Pavel Wonka. S otazníkem - i vykřičníkem.

Dnes je tomu právě 30 let, co v hradecké věznici zemřel Pavel Wonka. Přesněji řečeno : Byl utýrán. 

 A to ne nějakým abstraktním "komunistickým režimem", ale docela konkrétními lidmi, kteří tam samozřejmě - z velké části - i nadále pracují. A to jak v hradecké věznici, tak na trutnovském soudu. Nikdo je nejen nepotrestal, ale ani nevyhodil z práce. Ba ani jim cokoliv nevytknul. 

Po Wonkovi se sice jmenuje hradecké nábřeží - ale tím zřejmě mocní usoudili, že jeho památce učinili zadost. A - stačí. Na dlouho. 

Státní vyznamenání, na které byl opakovaně navrhován, už nikdy nedostal. 

Rovněž výmluvná skutečnost. 

Všichni víme, že hrdinů tato země nemá na rozdávání. Mezi povětšinou lokajskými dušemi se jich opravdu mnoho neurodí. A ti skuteční - ty si raději připomínat nebudeme. Ze dvou důvodů : Jednak při tomto srovnání vyniká naše většinová ubohost a malost - a jednak : Co kdyby je chtěl nějaký blázen ještě následovat, že ?!

Je jistě zajímavé si v uvedeném pořadu ČT poslechnout, jak se hájila ta, co ho na smrt poslala - totiž soudkyně z Trutnova, Marcela Horváthová.  

Prý pocházela z komunistické rodiny, zahraniční rozhlas neposlouchala, nevěděla, koho má před sebou. 

V tom případě musela být i slepá a hluchá, když jí přivezli před "soudní stolec" Wonku ve zbědovaném stavu na vozítku a nebyl schopen pohybu. 

Nevím, jestli si ta husa vůbec uvědomuje, že všechno to, co říká - a co si zřejmě myslí, že má být jakási omluva - jsou pro ni výhradně přitěžující okolnosti

Že byla z komunistické rodiny ? A co tedy dělá na soudě 30 let po tzv. demokratické revoluci ? Jak vůbec může soudit, jestliže se - údajně - společenské zřízení změnilo o 180 ° ? 

Že (tehdy) neposlouchala zahraniční rozhlas ? No - a ? O čem asi tak vypovídá, že se neobtěžovala zjistit si, koho má před sebou ?!

O inteligenci a předvídavosti rozhodně ne. 

A - konečně - i kdyby ho byla poslouchala a to všechno věděla - k čemu by to tak asi v praxi vedlo ? Jedině k tomu, že by Wonka nedostal 5, ale 10 měsíců ?! Nebo rovnou let ?? 

Mimochodem - v jednom se Marcelky ale zastat musím : Totiž v tom, že v tom rozhodně není sama. Takových tupých, omezených a nevzdělaných soudkyň z komunistických rodin jsou totiž dodnes plné soudy, a rozhodně nejen v Trutnově - v dané situaci by se chovaly naprosto stejně -  tak proč zrovna Marcelka to má odnést, že ?? Jak by k tomu, chudák malá, přišla ?? 

Mimochodem, kdo si myslíte, že ze soudců, jmenovaných - řekněme - po roce 2000, by se v dané situaci zachoval jinak - a protestujícího nevinného obžaloby zprostil a poslal ho - už s ohledem na zdravotní stav -  domů ? Kdo by měl tu odvahu a byl takovou silnou - nelokajskou -  osobností, ochotnou za tak zásadní rozhodnutí nést i odpovědnost, včetně následků ? 

Troufám si - kvalifikovaně - a při znalosti dnešní mladé generace soudců - odhadnout - že pokud by se vůbec někdo takový našel, pak procentuálně na úrovni statistické chyby - tedy pod 0,5%. 

Připomeňme si idiotismus juvenilního soudce Čermáka z Karlových Var, který soudil přeměnu trestu, jenž dávno skončil  - a nebylo mu to ani trochu ani divné, ani blbé... 

Přiznám se, že když slyším charakteristiky Pavla Wonky - nemůže mi to "něco" nepřipomenout...

