EU : Přesvědčování by nebylo třeba, kdyby to většina cítila sama

A přesvědčování - o čem ? O výhodnosti členství v EU, samozřejmě. 

 

Kdo viděl pořad 168 hodin, jehož celá úvodní reportáž se zaměřuje na polemiku s argumenty SPD Tomia Okamury, jež se otevřeně snaží o vystoupení naší země z EU, ten snadno pochopil, nakolik vážný tento problém v současnosti v ČR je. 

A kolik lidí o výhodnosti tohoto členství asi není vůbec přesvědčeno, jestliže tato otázka vyhrává volby, případně umožňuje takový fantastický nárůst volebních preferencí, jaký právě SPD zaznamenala. 

Pokud si ještě vzpomenu na situaci těsně po sametu, kdy se nám členství v EU zdálo téměř nedostižným cílem a snem (vzpomeňme na ty plakáty se žebříky, po kterých tam musíme - hodně vysoko - vylézt), tak se dnešní realitě prakticky nechce věřit - anebo se člověk nutně musí ptát po příčinách. 

Vystoupit s takovýmto programem ještě počátkem tisíciletí, kdy jsme v EU nebyli, by se takřka rovnalo vyobcování z národa či vlastizradě a nikoho, kromě komunistických voličů (a ti se - správně - považovali za vlastizrádce vždy), by nic podobného nenapadlo. 

Dnes, po 14-ti letech členství - to vypadá, že nemalá část obyvatelstva má EU plné zuby, aniž by nějak dokázala přesně říci, proč - a odvolává se na neurčitý "diktát z Bruselu". 

Já to osobně cítím jinak. 

Není to diktát z Bruselu, ale je to - a to nepopíratelně - obrovské zklamání a rozčarování. A za to už nese EU nemalou odpovědnost. 

Řekl bych, že slušní lidé si od členství v EU slibovali ani možná ne tolik ekonomickou prosperitu (ta tu do značné míry byla i předtím), ale především - pořádek a řád. Tedy že státní orgány budou vzorem (a to ne diletantismu, ale odbornosti) a že zavládne - minimálně - vláda práva. Že se opraví silnice a vybudují nové, hlavně dálnice. Stejně jako moderní železniční koridory, spojující nás rychle s ostatní Evropou.  Že země rychle dosáhne modernizace ve všech podstatných oblastech. 

Nic z toho se - bohužel - nestalo. A to především proto, že EU nijak nedbala na to, s kým tu jedná a zda je to spravedlivé vůči ostatním. 

Namísto aby podpořila ty nepočetné demokratické skupiny, které tu na scéně byly (a většinou už zmizely), a to zejména ekonomicky, například výhradní možností příjmu a rozdělování evropských dotací, zaměřila se - ať už vědomky či nevědomky - na podporu starých struktur, které tu převážně ovládaly státní aparát. 

Ty dokázaly jediné : Evropské dotace masově rozkrást - tak, aby z nich nikdo jiný, než ony samy, nic neměl. 

Na prostě lidi se většinou nedostalo nic, nijak svoje členství v EU nepocítili. Snad s výjimkou těch, kteří odešli do jiných členských států pracovat, nebo i žít - protože ti to měli usnadněno. 

Ovšem ti, co zůstali doma, ostrouhali úplně . 

Evropské dotace nenávratně zmizely v útrobách nenasytných mafiánských struktur - a EU to bylo jedno, řešit to začala až po Čapím hnízdě - a jenom proto, že jim někdo podal udání. 

Právní stát nenastal, naopak - masivní investice, které správně měly jít na podporu právního státu, nenávratně zmizely v kapsách mafiánských estébáckých struktur, ovládajících justici a vězeňství.  Ty z nich naopak ještě podstatně zesílily, aniž se na dřívějším stavu cokoliv změnilo. ČR má nejzaostalejší a nejvykřičenější justici a vězeňství v Evropě dál - a EU je to jedno.  

Může se potom někdo divit té absolutní nedůvěře prostého občana vůči EU, zvláště když vidí její představitele (třeba opilce Jeana - Claude Junkera, nebo Martina Schulze či italskou komunistku Mogherinovou) - a co pro něho, jakožto občana, udělali ? 

Evropské dotace tak z nemalé části zavinily, že staré, převlečené struktury, ještě posílily - a ty demokratické skupiny, které EU měla podpořit především, nedostaly nic, takže se buďto rozpadly, nebo přežívají z almužen - a státním postkomunistickým strukturám jsou samozřejmě k smíchu. 

Osobně si nemyslím, že bychom měli z EU vystoupit, protože to samo o sobě nic neřeší - ale na druhé straně bychom ani neměli mlčky trpět tento stav spolu s tím, kdo za nás v EU mluví a jedná a o čem. 

Domnívám se, že představitelé ČR by měli EU rázně sdělit, že pokud jde o vybudování právního státu, tato organizace selhala na celé čáře, a to především naprostým nezájmem o stav justice v ČR, případně naivitou hodnou malých dětí, kdy se oficiálními strukturami nechala opít rohlíkem, což je její vina. EU má mít takové představitele, aby se rohlíkem opít nenechali. 

