Ze skříně lezou kostlivci

Zatím "jenom" v Polsku. A dávají nahlédnout do rozsahu zvěrstev, napáchaných justičními mafiány. 

 Polská justiční reforma nese - zdá se - své první ovoce.

Začínají se otevírat - a revidovat - případy, které by jinak na světlo světa nikdy nevyplavaly. 

Případ Tomasze Komendy, který si odseděl 18 z 25 let za vraždu malé holky, kterou nikdy nespáchal, dává nahlédnout do rozsahu zvěrstev, které mají justiční mafiáni na svědomí. 

Jedno mohu spolehlivě Tomaszi Komendovi slíbit už nyní : Kdyby seděl za totéž v ČR - a odseděl si 18 let - za současného stavu by ho nikdy nikdo nepustil, ať už by se prokázalo, co chtělo. Prostě by to všechno zatloukli, prohlásili, že to "žádný důvod k otevření případu není" - a doseděl by si i zbytek, v nejlepším případě by ho pod nějakou trapnou výmluvou pustili na dvě třetiny. 

Ale aby někdo ukázal prstem na justiční mafiány a sebevědomě prohlásil : Vy jste ho křivě odsoudili a nesete za to plnou odpovědnost - tak to by u nás nehrozilo ani náhodou, a kdyby se k tomu mělo schylovat, vsadím se, že by dotyčného rychle našli po nějaké "autonehodě" pohozeného někde ve škarpě. 

Ale aby justiční mafiáni riskovali, že si na ně bude veřejnost ukazovat prstem a že jim bude hrozit vysoká náhrada škody - tak to by nepřipustili ani náhodou, na to mají dosud vlivu až až. A k čemu by jim byl, když ne k tomuto, že ?? 

Pustit se do justice - to chce velkou odvahu. A nesmí na to být nikdo sám, ani ve společnosti osamocen. Společnost musí chápat a podporovat nutnost takového zásahu a může se k němu odvážit jedině silná - a současně i vysoce kompetentní - vláda. 

Pokud takovou vládu dneska Polsko má, nezbývá než závidět. A doufat, že se - snad - na ni v dohledné době vzmůžeme i my. 

I když tomu zatím rozhodně nic nenasvědčuje. 

Velkoestébák s Pejsáčkem jsou zárukou leda cesty do pekel a k posílení mafiánského kapitalismu, ale rozhodně ne směrem k demokratické funkční justici. 

Přejme Polákům, ať se jim to povede. Ať máme nějakou zajímavou referenci. A to hned v sousedství. 

Přejme si, aby takových zpráv jako je ta o Tomaszi Komendovi chodilo víc. Časem snad i od nás, nejen od sousedů. 

Přejme si, aby si veřejnost co nejdříve uvědomila nutnost a naléhavost zásadní justiční reformy, neboť současný stav nás odsouvá už ani ne mezi banánové republiky, ale rovnou na úroveň rovníkové Afriky, kde se diktátoři živí lidským masem, poházeným v ledničce. 

Nic není tradici a historii této země vzdálenější a cizejší nežli její současná justice. 

Přesto je to holou realitou. Realitou, při které mrzne dech a čiší smrt a strach na dálku. 

Nebojme se jich, jinak nám budou nebezpečně dýchat denně za krk... 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

_____________________

_____________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-17 15:53
Konec vlády jedné strany - pro Babiše neplatí :

video.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-17 15:55
Zajímavý kalendář :

kalendar.beda.cz/kalendar-rozcestnik
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-17 15:57
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-17 16:04
Mafiánka to nepopře :

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-17 16:48
Odchádzajú tak, že zostávajú

www.mkp.sk/.../odchadzaju-tak-ze-zostavaju
0 # Kedul 2018-03-17 20:10
novinky.cz/.../...
Třiašedesátiletý Constantin Reliu z Rumunska má problém. Soud odmítl zrušit jeho úmrtní list a nadále tak platí, že je úředně mrtvý. A to i přesto, že ve čtvrtek osobně přišel k soudu ve městě Vaslui a o tom, že žije, nebylo nejmenších pochyb.

