EK : Tak sotva na obživu... - anebo byznys jako prase ??

Ministerstvo nespravedlnosti oznámilo svůj záměr předat dluhy ze soudních řízení, které spravuje, celní správě. Jediný, kdo hlasitě protestuje, je Exekutorská komora... 

 

Jsou tomu dva roky, co ministr Pejsáček opatrně zkusil zrealizovat své předvolební sliby stran exekutorů, či spíše snížení neúnosného a nikdy nesplatitelného břemene dlužníkům, plynoucího z nehorázných "poplatků" a "nákladů exekučního řízení", jež obvykle představují mnohonásobky původního dluhu a jež si - čistě podle momentální nálady - bez jakýchkoliv omezení účtují - a tvrdě vymáhají - exekutoři,  kdy navrhl snížení naprosto nemravných a ničím nepodložených exekutorských odměn.  

Samozřejmě - narazil. Exekutoři začali tak drze řvát, že už pak nemají z čeho žít, že by se kámen ustrnul - a jen jsem čekal, kdy se na chudáčky exekutory začnou pořádat veřejné sbírky, aby mohli - chudinky malé - přežít. 

Rychle se sjeli na svém sněmu a to, co, pak veřejnost slyšela, bych považoval za drzost i v našich podmínkách nebývalou, hodnou srovnání s tím, kdy hrdlořez a mnohonásobný vrah pláče nad hrobem zavražděného dítěte a kvílí, že by ho přeci jen radši hladil po vláskách. 

Tak jsme se dozvěděli, že naprostá většina pohledávek je stejně nevymahatelných, většina exekutorských úřadů je na zavření - a nemají-li zavřít úplně, musí ministr rychle, ale hodně rychle na svoje "drzé" návrhy na snížení exekutorských odměn zapomenout. 

A - jak je pro Pejsáčka typické - rychle zapomenul. Couvnul. Jako každý zbabělec bez koncepce. 

A - exekutoři zase zalezli do svých nor (či spíše vil za desítky milionů) - a na chvíli ztichli. Už neměli hlad, ani jim nehrozila smrt z bídy a nouze. 

Teď, Pejsáčkovo ministerstvo nespravedlnosti vymyslelo, že by těžko - či spíše nikdy - vymahatelné dluhy ze soudních řízení předalo celní správě, ať si s nimi láme hlávu ona. Nevím sice, proč zrovna celní správa, ale třeba to ví Pejsáček. 

A - kdo jediný začal opět řvát ?? No - samozřejmě, Exekutorská komora, kdo jiný ?? 

Člověk se musí divit : A proč, proboha ? Proč by jim mělo být tak líto, že přijdou o zbytečnou a nikdy nezaplatitelnou práci, spočívající ve vymáhání nedobytných pohledávek po - většinou - protřelých kriminálnících, kteří stejně nikdy nic dělat nebudou, natož aby měli nějaký majetek ? 

Anebo : Že by to zas až taková marná otrava nebyla ?? 

Exekutoři by se měli zase sejít, dát hlavy dohromady -  a veřejnosti sdělit, co je teda vlastně pravda : To, že naprostá většina pohledávek je nikdy nevymahatelných, že to je jen zbytečná a nezaplacená dřina - anebo že je spíše pravdivý - a hlavně typický - příběh kulisáka z Olomouce, který si u Vrány - a později u Jíchy, v témže úřadu - "vydělal" - prý díky dobře postavené smlouvě - 100 milionů korun za deset let "služby" při vydírání a týrání "povinných" ? 

A vzhledem k tomu, že jediný, kdo na zprávu o předání pohledávek z justice celní správě zareagoval frenetickým řevem, bych s jistotou odhadnul - že druhá varianta bude správná. Tedy - že je to i dál - "byznys jako prase", jindy, jinde a jinak s ničím nesrovnatelný.

Pravda, s výjimkou lupičských band, jenže ty se čas od času přeci jen dostanou za mříže - a lup je jim zabaven.

Což exekutorům v praxi nehrozí. 

_____________________

_____________________

Celní správě bych rád vzkázal, že dostane pěkný danajský dar a že by si měla rozmyslet, než ho přijme - protože vymáháním těchto dluhů přebírá odpovědnost za jejich opodstatněnost. A ta je v mnoha případech natolik problematická, že hraničí s jistotou, že tyto dluhy nikdy neměly vzniknout - a neměly-li vzniknout, je jistě nemravné je také vymáhat.

Výkon státní moci - včetně celní správy - správně nikdy nemá - a nesmí být -  v rozporu s dobrými mravy. 

 

____________________

____________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-25 15:58
forum24.cz/.../
Výše než do nebe volající lež asi nelze vidět jinde, než v Šafrově Foru 24, konkrétně pasáž:

"...A odtud jejich zájem dostat Českou republiku zpátky pod ruský vliv a vyrvat ji z Evropské unie a z NATO. Česká televize jako poslední, skutečně nezávislé médium veřejné služby, jim v tom hodně nepříjemně překáží. PROTO JI CHTĚJÍ ZLOMIT A ZESTÁTNIT JAKO V POLSKU. A podřídit Babišově vládě. Zkrátka z ní udělat televizní Aeronet, Parlamentní listy a Mafru dohromady. Propagandistické médium, řízené kolaboranty, které by tu vymývalo mozky ve prospěch privátního byznysu a cizí mocnosti....".

