Pojem soudcovské nezávislosti a právního názoru

Polská vláda pozatýkala vedení odvolacího soudu v Krakově - a soudcovská chátra spustila jekot o soudcovské nezávislosti... (Podobnost s ČR čistě náhodná...)

Jako přes kopírák, že ?

S pádem komunismu přestaly na soudy chodit příkazy ze stranických sekretariátů, jak a koho odsoudit či zatknout - a tahle chátra bývalých soustružníků, nádeníků, jeřábníků a jeřábnic či zemědělských dělníků (dnes ve druhé či třetí generaci), převlečených na příkaz strany do talárů - a za to také příslušně poslušných a vděčných - vyrukovala - asi z nudy - s teorií "právního názoru" a "soudcovské nezávislosti", což v praxi znamená, že dřívější kolektivní rozhodnutí rodné strany je nahrazeno rozhodnutím často podprůměrného žáka a studenta, tedy jednotlivce, věkem kolem třiceti let, absolutně bez zkušeností, zcela bez odpovědnosti komukoliv a za cokoliv a hlavně - absolutně bez citu nejen pro to, co je právní a zákonné, ale i pro to, co je přiměřené, a co je dávno za hranou.  

Soudci za komunistů byli lokaji rodné strany. Sami tedy příliš nemysleli, ani to na nic nepotřebovali - naopak, myšlení, natož pak právní, by jim mohlo přivodit nemalé potíže. Stačilo poslouchat. Pro to tam ostatně také byli dosazeni. 

Z výše uvedeného jasně plyne, že samostatnost, ať už v myšlení či rozhodování, neměli, a také na nic nepotřebovali - naopak, byl by to značně rizikový faktor, pokud by se u někoho začal(a) projevovat...  

Logicky se lze ptát : Co by se tak asi stalo myšlenkově zcela nesamostatným lidem, když by najednou tu samostatnost měli - a k tomu navíc nulovou kontrolu a nulovou odpovědnost ? A obrovskou moc nádavkem ?

Logicky lze odpovědět : Asi totéž, jako když ve věznici, plné skutečných, ne smyšlených, zločinců, odstraníte stráže, ploty, jakýkoliv dozor - a de facto nesvéprávným osobám bez základních mravních korektivů necháte naprostou svobodu, nikým a ničím nekorigovanou, případně jim ještě dáte do ruky zbraně.

Porvou a povraždí se mezi sebou. To nejprve. A hned poté, ti, co přežijí, začnou ohrožovat bezprostřední okolí.

Totéž se stalo justici v postkomunistických státech.

Protože komunismus trval dost dlouho na to, aby nepřežilo ani základní právní povědomí předchozích, komunismem nezasažených generací, natož pak aby na soudech zůstal kdokoliv ze soudců zaživších demokratickou republiku a její způsoby, ocitla se najednou soudcovská chátra v právním, intelektuálním a zejména mravním vakuu, které si vyplnila podle svého.

A aby se co nejdéle vyhnula jakékoliv kontrole a zodpovědnosti, začala se ohánět "soudcovskou nezávislostí" a tvz. "právním názorem".

Dodejme, že i názor, že někoho zabít, oloupit a okrást je zcela v souladu s mými potřebami, protože mi to prostě vyhovuje a je to jednodušší než léta pracovat, je také jen "právním názorem", byť v rozporu s platnými zákony.

Pokud navíc chybí jakákoliv kontrola a odpovědnost a pokud se někdo v tomto postavení rozhodne tento "právní názor" převádět do praxe - dostáváme se - za a) do právní džungle a za b) do postkomunistické justice - tak, jak ji dobře známe především od nás (ale nejen).

Tuto džungli lze obohatit - vzhledem k tomu, že z naprosté většiny máme u nás soudkyně - o nejeden ryze ženský prvek, jako například :

Nedávno jsem četl, že bychom se divili, když bychom si objednali "call girl", kdo všechno si takto přivydělává - a že to jsou z nemalého procenta studentky práv - a také - soudkyně. Ty soudkyně sice byly v souvislosti s Rumunskem (nevím, jestli rumunská justice v platech tak zaostala za naší, že si takto přivydělávají soudkyně - ale - jako obvykle - v pozadí nebude ani tak faktická potřeba, jako neukojitelná hamižnost, pro kterou je stejně každý plat malý, včetně britské královské pokladny), ale neřekl bych, že by se to u nás stát nemohlo.