Naprosto jasny pripad mareni uredniho rozhodnuti.... o spachani tohoto cinu neni nejmensich pochyb ... bohuzel pro system neresitelne, nebot zemreleho nelze stihat ... ale i to by pejsacek nejak osetril a ve zkracenem rizeni do trestniho radu schvalil...
Kde neni kontrola verejnosti a moznost odvolani tam nastupuji dusevni choroby s vaznymi nasledky...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-17 21:04
Zpřesnění pravidel pro jmenování státních zástupců u vlády asi narazí

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-17 21:05
Odposlechy na Vrchním soudě :

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-19 19:59
Přehřátej guvernér má starosti :

novinky.cz/.../...

F
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-19 20:05
Skalp Murína je jen počátek...



nazory.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-19 20:06
Předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš nedávno bědoval, že údajně nic nevěděl o nasazení odposlechu na soudce Elischera…
No, nutně konstatovat, že je to jedině dobře, jelikož by se jinak zajisté postaral o to, aby se Elischer o tom dozvěděl a své nekalé hovory realizoval někde jinde, čímž by instituce Vrchního soudu zůstala panenský neposkvrněna... NP
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-19 20:45
Takto byl zvolen Putin:
Ve městě Ljubercy u Moskvy byly do urny vloženy předem vyplněné lístky. Úředníci a pozorovatelé pak přidávali další lístky.
Byl stejnym zpusobem zvolen Zeman? Z.

___________

K tomu si dovolím poznamenat, že pokud se tak stalo, udělal to nejspíš nějaký snaživý Putinův nohsled, protože Putin dobře ví, že tohle nemá zapotřebí, že ho snadno zvolí i tak.

To neříkám proto, že bych byl jeho fandou, to jistě ani náhodou, ale protože taková je prostě realita a kdo ji nechce vidět, je zaslepenec.
Rusové v něm v naprosté většině vidí národního hrdinu, který vrátil Rusku důstojnost a světový formát. Fakt je, že má smysl pro diplomacii i realitu a je si vědom síly, jakou Rusko představuje. Jeho světovládné choutky ponechám stranou, konečně, ty k Rusům patří jako k praseti drbání...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-19 22:04
Odlišnosti polského komunismu od ČR a Maďarska :

polskodnes.cz/.../...

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-19 22:05
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-19 22:07
Celebrita by zavřela do basy prokurátora na tolik let, kolik seděl nevinně odsouzený : (Obávám se, že by brzy basy nestačily jenom pro prokurátory...)



polskaniepodlegla.pl/.../...

V Polsku populární cestovatel, komentátor a částěčně i humorista Wojciech Cejrowski v interview na televizním programu TVP Info – tradičně konkrétně a radikálně zároveň zhodnotil, co se musí stát se soudcem a prokurátorem, kteří nevinného člověka uvrhli do vězení.
Odškodnění odškodněním. Prachy takové věci nevyřídí, snad jen trochu pomohou. Stát se musí spravedlnost – říká Cejrowski A dodává: Trest pro ouřadu, neboť prokurátor je ouřadou, musí být takový jako jeho omyl. Kdybych byl soudcem, nepřemítal bych ani vtečinu, akorát bych vsadil doho prokurátora na 18 let do vězení – tvrdí Wojciech Cejrowski.

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-19 22:09
Ani o víkendu neutuchá obrovská aféra polské postkomunistické justice. Vyvstává však mnoho dalších otázek. Nejvyšší Soud má dokončit do června své funkční období, potom bude nový. Jak se ukazuje, až nyní přichází ministr spravedlnosti- generální prokurátor Ziobro s návrhem zákona, který by měl umožnit za takové chyby propuštění soudce z výkonu povolání či vůbec z justice. Přinejmenším v momentu, kdy budou shromážděny nezvratné důkazy o jeho chybách v revokovaných procesech, jejichž rozsudek bude nutné zrušit podobně jako v případě pana Komendy.

