Křižanov : Stejný jmenovatel - tupá arogance ANO

 V Křižanově lidé demonstrují proti zrušení rychlíkové zastávky -  

 a mě to zaujalo. Protože tamní trať dobře znám, dosti často po ní jezdím, právě díky případům u žďárského soudu.

Možná - na úvod - trochu historického exkurzu : Znalým připomene, neznalé dovzdělá...

Z Prahy do Brna je možné vlakové spojení dvojí cestou : První, řekněme, historickou, tedy přes Českou Třebovou.

Druhou, řekněme, novější, přes Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou. Ta byla postavena až po válce (té zatím poslední). Na této trati leží i Křižanov.

Proč - z Prahy do Brna - tedy na spojnici mezi dvěma hlavními městy země - jsou dvě trati ? A - co většinou lidé ani netuší - stejně dlouhé ?? (Já si třeba dlouho myslel, že ta přes Žďár je kratší, a proto byla po válce vybudována - leč není to pravda - je kratší o jediný kilometr - tedy o nic).

Kdo nezná historii, bude ji muset prožít znovu - proto je lépe ji znát.

A za vznikem druhé trati, té přes Žďár, nestálo nic jiného než strach z toho, že se bude historie opakovat.

Která ?

Ta z roku 1938.

Tehdy hitlerovské Německo - po mnichovské kapitulaci - začalo - 1. října - zabírat naše pohraničí, označované jako Sudety. Do Sudet připadlo i - tehdy z větší části německé - Svitavsko, především pak město Svitavy samotné (pozdější Spielbergův hrdina Oskar Schindler byl přece právě ze Svitav)  .  

A - tehdy jediná - spojnice mezi Prahou a Brnem - byla přerušena. Vedla ze dne na den přes území cizího státu. Co horšího - krajně nepřátelského státu.  Při tehdy mnohem skromnější dopravě silniční - to byla pro ekonomiku země smrtelná rána. A nejen pro ekonomiku, ale především pro obranyschopnost. Němci na ní totiž mohli přerušit provoz, kdy se jim zlíbilo. Což samozřejmě platilo nejen pro dopravu osobní, ale především pro dopravu nákladní - a tedy i vojenskou - a v případě ozbrojeného konfliktu bylo zjevné, že po železnici nebude možné z průmyslových Čech zásobovat vojenské jednotky na Moravě  - a naopak.

I to byl jeden z důvodů, proč okleštěné Československo nebylo možné v březnu 1939 hájit - protože to přesahovalo technické možnosti země - a Hitler to samozřejmě věděl.

Válka - přesto -  proběhla a skončila - německou porážkou, čeští Němci museli i Svitavsko opustit.

Strach z toho, že by se tahle infarktová situace měla někdy v budoucnu opakovat, ale přetrval. A byl natolik silný, že vedl až k vybudování nové trati - právě té přes Vysočinu, tedy středem země, dál od hranic, na jihu i na severu.

Tolik historie. Proto máme z Prahy do Brna dvě tratě. Tu historickou, i tu relativně novou.

Křižanov je rychlíková zastávka sice malá, Křižanov sám je městečko, kvůli kterému by asi rychlíky opravdu zastavovat nemusely - ovšem : Už není zmíněno, že z Křižanova vede krátká přípojka do Velkého Meziříčí, města zhruba stejně velkého jako Žďár, a tedy druhého stejně významného centra okresu.

Odříznout patnáctitisícové město od rychlíků - to už je vážný zásah do jeho významu a dopravní obslužnosti.

Krom toho : Vysočina  je podnes vcelku řídce osídlenou oblastí, plnou lesů, luk a pastvin - a proto města jsou zde daleko od sebe. Nezastavuje-li rychlík v Křižanově, znamená to, že zastavuje buďto ve Žďáru, nebo až v Tišnově - to už je kousek před Brnem - a navzájem od sebe, i od Křižanova, pořádně daleko.

Prostě - hned nejméně dva velmi silné důvody, proč by měla rychlíková zastávka v Křižanově vždycky existovat, bez ohledu na to, kolik na ní vystupuje či nastupuje lidí.