Jaké by pak jistě bylo překvapení objednatele, když by ráno např. přišel na soud (ať už proto, že mu třeba někdo nezaplatil směnku či kvůli rozvodu či SJM či čemukoliv jinému) - a tam by - ovšem už v taláru - potkal svou noční vášnivou družku, které předtím řádně zaplatil...

Jakou tak asi úctu a respekt by k jejímu "právnímu názoru" mohl kdo cítit ?

Soudci nás přesvědčili - a denně přesvědčují - že udělají vše pro to, aby se vyhnuli jakékoliv kontrole a odpovědnosti - a jakékoliv své svinstvo mohli nadále vydávat za svůj "právní názor" či "soudcovskou nezávislost". Že je to nezávislost především na platných zákonech, to už musíme doplnit my sami.

Jako vždy a všude - platí i tady - jednoduchá rovnice : Nejvíce se kontroly bojí ten, kdo má co skrývat, resp. kde ta kontrola může hodně co nekalého objevit.

Pod pojem "právní názor" zase většina z nich halí docela obyčejnou nevzdělanost a hloupost, o absenci základního právního citu ani nemluvě.

Pokud má někdo "právní názor", že úřední listina je platná i bez podpisu, pak je to obyčejný hlupák, a ne že má "právní názor" - resp. takový právní názor si může dovolit nanejvýš prvňáček, co přišel před týdnem do školy poprvé, ne soudce.

Sem bezesporu patří i zoufalé úsilí o tvz. autonomii justice, tedy že by rozhodovala sama o sobě - a my ostatní jí to všechno platili, a na nic se neptali.

Soudci sami tady odsunuli národ jako celek, jeho politiky a především daňové poplatníky do role přitroublých statistů, kteří mlčky odkývají všechno, oč si soudcovská chátra řekne - a nebudou se ptát ani na co to vlastně chtějí, ani co s tím skutečně udělají, natož pak co je za tyto prostředky pro nás jako daňové poplatníky opravdu vidět.

K tomu, aby se z justice navenek nikdy nic nedostalo, pak má sloužit soudcovská samospráva, nejen rozhazující státní prostředky po milionech, nejen kryjící kdejaké svinstvo - ale ještě i terorizující i ty slušnější soudce, pokud by do justice náhodou zabloudili, aby si to zase rychle rozmysleli - a buďto se přizpůsobili, anebo zase rychle odešli jinam. A grázlové měli klid.

Jedno je zde mimo jakoukoliv pochybnost : O co více kdo křičí o "nezávislosti", o "právním názoru" - o to pevněji je potřeba kontrolovat každý jeho krok a rozhodnutí - do doby, než budou soudci nahrazeni lidmi, kteří už tak bedlivou kontrolu nebudou vyžadovat, mj. i proto, že u nich bude fungovat jak účinná autokontrola, tak i smysl pro přiměřenost, zodpovědnost a právní cit.

A to potrvá nejméně 2 generace počítáno od chvíle, kdy se na tom začne skutečně pracovat.

U nás se ani nezačalo - a skutečný začátek je v nedohlednu.

Polská zkušenost z Krakova ukázala, že justice v postkomunistických zemích je residuem minulého režimu, že se jí dosavadní změny prakticky nijak nedotkly a že je v současnosti nejzavilejším nepřítelem demokracie, postavené - samozřejmě - na veřejné kontrole a odpovědnosti.

Že právě z této strany je demokracie nejohroženější a že postkomunistická justice je jejím nejzavilejším nepřítelem. Nikoliv ochráncem, jak by správně být měla.

Je potřeba to vědět - a je potřeba na to denně myslet. Zejména v praxi našich politiků, za vývoj země zodpovědných.

 

_____________________

____________________

http://wpolityce.pl/polityka/319603-czy-sedzia-zurek-i-krajowa-rada-sadownictwa-bronia-przekretow-w-krakowskim-sadzie-prezes-sadu-z-lewa-faktura-a-krs-wrzeszczy-o-niezaleznosci

Brání snad soudce Żurek a Zemská Justiční Rada zpronevěry v krakovském soudu? Soudce s falešnou fakturou vříská o nezávislosti...