Samozřejmě, že úmyslná manipulace s důkazy či ničení důkazů neviny nebo konstrukce umělých důkazů viny s cílem odsoudit osobu, která odsouzena být nemá, jsou skutkové podstaty, za které normálně přísluší soudci, prokurátorovi, soudnímu úředníku nebo policistovi nepodmíněný trest ve výši od ....do, přičemž délka odnětí svobody bude rovna nebo větší než ta, která byla nevinné osobě vyměřena. Tolik zhruba moje představa, jistěže ji třeba kultivovat, správně pojmout v právním rámci. Víceméně inspirací mi zde byl německý trestní zákon. Otázka, jak to pojme nyní zákonodárství polské.

Jak v článcích z polských medií správě autoři postřehli, bude v případě pana Komendy - a zvláště uvážíme-li, že v Polsku to zřejmě nebude jediný nespravedlivě odsouzený (stejně zřejmě v ČR) - vstupuje otázka základu na budoucí starobní důchod. Snažil jsem se nad tím zamyslet sám - spatřoval bych namístě odškodnění státu poškozenému s okamžitou platností, s následným regresem a případně exekucí vůči viníkům z řad OČTŘ a justice, kde s uplynutím času lze počítat s poměrně dlouhým řízením, v němž bude nutno určit správně a podíl viny jednotlivých policistů, vyšetřovatelů, prokurátorů a soudců, než bude rozhodnuto o rozpis částek, které budou vinníci státu vracet. Ta částka odškodnění by měla zhruba vyjít na nějakou rentu (i když bude poškozený ještě leta pracovat, bylo mu zabráněno získat kvalifikaci a dosáhnout vyšší plat atd...), která by měla spolu s nízkým platem zajistit poškozenému slušný život (to je věc statistiky, zřejmě nějaký průměr příjmů) a potom příspěvky na důchodový fond, to je opět věcí výpočtů. Rozhodně by měl mít důchod vyšší než ten, který byl vyměřen estébákům poté, co jim jejich královské penze byly odebrány. Tolik nějaká prvotní úvaha. Uvidíme, jak se s tím v Polsku příslušné rezorty vypořádají. Zmiňuji se o tom především proto, že je to téma i pro (jednou) budoucí nápravu křivd napáchaných českou justicí.

Jedno je jasné, bez regresu se kauza v Polsku neobejde, to by už vyhnalo nejspíše polskou veřejnost do ulic. Nakonec pro představu českému čtenáři je tu srovnání s mírou mediálního ohlasu či ohlasu veřejnosti nesprávností nebo i zločinů v polské justici s mírou mediálního ohlasu či ohlasu veřejnosti v ČR! Srovnání s polskými medii v tomto rezortu snese - fakticky a především jen web K213! Neb ten jediný nechodí při zmínkách o problémech spravedlnosti "jak vlk okolo horké kaše".

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-03-19 22:24
O jej, to bude panika... Ziobro: Konec se zvláštní kastou v justici . Pro soudce-zloděje není místo!
niezalezna.pl/.../
Minister spravedlnosti Zbigniew Ziobro se na tiskové konferenci vyjádřil k pátečnímu rozhodnutí Nej-vyššího Soudu, jenž zmírnil trest soudci, jenž byl přistižen při krádeži. „Toto a taková rozhodování neakceptuji a netoleruji” – zdůranil Ziobro.
Zbigniew Ziobro ohlásil návrh změn v předpisech, týkajících se odvolávání soudců z výkonu povolání.
„- V Polsku musíme zvýšit profesionální standardy soudců, musíme skončit s myšlením lidí, kteří se považují jak za zvláštní kastu, kteří sebe staví nad právo, a proto bych si po včerejším vzrušujícímu rozhodnutí Nejvyššího Soudu, že v nejbližší době přestavím návrh změn v zákoně o obecných soudech, jenž způsobí, že z moci zákona tohoto typu jaksi bude soudce z výkonu povolání vyloučen“ – hovořil ministr.
Nejvyšší Soud v pátek v disciplinární kauze štětínského soudce, obviněného z toho, že v obchodě ukradl element elektrického šroubováku, vyměřil trest snížení platu o 20%. Současně Nejvyšší Soud tímto změnil rozsudek soudu I. instance, který soudce vylučuje z výkonu povolání soudce.
V odůvodnění rozsudku soudkyně Katarzyna Tyczka-Rotová poukázala na to, že Nejvyšší Soud vzal v potaz v odvolání uvedené námitky, vytýkající „křiklavou neúměrnost vyměřeného trestu“.
Ve vztahu k této kauze ministr Ziobro řekl, že v justici „pro soudce-zloděje není místo“. Současně poukázal na to, že v mnoha evropských zemích neexistuje imunita.