Vrozený smysl pro právo a spravedlnost, nesmiřitelnost k nespravedlnosti bez ohledu na osobní oběti a rizika, když ho nevzali na práva, nastudoval si zákony sám - a trval na jejich dodržování (ergo - snadno dovodíme, že praxe asi byla jiná, než by se podle platných zákonů mohlo zdát...) - a tím dováděl mocipány k nepříčetnosti - stejně jako tím, když - coby obecný zmocněnec - začal poškozené zastupovat u soudů - a občas jim i výrazně pomohl... Advokát chudých.

Pak se rozhodl nezávisle a bez posvěcení mocipánů kandidovat do tehdejšího parlamentu. No - to je přeci už ale vrchol drzosti, ne ?! Zcela nevídaný... Také došla po zásluze potrestání...

Vlastně si říkám : Jaký je vůbec rozdíl mezi Pavlem Wonkou - a třeba Janem Palachem ?

Přitom, památku i oběť Jana Palacha si připomínat lze - a dokonce se to i vcelku masově dělá... I když - mám pocit, že ani Jan Palach dosud žádné vyznamenání nedostal.

Pravda, taky ho na nic nepotřebuje. A už vůbec ne od lidí, kteří o nich dnes většinově rozhodují.

Jan Palach obětoval svůj život ve vypjaté atmosféře - Pavel Wonka v atmosféře obecné letargie a nezájmu. V tom bych dosti podstatný rozdíl viděl.

Ale - na druhé straně - pokud jde o občanskou statečnost a postoje - tady šel Pavel Wonka - svým drobným a denním bojem s mocným režimem - mnohem dál než Jan Palach.

A taky : Jana Palacha neměli na svědomí konkrétní - snadno dohledatelní - komunističtí grázlové ze státního aparátu, ale - relativně anonymní okupace - a okupanti, proti kterým bylo snadno se sjednotit. Tudíž jeho oběť (a ani pak následná její připomínka) nikoho přímo osobně neohrožovala, ač většinu burcovala.

U Wonky je tomu opačně : Mnohé jeho připomínka dosud osobně ohrožuje - a ne příliš početné burcuje, protože drobnou denní práci proti mocenskému systému většina nezná - a tudíž ani neumí ocenit.

Ano, to bude asi ten hlavní rozdíl mezi těmi dvěma - což ale Wonkovu oběť rozhodně nesnižuje, spíše naopak - už proto, že se k ní odhodlal nikoliv za stavu národního vzepětí, ale právě - v tiše zahnívajícím smrdutém pobřežním bahnisku.

A teď ještě - zpátky k nadpisu : Proč s otazníkem ??

Protože ten je určen nám !! Co my jsme udělali pro to, aby se Wonkova oběť nemusela opakovat ?

A odpovědí je - že vlastně nic.

A to je pak ten vykřičník !

Když to vezmu ze svého osobního pohledu : Když se to s Wonkou dělo, sledoval jsem to jen na dálku, prostřednictvím právě zpráv zahraničního rozhlasu. Neměl jsem tehdy podmínky, abych se tam rozjel, seznámil se s ním, zúčastnil se pohřbu - což bych jinak jistě rád. Taky mám pocit, že jsem se o něm ( o pohřbu) dozvěděl až ex post.

Ale - na druhé straně - mě opravdu tehdy nenapadlo, že jeho životní dráhu, včetně detailní znalosti hradecké věznice a jejího personálu, budu - s odstupem pouhých 20-ti let - tak přesně kopírovat.

Ano - Wonkovi dlužíme mnohé. Ti pak, kteří měli odpovědnost za vyšetření jeho smrti a potrestání viníků, rozhodně nejvíc.

Ale ještě více dlužíme - právnímu státu této země.

Protože pro ten naprostá většina nehla prstem. Podle čehož to tady dnes vypadá.

Fakticky stejně - jako před 30-ti lety.