Ke srovnávání polské televize s ruským Aeronetem musí být odvaha prachsprostě lhát anebo neuvěřitelná blbost. Nebo obojí. Anebo jde o sofistikovanější formu ruských dezinformačních praktik. To nelze rozhodně vyloučit.

Pokud se poučíme z poznatků o způsobu ruské subverze a dezinformačních praktik, lze sáhnout mj. k popisu, defektora KGB Jurije Bezmenova. Vybral jsem jej proto, že co nejméně slovy říká hodně. Bezmenov dělí dlouhodobý proces ruské subverze na tři etapy: 1. Demoralizace, 2. Destabilizace, 3.krize a normalizace.
První byla v českých zemích dokonána postupně po ruské okupaci 1968 a po r. 1989 jen pokračovala. Došla do takové fáza, kdy je u mnoha lidí "vygumován" smysl odlišení dobra od zla, jenž zdravou výchovou generací i kultivací tradic se u normálního člověka rozvíjí až na úroveň reflexu.
Druhá: Je založena na zesílené polarizaci společnosti a zvýšeném pouličním násilí a úpadkem právního stavu. Polarizace společnosti je taková, že inteligent je označován za něco hanlivého, a úpadek právního stav v ČR? Evidentní, do očí třískající každého, kdo je má otevřeny.
Třetí: Je ta, na jejímž pokraji se ČR právě nachází. Snaha vyvázat ČR z EU (jakkoliv závadové, dík zjevné penetraci komunistickými agenty typu Timmermans, Verhofstadt, východoněmecká "Erika"...) a především z NATO. Co znamená nornmalizace - ví každý český pamětník, který ji už na vlastní kůži zažil a proto tím spíše nesmí mlčet! A mladou generaci varovat!

Destabilizace i demoralizace se samozřejmě provádí sítěmi tajných agentů, kteří nefungují jenom na politické levici. K vedení těchto procesů mají ruské tajné služby (a jim podřízené východoevropské, které neexistují jen formálně, ale fungují dále!) umístěny agenty mezi i politickou pravicí – s maskou skálopevných konzervativců. Bezmenov říká, že verbování agentů na levici není ve skutečnosti tak důležité jak jejich verbování (nebo usazování) na pravici...(a propos: Upamatujme se, že "prognosťák" vypěstoval i levici, i pravici! Tedy slovně pravici. Osvěžme opět paměť na celé období po roce 1989!). Komunističtí agenti na pravici se ve skutečnosti pravděpodobně budou angažovat na provokacích zaměrených na poškození kolegů konzervativistů nebo na rozkol v konzervativním hnutí na válčící frakce. A podobně na svedení pravicových medií, pozvolným přikapáváním lží. Forum 24 může být na tomto poli instruktivní ukázkou. Projevuje se jako pravicové medium, a lze se v něm dočíst opravdu plejádu velmi hodnotných příspěvků, a pravdivých - ale při déledobém pozorování však se ukazuje, že se vysloveně selektivně specializuja na dezinformace o dění v Polsku po změně vlády na základě voleb z 25.10.2015. Pokud opravdovou perličku z nich: Je to cca 2 roky, co tam jaksi hostující expert na Polsko E., jehož bylo lze potkat i v mediích Babišovy mediální říše, napsal o vedoucím polské protivládní skupiny KOD ("Klub na obranu demokracie") Mateuszuovi Kijowském (pozor, neplést s významným filmovým režisérem Maciejem Kijowským, je to jen shoda příjmení), že se z něho rodí velký lídr v souvislosti s demonstracemi jím založeným hnutím "KOD"-Klub na Obranu Demokracie" koncem r. 2015 a na začátku r. 2016 proti personálnímu obsazování Ústavního Soudu.
KOD ovšem později zkrachoval, jelikož "velký lídr" zpronevěřil peníze ze sbírek důvěřivců i Open Fundation ke své osobní spotřebě, a nadto ještě dlužil spoustu peněz na alimentech (ty platí v Polsku stát, a následně je vymáhá právní cestou). A tak postupně přirozenou cestou KOD zanikl jako veřejně směšné seskupení pár kraválistů. (Kijowski KOD, už jen pohledem si udělá čtenář úsudek sám viz pl.wikipedia.org/wiki/Mateusz_Kijowski pokud jde o ocenění novináři, tak to těmi "nájemnými" soustředěnými kolem "destruktuvní opozice". V Polsku jinak jsou novináři rozděleni na dva od sebe oddělené tábory).
V Polsku samozřejmě mají se subverzí své zkušenosti, a polské bezpečnostní složky se soustřeďují mj. na zkouání zdrojů toků peněz...Zdroje většinou prozradí původ, a jak ten vyjde najevo, těžko lze pak už přesvědčit občany sebepromyšlenější rétorikou).

