak špatné - tak mu klidně dejte i vyšší platy než jsou platy ústavních soudců. Nejlépe na ně ušetříte tím, že těm jich půlku vezmete.

Protože kdo má někoho kontrolovat, měl by mít i formální - a nejen neformální - respekt. A ten mu nejlépe zaručí dvě věci : a) vyšší plat než je mzda kontrolovaného a za b) možnost kontrolovaného z funkce odvolat, nejlépe - jak se říká - "z fleku".

A měl by mít tyto pravomoci na všechny státní orgány : Justici a policii pak především. Protože ty nikdo jiný nekontroluje.

Jestliže soudců jsou 3 tisíce - a jejich počet stále roste - počet schopných a neúplatných kontrolorů by se mohl pohybovat v desítkách maximálně. A na jejich platy by se ušetřilo mnohem snáz. Zvláště, když by za nimi byly vidět konkrétní výsledky. To by se pak šetřilo i s nadšením ... jindy nebývalým.

Nejlépe nekvalifikovaní soudci, na které dosud nemohl nikdo sáhnout, na Úřadu práce.

_________________

Ústavní soud: Členové NKÚ nemohou mít tak vysoký plat jako soudci, nemají rozhodovací pravomoc

________________

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-11 20:04
Před 50 léty jsem pracoval v Hanáckých železárnách Prostějov, měli jsme tam ku čtení Rudé právo, kde psali o situaci v Belfastu a o mučení. Bylo tam to buzení, obcházel jsem spolupracovníky zda by si takové mučení nechali líbit, prý když jim někdo jemně zatřese ramenem, proč ne? O.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-12 15:03
nácvik provokací proti demonstrantům

parlamentnilisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-12 15:05
NKÚ: K platům by si měl pořídit také výkonný aparát

Jasný důkaz a doznání, že justice je tou nevětší mafií v této zemi.

J.K.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-12 15:06
Kalousek označil ministra spravedlnosti Pelikána za ruského agenta

novinky.cz/.../...

______________

Dovolujeme si podotknouti, že ani ruská rozvědka nemá zájem o evidentní kašpary a tatrmany, co jsou veřejnosti pro smích.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-12 15:07
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-12 15:09
K Valentynu je treba se zamyslet nad jinym ptakem jak nad Pelikanem.

promuze.blesk.cz/.../... Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-12 15:12
JUDr. Ivana Janů: Chci změnit pověst Úřadu pro ochranu osobních údajů

parlamentnilisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-12 15:19
svobodneforum.cz/.../

Co tomu říkáte?

Free
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-12 20:15
Tak tohle odněkud známe, že ?!! A ani nemusíme chodit tak vysoko ... Stačilo podat žalobu na Bláznu o zbavení svéprávnosti, že neví, kdo je jeho manželka - a dodneška nevyřešeno ... nikdo se tím nikdy nezabýval ...

Moskevský soud se odmítl zabývat žalobou na Putina

zahranicni.eurozpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-12 20:16
Vláda podle TOP 09 vydáním Fajáda porušila zákon. Ministr Pelikán reaguje

parlamentnilisty.cz/.../...
0 # Saxána 2016-02-13 09:38

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.