Trojí aspekt dnešního dne, sv. Valentýna

A každý nechť si vybere ten svůj. Chcete slavit sv. Valentýna, importovaný svátek zamilovaných, připomenout si Popeleční středu a začátek půstu - anebo tiše vzpomenout na více než 300 obětí tragického náletu na Prahu v závěru poslední války ? 

 

 Ač dnešní den má bezesporu trojí aspekt, v rozhlase slyším jen jeden, ten nejméně významný - totiž svátek sv. Valentýna, coby patrona zamilovaných. Právě tato interpretace dnešního dne má u nás nejkratší trvání a nejpovrchovější aspekt. Přesto výhradně o ní Český rozhlas hovoří, ač má podávat vyvážené zpravodajství a publicistiku. 

To, že je dnes také Popeleční středa, a tudíž i první den 40-ti denního půstu, jsem neslyšel ani jednou. Natož pak proč Popeleční středa a co to znamená. 

A nelze nezmínit i jednu Popeleční středu v závěru války, která připadla - čirou náhodou - právě na 14. února, a tedy i den sv. Valentýna. 

Toho dne zbloudilá americká letka, letící bombardovat Drážďany, ztratila nad Německem orientaci, od Plzně se přiblížila k Praze a považujíc ji za hlavní město sousedního Saska, svrhla svůj smrtonosný náklad bomb. Odnesly to od Smíchova, přes Jiráskův most, Vyšehrad a Podolí hlavně Vinohrady, kdy se dá přesně vysledovat onen pás, ve kterém letadla přes českou metropoli přelétla. 

Trosky domů pohřbily přes 300 nevinných lidí spojeneckého národa, kteří čekali na osvobození - a nedočkali se ho. 

Byl to tragický omyl, který neradno zneužívat k politickým cílům, přesto ti mrtví stojí za to, abychom na ně vzpomněli. Stali se nevinnými oběťmi války, která zanedlouho potom skončila. 

A mrtví, zvláště zbytečně mrtví, stojí za připomenutí vždy. 

Ano, i tehdy byla - Popeleční středa. Roku 1945. 

 

 

___________________

___________________

Sv. Valentýn

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 
15:53 (před 19 minutami)
 
 
 
 
 
Dobrý den, 
 
od rána jsem nejméně 2x slyšel připomenutí sv. Valentýna, kolik stojí valentýnská večeře a kolik za ni lidi utratí - a že nikoho nenutíte to slavit - dovolím si odporovat, protože - nutíte. Už tím, že o tom pořád dokola mluvíte. 
 
Přitom jsou dnes i jiné aspekty dne, které rozhodně stojí za připomenutí, a nejsou importované ze zahraničí, jsou naše vlastní. 
 
Především je dnes Popeleční středa - a toto připomenutí jsem neslyšel ani jednou (přitom třeba už pro vaši hlasatelku Naďu Procházkovou by bylo jistě nesmírně užitečné - když nezná Vánoce, nedělám si iluze, co ví o Popeleční středě).
 
Znám mnoho lidí, kteří křesťany nejsou, neprošli žádnou náboženskou výukou, přesto svoje kořeny hledají a v křesťanství je podvědomě cítí - a ti doslova touží po tom, aby jim to někdo srozumitelně připomenul a vysvětlil, bez toho, aby je rovnou nutil chodit do kostela či to spojovat s aktuální vírou. A myslím, že právě pro ty by měl být veřejnoprávní rozhlas určen. 
 
A dále - je tu jedno výročí, sice neslavné, přesto rozhodně stojí za připomenutí, včetně toho, že i tehdy byla - Popeleční středa - a to je onen tragický omyl spojeneckého letectva v závěru války a útok zbloudilé americké lety na Prahu, 14. února 1945, chvíli po poledni.
 
Nechci této tragické události zneužívat k vyvolávání protiamerických nálad, já se osobně za přítele Ameriky považuji, ale ti mrtví, kteří tento tragický omyl zaplatili životem,  by si vzpomínku jistě zasloužili. 
 
A podotýkám, že vaše vysílání má být vyvážené. A to zmíněním pouze jednoho, navíc toho nejméně významného aspektu dnešního dne rozhodně není. 
 
S pozdravem 
 
Ing. Jiří Fiala

 

__________________

__________________

 

 

____________________

____________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-14 15:28
Na sv. Valentýna - zamrznou i kola mlýna.

Na sv. Valentýna - nelez ven, je velká zima.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-14 17:48
Popeleční středa 1945

I bombardování Drážďan - při sympatiích k USA a Spojencům - jsem nikdy neschvaloval a neschvaluji. Proto, že se nejednalo o bombardování strategických vojenských cílů (např. letecké fabriky Junckers, logistické infrastruktury, sloužící k přesunu a vyzbrojování vojsk). Jelikož nešlo o bombardování strategických cílů, naplňoval tento nálet skutkovou podstatu msty na civilním obyvatelstvu. Nic na tom nemění, že (většina) německých civilů se dala předtím ohloupit a hajlovat za Hitlera...Tento fakt lze u spojenců považovat za polehčující okolnost, ale nesnímá z stoprocentně z nich vinu. Bylo to bombardování zcela jiné než bombardování např. Kruppových zbrojních závodů v Porúří 1942 atp. To bylo ničení zázemí zbrojní výroby, to naopak mělo smysl. To byla část cesty k vítězství. Ale bombardování Drážďan už byla část cesty k hanbě. O obětech Prahy nemluvě.

Freeeurope
___________________

Dodal bych, že Drážďany, kromě civilního cíle, byly také důležitým železničním uzlem, skoro posledním v německém týle, který ještě fungoval a šly přes něj prakticky všechny vlaky a zásoby na frontu. Jeho vyřazením z provozu se prakticky zhroutila možnost efektivně zásobovat frontu z německé strany, především tu východní.

Přesto je zřejmé, že kdyby šlo jen o zničení železničního uzlu, asi by to neodneslo tímto způsobem celé město.

Všichni to chápali jako akt pomsty, především Britů, za nálety na Londýn a Coventry.

A také (skoro) všichni - byť v tichosti - připouštěli právo na tuto odplatu.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-14 18:17
Duka si rozumi s komunisty na Hrade.
Dnes by tem starym aparatcikum mohl pripomenout, ze na POPELECNI stredu si Krestane pripominaji, ze z POPELA vzesli a v popel se zase promeni.
Ja bych videl jeste jiny aspekt:
Na popelecni stredu by si vsichni zlodeji a tunelari v CR mohli pripominat, jak zlikvidovali stat podle motta - Po nas potopa ci spalena zeme!
Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-16 22:23
Vytahl Zemana zpet do politiky, s sebou si ho nevzal!
Z.
blesk.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.