Současně - a to může ČR udělat hned a bez okolků - by se měla rázně postavit na stranu Polska, sankcionovaného za jeho justiční reformu, a jakékoliv sankce vůči němu okamžitě vetovat či blokovat, jak jen to bude možné.

S tím, že v Polsku probíhající reforma justice je i pro ostatní postkomunistické země důležitou inspirací a vzorem - a jedinou cestou k vybudování právního státu, jenž tu dávno měl být, není - a jeho existence se spíše oddaluje, nežli přibližuje, a to zejména s nastupující mladou generací z estébáckých rodin soudců či bývalých komunistických soudců a prokurátorů, jež do justice prakticky výhradně přichází. 

Vybudování právního státu by rychle zaznamenal každý z občanů sám, snadno a nepřehlédnutelně - tím, že by se snadno domohl práva, toto by bylo předvídatelné a dostupně vykonatelné. Včetně rozsudků proti státu za justiční omyly, přehmaty, a v současnosti - hlavně - nikdy nepotrestané naschvály. 

Takový pocit by rychle vedl ke všeobecnému uspokojení a uklidnění, pokud by veřejnost viděla, že právo platí stejně pro všechny, a ne že vlastně neplatí pro nikoho a rozhodují jen konexe a známosti. A peníze, samozřejmě. Ty až v první řadě... Jak jinak. 

Pak by nebylo možné, aby se o výstupu z EU vážně hovořilo v parlamentu či na vládní úrovni, protože by takové úvahy neměly sebemenší oporu ve společnosti. Bohužel - mají, a ne zrovna malou. 

Kdo z toho má radost především, netřeba pochybovat. 

Že se Putin zeširoka směje a posílá gratulace svému staronovému nohsledovi na Pražském hradě, kterého si notabene - převažující (byť jen mírně) část populace ještě dobrovolně zvolila, o tom netřeba pochybovat. 

Stejně jako o tom, kam bude tato země směřovat, jestliže z EU skutečně vystoupíme. 

____________________

____________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-11 22:25
Mapa rodáků o něčem vypovídá: Třeba o tom, kde je kompaktní původní obyvatelstvo - a kde naplaveniny všeho možného druhu.

Můžete porovnat s mapou kriminality - jistě se budou víceméně kopírovat :

www.google.cz/.../
0 # Tomáš Jadlovský 2018-02-12 09:15
Hlasim se do klubu obcanu zklamanych EU a jsem pro odchod odtud, protoze zadna pozitivni zmena se neda cekat. SPD sice na muj vkus zbytecne akcentuje boj proti islamu, ktery v CR temer neexistuje a ani tam zadni muslimove moc nechteji, ovsem je to jedina politicka sila, ktera ma odvahu alespon problemy pojmenovat. Kdo by take cekal nejake zmeny od Very Jourove, jejiz jedinou kvalifikaci na komisarskou funkci byla jeji sterbina. Ona klidne napise, ze obcasne porusovani unijniho prave je v poradku a nebude s nim nic delat. Ted uz s ni vedu prestrelku skrze evropskou ombudsmanku, uz dvakrat ji vyzyvala, aby vubec odpovedela, tento typ lidi resi problemy tak, ze se tvari, ze neexistuji. Snad bude ombudsmanka stejne dusledna jako minuly tyden, kdyz ji verejne pokarala. Ale sikanovat Polsko, to by Jourove slo, pritom tam unijni pravo neporusili a vladne tam popularni vitez voleb.
0 # Saxána 2018-02-12 09:41
0 # Saxána 2018-02-12 09:41
P O P L A C H k Ústavnímu soudu !
0 # Saxána 2018-02-12 10:33
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-13 20:55
neovlivni.cz/.../


Evropská komise zatím schvalovala všechna svinstva. Pokud EK bude hájit Jourovou, pak to znamená spoluvinu EK na OLAFu...A argument pro útočnou obranu touto debilní komisí atakovaného Polska. Jourová byla ve svých výpadech proti Polsku v EK totiž ještě horší než Timmermans, jenž nyní začíná nejspíše couvat.
(EU hrozí italexit, a krom něho i odchod Itálie od Eura: Nejstarší a pořád jedna z největších italských bank Banca Monte dei Paschi di Siena, která byla v nedávné minulosti na hraně bankrotu a následně sanována z peněz EU, opět k bankrotu směřuje. Ztráta z r. 2017 úhrnem 3.5 mld EUR, a pokud tento úpadkový trend bude pokračovat? 4. Března se konají parlamentní a senátní volby, ve kterých vysoce pravděpodobně zvítězí Lega Nord a Cinque Stelle, a pretendentem na premiéra v případě vítězství je séf Ligy Nord Matteo Salvini, jenž se nekryje svým programem: Vystoupení Itálie z EU, a odstoupení od Eura. Něco takového by hrozilo buď stržením laviny exitů - anebo rozhodnější reakci členských zemí, jenž by donutila dnešní socansko-byrokratický establishment EU, jehož čelnými přestaviteli jsou Juncker i Timmermans, k demisi. Výzvu k ní odmítli po brexitu. Tentokrát - co jim bude zbývat? Tolik jen na okraj. Není to důvod k radosti, protože oba subjekty jsou silnými kritiky současného marasmu v zemi, nemají však nějaký propracovaný koherentní program). Není to jediný problém, hrozící silnými otřesy EU...
Čili: Poláci mohou mít šanci obrátit se rovněž na ombudsmanky O´Neillyovou se stížností na EK...

