Soudcovská stávka skončila za půl hodiny,

na poštvání už tak rozjitřené společnosti proti soudcům to bohatě stačilo...  

Soudců, resp. "soudcovské kasty", jak se sami nazvali, má polská společnost tak akorát plné zuby.

Správně v nich tuší zálohu bývalého režimu, navíc pátou kolonu, připravenou vpadnout skutečně pravicové vládě kdykoliv do zad, resp. čekající na první vhodnou příležitost, aby tak učinila.

Za to všechno je tato pátá kolona královsky placena ze státních prostředků. Příměr o hřání hada na prsou je zde zcela na místě - a polská společnost si to už nehodlá nechat mlčky líbit.

Soudci mají v Polsku všechno, jen ne autoritu a vážnost. Většina společnosti je považuje za nepřátele a otevřené škůdce společnosti, kolaboranty s nenáviděným komunistickým režimem a zaprodance Moskvy.  

Jedinou skutečností, která je z českého pohledu naprosto zarážející, je to, že se z české politické scény o dění kolem justice v Polsku nikdo nezajímá, oficiální sdělovací prostředky dělají vše možné pro to, aby tuto situaci před společností utajily - a hlavně, aby ochránily soudcovskou elitu, která je u nás na tom samozřejmě stejně špatně jako v Polsku, jen - neznámo, proč - jí to dosud prochází...

________________________

 

 

Zastavili na půl hodiny práci, a zůstaly „viset“ všechny procesy. Na veřejnosti si  tím uškodili.  

K přečtení podávám pro čtenáře překlad do češtiny komentáře portálu wpolityce.pl :

 

http://wpolityce.pl/polityka/336590-kasta-sedziowska-tkwi-w-glebokiej-komunie-w-mentalnosci-i-zyciorysach-tego-srodowiska-czaja-sie-demony-czas-na-zmiane-pokoleniowa-i-nowe-reguly

Soudcovská kasta trčí v hlubokém komunismu.

V mentalitě i v životopisech tohoto prostředí číhají démoni.

Nastal čas na změnu,  i na nová pravidla. 

Zdánlivě drobná aféra s poctěním soudce Janusze Godynie Zemskou Justiční Radou – bývalého důstojníka zvláštních  služeb  Polské Lidové Armády a autora hanebných rozsudků nad lidmi „Solidarity“,  skrývá v sobě hlubší pravdu. Soudcovské prostředí nejen nechce lustrace a  zúčtování s přízračnou minulostí  justice v Polsku, nýbrž dodnes  myslí  v intencích komunismu. Soudcovská elita pohlíží na časy PLR s nostalgií, a  metody předchozího režimu používá  všeobecně a ráda.

V polském jazyce si přečtete také:  UJAWNIAMY. Sędzia Godyń skazywał opozycjonistów w stanie wojennym i współpracował z bezpieką PRL, a teraz dostaje medal od kasty sędziowskiej (ZVEŘEJŇUJEME. Soudce Godyń odsuzoval  opozičníky a za výjimečného stavu (80. let) spolupracoval s polskou S(t)B, a nyní dostává medaili).

Jak totiž jinak hodnotit fakt, že tisíce polských soudců bylo nuceno k účasti na politické pomstě, v jakou se změnil čtvrteční (20.04.2017) protest soudců. Ukázalo se, že předsedové soudů vydali zvláštní nařízení, kterými přikazovali povinnou účast soudců na „shromážděních“, která paralizovala práci soudů a  byla skrytou formou stávky.  

V polském jazyce si přečtete také: UJAWNIAMY. Prezesi sądów zmuszali sędziów do strajku. Mamy dowód! Prezes Sądu Okręgowego w Krakowie pisze do sędziów: „Obecność na zebraniu obowiązkowa”  (ZVEŘEJŇUJEME. Předsedové soudů nutili soudce ke stávce. Máme důkaz! Předseda krajského soudu v Krakově píše soudcům: „Přítomnost na shromáždění je povinná“ )

Nařizovací metody připomínají doby „masových akcí“ v podnicích, kde se dělníci zúčastňovali  přednášek komunistických politruků. Právě tehdy v PLR - a dnes na soudech - se pořádaly takové masové akce, jaké jsou výsměchem soudcovské nezávislosti a apolitické roli justice v Polsku.  Někteří předsedové soudů dokonce vyžadovali  písemné omluvenky od podřízených, kteří se nepřáli zúčastnit soudcovského protestu.  Samozřejmě media, spojená s opozicí, nepípla o tomto pustém pokusu lámání svědomí a nezávislosti soudců, z nichž velká část si změny  navrhované rezortem spravedlnosti přeje, ani slovo.