- Imunita má zajistit nezávislost a nikoliv beztrestnost – hovoří ministr Ziobro.
Dovětek Freeeurope:
- Těhlech sice relativně drobných krádeží spáchaných soudci bylo zaznamenáno (i medializováno) více, než zrovna ten výše zmiňovaný případ, leč společný jmenovatel je jeden: Všichni tak činili proto, že si byli jisti naprostou beztrestností. A podobných rozsudků Nejvyššího Soudu jako výše zmíněný, je také více.
- „Ad Návrh změn v zákoně o obecných soudech, jenž způsobí, že z moci zákona tohoto typu jaksi bude soudce z výkonu povolání vyloučen“: To není žádná „novota“, neboť taková zákonná ustanovení lze najít v západoevropských systémech. Např. v té podobě, kdy se stane opakovaně, že je výsledkem odvolání vůči rozsudku jeho zrušení soudem vyšší instance, a zejména byl-li zrušený rozsudek výsledkem procesu, vykazujícího značné závady, svléká soudce talár – taková ustanovení platí automaticky, všeobecně.

Odškodnění pro Tomasze Komendu. Právník určuje, jaké kvóty mohou přijít v úvahu.
niezalezna.pl/.../
- Zadostiučinění za nespravedlivé odsouzení Tomasze Komenty na 25 let vězení musí být – řekl PAPu (polské tiskové agentuře – pozn. přek.) děkan Oblastní Rady Advokátů ve Vratislavi advokát Andrzej Grabiński. Temu člověku byl zničen život a to nejsou stavu napravit žádné peníze – dodał.
Ve čtvrtek penitenciární soud przy Oblastním Soudu ve Vratislavi Komendu podmíněně propustil z výkonu trestu 25 let. Muž byl pravomocně odsouzen v r. 2004 za znásilnění a vraždu 15-leté dívky. Ve středu byl Najvyššímu Soudu doručen návrh na obnovení procesu v kauze Tomasze Komenty, podaný dolnoslezskou místně příslušnou sekcí Státní Prokuratury. Prokuratura v něm také také vystoupila o zrušení rozsudků proti Komendovi soudů obou instancí z let 2003 a 2004 a o jeho osvobození. Dle názoru prokuratury Komenda tento zločin nespáchal.
Advokát Andrzej Grabiński v interview s PAPem zdůrazni, že Tomasz Komenda se bude o zadostiučinění starat teprve po pravomocném osvobození.
- Ta procedura může trvat hodně měsíců
- dodal advokát.
Dle názoru děkana Oblastní Rady Advokátů ve Vratislavi musí zadostiučinění pro Tomasze Komendu musí být vysoké.
- Uvažuji, že by se patřilo vysoudit několik milionů zlotých. Do té doby – pokud se dobře pamatuji o – činilo v historii polské justice nejvyšší zadostiučinění za nespravedlivé odnětí svobody 2,8 mln zlotých (1 zlotý = 6 Kč, pozn. přek.)
- řekl advokát.
Jak advokát Andrzej Grabiński poznamenal, třeba přitom brát v úvahu, že Tomaszovi Komendovi byl „zničen život”.
- Neměl osobní život, možnost vzdělávat se a získat odbornost, takovou, jako v podmínkách svobody. Pravěpodobně práci nevykonával, a pokud ano, tak to byla ta v reálu odnětí svobody – nízce placená. To bude mít vliv na výši budoucího starobního důchodu. K tomu se přidává ještě traumat penitenciárního systému, což se na peníze přepočítat nedá.
- řekl.
K vraždě, za níž byl Komenta odsouzen, došlo v silvestrovské noci na přelomu let 1996/97. 15-letá Małgorzata K. byla brutálně znásilněna. Dívka se bavila s kolegyněmi na diskotéce v Miłoszycích u Vratislavi. Během zábavy vyšla před budovu. O několik hodin později byla nalezena mrtva na soukromém pozemku naproti diskotéce. Zemřela následkem prochlazení a zasazených ran.
Se žádostí o opětovné zabývání se kauzou se na ministra spravedlnosti-generálního prokurátora Zbigniewa Ziobru minulý rok obrátili rodiče Małgorzaty K. „Přikázal jsem ještě jednou okolnosti smrti 15leté Małgosi přezkoumat. Zaměstnali se tím zkušení prokurátoři a policistí z Vratislavi. Díky jejich práci, i vzdor uplynutí let, se podařilo zadržet muže, jenž – jak vše na to puzkazuje - je skutečným pachatelem tohoto strašného zločinu“ – ohlásil předtím Ziobro.
Vyšetřování bylo obnoveno v r. 2017 r. V červnu minulého roku prokuratura podala informaci, že ve věci zločinu byl zadržen Ireneusz M. Prokurátor mu sdělil obnvinění ze spáchání trestného činu znásilnění se zvláštní ukrutností a vraždy patnáctileté Małgorzaty K. Od té doby je M. ve vazbě.
Dovětek Freeeurope:
- Advokátem Grabińskim zmíněný případ odškodnění za nespravedlivý rozsudek třeba vztáhnout také době, jde i vzdálenější minulost.