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-13 21:04
Nespokojenost obcanu CR s EU:

Ja bych tu nespokojenost prirovnal nazorne na prikladu.
Predstavte si, ze otec sportovne nadaneho ditete dostane od sponzora tisic Kc na to, aby koupil synovi poradne nove sportovni boty.
Otec shrabne penize a koupi synovi na blesaku za sto Kc opotrebene boty a temi obdaruje syna.
Je zcela logicke, ze syn z takovehoto darku radost nema!
Obcane CR jsou jako ten syn.
Politici CR jsou jako ten otec.
Referendum za vystoupeni CR z EU se pak necha prirovnat k vyzve otce, adresovane synovi, aby zapalil dum sponzorovi, protoze ten se malo snazil!
0 # Saxána 2018-02-13 21:18
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-13 21:44
Saxána chce vám říci tohle :

Vážení občané - pište rychle k ÚS jako jednotlivci i spolky petici !


Senátoři již návrh ke zrušení volebního zákona podali v prosinci. Připojme se. Jde o projev i naší vůle. Zákon je v přepočtu hlasů diskriminační, maří rovnost volebního práva. Čím více podnětů ÚS zašleme, tím větší šance. ÚS může zákon zrušit a Sněmovna tak bude v režimu jako vláda v demisi.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-13 21:59
A je to tady, na co cesky narod tak dlouho cekal!
Z
novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-13 22:26
Na vystoupeni z EU maji zajem predevsim stare komunisticke a mafianske struktury:

Ty si po 1989 nakradly miliardy! Do Strasburku si poslaly sveho soudce, aby restituenti (napr. Kinsky) po desitky let trvajicich soudnich procesech v CR nakonec nic zpet nedostali (z jejich stomiliardoveho majetku).
Ted kdyz se zda, ze "kontrola" rozkradani dotaci prichazi z Bruselu, tak nahle krici ve svych mediich, ze chteji vystoupit z EU.
Politici by v CR nemeli byt nacionalni populisti, ale spise socialni demokrati a takto pristupovat k dotacim a novym zakonum.
Obcane by pak videli vice z EU penez a nebyli "protipravne" zavirani do vezeni. At se podivate v CR kamkoliv, vsude najdete nejaky "tunel" na EU dotace. Zkorumpovani politici premysli podobne jako Rath a Babis.
Kdyz kaprum vysycha rybnik, tak se logicky snazi dostat do jineho rybnika.
Justice v CR zustala i po 30 letech komunisticka, s kontinuitou komunistickych zakonu! Soudci nemaji zajem, aby se v duchodovem veku preskolovali na demokraticke - evropske pravo.
Ministr spravedlnosti CR odpovida na otazku, kdy uz konecne zaimplementuje Evropske pravo do legislativy CR jen: "SNAZIME SE". Syn komunisty se NIKDY nesnazil o zmenu komunisticke kontinuity!
Proto take tyto stare struktury v CR odsuzuji reformy justice v sousednim Polsku.
Pokud by CR vystoupila z EU, tak by se s temi komunistickymi zakony snadno zavedl opet - TOTALITNI REZIM!
Pokud by CSSD na nadchazejicim unorovem sjezdu odsouhlasovala vstup do vlady s ANO a KSCM, tak by se CR jen priblizila k teto zpetne zmene rezimu.
Zeman si na tom sjezdu jiste prihreje svoji komunistickou polivcicku, tak jako by to udelal Gottwald po roce 1948.
A co delaji obcane v demokratickem statu s ustavne zarucenym pravem na demonstraci?
Vykecavaji se v hospodach misto toho, aby sli demonstrovat proti zamyslene "komunisticke" koalici (KOKO).
Poklidnou demonstraci s transparenty s napisem "NO TO KOKO" by mel videt Brusel v roce 2018 - 100 let od zalozeni CSR!
Pokud se CR bude ubirat naznacenym smerem podle Zemana a Babise, pak CR zazije v 2018 - komunisticky puc po 70 letech!!!
Pak by bylo priznacne pro vladu CR: "Co bolo to bolo, terazky sme KOKOti".
Obcane CR, mate moznost ovlivnit tento dramaticky vyvoj - UVEDOMTE si to prave ted!
Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-13 22:27
I toto zapada do scenare (Zidy) pripravovaneho komunistickeho puce ve Vychodni Evrope v 2018 - 2020!
CR ma ted jedinecnou prilezitost pevneho zacleneni v Zapadni Evrope!
Zacnete pokojne demonstrovat proti pripravovane Komunisticke koalici (KOKO-ti), slozene z ANO; KSCM a CSSD!
Z.
blesk.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.