Asi jako pošty je nutno mít i v obcích, kde se ekonomicky nemohou vyplatit - prostě proto, že si platíme stát jako takový - a ten má zase za úkol vytvořit státní struktury po celém území státu - tak, aby nebylo odříznutých a těžko dostupných oblastí a aby se lidé všude snadno dostali ke státním službám - tedy především poště, dráze a policii. Protože ty mají sloužit všem občanům - jinak tady nemusejí být. A nemusejí-li tu být, pak tu ovšem nemusí být ani stát jako takový - a nemusíme nikomu platit daně.

 Zrušit rychlíkovou zastávku v Křižanově - je projevem nejen naprosté neznalosti místních poměrů, ale i necitlivosti a bezohlednosti k nejběžnějším potřebám občanů, nota bene za situace, kdy to státní správu prakticky nic nestojí - protože jestli rychlík zastaví nebo ne, když tam stejně projíždí, je už za jedny peníze.

Sobotka nedávno horoval pro odvolání Dana Ťoka z postu ministra dopravy - nevím, jaké důvody k tomu uváděl - ovšem tohle by rozhodně jeden možný důvod mohl být. Neboť nejen dálnice představují u nás dopravu. Železnice pochopitelně rovněž. A rušit tradiční zastávky na tradičních tratích, ohrožovat tím obslužnost celého regionu a nedbat ani na protesty místních obyvatel - to už je arogance, která by ministrovi v demokratické zemi mohla zlomit vaz. Zvláště pak za situace, kdy se tím fakticky nic neušetří - a naštvou se tisíce lidí.

Demonstrujícím v Křižanově měl někdo jasně říci : Poděkujte hnutí ANO, které ministerstvo dopravy - stejně jako ministerstvo spravedlnosti - spravuje.

Mimochodem, ta tupá arogance, naprostá neznalost místních poměrů, programová ignorace vůle občanů - voličů - to je něco, co z resortu spravedlnosti moc dobře známe - a - jak vidět - nebude to asi výsada jen ministerstva spravedlnosti, ostatně, tupci a arogantní nevzdělanci, jedině ochotní spolupracovat s Babišem, budou asi všichni jednoho - a velmi podobného - druhu.

Takové rozhodnutí - jako v Křižanově - mohou činit jen osoby jednak nevzdělané, jednak programově hluché k potřebám občanů - a zaměřené výhradně na svou osobní kariéru, přičemž mají (naivně) za to, že tahle skupina občanů (jednou obyvatelé kraje kolem Křižanova, jindy osoby poškozené státní justicí či jinými státními orgány) je v této kariéře nemůže momentálně ohrozit.

Kolikrát už jsem viděl za svůj život přímo v praxi naivitu takových počtů a odhadů !! A ti, co z nich vycházeli - jsou všichni na smetišti dějin.

______________

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/216411000141227-udalosti-v-regionech/video/512752

__________________

            

__________________

__________________

 

 

__________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-27 22:38
Zdravím Vás!
Díky za článek o zastávce v Křižanově!
Plně souhlasím. Zrušit na tomhle místě rychlíky, je totální kravina.
Přiznám se, že jsem poprvé hlas Babišovi dal, protože na rozdíl od ostatních politiků před parlamentními volbami mluvil srozumitelně, nikoho nešpinil atd. atd.. Až časem jsem zjistil, že to je opět jen divadýlko. Akorát očividně je Babiš figurkou někoho jiného, než Kalousek a podobní zmetci. Zklamal mne hlavně co se týče té zasrané migrace. Nevenek kecá, jaká je Merklová kráva, ale zároveň v tichosti ve vládě schvaluje, kolik těch islamistickejch zmetků země přijme a kolik peněz se na to uvolní. 

Ale to už je zase jiné téma. Máte pravdu, rychlíková zastávka Křižanov by se co se týče spojení Praha - Brno mohla jmenovat i Velké Meziříčí. Tuhle akci rozhodně podpořím (teda pokud není pozdě).
Hezký večer Vám přeje D. Bartoš
___________

Nikdy není pozdě. Natož změnit takovou prkotinu, jako aby tam zastavil rychlík...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-28 10:16
Vzpomněl jsem si na jiný případ, kdy v „malé díře“ staví i  „německé Pendolino“neboli ICE.  Bavorská stanice Plattling.