Proč nevinný seděl ve vězení? Komenda mohl vyjít na svobodu už před sedmi lety!
niezalezna.pl/.../


Ve věci Tomasze Komendy došlo k vážným chybám - to dnes už je jisté, ale najevo vycházejí nová fakta o justičním skandálu. - Informace o nevině byly zameteny pod koberec. Důkaz, že Komenda je nevionen, měla prokuratura už v r. 2011 - informoval dnes ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro.
.....(článek zkracuji, vynechávám pasáže s obsahem, sděleným již v předchozích výše uvedených článcích)...
K vážnému dopuštění se chyb došlo v etapě vedení vyšetřování, zvláště při hromadění důkazního materiálu, což především nastoupilo v době před sdělením obvinění, neboť tyto důkazy byly pobrány a shromážděny právě tedy, kdy už obvinění byla sdělena - řekl ministr Ziobro, a zdůraznil, že kauza nevinně odsouzeného Komendy odhalila nasprávné mechanismy ve fungování prokuratury.
Na přelomu let 2010-2011 byl takový incident, v němž svědomitý prokurator oprávněnost odsouzení pana Komendy zásadním způsobem podal v pochybnost. Poukázal na nutnost provedení důležitých procestních konání a vyšetřování, které by prověřilo dosavadní důkazy a nejpravděpodobněji vedly na takový finál, jaký známe nyní, čili osvobození pana Komenty a zajištění skutečných pachatelů - hovořil ministr Ziobro.
Ministr spravedlnosti uvedl, že pochybnosti o Komendově vině vznesl prokurátor Bartosz Biernat. "Dokonce ještě bez sáhnutí na nové genetické důkazy jednoznačně potvrdil, že v jeho hodnocení pan Komenda není v této kauze osobou vinnou (...). Bohužel jeho návrhy se zakončily tím, že mu kauza byla odebrána (....). Jeho informace namísto toho, aby se staly předmětem šetření a svědomitého objasnění, byly zameteny pod koberec " – řekl Ziobro.
Následuje link CZYTAJ WIĘCEJ: Tak nadzwyczajna kasta łamie życiorysy. Czy sędziowie, którzy skazali Tomasza Komendę, również byli „roztargnieni”? ...jeho hlavní obsah česky za tímto článkem (pozn. přek.)

