Debata kandidátů v Liberci : Děti na písku soutěží o co největší bábovičku

 Čirou náhodou jsem vyslechnul závěrečnou část volební debaty kandidátů v Libereckém kraji - o zřízení krajského soudu v Liberci.

 A myslím, že by ji měli vidět všichni voliči, aby věděli, čím se zabývají ti, kteří se ucházejí o jejich důvěru.

Zejména trochu zasvěcenější voliči by nevěřícně kroutili hlavou, nebo plakali nahlas.

A přitom NIKOMU ZE ZÚČASTNĚNÝCH  na tom nepřišlo NIC DIVNÉHO  !!! Včetně samotné televizní moderátorky Daniely Písařovicové, která - vzhledem k moderování pořadu - by měla mít o tématech trochu přehled.

Možná - na začátek - kratší uvedení do tématu :

Po vzniku nových - resp. mnohde staronových - krajů - se začala krajská města - ba i celé kraje - lišit na ty původní - s úplnou organizací státní správy - a na ty nové - které ji nemají - a mají jen nový krajský úřad.

Nemají tedy obvykle ani krajské ředitelství policie, ani krajský soud. Alespoň oficiálně ne.

Neoficiálně ano, alespoň pokud jde o justici,  protože všechny krajské soudy povinně zřídily své pobočky v nových krajských městech : Tedy - Krajský soud v Hradci - pobočku v Pardubicích, Krajský soud v Plzni - pobočku v Karlových Varech, Krajský soud v Brně - pobočku v Jihlavě a Zlíně, Krajský soud v Ostravě - pobočku v Olomouci - a konečně : Krajský soud v Ustí nad Labem - pobočku v Liberci.

A o tu právě šlo.

Dnešní stav je tedy ten, že v Liberci krajský soud fyzicky i fakticky je - akorát že se nejmenuje Krajský soud v Liberci, ale Krajský soud v Ústí nad Labem - pobočka v Liberci.

A z téhle prkotiny si - jak se zdá - udělali hejtmani - a to už celá řada hejtmanů - zásadní prestižní záležitost, totiž že to bude právě ON  a za JEHO  vlády, kdo vybojuje Liberci "skutečný" krajský soud.

Fakticky i fyzicky se tedy nezmění vlastně vůbec nic - jen jedna jediná cedule - která se na stejný barák se stejným - nevalným - obsahem převěsí, takže napříště už tam nebude stát : Krajský soud v Ústí - pobočka v Liberci - ale jen Krajský soud v Liberci.

Barák, i jeho osazenstvo, samozřejmě zůstanou bez sebemenší změny.

A téhle - s prominutím - HOVADINĚ  - se tam všichni s vážnou tváří věnovali dobře 10 minut, aniž by kdokoliv z nich byl schopen konstatovat, že je to naprostá kravina, pro občana zcela nevýznamná.

 

Protože pro občana je mnohem významnější to, jak s ním bude v tom baráku zacházeno a jestli se dočká nebo nedočká spravedlivého rozsudku - než to, jaká cedule visí na vstupu.

Troufám si kacířsky tvrdit, že i ten největší liberecký patriot by si nakonec rád zajel i do Ústí (co do Ústí, třeba do tramtárie), pokud by věděl, že - na rozdíl od libereckého soudu - s ním bude zacházeno korektně a je-li v právu, také se to zásadním způsobem projeví ve vydaném rozsudku.

 O TOM NIKDO Z DISKUTUJÍCÍCH NEŘEKL ANI SLOVO. 

Přitom TO  je podstata věci.

A ne cedule na vstupních dveřích.

Myslím, že názornější příklad toho, o čem jsou - především - tzv. parlamentní strany a jejich představitelé - byste těžko kde hledali.

Ano - správně -  O NIČEM !!

O tom, aby si jednotliví zamindrákovaní jedinci honili triko v tom, kdo první převěsí naprosto bezvýznamnou ceduli na baráku soudu ... 

Ne že by se zabývali tím, že právě na tamním soudě zprostili komunistického zločince, bachaře Vondrušku, obžaloby z týrání a mučení vězňů, kterou tam - u vědomí toho, že mu od spolusoudruhů vůbec nic nehrozí - slastně prospal - a pak si ještě běžel pro odškodné za "nespravedlivé soudní stíhání", kde výpovědi týraných politických vězňů byly záměrně a cíleně zesměšňovány a uměle znevěrohodňovány. TO budoucím soudruhům hejtmanům v Liberci vůbec nevadí, ba ani je to nezajímá ...

Zato cedule na soudě - kde je uvedeno nenáviděné Ústí - ta teda ano.

Tak o tom, je, prosím, naše politika.

A zdaleka nejen v Liberci.

Podívejte se někdy - ve vlastním zájmu - na ty předvolební debaty, když už nám je ČT dává. Stojí za to.

A ť víte, kdo je kdo. Včetně organizující a pořádající ČT.

_____________________

 

              

 

_______________________

____________________

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-09-17 19:11
Jirko, jsi mimokrajský - a docela jsi to vystihnul.

Debata byla vedena v duchu, že to, co Liberecký kraj potřebuje, jsou nové cedule - a hned bude lépe.

Bohužel, hodně lidí na tohle slyší. O. :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-09-17 19:16
Jo, je to skvělé, zrovna se směju těm bábovičkám.

To je zajímavý pohled - kraj a jeho "vybavení" - soud + nutné státní instituce.

Zrovna v minulém FOKUSu byl P. Pithart a T. Lebeda a mluvili o vzniku těchto území ze zákona a moc spokojeni s tím nejsou.

Já si myslím, že se bez krajů klidně obejdeme. Majetek se převede na obce či stát a pravomoci na ministerstva či jiné úřady. M.
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-09-18 14:22
FREE :
www.policie.cz/SCRIPT/imapa.aspx


Osm krajských ředitelství policie se dne 1. 1. 2010 změnilo na 14, která odpovídají územnnímu správnímu členění České republiky.


policie.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-09-18 17:30
Estebak chce Komunisty do vlady.
Z.
novinky.cz/.../...
0 # Saxána 2016-09-19 08:58
Dle mého - přesné a odvážné. Žádné bábovičky.
blog.aktualne.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.