Ovšem, inspirace polského protikomunistického odporu se báli bolševici v Československu už v osmdesátých letech jako čert kříže, a stejně tak dnes všechny "staré struktury". Ty se dnes se jako čert kříže bojí v Polsku (i v Maďarsku) opravdové dekomunizace a de-estébizace, bojí se čištění justice a státní administrativy od komunisticko-estébáckého a prokremelského plevele. A tak nastupuje i v ruské propagandě "inovace". Např. v některých případěch osočování polských představitelů, že jsou ruskými agenty (ovšem stačí pozorovat dění - vedli by ruští agenti složitá jednání, a uzavírali smlouvy o obraně východní hranice země s dislokací US. Army?)...A ovšem, přirovnávání polské televize k ruskému webu aeronet je jedním momentem tohoto jevu. Ovšem, levicová propaganda se jaksi "přejedla", proto třeba změnit rétoriku, starou lež vyměnit za novou, jak se za nový vyměňuje opotřebovaný nástroj.

Závěr: Vždy má u jakéhokoliv media cenu zvědět, kdo je financuje, a zkoumat historii lidí kolem něho. Zkoumat tímto způsobem jeho důvěryhodnost. Nepopírám, že velmi užitečnou - a i potřebnou - další pomůckou je široký rozhled ať v oblasti historie, ať paměť u pamětníků, ať znalostí nejen o své zemi, ale o světě - dohlédnout dál, než za kopečky. A kolem své obce. I znalosti jazyků jsou "dobrá věc". Jen se znalostí minulost, zhodnocených ve zkušenost, lze odhadnout budoucnost, a nejen odhadnout, ale i přemýšlet, co v ní a pro ní dělat. Právě proto indoktrinační snahy směřují k izolaci osob o takových vlastnostech a snahách, právě proto aktéři těchto snah říkají "nedívat se do minulosti, žít ze dne na den"...

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-25 19:37
Tenhle komentář se - pokud jde o zpravodajství o Polsku - ukazuje na Fóru 24 světlou výjimkou:
forum24.cz/.../
Cožpak by bylo lze nějak odmítnout Jefima Fištejna? Hlas, který bylo lze mnoho let před rokem 1989 i něco po něm slyšet skoro na všech krátkovlnných pásmech rozhlasových vln (a hodně dlouho i spolu se skřeky rušiček). Vysokými tóny taktu Grečaninova "Hymnu svobody"...."Gavarít Radiostáncija Svabóda..." hlásívala se stanice sesterského komplexu "svobodky" v ruštině a jazycích dalších národů ujařmených v Říši Zla. A té byl Jefim Fištejn leta redaktorem. Je znalcem problematiky této oblasti i výborným pozorovatelem, jaká je jedním z nejdůležitějších nástrojů novinářovy práce....

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-26 09:18
Zjevně rizikové povolání :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-26 13:03
Útok na svobodu tisku :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-26 13:19
Jak exekutoři destabiizují českou společnost

blisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-26 14:59
Vražda Kuciaka? Novináři jsou v ohrožení, policii podezírají ze spolupráce s mafií, říká Šimečka

video.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-26 15:00
Generálny prokurátor o vražde Kuciaka († 27): Rozpútam tu peklo

cas.sk/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-26 19:51
Holt, celníci se chtějí také něčím živit

Když už přišli o to rabování vlaků, autobusů, aut, kufrů a osobních prohlídek, díky Schengenu. O.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-26 20:14
premiér státu a primátorka hlavního města nemají jiné možnosti?


Babiš a Krnáčová napsali šéfovi Uberu, aby firma dodržovala zákony

novinky.cz/.../...
0 # Kedul 2018-02-27 07:33
novinky.cz/.../...

A kdy zacne nejaky zakon a specialni obcansky utvar s pravomocemi a silnou motivaci zasahnout proti bezpravi okamzite a razne chranit obcana pred urednikem a jeho aroganci a neznalosti zakona a zneuzivani pravomoci?
Kdy bude konecne vystaven seznam vsech uredniku s fotografii a bydlistem a platem z erarnich penez nas vsech danovych poplatniku a tedy sefu (a pro moznost podani zaloby na nej a informovani verejnosti o jeho nezakonnych praktikach) na internetu?
Kdy bude zavedena moznost podat obzalobu obcanem paklize do 2 mesicu od podani trestniho oznameni ji nepoda sama policie nebo statni zastupce, ci dokonce protipravne s ignoranci dukazu proti jejich oblibenci pripad odlozi?
Kdyz se jim nelibi obcasne zcelka zaslouzene nadavky a plivance tak at si to teda rovnou odsedi za zneuziti pravomoci, nebo jdou delat do soukromeho ... kdo chce kam ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-02-27 20:30
Jak se bude jmenovat novy cistici prostredek?
Hadejte, mistr Proper byl drive.
Z.
nazory.aktualne.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.