Odkladiště jménem Akademie

Zázračné zařízení, asi něco jako Kámen mudrců či elixír mládí.

Asi takovým zázrakem měla být - dle vyprávění (ne)zasvěcených - Justiční akademie v Kroměříži, zařízení ministerstva (ne)spravedlnosti - jež - dle vyprávění týchž - měla zázračným způsobem zachraňovat neexistující vzdělání soudců (nejen) v oboru opatrovnictví.

 

Asi jako když stará bába Báthoryová vstoupila do koupele z panenské krve, očekávajíc, že z ní vystoupí jako nádherná, chtěná a panensky čistá dívka těsně před rozpukem.

Pravda, z toho, co k nám občas dolehlo, nic tak zázračného nevyplývalo (dolehlo k nám, například, že ředitelkou této akademie se stala vyhozená a tragicky neúspěšná ministryně Kovářová nebo také to, že tam např. školí vyšší soudní úřednice - ty soudní úřednice, které pak v praxi ani neví, k čemu mají pravomoci a k čemu ne a rozesílají odsouzeným neplatné nástupy trestu, jež pak zpětně nedokáží ničím a nijak vysvětlit) - ale i navzdory tomu se dál všichni, co jsme se jich ptali na vzdělání soudců, zaklínali právě Justiční akademií, a to - kupodivu - od studentů práva - až po - a to především - ministerstvo (ne)spravedlnosti a jeho mluvčí.

Přesto, a právě proto, jsme se rozhodli podniknout další krok v mapování vzdělání soudců - a když už na Moravu jedem´, tak se zastavit i v Kroměříži a tam položit pár otázek ohledně toho, jak tato škola funguje a jakým způsobem zvyšuje profesní úroveň soudců.

ZDE jsou otázky, které jsme Akademii poslali :

 

1) Jaké vzdělávací a školící programy v oboru opatrovnictví Justiční
akademie zorganizovala za minulý rok ?

2) Kolik soudců je absolvovalo a s jakým výsledkem ?

3) Jsou vaše programy a školení pro soudce povinné, pokud ne, tak jaký
je o ně zájem a proč by na ně vůbec soudci měli jezdit ?

4) Zda má Justiční akademie aktuální konkrétní představu o stavu a
úrovni vzdělání opatrovnických soudců v ČR ?

5) Kdo na Akademii přednáší, učí a jakou průpravou se mohou tito
instruktoři vykázat ?

 

 A ZDE pak odpověď, která - od ředitele Akademie - přišla :

 

 

 

__________________________

Víte, jak se správně čtou úřední dopisy, především pak ty justiční ?

Odzadu !!

Takže - když otočíme dopis na druhou stranu - a začneme tím nejdůležitějším - totiž podpisem - zjistíme, že ten rozhodně není bez zajímavosti.

Pan Mgr. Filip Glotzmann nám totiž vůbec není neznámou osobou.

Je to tentýž Filip Glotzmann, který po ustavení nové vlády po volbách a po jmenování ministryně Válkové do funkce dostal za úkol vyjít před ministerstvo promluvit k naší demonstraci, jež se tam právě přede dvěma roky - u příležitosti 10. výročí vzniku K 213 - konala.

Jeho výstup skončil naprostým fiaskem, prokázal jedině to, že vůbec neví, co se v justici děje, že přišel odkudsi ze školy a nemá nejmenší představu o stavu justice, natož pak o lécích na tento stav a o tom, jak ji dostat do poměrů odpovídajících alespoň vzdáleně právnímu státu.

Přes toto naprosté fiasko pan Glotzmann dělal nějaký čas dál náměstka ministryně spravedlnosti, asi do té doby, dokud tam Válková byla. A poté - můžeme jen odhadovat, že s jejím odchodem - byl převelen právě do Justiční akademie.

Jako pravého a nefalšovaného úložiště nepotřebného justičního odpadu, úplně stejně jako předtím tragikomická postava sexuální teoretičky Kovářové, která namísto reformy justice snila o tom, jak ji někdo ohne přes ministerské křeslo. Nejlépe nějaký světlovlasý řecký bůh.

Jak jsme měli možnost pana Glotzmanna poznat, můžeme konstatovat, že tady došlo k doslovnému naplnění prastaré průpovídky o tom, že kdo umí, umí - a kdo neumí, učí.

Co pak asi může produkovat Justiční akademie za "absolventy", jestliže ji vede někdo, kdo sám potřebuje vzdělat prakticky ve všem, co se justice týče, v jejím každodenním reálném životě pak především ?!!

Snadná - a neradostná - odpověď...

 

"Odpovědi" pana Glotzmanna přebíráme v plném a nezkráceném znění, ať má čtenář nezkreslenou představu - o tom zoufalství, které celá JA vlastně představuje.

Stačí tam vypíchnout pár perliček, které čtenář - jistě na první pohled - ocení :

Kvalitu výuky určují sami posluchači, hodnocení seminářů rovněž, úroveň znalostí, se kterou odchází, jakbysmet.

Ke studiu, ba ani k účasti je nikdo a nic nenutí, z nabytých znalostí je nikdo nepřezkušuje, nikde je nemusí prokazovat - a dost možná dobře, že ještě že tak - protože by se asi dost často prokázalo, že nejen že tam žádné znalosti nenabyli, ale že je ani nabýt nemohli, protože se tam prostě žádné nepředávají.