IC jede trasou  Vídeň -  Sv. Hypolit – Linec  - Wells – Pasov – Plattling – Řezno – Norimberk – Würzburg – Frankfurt pokud ne ještě dále do  Kolína n.R. či Dortmundu.   

Z Vídně do Lince je rovných 200 km, a pro ilustraci: Doba jízdy ICE - 1 hod.22!  

Doba jízdy  Pendolina z Prahy do Plzně není zase o tolik mnoho kratší než z Vídně do Lince.   Pokud z Vídně odjezd “Pendolina“  ICE28 v 08.50 ráno, to příjede do   Plattlingu v 11.56, tam je   10 minut na  přestup na  bavorský šumavský motorák  směr Deggendorf – Regen – společná česko-bavorská stanice Bayerisch Eisenstein /Železná Ruda Alžbětín (kde státní hranice přetíná peron a čekárnu).  

Deggendorf je okresní město a jeho postavení vůči Plattlingu je právě takové jako Velké Meziříčí vůči Křižanovu.  Regen je centrum okresu sousedícího  s okresem Klatovy.  

(Pro úplnost dodejme, že  z Plattlingu, z té hlavní tratě, od Vídně ještě odbočuje jiná regionální trať do Landshutu, kde navazuje na dálkovou trať z Řezna do Mnichova).

A  teď zajímavé srovnání kolik trvá dojezd do této stanice z Vídně a z Prahy.

Z Prahy např. ráno v 9.12 ECčko Praha – Domažlice  - Mnichov, ale přestup v Plzni 14 minut a pak spěšný vlak a- příjezd do té česko-bavorské stanice ve 13.12! Ovšem kolik kilometrů to je z Prahy, a kolik z Vídně!
Pro legraci: Přípoj k IC28 do Vídně z Bratislavy-Petržalky v 07.15, příjezd Vídeň 08.15, nebo z Hlavné st. 07.43, příjezd Vídeň 08.43….Nebo dojet z Bratislavy do Prahy za 2 hodiny?
 
A kdyby DB uvažovaly v případě Plattlingu tak jak ČD u Křižanova? A projížděly Plattling? (Zůstaly  by bez dojezdu dva okresy Šumavy, navíc turisticky atraktivní, podobně jako nezanedbatelná část Vysočiny).
 

Freeeurope :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-28 10:28
Koho zajímá KNIHVAZAČSTVÍ :

stream.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-28 14:37
Před Vánoci jsme v Polsku byli svědky pokusu o státní převrat :

info.cepol24.pl/archiwa/648

Tolik k dění  ve Varšavě před Vánoci  a po Vánocích.
 
Freeeurope :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-28 14:53
Spolužáci chtěli dostat syrského inženýra do Česka, úřady ale neobměkčili. Ahimu azyl nedaly

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-28 14:55
Pár s dítětem se bránil nákupními taškami před falešným policistou. Ti praví po něm pátrají

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-29 10:04
Policejní nákupy v roce 2017: stamilióny na auta, uniformy nebo vesty

novinky.cz/.../...
0 # Saxána 2016-12-29 10:42
Rozhodnutí o registraci přihlášky k registraci Rozumní
edeska.mesto-most.cz/
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-29 11:10
zpravy.aktualne.cz/.../...
 
Při stavu zákonnosti, jaký v ČR panuje, by mě neudivilo, kdyby se jednalo -
-Buď o policistu opravdového, avšak mimo službu, jehož kolegáčkové kryjí.
-Anebo o prostou neschopnost  policie: Buď se pachatel sám přihlásí, nebo někoho chytnou, i třeba nevinného,  a „důkazy“ zkonstruují dodatečně. Komunistické právo, jehož otcem byl stalinský prokurátor Lev Vyšinskij v SSSR,  tvrdilo,  že nejvyšším důkazem je přiznání. (Tedy i vynucené násilím – právě podle toho se pozná „myšlení“ dle  komunistické „právní“ školy…).   
Freeeurope :-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2016-12-29 22:08
Polsko po Vánocích :roll:

info.cepol24.pl/archiwa/676

Freeeurope

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.