Na světlo vycházejí další kulisy gigantické úplatkářské aféry v krakovském Apelačním (Odvolacím) Soudu, ale Zemská Justiční Rada, namísto aby odsoudila zpronevěru kolegů, vydává faux-pas za politický nástroj a boj ministerstva spravedlnosti s korupcí v justici chce za každou cenu zpolitizovat...

---
Můj komentář: O věci jsem referoval včera, a jak vidět, případ se rozjíždí...Dlouhého komentáře netřeba.
Proč vlastně o tom referuji? Jednak jsem rád, že mohu českému čtenáři ukázat, že není třeba věšet hlavu, kapitulovat, že "všeho zla do času", jak ukazuje polský příklad. Pak samozřejmě pravdu o Polsku. A tím spíše, že ty všechny relikty komunismu byly všude stejné, protože po léta rozvíjené zlo mělo a má pořád jednu režii  - v Moskvě. Proto i to v Polsku i to v ČR/SR a vůbec dalších zemích, které se dostaly pod sovětskou nadvládu (a které se Putinovo Rusko nehodlá vzdát) je podobné.
I pokud jde o deformaci a degradaci justice na mocenský nástroj kdysi komunistických stran a estébáků, a dnes mocenský nástroj oněch komunistických stran a estébáků přetransformovaných v dědičné rodinné mafiánské klany už před rokem 1989.  Jen ideologie a leninismus už v lidech budil odpor,  proto po roce 1989 změnily své slovní a politické krytí na takové, aby se před lidmi dobře schovaly, tak jako vlci do roucha beránčího, a nepoznány mohly nakrást sobě snad i mnohem více než za "totáče" a způsobit co nejvíce škod. A po řadě let jen  stačí si připomenout biblické "po ovoci poznáte je" - tedy ono "ovoce" to je demaskuje. Výrazem toho byly polské volby v říjnu 2015. A dnes demaskováni se zkrátka nezastaví před ničím. V Polsku dnes, a v ČR, jakmile k tomu dej Pane Bože dojde, můžeme očekávat totéž...Být dobře připraveni, nepřátel se nelekejte na množství nehleďte!


Pro čtenáře polských portálů či diváky polských TV stanic některá slovíčka:
Łapówka (čteno "uapůvka") = úplatek (lze asociovat se slovem "lapat", "nalapat", prostě "načapat")
przekręt (čteno "překrent") = zpronevěra, čachr...(lze asociovat se slovem "krouti", překroucenina)
potępić (čteno "potempiť) = odsoudit (v morálním smyslu, pokud odsoudit ve smyslu vydat rozsudek je "skazać")
ośmiornica (čteno "ošmiornica")¨= chobotnice (slovní asociace je vzdálená od čísla 8...chobotnice má 8 chapadel proto ośmiornica).

To ještě v Polsku probíhá také vyšetřování gdaňské prokuratury, která je důvodně podezřelá z přikrývání a zametání stop aféry "Amber Gold". O to podrobně jindy. Zde si akorát prokurátoři nic nepamatují, nikoho neznali, nevěděli, co to je Amber Gold (zlodějská finanční firma...něco jako H-systém v ČR).

Freeeurope  

 

____________________

____________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-16 17:40
Na 16. prosince připadá i smutné výročí ozbrojeného potlačení dělnických bouří v Gdaňsku v r. 1970 :

m.niezalezna.pl/.../

Video, před časem jste viděli o těchto událostech dokumentární film „Jan Wiśniewski  padl.“

Přesně  16. prosince – před  46 lety  - padly v Gdańsku do protestujících první výstřely.

Dnes pracovníci Gdaňské Loděnice a také četné delegace položili květy a zapálili před Pomníkem Padlých Loďařů 1970 svíčky.:-?

Památku obětí komunistického režimu uctily delegace Loděnice Gdaňsk, Loděnice „Nauta“.

Květy položili  europoslankyně Anna Fotygová, senátor Antonii Szymański, vojvoda Pomořanského Vojvodství  Dariusz Drelich, dr Karol Nawrocki z IPN (=Institut Národní Paměti) , viceprezident Gdańska  a četní shromáždění žáci gdaňských škol.

