Výstava v centru Prahy (Mene Tekel)

Při vyřizování běžných záležitostí jsem v centru Prahy narazil na docela zajímavou výstavu pod názvem MENE TEKEL, otevřenou k výročí "Vítězného února", tedy komunistického puče z r. 1948 a připomínající oběti komunismu - v žalářích, na hranicích, kdekoliv.

 

Výstava je pojata mezinárodně a mají tam svá oddělení především Ukrajina a Lotyšsko, které také prezentují vlastní zkušenosti s komunistickou diktaturou.

Ukrajinská výstava je zaměřena na hladomor na Ukrajině v letech 1932-33.

Přiznám se, že ani při svých znalostech historie jsem netušil celé pozadí tohoto uměle vyvolaného masakru, majíc původně za to, že se jednalo jen o důsledky špatného hospodaření po násilné kolektivizaci.

Výstava však tento fenomén předvádí ve zcela jiném duchu, a sice jako promyšlenou genocidu na ukrajinském národě s cílem ho vyhubit, resp. vyhladit hlady a do vyprázdněných vesnic navozit kolchozníky z Ruska či jiných oblastí SSSR.

To nebylo špatné hospodaření, to byla genocida a trest za údajný ukrajinský nacionalismus, kdy obyvatelstvu byly zabaveny veškeré potraviny, včetně osiva na příští rok - a následně uzavřeno ve svých vesnicích, odkud se nesmělo hnout, dokud nepomřelo hlady.

Rozsah tohoto zvěrstva by bezesporu šokoval, a možná inspiroval i samotného Hitlera, protože on se svými koncentráky byl proti tomuto masovému vyvražďování ve vlastních domovech hotovým břídilem.

Máte-li v centru Prahy na chvíli - do pátku - čas, zajděte se tam podívat.

Je to v jedné z lodí v klášteře Františkánů v trojúhelníku mezi Můstkem, Jungmannovým náměstím a Václavským náměstím, zezadu za Františkánskou zahradou.

První den výstavy byly k dispozici i sborníky o protikomunistickém odboji, obsahující i seznamy těch, kdož byli jako účastníci 3. odboje uznáni. Tyto sborníky, včetně řady příběhů oceněných - a neznámých - odbojářů byly k dispozici zdarma.

Výstava, i její doprovodné programy, stojí za zhlédnutí.

_____________________

 

 

_____________________

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-23 12:19
Zpráva adminu :

Díval jsem se, kdo za posledních 14 dnů nejvíce navštěvoval stránky.
V první desítce je kromě O2, UPC a T-Mobile také Výzkumný ústav rostlinné výroby (konkrétně 3.), což mě překvapilo a Nejvyšší soud ČR, což mě moc nepřekvapilo. Policajti tentokrát žádní (asi jste posledních 14 dnů sekal dobrotu). Na dalších místech mě zaujala Kabelová televize s. r. o. (15.), firma CD-Telematika,a SEZNAM.CZ.
Ze zahraničí máte nejvíce návštěv ze Španělska a z Rakouska.
___________________
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-23 12:19
Kvalita nových zákonů se dlouhodobě zhoršuje

ceskapozice.lidovky.cz/.../...
_______________

Dodejme : Stejně, jako úroveň těch, co je píší ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-02-23 13:55
echo24.cz/.../...
Vynikající, přesné výstižné zhodnocení z hlediska politologa i historie...

Freeeurope

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.