RIS - vědecká policie

Francouzi bývali na komedie, Němci na detektivky.

Tak to nějak bylo v té Evropě rozděleno - a fungovalo to. V detektivkách se uplatňoval německý smysl pro přesnost, detail, logické myšlení, v komediích zase francouzská lehkost a smysl pro humor - něco, co je německé povaze dosti vzdáleno.

Nejznámějším francouzským policajtem tak byl inspektor Cluseau - trouba a ťululum, nemotorný a směšný packal, kde si autoři vyúčtovali své účty s tamní policí zřejmě mírou vrchovatou - a nikomu to nevadilo.

Časy se ale mění.

 

Francouzi začali točit detektivky. A ne ledasjaké.

Obvykle nemívám čas sledovat televizní program, ale někdy se mi stane, že když mám jakš takš po práci (= zvládnuto denní naplánované penzum, co chci nebo musím udělat), podívám se, jestli i v té televizi přece něco není. A protože mi to vychází často k půlnoci, stalo se, že jsem se několikrát zadíval do seriálu R.I.S. - v češtině pod názvem Kriminálka Paříž.

Zalíbil se mi - a pak už jsem začal ten pořad vyhledávat.

Přemýšlel jsem, proč se mi tak líbí. A - přišel jsem na to. 

Asi právě proto - že znám "práci" české policie. A tak sledovat aspoň v televizi to, co je tady neprosto utopickým a nedostižným snem, bylo a je pastvou pro oči a pohlazením po duši.

Budete-li pořad sledovat, všimněte si hned na začátku, v titulcích, co vlastně R.I.S. znamená - Recherchez - Investigación - Scientifque, česky tedy "vědecké vyhledávání a vyšetřování".

V češtině to možná zní trochu směšně, už proto, že přívlasek "vědecký" si tady přisvojoval kde kdo a především pak ti, co s vědou neměli vůbec nic společného - viz "vědecký komunismus", na mnoha školách kdysi nejen povinný, ale dokonce státnicový předmět (kde ty státnice dneska platí, nechci ani vědět - asi jenom v KLDR...).

Ale tady to věda opravdu je, dělají ji mladí, hezcí a sympatičtí lidé - a je radost jim koukat pod prsty, jak všechno umí, jak jim to jen hraje ...

Vlastně mě napadá - to ani nejsou policajti, to jsou vědci, kteří - jakoby náhodou a z dlouhé chvíle - také vyšetřují kriminální případy, včetně teroristických.

Každý z nich je skutečným specialistou minimálně v jednom vědním oboru, žádné zadávání do laboratoří nepotřebují, protože si všechno dělají sami - všechny zkoušky chemické, DNA, spektrometr, otisky - samozřejmě, rozbory a analýzy výbušnin, pachové stopy - prostě všechno, s čím se policie může setkávat.

Je neskutečnou radostí sledovat, jak sami vyviňují předchozí obviněné či důvodně podezřelé, protože našli důkazy nové nebo jen provedli další zkoušky - a ty vinu podezřelých jednoznačně popřely a vyvrátily.

Jak daleko je k tomu česká praxe (viz naposledy případ Nečesaný, ale samozřejmě i McCrae a další a další), ví asi jenom ti, co se o to profesně zajímají.

Je to propast minimálně jednoho století - a to zdaleka nejen v technice a technické vybavenosti - ale především v přístupu k lidem a ke zkoumané problematice.

Zatímco česká policie si nejprve určí pachatele - a tomu přizpůsobí celé "vyšetřování" - tady do poslední chvíle není jasno a často i zdánlivě už naprosto jasný a prokázaný případ končí stažením původního obvinění či podezření a jeho naprostým přehodnocením.

A divák také může názorně vidět, v kolika případech se první, zdánlivě naprosto jasná věc, otočí o 180°.

Ano, od toho tady je policie - aby vyšetřovala a pátrala - a ne házela svá - často směšná - podezření na nevinné a tomu přizpůsobovala pak následně celé důkazní přípravné řízení. Proto, aby měla "uzavřený případ" - a šla si pro prémie.

Myslím, že policajti - čeští - by měli mít tenhle pořad něco jako povinnou školní četbu, jako večerníček před spaním. Aby aspoň tušili, jak to má vypadat - když už toho sami sotva kdy budou schopni. A k čemu se mají blížit.

I když připustím, že film často nadsazuje a všechno tam vypadá líp než pak ve skutečnosti je, i kdyby půlka toho byla pravdou, je to skvělá vizitka. A i když (zase) připustím, že RIS zřejmě bude elitní a špičkovou složkou francouzské policie, mít i takovou špičku - je slušným výsledkem práce státních orgánů. A těch, kteří je řídí a mají na dozor.

