Prezident podpořil svého ministra v boji o novou tvář justice

Polský prezident Andrzej Duda se v době vrcholících příprav soudcovské stávky plně postavil za ministra spravedlnosti v jeho požadavcích na zásadní reformu justice, především pak Zemské justiční rady.

Ano, jedině to je ten SOUSTŘEDĚNÝ TLAK,  schopný s justicí pohnout.

A je mi velmi smutno, když se podívám na jejich české protějšky, jestli by něco takového dokázali.

Ve srovnání se současnými polskými představiteli, uskutečňujícími odvážnou a zásadní změnu v justici,  vyniká ubohost těch našich směšných a dosazených figurek dvojnásob.

Dokážete si představit, že by něco alespoň vzdáleně podobného dokázal Pejsáček, když zalezl do boudy ihned, sotva se exekutoři sjeli protestovat proti jeho úmyslům krátit je na lupu a dokážete si představit hradního opilce, že by něco takového dokázal podpořit, když se denně zaklíná Soudcovskou unií a její - neznámo odkud vzatou - "profesionalitou" ??

_____________________

 

Boj o reformu nabírá na obrátkách, a tak stojí za to dění spojené s vývojem reformy justice sledovat. Nyní slovo polského prezidenta:¨

 

http://wpolityce.pl/polityka/336313-co-ze-zmianami-w-sadownictwie-sadurska-prezydent-uwaza-ze-krs-wymaga-glebokiej-reformy

 

Co se změnami v justici?

Sadurska (vedoucí Kanceláře prezidenta):

Prezident si myslí, že Zemská Justiční Rada vyžaduje „hlubokou“ reformu

Prezident  Andrzej Duda je přesvědčen, že Zemská Justiční Rada vyžaduje opravdu „hlubokou“ reformu;  se změnami, navrhovanými ministrem spravedlnosti,  souhlasí – řekla vedoucí Kanceláře Prezidenta Małgorzata Sadurska.

Návrh změn zákona o Zemské Justiční Radě přijal prezident 7. března. V něm se předpokládá v Zemské Justiční Radě mj. vznik dvou komor a také vyhasnutí funkčního období 15 jejích členů-soudců po 30 dnech od nabytí platnosti této novely; jejich nástupce by zvolil Sejm. Skončit by mělo také funkční  období mluvčího disciplinárních soudů. Podle ministra spravedlnosti to má zobjektivizovat způsob výběru kandidátů, neboť dosud o výběru členů Zemské Justiční Rady „v praxi rozhodovaly  soudcovské elity“.   

V Sejmu (parlamentu) podaly kluby Občanské Platformy, Nowoczesné („Moderni“) a PSL (Polské Lidové Strany) při  prvním čtení  návrhy na odmítnutí vládního návrhu; návrhy přijaty nebyly. Sejm místo toho odmítl návrh opozicí nahlášených změn  zákona.   

(Pozn. red. : Vládní strana Právo a spravedlnost má v Sejmu pohodlnou ústavní většinu, takže se názory (destruktivní) opozice nemusí příliš zdržovat)

Sadurska byla v Trojce polského rozhlasu otázána, zde je pravděpodobnost, že prezident vyhlásí veto, pokud v zákoně zůstane zápis o vyhasnutí funkčního období současných členů Zemské Justiční Rady. Šéfka  Kanceláře Prezidenta zdůraznila,  že prezident Andrzej Duda ma s tímto zápisem spojené „pochybnosti”.

 Prezident má pochybnosti právě v jednom z elementů, čili návrhu skončení mandátů členů současné Zemské Justiční Rady. O této věci  s ministrem spravedlnosti  (Zbigniewem) Ziobrem hovořil.

— řekla Sadurska.

 

Sadurska  obrátila pozornost na to, že 12. dubna   Ziobro podal Ústavnímu soudu návrh na potvrzení neshodnosti s Ústavou zákona o Zemské Justiční Radě  z r. 2011 v části, týkající se způsobu volby členů Rady a také jejich funkčního období.   Dodała, že na návrhu zákona trvají parlamentní práce a – jak uvedla – prezident „svoje rozhodnutí učiní v závislosti“ na finálním zákoně a také na výroku Ústavního soudu.

Vedoucí Kanceláře prezidenta rovněž zdůraznila, že

prezident „se změnami navrhovanými ministrem Ziobrem souhlasí“.

Myslí si, že Zemská Justiční Rada vyžaduje opravdu hlubokou reformu.

 

— poznamenala.

Sadurska usoudila, že v současné době je Zemská Justiční Rada „zpolitizovaná“ a že se „vyslovovala k politickým tématům“.  

 

PAP/mall

Freeeurope 

_____________________

_____________________

 

 

 

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2017-04-20 15:51
Kolik vydělávají v Polsku soudci :

Pískot a řev! Ministerstvo Spravedlnosti
zveřejňuje výdělky „zvláštní kasty lidí”.

Ministerstvo Spravedlnosti vypracovalo sestavu středních a nejvyšších i nejnižších platů na soudech okresních, krajských a apelačních (odvolacích). Rekordmani vydělávají měsíčně 19 tisíc zlotých !!  
 
Mnoho peněz dostávají také rodiny po zemřelých soudcích a soudci, kteří odešli na odpočinek, z čehož rekordmanka měla 34 let. (o tom byla před časem na stránkách K 213 zpráva – pozn.).

Podle výpočtů rezortu spravedlnosti byla průměrná měsíční mzda soudce apelačního (odvolacího) soudu více než 16 tisíc zlotých.

Následně na krajském – téměř 14 tisíc, a na okresním  více než 11 tisíc zlotých.

Kromě základní mzdy soudci dostávají také funkční příplatek a příplatek za dlouholetou práci.

Nejvyšší mzda soudce odvolacího (apelačního) soudu dělala více než 19 tisíc zlotých měsíčně, a nejnižší  u soudce okresního soudu téměř 8 tisíc zlotých.  


Nemalé jsou i výsluhy, jaké soudci dostávají po odchodu do důchodu.

Soudce se převádí do důchodu na svou žádost aneb na návrh příslušného kolegia soudu, jestliže zůstal uznán lékařem za trvale neschopného plnit povinnosti z důvodu choroby nebo ztráty sil.

Dle zákona takovému soudci přísluší plat 75% základní mzdy a příplatku za výsluhu let, jaký pobíral na naposledy zastávaném místě.


Zatím z údajů zpracovaných Ministerstvem spravedlnosti vychází, že průměrné měsíční dávky pro soudce ve stavu odpočinku a také osob, které pobíraly rodinný plat po zemřelých soudcích v r. 2016, dělaly více než 8 tisíc zlotých měsíčně.

Rekordmanka, která odešla do důchodu, měla sotva 34 let.  
 
Pozn. Překl:
- Dnešní oficiální kurs dle Polské Národní Banky:  Prodej 100 Kč za 15,68 Zł , nákup 100 Kč za 16 Zł.
 
polskaniepodlegla.pl/.../...
 
Freeeurope :-)

_______________

V některých ohledech to na ty naše ještě nedotáhli, ale je to hodně podobné.

Že se do nich ale to MSp pustilo, co ??

TOHLE je MSp a TAKHLE má vypadat (!!!), a ne státem placená soukromá ochranka soudců, jak to předvádí ten debil Pejsáček... :sad:
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-02 13:20
Soud jako prodloužená ruka Rittiga : Prý tunelovali vlastní firmu !!

ceskapozice.lidovky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.