Dekomunizace justice

rozhodně není problémem jenom Polska. 

 Kdo zná českou justici, její personální obsazení - a hlavně její "produkty", dobře ví, nakolik je tento problém akutní i pro Českou republiku. 

Ti, kteří do tohoto problému pronikli - obvykle nedobrovolně - mají všichni shodný názor : Česká republika nemá v současnosti akutnější problém k řešení, nežli je stav a personální obsazení justice, zaviněné tím, že v této zemi - a především v tomto resortu - nikdy žádná dekomunizace neproběhla, ale právě naopak : Postkomunistické období znamenalo ještě daleko horší zvůli nežli jí byli soudci schopni v časech, kdy byli jen prodlouženou rukou strany k pronásledování třídního nepřítele. 

Na tom se ostatně dodneška nic nezměnilo, a pokud, tak leda jejich oficiální prohlášení, kde to samozřejmě vehementně popírají. Protože se ale lidé nehodnotí podle prohlášení, ale podle skutků, je i v tomto směru naprosto jasno. 

Na tomto místě stačí připomenout - a není snad názornějšího příkladu - že právě naše sdružení vypracovalo počátkem roku 2011 plán dekomunizace justice, s jasnými termíny, dokdy mají být odvoláni soudci s komunistickým pozadím nebo komunistickou minulostí z jednotlivých soudů. 

Výsledek na sebe opravdu nenechal dlouho čekat : Do měsíce (!!) - v únoru 2011 - jsem byl zatčen - za údajné napadení justiční stráže (kdo ten konflikt sledoval, ať už naživo, nebo z videí, nikdo neměl pochybnosti o tom, kdo byl útočníkem a kdo napadeným...) - a nebýt vzácného zásahu Nejvyššího soudu, tedy pokud by věc zůstala v řešení jenom pražské justice - seděl bych, až bych zčernal, minimálně tři roky a více... 

Což současně i dává odpověď na otázku, co je akutním problémem této země - a nakolik akutní tento problém je. 

Na rozdíl od Polska - bohužel - nemáme dostatečně antikomunistickou vládu a představitele země, především pak presidenta, kteří by si tento problém uvědomovali - a chtěli ho řešit. 

Co můžete chtít po bývalém estébákovi, či po komunistickém nomenklaturním kádru z Prognosťáku ?? Aby dekomunizovali justici ?? A vyhnali z ní své ochránce a pomahače ?? 

Tomu by nevěřil asi ani nejnaivnější jelimánek. 

O to více je a bude pro nás důležité, jak s dekomunizací justice pokročí sousední Polsko, které - na rozdíl od nás - dostatečně antikomunistickou vládu má. 

Mimochodem, následující článek ze serveru Česká justice, obsahující také údaje o tom, jaké mizivé věrohodnosti se těší současná polská justice jak mezi obyvatelstvem, tak dokonce i mezi soudci samotnými, výmluvně svědčí o jediném : O obrovském vlivu sdělovacích prostředků na veřejnost. 

V Polsku svobodná média tento problém znají, komentují - a - konečně - spolu s Českou justicí můžeme konstatovat, že tento problém už hýbe nejen Polskem, ale celou Evropou. 

Srovnejte s ČR, kde ještě donedávna oficiální průzkumy tvrdily, jak vysoké věrohodnosti se u veřejnosti údajně justice těší... 

Na to je jediná odpověď : A kolik procent z těch dotázaných vůbec kdy na soudu bylo ? 

Tyto průzkumy totiž nesvědčí o skutečném stavu justice, ale o tom, jaký má obrovský vliv na média, kam nepronikne nikdy nic, co by ji mohlo ohrožovat a skandalizovat - ač by se toho denně našly tuny. 

ČR je v této souvislosti skutečně zvláštním úkazem, kde - za formální i faktické svobody slova - se jedné mocenské skupině podařilo natolik zmanipulovat a zkorumpovat média, že úspěšně před veřejností tají nejpalčivější problémy země : Problémy totalitní justice, označované cizinci za fašistickou. 

A pokud tohle bude jediný server, který bude psát o justici svobodně a pravdivě a pokud bude - jako doposud - stačit zavřít jeho šéfredaktora k tomu, aby byl na čas umlčen - za tichého mlčení ostatních - dotud se na tomto stavu sotva co změní - a nezbude, než se dívat k sousedům, jak se jim tato zásadní reforma daří - nebo ne. 

Polské vládě přejeme i nadále, aby se jí tento zásadní krok podařil, ke spokojenosti celé společnosti - a i v našem zájmu ji žádáme, aby byla neústupná a neslevovala nic ani pod nátlakem soudců, ani pod nátlakem Evropské unie, kterou kupodivu nesmírně irituje, když mají ze soudů vypadnout staré struktury, ale pokud tyto struktury nerušeně řádí a svobodně zavírají své demokratické oponenty, tak to týmž evropským strukturám - je jaksi jedno...  

 

__________________

Cíle polské reformy podle Bílé knihy: Dekomunizace a defašizace justice

__________________

__________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-05 14:17
Ištvan s Bradáčovou jdou po únicích, novináři protestují

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-05 14:18
Nejvyšší soud definitivně utnul stížnosti Petra Kramného

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-05 16:03
Dneska jsem posílal balík Gilovi do Valdic - a nesmírně mě mrzí, že na jeho obsah přispěl jediný člověk.

Ne proto, že to dost stojí, ale proto - že je vám to jedno.

Až dojde na vás, budete se - dost možná pozdě - divit.

JF
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-05 19:06
Ať novináři informují pravdivě o dekomunizaci polské justice

A staví ji českému občanstvu jako inspiraci, aby se domáhalo ...

