Svoboda podnikání

končí všude tam, kde naráží na etiku.

 Možná vás také zaujaly diskuse o tom, že sotva se zavedlo povinné volno o svátcích - sedmi svátcích v roce, kdy velké obchody mají povinně zavřeno - už se zvedla vlna odporu těch, kterým se to nelíbí.

Prý to omezuje podnikání a prý je to dokonce v rozporu s ústavně zaručenými principy svobody. No  - fuj !!

Zatímco pokud exekutoři vybílí staré babičce byt, protože u ní jednou přespal její exekuovaný vnuk, tytéž obhájce lidských práv a svobod to nechává zcela lhostejnými... Vždyť je to přeci taky podnikání, ne ??

A schválně se podívejte, kdo tohle šíří.

Jestli tomu rozumím dobře, tak ty samé strany - především ODS - které se taky zastávají svobody exekutorů - přepadat a ožebračovat lidi a "podnikat" na jejich účet.

Je to přesně ta svoboda, která nás dostala do tohoto morálního bahna, ve kterém se celá společnost bezesporu asi 5 let od tzv. revoluce ocitla. A ze kterého se pořád nemůže vymotat. A s touhle "společností" ve vedení ani nikdy nevymotá...

Obecně platí, že každá svoboda končí tam, kde začíná svoboda někoho jiného.

Když tak tyhle povedené strany - především tedy ODS, a hned po ní TOP 09 - hájí "svobodu", proč tedy nehájí třeba svobodu prodávat drogy u škol (to přeci také není nic jiného než jen svoboda podnikání, byť velmi specifického druhu) nebo provozovat na těchže místech na veřejnosti prostituci, případně do ní zapojovat žačky 8. a 9. tříd (kde už by to mělo smysl) - také jenom "svoboda podnikání" - a nic jiného.

Každá svoboda totiž končí tam, kde je to  - nejen na úkor svobody někoho jiného - ale také - neetické.

Kdo to nerespektuje, jednoduše nepatří do slušné společnosti, mezi slušné lidi - byť se pořád ještě nemusel přímo dopustit trestné činnosti, všeobecně za trestnou činnost pokládanou.

Je také neetické mít o svátcích otevřeno, nutit své zaměstnance v těch dnech pracovat (byť za zvýhodněnou cifru peněz) - a hlavně : Vytvářet centra konzumní kultury, kam se ti, co nikdy neměli nic na práci - ale mají peníze - chodí nudit - a utrácet.

Nebudeme příliš rozebírat, že tímhle způsobem tráví svátky především vykořeněná a bezduchá vrstva lidí, bez kulturního pozadí a zázemí, bez vyšších zájmů i cílů. Soustředěná - na konzum, a podle něj také hodnotící všechny ostatní.

Je to v podstatě totéž jako alkoholové opojení, přičemž většina společnosti se shodne na tom, že alkoholismus je od jistého stupně již nemoc, která se musí léčit.

K obrazu země bezesporu patří i její tradice, k obrazu společnosti zase úcta k nim a způsob jejich ctění.

Jestliže je takový, že nikdo ani neví, proč ten který svátek je - a stejně ho stráví prolízáním obchodních center a vyhazováním peněz - takže mu nakonec všechny svátky splynou v jeden velký nákupní flám - pak takové svátky nemusíme mít a je slavit.

Podle vztahu k tradicím dělíme i politické strany : na pravicové a levicové.

Neboť - možná to bude pro Kalouska i Klause šokem - ale pravicová strana není ta, co "podniká" i na Štědrý večer, ale ta, co Štědrý večer (a také Boží hod i Štěpána) ctí jako tradiční křesťanské svátky - ať už věří v Krista a jeho spasení, či nikoliv.

A teď se ještě jednou na všechny "obhájce svobodného podnikání" pořádně podívejte : Říkají nám totiž o sobě víc, než by sami chtěli.

Říkají asi toto : S pravicí nemáme nic společného, tisícileté tradice naší společnosti jsou nám ukradené, hlavně, když nám cinkají mince v kapse - a pro těch pár stříbrňáků všechny tradice klidně obětujeme. Je to totéž, jako bychom - za 30 stříbrných -  prodali dědečka i s babičkou - a je nám to fuk. Prostě pro nás nemají cenu.

Pro koho nemají tradice cenu, je vykořeněný člověk. A nemůže - a nesmí - se vydávat za pravici.

Vykořeněnost - a neúcta k tradicím - je tradičně symbolická spíše pro levici - se všemi jejími důsledky : Masovými rozvody a rozpady rodin (což není nic jiného nežli povýšení podvodu a mravní slabosti na ctnost a sociální potřebnost), matkami - samoživitelkami - i pochybnou a rozplizlou generací, kterou tyhle matky převážně vychovají.

Zvláště zarážející jsou tyhle postoje u stran, které se vydávají za křesťanské - a tedy i TOP 09, u té především. Protože ta část lidoveckého voličstva i členstva i programu převzala.

Jejich postoj je totiž přesně ten důvod, proč si migranti ze středního Východu myslí, že sem (tedy do střední Evropy) byli pozváni proto, že tady žádná víra není - a že je nějakou zavést potřeba. Tedy - jakási jejich misie islámu. Ano, někteří si to opravdu myslí.

Obchody, zavřené o svátcích, alespoň ty velké (nemluvím o stáncích, které k mnohým svátkům naopak patří) - jsou mimo jiné i viditelným znamením, v jaké zemi právě jsme. Totiž - že to není země vykořeněná - ale s křesťanskou tradicí. Které si tam váží a ctí ji.

A za to pár stříbrných, o které páni podnikatelé údajně přišli, rozhodně stojí. Ostatně - mohou - svobodně podnikat - o všech ostatních dnech v roce - a těch je pořád ještě skoro 360. To by jim mělo stačit.

Zapamtujte si dobře ty, komu vadí zavřené obchody o svátcích - protože to jsou lidé, kteří jsou za peníze schopní všeho. Čehokoliv.

A takoví lidí nemají ve vedení společnosti co pohledávat.

Nemají ani co pohledávat ve vedení spolků a vůbec společenského života. Natož pak v zákonodárných sborech, jakým je například Senát.

Natož pak se vydávat za pravici. Natož pak křesťanskou.

____________________

http://www.rozhlas.cz/zpravy/ekonomika/_zprava/zakaz-prodeje-o-svatcich-je-v-rozporu-se-svobodou-podnikani-tvrdi-podnikatele-podali-ustavni-stiznost--1684779

____________________

____________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2017-01-03 17:18
Nový článek p. Hanniga :

hannig.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=578143
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-01-03 18:33
Tohle přesně jsou způsoby justičních dementů ... :sad:

A když se tak chová justice - co má jít příkladem - tak proč ne ostatní, že ??

petrsevcikblog.wordpress.com/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-01-04 20:49
Aleš Flídr místopředsedou KS v Brně ...

ceska-justice.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.