Babišovo trestní stíhání

 

má nejméně rok zpoždění a chybí mu dalších nejméně 5 bodů.

 

Přičemž oba tyto nedostatky výstižně vystihují rozdíl mezi právním státem a současnou českou justicí.

 

     Právní stát totiž funguje – a hlavně měří všem a pořád stejně, trestnou činnost stíhá tehdy, když se o ní dozví, a to bez zbytečných odkladů a průtahů, jak konečně stanoví i trestní řád.

 

 

     Problém dotačního titulu na Babišovu farmu Čapí hnízdo je znám – a to i široké veřejnosti – nejméně 2 roky. I když budu počítat s pověstnou neprofesionalitou a leností orgánů činných v trestním řízení, čekal bych – právem – že ke sdělení obvinění dojde nejpozději touto dobou před rokem. Ano, tehdy by se ještě dalo věřit tomu, že OČTŘ (tedy „orgáni“) vyšetřují, co mají a jak mají – a taky podle toho postupují, padni, komu padni. Jenže – to se nestalo.

 

     Příslušné orgány dlouho nedělaly nic – a najednou, když je před volbami, ve kterých má navíc Babiš značnou šanci – bez jakéhokoliv zjevného pokroku při vyšetřování žádají Sněmovnu o jeho vydání.

 

     Ne že by si to Babiš nezasloužil. Jenže – to měly udělat už dávno. A ne teď, kdy jsou účelovost a politická objednávka cítit na sto honů. Dosahují tím zcela kontraproduktivního výsledku – totiž že ze skutečného grázla dělají politickou oběť, ba mučedníka – což mu může ve volbách jedině dál pomoci.

 

     Současně tím i OČTŘ veřejně a otevřeně potvrzují, co je o nich nakonec obecně známo: Totiž že fungují takřka výhradně na objednávku, což je s definicí právního státu naprosto neslučitelné.

 

     Média, masově odsuzující polskou justiční reformu, se tak bezesporu mají nad čím hluboce zamýšlet.     A těch 5 chybějících bodů obvinění? Stačí si přečíst současně vydanou knihu Žlutý baron – o Babišových praktikách v podnikání v předchozích letech – a práva znalý čtenář by v nich našel tolik podnětů k trestnímu stíhání, že by to vydalo na 5 dalších obvinění nejméně. Proč je Babišovi dosud nikdo nesdělil? No – protože úroveň lidí v OČTŘ je právě taková, jaká je.

 

     Babiš patří za mříže, o tom není – a nebylo – nejmenších pochyb. Jenže ho tam musí dostat právně vyspělá a přísně nestranná justice.

 

     V opačném případě to bude nutně vypadat jako soupeření dvou mafiánských band, od kterého se slušný občan raději bude držet v uctivé vzdálenosti.

 

     Ostrov n. Ohří, 13. srpna 2017                                                                             Jiří Fiala

 

Comments  

0 # Saxána 2017-08-19 09:58
Poplatky se zvýší o tisíce včetně žaloby na stát

Co se týče soudních poplatků, návrh novely například zavádí se nově zpoplatnění návrhu na zahájení řízení o náhradě škody způsobené při výkonu veřejné moci. V příloze Sazebník poplatků se za položku 8 vkládá nová položka 8a, která zní: „Za návrh na zahájení řízení o náhradě škody nebo jiné újmy způsobené při výkonu veřejné moci nezákonným rozhodnutím, rozhodnutím o vazbě, trestu nebo ochranném opatření nebo nesprávným úředním postupem 2 000 Kč“.

Některé další soudní poplatky zvyšují až na dvojnásobek. V příloze Sazebník poplatků Položce 23 body 1 a 2 znějí podle projednávaného návrhu nově takto:

„1. Za dovolání proti rozhodnutí odvolacího soudu ve věci samé, podle ............

ceska-justice.cz/.../...
0 # Saxána 2017-08-19 09:58
Poplatky se zvýší o tisíce včetně žaloby na stát

Co se týče soudních poplatků, návrh novely například zavádí se nově zpoplatnění návrhu na zahájení řízení o náhradě škody způsobené při výkonu veřejné moci. V příloze Sazebník poplatků se za položku 8 vkládá nová položka 8a, která zní: „Za návrh na zahájení řízení o náhradě škody nebo jiné újmy způsobené při výkonu veřejné moci nezákonným rozhodnutím, rozhodnutím o vazbě, trestu nebo ochranném opatření nebo nesprávným úředním postupem 2 000 Kč“.