Slovíčka:
Stocznia = loděnice, stoczniowec = loďař.
Poległy = padlý (v boji)


Freeeurope :sad:
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-16 17:53
Když už jsme u těch výročí, tak :

16. prosince 1944 zahájili Němci mohutný protiútok proti Spojencům, především Američanům, v belgických Ardenách. Smyslem bylo dostat se až do Antwerp, jediného velkého původního přístavu, který měli tou dobou Spojenci v rukou a kudy proudily tisíce tun zásob pro západní frontu.
Následně odříznout Spojence od této životně důležité tepny - a přinutit je k jednání o separátním míru na západní frontě.

I když překvapení Američanů nad německým protiútokem bylo nemalé a nefalšované (utajení se Němcům muselo nad míru dobře povést) a i když se přechodně dostali do těžké situace, především na středním úseku fronty, k Novému roku se jim podařilo německý útok zastavit - a poté už je hnát zpátky, odkud útok začal.

Spolu s (nezdařenou) operací Market Garden, v září 1944 (na obsazení mostů přes Rýn v Holandsku) to byla jasná ukázka, že Němci jsou ještě dost silní a že se nemíní vzdát do poslední chvíle - ani Američanům.

Což staví do pravého světla pozdější komunisty šířené pohádky o tom, že bojovala jen sovětská armáda, zatímco západní Spojenci si jen jeli na výlet do Evropy a Němci se jim vzdávali sami. :sad:
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-16 18:27
Průlom ve dvojím trestání: Zaplacením pokuty se nevyhnete vězení, ani ztrátě bodů

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-17 16:17
Značné nejasnosti kolem možnosti zásahu německé policie na celém českém území... :sad:

parlamentnilisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-17 16:30
Colloredo-Mannsfeld uspěl u Evropského soudu ve sporu o mobiliář Opočna

novinky.cz/.../...

___________

Zajímavé, že on může žádat obnovu případu - a my, co jsme uspěli v opatrovnické kauze - jsme žádat nemohli ???
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-17 22:34
V Polsku to začalo, za dva roky to bude i tady. O. :eek:

zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-17 22:41
Varšavský zpravodaj hlásí : :-?

wpolityce.pl/.../...

Nadchází systematická rebelie.  Anarchisti,  KODˇáci, bývalí estébáci  a celá smetánka  III. Řečipospoloité – vytáhli do ulic do vzpoury proti vládě.  :eek:

Provokace přímo kypí. Nemají žádnou zábranu v sáhnutí k nejposlednějšímu řešení. Vše proto, aby to dovedli do pouličních nepokojů i za pomocí silového řešení a i také intervenci vnitra, aby od vlády odstranili PiS.


Nepovedlo se 11. listopadu, nepovedlo se 13. prosince, vyrazili 16. prosince. :-?

Na  posledním  zasedání  Sejmu, dva dni před koncem funkčního období předsedy Ústaního Soudu (o věci jsem dříve referoval – pozn.), dva dni po neúspěšné debatě o Polsku v Evropském Parlamentu (účastnilo se jí pár levičáků, mizivá menšina europoslanců, a navíc vyšlo najevo, že  kritizují  Polsko za skutečnosti, které neexistují).


  Do role provokatéra se vtělil poslanec Platformy  Michał Szczerba,  jenž  předstíráním kabaretiéra-amatéra rušil jedno z nejdůležitějších zasedání parlamentu, na kterém byl projednáván státní rozpočet na příští rok.  Ten byl připravován dříve.

Poslanci opozice využili k vybuzení společenské horečky jako záminku  - plánované změny v organizaci práce novinářů v Sejmu. ¨A pod heslem o „svobodě medií“ začali revoltu.

O jakou svobodu bojují? Poslanci opozice mnohokrát opakovali, že protestují ve jménu přístupu k informacím! Přístupu k nim nejen novinářů, ale i diváků. Jak si to představují? Viz níže film.  Na něm:  Rozeřvaný dav neustupuje. Od včera nemůže Polská Televize provádět přenos před Sejmem, pokaždé se setkává s divokým útokem.

Podobně zaútočili včera (16-12-2016) na politiky, opouštějící v časné ráno budovu Sejmu.

Tato agrese je živena velice cílevědomě. Vidět je tu tytéž metody, které si procvičili na Krakovském Předměstí po smolenské katastrofě (pozn.  - to jsou ty pokojné manifestace před Prezidentským Palácem, Krakovské Předměstí je hlavní varšavská třída v centru města, podobná v něčem pražským Příkopům).

