Nálety na Prahu 1944-45

Dostal jsem odkaz, který, myslím, stojí za zveřejnění...

 Sice není momentálně žádné kulaté výročí těchto událostí - vyjma výročí osvobození - ale zaslaný odkaz na mapu náletů, doplněnou o dobové fotografie pořízených škod, mi připadal natolik zajímavý, že věřím, že zaujme i další a mnohé z našich čtenářů...

Jak známo, Praha zažila za poslední války náletů několik : Tři americké, jeden německý.

Rozsahem škod i obětí byl bezesporu nejhorší ten ze 14. února 1945, druhý v pořadí, což byla - poněkud symbolicky - Popeleční středa -  kdy těsně po poledni zaútočila na Prahu letka asi 70-ti amerických letadel, odchýlená navigačním omylem z trasy na Drážďany, což byl jejich původní cíl.

Na Květnou neděli téhož roku, 25. března, zažily - rovněž americký - nálet pražské průmyslové čtvrti Vysočany a Libeň, kdy cílem byly především tamní průmyslové podniky, zejména ČKD a Pragovka.

Poslední nálet, který Praha zažila, byl vlastně německý cílený letecký útok na budovu českého rozhlasu na Vinohradské třídě za Pražského povstání.

Znalosti těchto skutečností patří ke všeobecnému vzdělání každého (nejen) Pražana, a proto jsme rádi, že je můžeme rovněž šířit :

 

 http://iprpraha.maps.arcgis.com/apps/MapJournal/index.html?appid=7b7eccf7075f4d23bf62b6b1d689aa3c

 

 

 

___________________

___________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-04 04:26
Úvahy nad mariánským sloupem

krestandnes.cz/uvahy-nad-marianskym-sloupem/
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-04 04:28
Papež i poslanci (konečně, díky) - vyvražďování Arménů Turky byla genocida

zpravy.idnes.cz/.../...
zpravy.idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2017-05-04 04:31
Přijímačky na střední školy

seznam.cz/.../...

Pozn.: Letošní přijímačky připomínají scénu z filmu Študáci a kantoři, kde pověsí tahák Marvanovi na záda a celá třída má za 1. Jak to mohlo jinak dopadnout, když prý od 12.4. večer byly na Youtube k vidění řešené letošní příklady i s postupem? Cermat nebrat!

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.