Některé další soudní poplatky zvyšují až na dvojnásobek. V příloze Sazebník poplatků Položce 23 body 1 a 2 znějí podle projednávaného návrhu nově takto:

„1. Za dovolání proti rozhodnutí odvolacího soudu ve věci samé, podle ............

ceska-justice.cz/.../...
0 # Saxána 2017-08-26 18:04
Přepsáno - 17.8. - z došlé pošty od Jiřího Fialy

Rozpad justice předznamenal rozpad společnosti
Dvě vyvražděné rodiny během dvou dnů. Jedna v Bělohradě, druhá v Liberci. Tragická vizitka „právních jistot“, garantovaných postkomunistickou justicí.
___________ ____________ ___________ __________
I když určité procento psychopatů se najde v každé společnosti a za každého režimu, dozajista nelze přehlédnout, že na hlubokou tragedii obou vyvražděných rodin měl bezesporu dopad stav právního vědomí, odrážející současný stav justice. Justice, která nezaručuje žádným způsobem základní rodičovská práva, natož pak práva otcovská a kde – až na nepatrné výjimky – převládá bezuzdné zneužití současných pravomocí a zvůle kopírující právo džungle.
0 # Saxána 2017-08-26 18:05
V obou případech byl pachatelem otec dítěte, v Bělohradě dokonce obrátil nůž i proti vlastnímu synovi, dvouletému batoleti. Ani jednoho z těchto otců se nechci jednostranně a bez znalosti případu předem zastávat, ale scénář jejich činů vypovídá o shodných prvcích: Násilí bylo namířeno proti matce dítěte a její matce, v Liberci dokonce přímo při pokusu těchto dvou žen si syna převzít. TV zprávy neopomněly zdůraznit, že se otec právě vrátil z vězení – tedy: Jakou šanci by měl asi před opatrovnickým soudem, representovaném feministickou soudkyní? Sám jistě dobře věděl, že jen jednu: Platit jako mourovaný – a držet hubu. Bez sebemenší šance se na výchově dítěte podílet.
0 # Saxána 2017-08-26 18:05
Ne každý otec je ochoten se s takovou perspektivou smířit. Ani pro sebe, natož pak pro svoje dítě. A jestli ty dvě, co si pro dítě – drze a sebevědomě – přišly, mu to dávaly okatě najevo, lze jeho jednání přinejmenším pochopit.
Jistě i on věděl od svých známých, co soudním martyriem už prošli – a splakali na výsledkem – co tak asi může od justice očekávat.
Neboť soudy šíří – a mají šířit – právní vědomí do společnosti. To samozřejmě dělají, byť v současnosti zcela negativním způsobem. A občané si jejich vzkaz přečetli: Kde nefungují soudy, nebo fungují jednostranným, zcela převráceným způsobem, tam končí právní stát a právní jistoty občanů – a nastupuje právo džungle. Tam se pak spory – namísto u soudů – vyřizují v ulicích nebo doma: Pěstí, nožem, sekerou …
Zač si pak takovou justici platíme, to by měla vysvětlit především ona sama. A zvláště před volbami.
0 # Saxána 2017-08-31 07:07
echo24.cz/.../...

Svobodný vysílač CS je projekt rádia české alternativy
Pozvánka k poslechu:

Program vysílání


Středa, 30. srpna
21:00
ŽIVĚ - A.Hlásenský - Právo na právo - Co může způsobit EET


www.svobodny-vysilac.cz/
záznam možno stáhnout
0 # Kedul 2017-09-05 05:53
zena.cz/.../...

"Žena je schopná myšlenky rozdělit do několika proudů bez toho, aby to poznamenalo její pracovní výkon." No jestli je pracovnim "vykonem" myslen ten tok zvratku kterym se rika obzaloba a rozsudky v justici od byvalych dojicek krav ktere zakon nikdy necetly ci ta banda statnich urednic napriklad na financaku tak to je tedy opravdu reprezentativni vzorek pro takove vyzkumy... inteligentni zenska co dela svoji praci opravdu dobre a zodpovedne je na tom stejne jako ten chlap a vubec nema po praci chut na cokoliv natoz jeste na nake ty intimnosti pote co ji prace totalne vycerpa .... to jen blbky co chodi za nakym koucem a delaji za statisice prdlajz ci jenom skodi...
0 # Kedul 2017-09-06 13:26
Zvani tam od rana o vydani ... jedinej Pejsacek porad drzkuje ze neveri svym statnim zastupcum za ktere nese odpovednost ..... to je vizitka pana ministra nespravedlnosti .... to je zase svetova ostuda .... zavrete i pejsacka vcera bylo pozde .. nejhorsi ministr od plysaku se pekne odkopal ... najednou mu vadi neoduvodneni trestniho stihani najednou je to spatne ... u statisicu naprosto neduvodnych trestnich stihani v nichz naprosta vetsina nevinnych chudaku byla protipravne odsouzena mu to nevadilo a nevadi dodneska ... ubozak .. ze prej se neplete do trestniho stihani a nikdy nepletl a ze je na to hrdej blablabla... a co rath? Nebyl jeste vydan ani prvoinstancni rozsudek natoz pravomocny a uz protipravne zasahl v jeho neprospech... ANO = Lhari a podvodnici
0 # Kedul 2017-09-13 14:31
novinky.cz/.../...