Počítají s vybuzením krajních emocí a silový zkrat na ulicích. Již nyní jsou podnikány provokace, mající za cíl vybudit dojem totalitního státu. K tomu další podrobnosti s videem

wpolityce.pl/.../...

Novináři III. Řečipospolity (pozn. spíše "novináři" či "prodejní novináři", III: Řečpospolita znamená postkomunistické Polsko mezi lety 1989 až 2015, nyní se buduje IV. Řečpospolita, čili dekomunizovaná) hovoří stále hlasitěji  o polském Majdanu a vyzývají k zapojení se do protestů. 

Mateusz Kijowski (pozn. - vůdce KOD) nevybírá v slovech a žádných brzd uráží prezidenta Andrzeje Dudu a politiky PiS. Skandujícímu davu předhazuje hesla plná nenávisti. Co z toho vzejde? Pedagogika nenávisti může přinést otřesné efekty. Pěstování nemyslících hejterů se může lehce vymknout z kontroly. Či vezme na sebe za to opozice odpovědnost?

Prozatím předem ohlašuje eskalaci konfliktu a vyzývá ke vzpouře. Zdá se však, že pořídí nemnoho. Cíle, které představuje, jsou fiktivní a společné vědomí až překvapivě velké. Třeba zachovat klid. Mezi vzteklouny a hysteriky jen pokoj může zachránit situaci.


Freeeurope :-?
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-17 22:44
V Polsku vládne pravice. Tady ne - a ani tady žádná skutečná není.
Ale aspoň vidíme, že s estébáky nikdy žádná rozumná řeč není a vést se nedá. Volby neuznávají, resp. uznávají jen potud, pokud v nich vyhrávají jimi organizované strany - jinak ne.
A co se našlo hlupáků, co si mysleli, že nějakým "sametem" je odstraní od moci !!
Proto je máme dodneška tady. Všude, kam se kdo podívá.
A po dobrém se jich zbavit rozhodně nepůjde.
Co udělají, když vyhraje ve volbách pravice - to je právě teď v Polsku dobře vidět. :-? A je potřeba na to být připraven. :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-17 22:50
wpolityce.pl/.../...
 
Videa, komentářů a postřehů dnes bylo dosti. Před Sejmem nadále krauluje cca 500 osob – žádná všelidová celonárodní manifestace to tedy není. A na videu uvidíte…

Marek Dukaczewski, to je v r. 2007 již odhalený DUSTOJNÍK RUSKÉ GRU, jenž prošel v Rusku pětileté školení, je to bývalý šéf v listopadu 2007 ještě za vlády dnešní PiS (která ovšem tehdy nebyla většinová jako dnes), a jenž byl Tuskovým režimem  reaktivován, a pokud televize?

Jedině TVN, ta jej prezentuje jako prý vojenského odborníka.
Samozřejmě další a v Polsku padlá veličina, která vyzývá ke kraválům, ke svržení vlády, je agent, profláknutý estébák Wałęsa.
Vláda se nemůže nechat vyprovokovat a věřme, že se nedá vyprovokovat. Nic není tak horké, jak se uvaří !
 
Freeeurope :-)

________________

Neopomeňme zde - opět - zdůraznit zcela tragickou a negativní roli EU a jejích orgánů a představitelů, zjevně levicových až ultralevicových, které de facto pomáhají protivládní puč v Polsku rozdmýchat a dát mu punc legality.

Kdyby někdo nevěděl, k čemu je nám dobré EU - tak k tomuhle jistě. :sad:
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-17 22:51
Rozhovor se Šabatovou :

ČR diskriminuje zdravotně postižené a lidi bez domova
www.youtube.com/watch?v=7zu4r4Rp2Ic
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-17 22:52
Formánková by nejraději brala 200táců až do smrti... :sad:

Vlasta Formánková: Nechat emeritní členy Ústavního soudu bez jakéhokoli zajištění je nedůstojné

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-17 22:53
ESLP: Stát má právo žádat od svých úředníků loajalitu a za službu ve prospěch jiných je propustit

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-17 22:53
Pomáhal rozkrádat miliony, teď promluvil: Šéf advokátů Vychopeň je stále činný

parlamentnilisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-17 22:54
Předseda ČAK Vychopeň: Budeme podávat podněty pro neoprávněné poskytování právních služeb

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-17 22:54
Poslanci se neshodnou, zda změnit legislativu ke „stošestkám“. Soudy se obávají...

ceska-justice.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.