1) v první řadě lustrace justice a okamžitého propuštění soudců a prokurátorů, u nichž jsou dokázány nezvratně lustrační důvody

2) ustavení senátní komise, která bude spoluúčastna šetření závažných porušení zákona soudci a prokurátory a bude se domáhat zákonných důsledků za jejich závažná pochybení.

ceska-justice.cz/.../...

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-05 19:07
".....Mimochodem, následující článek ze serveru Česká justice, obsahující také údaje o tom, jaké mizivé věrohodnosti se těší současná polská justice jak mezi obyvatelstvem, tak dokonce i mezi soudci samotnými, výmluvně svědčí o jediném : O obrovském vlivu sdělovacích prostředků na veřejnost..."

Lépe povědět ta dosavadní, či přežívající minulá, ta nová se teprve postupně buduje.

To si udělala polská justice dosavadní sama, krytím či zahlazováním stop či důkazů skandálních zlodějen, nekriticky frenetickou podporou a udržováním ve funkci i těch svých funkcionářů, kteří se dopustili i trestné činnosti /tedy doslova záměnou pojmu imunita za beztrestnost/. Nemluvě o vykonstruovaných procesech proti odpůrcům komunismu ještě nedávno. Poslední případ 18 let vězení nevinně odsouzeného Tomasze Komendy (s nímž ještě včera večer odvysílala reportáž i protivládní televize TVN), to je už poslední hřeb do rakve důvěry veřejnosti...Není divu.

Freeeurope
0 # Allan 2018-04-05 21:17
Snad jsou autorovi známy pravomoci a možnosti českého presidenta. S jeho souhlasem může být stíhán soudce, má možnost návrhu kárné žaloby. Avšak kamarádi soudci svého kolegu zpravidla vždy podrží, zbaví se jenom mediálně profláklých případů a eventuelně skutečně nepohodlných.

President ČR by mohl jenom soustavnými milostmi eliminovat justiční zlo, svévoli a teror vůči spoluobčanům státu. Určitě nejsi sám, Kramný, Nečesaný, Roztočil a mnozí další. Soudně uznaný nevinný Šafránek.

Když jsem Ti posílal balíky do vězení, ani jsem se raději nikoho neptal na příspěvek na náklady. Preventivně jsem si ušetřil zklamání. A informaci o poslaném balíku věděli mnozí. Tenkrát mi sám od sebe přispěl pro Tebe taky jenom jeden člověk.

Holt solidarita a vzájemná pomoc a soudržnost je pro mnoho otců neznámé a málem cizí slovo.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-08 08:37
Snad by bylo na místě upřesnit, že jediný nárokový balík, který jsem v kriminále kdy od koho dostal, byl na jaře 2015 od Saxány - takže vůbec nevím, o jakých balících to tu básníš.
Od Tebe chodily hlavně nesmysly, většinou se vydávající za někoho jiného, což je zralé na psychiatra samo o sobě.
Nejen Gilovi, ale i spoustě dalších posílám každý týden dopisy se známkami, časopisy, knihy - což jsou asi ty "balíky", co Ty máš na mysli - a co s balíky nemají co dělat, ani co do obsahu, ani co do definice, natož pak co do ceny - a na ty samozřejmě od nikoho nejen nic nedostávám, ale ani nežádám. A považuju to za normální. Na rozdíl od dopisů za někoho jiného.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-07 18:07
Karel Berka to říkal už před lety.

seznamzpravy.cz/.../...

_________________

Jo, to říkal. A měl pravdu.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-07 18:11
Hodně inspirující
pro náš pa-stát : Nepřebereš řízení = zemřeš !

novinky.cz/.../...
+F+
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-07 18:12
Policajti lžou a podvádí už denně, stala se z toho naprosto běžná praxe. Největší zločinecká banda u nás tak nosí uniformy a je placena státem...

Policisté zfalšovali protokol a zabavili prodejci počítačové hry

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-07 18:14
ceska-justice.cz/.../...

Potěšila mě věcnost a konkrétnost! A tak mohu jen sem tam dodat...

Ad "Národní soudcovská rada"...to je "Krajowa Rada Sądownictwa", polskou zkratkou KSR, tu jsem překládal jako "Zemská Justiční Rada"

Ad "...Například v roce 2012 předseda krajského soudu v Gdaňsku v domnění, že má na telefonu předsedu vlády, vykládal, jak by měl být řešen politicky citlivý případ. Ve skutečnosti byl na druhé straně novinář, který rozhovor nahrával a publikoval. Soudce nebyl zbaven funkce..." To je dění z právě mnou dříve zmiňované velkozlodějské aféry Amber Gold.

....Těch afér bylo zkrátka "neurekom"..

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-07 18:15
Kramného lidi objevili hrubou chybu policie! Špatný překlad slova „JED“

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-07 18:16
Dostaňte mě pryč z mojí rodiny, prosí děti sociálku

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-07 18:17
Dekomunizace justice -

to jsem nevěděla, že počátkem roku 2011 byla tato iniciativa K213. To už vše následné objasňuje.
To bylo úřední cestou nebo jste napsal "jen" článek? A je to dohledatelné na stránkách?
Zdravím, M

________________

Na stránkách to samozřejmě bylo. Ovšem na těch starých, ke kterým se dnes těžko dostat.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-07 18:19
Stav obyvatel Ústí nad Labem je katastrofální, varuje šéfka sociálky

usti.idnes.cz/.../...

Na ministerstvu pracují vzdělaní mladí lidé, ale o praxi nemají žádnou představu
0 # profile 2018-10-31 19:30
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.