No jasne malo chranicu a pomahacu... vono je jich ale prebytek na kriva obvinovani vyrobu krivych dukazu a k vseobecne buzeraci ...... staci jedno .. par jich pozavirat za zneuzivani pravomoci s vystrahou ze se bude pokracovat a hned se ukaze ze je jich prebytek kdyz delaji jen to k cemu jsou podle zakona zrizeni a na nake bezduvodne buzerovani je prejde rychle chut.... to by ste breceli kdyby ste videli ten muj spis plnej stovek stranek hovadin za neco co nelze ani prokazat ani neni tresnm cinem tim padem a nejsou k tomu vubc zadne dukazy ... to by se misto toho vyresilo nejmin 1000 takovych nehod... no hlavne ze jsou nezavisli na vsem a vsech ...
0 # Saxána 2017-09-19 09:45
Ze sobotní návštěvy ve vězení:
Pan Fiala zve veřejnost na jednání 2 1 . 9 . 2 0 1 7 .

viz www.justice.cz

Vrchní soud Praha
Datum: 21.9.2017 Místnost: 4 přízemí, č.dv. 3

10:30 4 CO 285 / 2016 JUDr. Švehla Jiří
ČR - Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ing. Jiří Fiala
0 # Saxána 2017-10-02 12:45
Minulý týden ještě pohled z Pankráce - poštovní známka s Dr. Miladou Horákovou,
dnes dopis opět z Ostrova nad Ohří - známka se sv. Václavem na koni.
0 # Saxána 2017-10-05 13:07
Konečně nový článek od pana Fialy. Včera večer jsem přepsala.
Těšte se. I na s v o b o d u !
0 # Saxána 2017-10-07 07:34
Z technických důvodů zveřejňuji článek zde - v diskusi. Autor Ing. Jiří Fiala.