V polském jazyce si přečtete také:Lustracja wymiaru sprawiedliwości praktycznie niemożliwa. Werdykt TK paraliżuje procesy sędziów podejrzanych o kłamstwo lustracyjne (Lustrace justice je prakticky nemožná. Rozsudek Ústavního soudu paralyzuje procesy soudců podezřelých z lustrační lži)* 

Sotva 24 hodin poté, co předsedové soudů vynucovali na soudcích účast na protestu, dekoruje Zemská Justiční Rada medailí soudce  Janusze Godynie – soudního  aparátčíka, jemuž za výjimečného stavu vystačily dva týdny, aby na trest 1 rok a 6 měsíců odsoudil aktivistu „Solidarity“ za to, že rozdával nalegální letáky.   V prostředí vojenských soudců byl pan major Goldyń znám svou dyspozycyjności. Ale rok 1989 soudci Godyniovi  nepřinesl ze strany soudcovského prostředí vlnu kritiky a ostrakizace. Naopak. Systematicky byl povyšován, aby zakončil kariéru na Nejvyšším soudu. Kariéru Godyniovi nepřerušilo dokonce ani jeho přiznání se ke spolupráci z vojenskou  kontrarozvědkou PLR.   Tak to je další angažovaný soudce, jenž se v těžkých dobách mohl pomýlit – slyšíme ze strany kolegů soudce Godynie.  

„Dispoziční” soudce odsuzující  za výjimečného stavu (80. let) opozičníky vyznamenávaný již ve svobodném Polsku a také šokující příklady donucování soudců k účasti na soudcovské „stávce“ jdou spolu ruku v ruce.  Lidé, kteří dobře poznali i akceptovali komunistické metody, je dnes znova uvádí do života.  Za tichého souhlasu soudcovské samosprávy a velké části medií.      

Toto vše působí, že „zvláštní kasta“ sama na tácu podává  důvody pro svou radikální rekonstrukci. Tuto změnu očekává téměř 70% polské společnosti i velká skupina soudců samotných, kteří  evidentní potřebu reformy justice vidí. Je čas na generační i mentální změnu. Problém dekomunizace soudcovského prostředí, který se některým zdál anachronismem, se dnes vrací  zdvojnásobenou silou. 

A vysvětlivky pojmů z polské praxe:

 

 

*) Ad Lustrace: Kandidát na významné místo musí sám prohlásit, že nespolupracoval s komunistickými tajnými službami. Proti označení za bývalého spolupracovníka tajných služeb se může soudně bránit. V takovém případě mu v polské praxi přísluší „status poškozeného“ (Stan pokrzywdzonego). Jakmile jsou podány nezvratné důkazy,  že přiznal nepravdu, je z něho „kłamca lustracyjny“, neboli  lustrační lhář. A to už je i trestné. Samozřejmě, za stavu justice, jaký popisuji, si čtenář dovede účinnost justice představit – je stejná jako dosud  v ČR (i v SR).

**) Samozřejmě lustraci soudců za neústavní prohlásil Ústavní soud (Trybunal Konstytucyjny, v polském textu označovaný zkratkou TK)  z doby před volbami v říjnu 2015. Teprve začátkem letošního roku byl Ústavní soud změněn – po skončení funčního období předsedy Ústavního soudu, čelného komunisty (členem komunistické strany PSDS od prosince 1970, od doby masakru komunistické policie na Baltu – před časem jsem poslal o těchto událostech film-youtuba, po těchto událostech už do PSDS vstupovaly ti nejhorší kariéristé, podobně jako v Československu do KSČ po sovětské okupaci 1968.  Rzeplinski odchází naštěstí do špatných stránek historie.    

Freeeurope 

 

 

 

______________________

____________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2017-04-22 21:07
I soudci jsou literarne cinni :

dfens-cz.com/zprava-o-stavu-ceske-justice/
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-04-22 21:11
I Rychetský si chce přihřát polívčičku na Kajínkovi...

video.aktualne.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.