Šéf Ministerstva Spravedlnosti se touto cestou vyjádřil ke slovům náměstka ministra spravedlnosti Patryka Jakého, jenž v sobotu na Twitteru napsal: "V tom výsledku j. řízení v genetickém šetření v r. 2001 za dob Občanské Platformy dostává prokuratura důkaz, že Komenta je nevinny“. „A nic s tím nedělá“ – říká Jaki.

....(dále, co již psáno v předchozích článcích)....

A nyní obsah linku: Tak nadzwyczajna kasta....
Takhle zvláštní kasta ničí běh života. Nebyli snad soudci, co odsoudili Tomasze Komendu, rovněž „roztržití“?
niezalezna.pl/.../
Osmnáct let musel Tomasz Komenda vysedět v těsné cele, bit a ponižován spoluvězni (v polských vězeních tak zacházejí s pedofilními násilníky a vrahy – pozn. přek.), aby se představitelé justice zorientovali, že v jeho kauze bylo dopuštěno chyby, a že trest, jaký mu byl vyměřen, neměl vůbec být uložen. Nyní mohou ti, co za tento omyl jsou odpovědní, nést důsledky. – Ministr Ziobro nařídil prokuratzře, aby se touto kauzou zabývala, řekl Michał Woś z rezortu spravedlnosti.

....(dále z předchozích článků již známé vylíčení skutkové podstaty zločinu)...

Avšak podle informací deníku „Codzienna” k odpovědnosti budou povoláni nejen opravdoví pachatelé zločinu. Vyšetřování se bude provádět rovněž vůči těm, kteří to k odsouzení Tomasze Komendy dovedli.
- Na příkaz generálního prokurátora bylo uvaleno trestní řízení, které se bude jak týkat neplnění povinnosti veřejných činitelů, tak rovněž i způsobu shromažďování důkazů v této kauze a eventuální manipulace s nimi tak, aby k odsouzení pana Tomasze Komendy došlo. Řízení je vedeno Oblastní Prokuraturou v Lodži – sdělila „Codzienné“ Ewa Bialiková, mluvčí Zeské Prokuratury. Dodala rovněž, že prokuratura bude shromažďovat důvody, na základě kterých prokurátor zhodnotí, zda se příslušné osoby dopustily jakýchkoliv chyb.
Dovětek Freeeurope:
- Názvem článku rekator naráží na osvobozující rozsudek Nejvyššího Soudu nad soudce, co ukradl na pultě v obchodě stařence padesátizlotku. NS jej osvobodil od obvinění s odůvodněním, že čin spáchal „v roztržitosti“.
- Těch skandálů z dob vlády levicově-liberální (ve skutečnosti neokomunistické) strany „Občanská Platforma“ (dnes prohlásivší se za „totální“ čili destruktivní opozici otevřeně hlásající za svůj cíl svržení současné vlády PiS a následně nemilosrdné potrestání jejích představitelů) je „neurekom“. Zmínil jsem před časem Amber Gold, vyšetřování neustále probíhá. V této věci kryla justice „pyramidovou“ hru, čili falešné investiční fondy, které okradly spoustu občanů. V této aféře nepřímo plave bývalý ministerský předseda Tusk.
- Další kauzou se velice dobře může stát šeteřní ve věci letecké katastrofy prezidentského letadla u Smolenska 10.04.2010. V této věci začíná vycházet podezření – byť zatím útržkovitě, avšak zřetelně - že justice (prokuratury – civilní i vojenská) manipulovala důkazy, resp. likvidovala nebo zamlčovala důležité corpus delicti. Technické expertizy s povolanými zahraničními odborníky jasně ukazují na to, že příčinou byl řetěz výbuchů nálože v letadle v slotech jednoho křídla...Nálož samozřejmě někdo musel do letadla odborně zamontovat...Čili muselo jít o teroristický čin.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.