Celá JA slouží zřejmě - pokud vůbec k něčemu - tak k tomu nejzákladnějšímu vzdělání pomocného justičního personálu, proč a z jakého důvodu tam jezdí soudci, zůstává vlastně nezodpovězenou otázkou, když je k tomu nic nenutí a na nic případná účast či neúčast nemají vliv.

Celá JA představuje - pokud vůbec něco - tak systém nezávazných přednášek, o jejichž úrovni můžeme mít důvodné pochybnosti a jejichž úroveň zřejmě není nikým a ničím dána - a tudíž každá je pro JA dost dobrá.

ZÁVĚREM  tedy můžeme shrnout to, co jsme - samozřejmě - tušili už na začátku - a co je nejlépe vidět v jednacích síních :

Soudci se na škole - tedy PF UK v Praze (nebo kdekoliv jinde v republice, o Plzni ani nemluvě) nenaučili - co se týče opatrovnictví - NIC, nebo skoro nic. Maximálně znají pár zákonných norem, které se opatrovnictví týkají, o praktických dovednostech, natož zkušenostech, nemůže být řeči.

Justiční akademie nemůže v tomto směru nic zachránit, už proto, že tam nikdo nemusí - a taky nejspíš ani nechodí. Pokud ano, pak je to zřejmě jen jakási společenská záležitost, druh placené dovolené bez krácení jejího nároku, tedy odpočinek v pracovní době a za plný plat.

Do opatrovnictví chodí soudci za trest. A jsou to tedy buďto vyhození opilci (před 25 lety to často byli vyhození komunističtí předsedové soudů), anebo žáby po škole bez sebemenší zkušenosti, a především citu pro věc, natož pak pro děti.

Výsledek vidíme všichni : Žalostný diletantismus a tisíce dětských tragédií každý týden znovu a znovu.

A to všechno jenom proto, že VY VŠICHNI K TOMU MLČÍTE A NECHÁVÁTE SI MLČKY OD TĚCHTO DARMOŠLAPŮ MRZAČIT VLASTNÍ DĚTI

_____________________

Pro připomenutí : Kdo je pan Filip Glotzmann a jak a kde jsme se s ním seznámili ...

http://k213.cz/JOOMLA/2274-navrh-zmen-v-justici-ano-co-je-nikdy-neuskutecni

 A jak jsme slavili přede dvěma roky 10. výročí K 213 :

http://k213.cz/JOOMLA/2273-2-pozvanky-k-nasemu-desetileti

_____________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-23 09:02
Mimochodem, personální tanečky Babišova ministerstva nespravedlnosti, které je schopno během jednoho funkčního období a bez toho, že by se změnila vláda či strana za ministerstvo a jeho chod zodpovědná, a během nichž se z náměstka ministra spravedlnosti stane ředitel zapadlé Akademie bez vlivu na cokoliv, dávají výmluvný obraz jak o tomto ministerstvu samotném, tak o jeho personálním obsazení, tak především o hodnotě lidí, kteří se mžikem dostanou (bez jakékoliv průpravy a potřebných zkušeností) na druhou nejvyšší pozici - aby se z ní bez zjevného důvodu propadli do bezedného zatracení.

Názorná ukázka, nakolik si vlastních lidí tihle debilové váží a že sami dobře tuší, co jsou zač a jaká je asi jejich lidská a zejména profesní hodnota.

Pan Glotzmann je toho velmi názornou a výmluvnou ukázkou.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-23 12:23
Soud nepravomocně osvobodil exnáměstka Šišku, nebyly přímé důkazy


zpravy.idnes.cz/.../...







)
Uz dlouho tvrdim,ze nasi statni urednici jsou elitni obcane a my vsichni ostatni jsme jenom plebs. Takze Kramny na zaklade NEPRIMYCH dukazu dostal 28 let a podle soudkyne to pry neni nic neobvykleho,tak statni urednik Siska byl naopak pro nedostatek primych dukazu osvobozen. Ceske soudnictvi Rv




)

Zajímavé, že u toho chlapa z Egypta neexistence přímých důkazů nevadila.





zpravy.idnes.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-25 20:01
Advokátka obrala mrtvého seniora o 20 milionů i hrobku, dostala osm let
zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-25 20:02
Několik let jsem chodil kolem, nikdy jsem neviděl někoho vcházet či dokonce vycházet. Celkově budova vypadala jako Zakletý zámek jak od Franze Kafky. Kostel stojící vedle měl daleko větší návštěvnost. O.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-25 20:06
I dějiny potřebují trochu popostrčit.

Stačila jedna návštěva K 213 - a už se volí nový děkan...

hulle.blog.ihned.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-25 20:08
Prý dle Evropské komise v ČR notáři nevykonávají veřejnou moc, a proto nemusí mít občanství ČR. Pokud ČR ho vyžaduje, pak porušuje unijní právo na svobodu usazování, proto ji komise žaluje u Soudního dvora EU - viz dnešní mainstream.

Co tam ta Jourová vůbec dělá, když dementnímu Junckerovi a spol. nedokáže vysvětlit ani takovou prkotinu, že samozřejmě notář v ČR vykonává veřejnou moc minimálně v dědických řízeních jako soudní komisař, kdy rozhoduje jako soud I. stupně.

Inu ještě blbejší než jsem si myslel. PR
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-26 15:54
Kauza Rumburk. Nejvíc pověst justice ničí extrémní rozhodnutí

lidovky.cz/.../...






‚Výrazná hniloba těla a fabulace žalobce.‘ Proti sestře z Rumburku chyběly důkazy, píše soudce

lidovky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.