Čeští policajti rozhodně mají o čem přemýšlet.

České občany pak varuji před tím, aby - po zhlédnutí tohoto seriálu - se jen na okamžik domnívali, že až půjdou (u nás) na policii, najdou tam totéž. To ať se naopak obrní na srážku s nebývalou tupostí, doprovázenou její stejně nepříjemnou sestrou - arogancí.

O to větší radostí je pak - aspoň po večerech - sledovat ty krásné a inteligentní mladé lidi, jak všechno umí a jak jim to jde od ruky.

Takové lidi, které v naší státní správě, natož policii nepotkáte.

Francouzi už jsou i na detektivky. A to detektivky inteligentní, promyšlené, líbivé.

Jo - časy se mění. Evropa s nimi.

Jen tupci v české policii jsou neměnní jak žulová skála. A snad i věční.

_________________

 

_________________

_________________

 

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-04-30 15:51
A policie česká - aneb : Bandité v akci ... sad:

_________________

Vyzkoušeno "na vlastím těle" - a odborně zkráceno.:eek:

Protože čtyřletý synek mého přítele byl dlouho ukrýván před svým tátou, vypozorovali jsme ho a došli pro něj. :-)

Kontakt nebyl ničím vymezen.

Školka byla právě na vycházce, takže pěkný den.

Po oznámení učitelce, že si táta přichází pro syna, se všechny hlídačky naježily - a došlo k fyzickému kontaktu.

Pak některou napadlo zavolat ředitelce. Netrvalo dlouho a začernalo se dorazivší grupou - čtyři vozy a 15 -16 chlapů zákona,

kteří nás neprodyšně obšancovali. Očekávali jsme tasení alespoň pendreků. Na dotaz, co si přejí - neodpověděli, svou akci také nezdůvodnili.

Na radu, aby se informovali na soudu o našich právech, odpověď zněla : vy nás nebudete úkolovat .:eek

Plačící synek byl vytržen z náruče táty a my svorně odvezeni k výslechu.:-)

Tam už poněkud schopnější agent provedl jednotlivě zpovědi do stroje, což se obešlo cca čtyřmi hodinami omezení naší svobody.

Trestní oznámení na tupé bandity bude podáno v pravý čas.


+F+
____________

Až tyhle idioty do 24 hodin vyhodí od policie, tak podle toho bezpečně poznáte, že už jsme v právním státě... :-)

_________________
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-04-30 15:52
Dívka, co měla zranit policistu, u soudu. Trest už stačí, tvrdí žalobce

echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-04-30 15:53
Sestře Savčenkové zabavili doklady a nesmí z Ruska. Prý urazila soud

zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-04-30 15:56
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-04-30 16:01
Volební mítinky v Jiřicích a Valdicích :

Na území volebního obvodu jsou dvě velké věznice - Jiřice a Valdice. Potenciální voliči budou zcela jistě i tam - proto byly obě věznice osloveny se žádostí o umožnění mítinku s vězni.
______________

Právní názor :

Vedení věznice musí umožnit kandidátu do Senátu volební mítink, agitaci či kampaň ve věznici, protože paragraf 16, ani žádný jiný zákona č. 247/1995Sb. o volbách do Parlamentu ČR to nezakazuje.

A contrario pak platí čl. 2 odst. 3 Listiny základních práv a svobod ČR, co není zakázáno, to je povoleno.

A určující jako lex specialis je zákon o volbách, nikoliv předpisy VS v případném rozporu se zákonem o volbách, kdyby tupouni z VS měli nějaké kecy.

Až Vám z Jiřic a Valdic odpoví, tak mi jejich odpověď prosím přepošlete. PR
______________
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-04-30 16:19
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-04-30 16:02
zpravy.tiscali.cz/.../

______________

Příliš mnoho jednotlivců = většina. Jestliže selhává většina, nemá taková organizace žádný smysl další existence.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-04-30 16:03
Dva debilové se hledali, až se našli ... Rusofil navštívil estébáka v jeho hlavním stanu za nakradené dotace ...

echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-04-30 16:13
Zmetek Šimíček, co osvobodil Bláznu (a vylhal si k tomu zdůvodnění), řádí dál. Teď už na ÚS.

Naše slova o rozpuštění Ústavního soudu jako jediného smysluplného opatření nebyla rozhodně od věci :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-04-30 16:17
Vzorný policajt - ožralý jak prase, nabourá 50 aut - a ještě rasista.
Výmluvná ukázka, co je Policie ČR zač. :eek:

Krev nedám, lékař je černoch! Opilý policista Kadlec se vyhýbal spravedlnosti
blesk.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.