JUSTIČNÍ ASOCIACE. I Sváčkovy.
Láme se září a říjen, mám před sebou kalendář. Chalupy 2017. A na tento týden je tam – Dlaskův statek. Kdo neví, oč jde, připomenu písmáka a vlastence Dlaska z Dolánek u Turnova, po němž se zachovala nejen rodová chalupa, ale hlavně kronika.
0 # Saxána 2017-10-07 07:35
Poskytující ještě dnes barvitý obraz selského života v l. polovině 19. století na českém venkově, v Pojizeří. Se stále větší úctou a obdivem přistupují nové a nové generace k tomuto upřímnému dílu venkovského písmáka. Z takových rodů vzešla národní tradice, i národní hrdost. Z takových rodů pocházeli ti, co vybojovali a ustanovili tento stát, jenž už 100 let tvoří součást evropských dějin.
Jiným takovým příkladem může bezesporu být statek Mašínů na Kolínsku. Právě z lidí, pocházejících z tohoto prostředí, se rodil základ prvního (protihabsburského) odboje. Sedlák se uměl porvat s přírodou o kus denního chleba, uměl ho ale i ubránit.
0 # Saxána 2017-10-07 07:35
Komunisté to věděli. Proto se rozhodli selský stav – a s ním i živnou půdu pro nejlepší národní tradice – zničit. Nejvíce toho zvládli v rámci akce K (K = Kulak) v letech 1951-53, ale v devastaci českého venkova pokračovali bohatě i potom.
Bylo úkolem české justice, aby po r. 1990 odstranila největší křivdy, vrátila zabavené majetky těm, co jim – často po staletí – patřily a nahradila jim i utrpěné škody mravní a nemajetkové, pokud je to aspoň trochu možné.
Paní Mašínová se o rodný statek národních hrdinů soudila s kolínskou a středočeskou justicí 20 let – aby nakonec vysoudila ruiny z původního statku se vstupní branou, a to ještě původně stát chtěl, aby si i ty ruiny koupila. „Vítězství“ v tomto sporu utrpěla až poté, co se o odsouzení hodnosti tohoto případu začala – konečně – rozepisovat i velká média.
0 # Saxána 2017-10-07 07:36
O dalších podobných případech – a jsou jich tisíce – média nepsala nikdy. A tak si můžeme udělat představu, jak asi dopadly, třeba podle titulku z Práva z 22.9. (letošního roku): „Syn vysoudil za vyhnání rodiny ze statku dvě stovky.“ Případ pana Šedivého z Chroustova na Jičínsku. Základ národní kultury a venkovských tradic, práce celých generací srostlých s rodným krajem i jejich následné utrpení a letité útrapy a ponižování byly „oceněny“ částkou, za kterou dnes pořídíte oběd. To jen pro představu, nakolik si národních tradic i venkovských vlastenců udržujících rodný jazyk po celá staletí cení postkomunistická justice. Sváčkova justice. A její pohrobci.
0 # Saxána 2017-10-07 07:37
Pro srovnání: Soudce krajského soudu (jeden jediný – a v senátu sedí tři) vydělává měsíčně – 140.000,- Kč. Kolikrát se do měsíčního platu jediného zmetku vejde celá česká venkovská tradice a národní život, přeměřeno na dvě stovky?! Za tyhle naprosto nehorázné peníze se naprostá většina z nich drze pošklebuje obětem justičních perzekucí z 50. let 20. století, z doby normalizace – i těm současným.
O 10 dní dříve – 12. září – vyšel ve stejné tiskovině jiný článek – soudce Sváčka. Jmenuje se „Soudnictví podle představ vítězné strany?! – a autor – jeden z nejzprofanovanějších soudců, dnes na Vrchním soudě v Praze se v něm zlobí na hnutí Ano, že – ač justici přímo řídí – neudělalo za celou dobu svého působení vůbec nic proto, aby vznikla jím vysněná Soudcovská rada, a tedy i samospráva soudnictví. V tom má sice nespornou pravdu, otázkou ovšem je, zda zrovna toto by mělo být ANO vyčítáno.
0 # Saxána 2017-10-07 07:39
Dovedete si představit, že by se tahle banda drzých, amorálních zmetků, oceňujících národní tradice i utrpení celých generací dvěma stovkami, nezodpovídala už vůbec nikomu – jen sama sobě?!
Hnutí ANO je sice spolek naprosto neschopných – či všeho schopných – zoufalců posbíraných jistým velkomafiánem ze všech okrajů společnosti, nemající o spravování justice nejmenší představu, zabránit vytvoření sebe“kontroly“ mafiánského spolku, jakým současná justice bezesporu je, je ovšem to poslední, co by se mu dalo vytknout.
0 # Saxána 2017-10-07 07:39
V předvolebním období dvě stovky za zničení rodového statku přeci jen přišlo Pejsáčkovi jako trochu silní kafe, a tak prý nařídil revizi tohoto procesu, jakož i vypracování návrhu na odškodnění této konkrétní rodiny (ostatních se stejným osudem samozřejmě nikoliv). Nejlepší příklad toho, k čemu justice je: Po projití případu celou justiční soustavou (která prokázala asi tolik mravnosti, morálky a logiky jako vysloužilý starý grázl) – ministr uzná, že celá justice je naprosto k ničemu – a sám nechá vypracovat návrh narovnání.
To nemohl udělat hned? A kolik takové „projednání“ stálo daňové poplatníky jenom na platech soudců a provozu justičních budov?
Ministr, který musí přiznat, že jeho resort nefunguje ani na úrovni malého dítě (i to pozná zjevnou nesmyslnost takového „odškodnění“ na první pohled), je zralý k abdikaci.
0 # Saxána 2017-10-07 07:40
Pokud to sám neví, je potřebí mu to řádně a důrazně připomenout, a to především ve volbách.
Jediným správným místem pro pobyt lidí, oceňujících národní tradice a utrpení celých generací nevinných, pracovitých lidí dvěma stovkami, jsou nápravná zařízení a psychiatrické léčebny.
Zatím to vypadá, že se tyto ústavy – za našeho nečinného přihlížení – proměnily budovy, postavené a sloužící zcela jinému účelu: Výkonu spravedlnosti.
Ostrov n. Ohří, 30. září 2017
0 # Saxána 2017-10-07 07:55
Pošta z Ostrova, 4.10.2017 - pohlednice - fotografie Jan Kubiš a Josef Gabčík:

Zdravím Mílo! 2 novinky: 1/ - 18. 10. mám (dopoledne) soud o propuštění.
Tady, ve věznici - ale je to veřejně přístupné - může se někdo přijet podívat - a jestli mě pustí, tak i rovnou odvézt.

2/ Sdvokátka sice nepřijela, ale zato mi dnes poslala doplnění ústavní stížnosti. Má to celkem slušně napsáno - a ve všem mi tam dává za pravdu. Musela si to dobře nastudovat. Docela mě mile překvapila, už se nejmenuje .... ale ---- tak se asi vdala. Srdečný pozdrav Jirka F

Sv. František - zahání lidi do chyšek.
Pošt. známka DR. MILADA HORAKOVAS

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.