___________________

___________________

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10204458965-neznami-hrdinove/209452801390018-neznami-hrdinove-pohnute-osudy/

__________________

__________________

Před 30 lety komunistický režim zabil Pavla Wonku. Jeho soudkyně stále soudí

 

 

 

_________________

_________________

Comments  

0 # Tomáš Jadlovský 2018-04-26 20:09
Já o Wonkovi slyšel kdysi dávno jako mládežník a teprve před pár měsíci jsem si na něj vzpomněl znovu, když jsem četl odvolací rozsudek pro Fernanda Burgose, kterým mu Krajský soud měnil vězení na podmínku za velký zločin, že si k sobě vzal své dítě podobně jako já. Samozřejmě také poté, co totéž beztrestně udělala matka. Připadalo mi jako neuvěřitelná ironie, že tento rozsudek napsala právě Horváthová. Za socíku poslala disidenta na smrt a po pár desetiletích povýšila na kraj, kde milostivě utrousila podmínku za něco, co trestné není ani nikdy nebylo, a to asi jen proto, že Švédsko by do toho rýpalo. Ti lidé jsou stejní, jdou s dobou a plní její požadavky, nekoukají ani na morálku ani na platné právo. Je to prokletí ČR, ta poplatnost době a prodejnost za výhody a výnosnou funkci.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-27 12:59
Morálku žádnou nemají a nikdy neměli, tak na ni nemohou ani koukat. Jejich morálka jsou prachy a prachy. Mimochodem - a jak to Horváthové vyšlo, co ??
Celou dobu, co já se soudím, tak se mluví o tom, že Horváthová odejde z justice. Prý na vlastní žádost. TOHLE sděloval předseda KS v Hradci při jediném dni otevřených dveří, který tam kdy byl - a to bylo, prosím, v roce 2004 !! Že na dotazy ohledně Horváthové odpovídat nebude, protože ta už je na odchodu.... Jak vidět, je na odchodu dobrých 15 let - a do důchodu jí to jistě vydrží. :D

A věřil by tomu asi jedině blázen. ;-)
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-27 13:05
Řekl bych, že slušný člověk - by jednak Wonku nikdy za těch okolností neodsoudil - a jednak, když už by byl v kůži Horváthové, tak by se styděl vylézt z domu - natož se denně ukazovat veřejnosti na soudě.

Ale jak můžete právě vidět, tahle pakáž má absolutně hroší kůži - a dokud ji fyzicky z těch soudů nevykopete, budete tam do skonání světa.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-27 13:14
Jsme tu za zavřenými dveřmi. Řeči o soudcokracii jsou falešné, říká Rychetský

echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-27 13:15
Kdyz to nepujde po dobrem, tak to pujde po zlem.
Bures neni demokrat!!!
Stech: V politice jsem problematičtějšího, horšího a více neseriózního člověka nepoznal
Z.
novinky.cz/.../...

_____________

Štěch má samozřejmě pravdu - a realistický politický odhad.
Bureš je grázl a grázlem zůstane, kdo se s ním spojí, nemůže NIKDY dopadnout dobře - přesně podle zásady : Čiň čertu dobře, peklem se Ti odmění.
Kdo se spojí s Burešem, půjde k čertu spolu s ním - a nevidět to mohou jen mladičcí diletanti, prahnoucí po moci za každou cenu - totiž jelimánci Zimola (ten by vůbec měl být rád, že není ještě ve vazbě) a Hamáček (ten si brzy těžce nabije hubu - a ČSSD s ním).
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-27 13:25
Česká advokacie udržuje mezinárodní vztahy na vysoké úrovni

ceskapozice.lidovky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-27 15:25
Děti mimo manželství stát nezajímají

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-27 15:27
Právo na informace
Babišův kabinet chce utáhnout šrouby víc, než žádá Brusel

tyden.cz/.../...
_______________

Staré komunistické manýry : Než zjednat (pracnou) nápravu - raději vše ututlat a nikomu nic nesdělit - to je vždy jistější a pohodlnější...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-27 15:29
Nový čin maření spravedlnosti dělí žalobce a advokáty i sněmovnu

tyden.cz/.../...
______________

Když už jsme u toho : Nemyslím si, že by zrovna tenhle paragraf byl to, co naše justice nejvíce potřebuje.

Spíše bych to viděl na urgentní zavedení trestného činu překrucování práva - podle německého vzoru - kterého se může dopustit jenom soudce nebo státní zástupce.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-27 19:26
Kolik by dostala soudkyně Horváthová za zprošťující rozsudek? O.
_______________

Asi stopku v kariéře.

Ovšem jen velmi dočasně.

Dnes mohla sedět na Ústavním soudu, už několik let. A všude by ji slavili - protože nikoho jiného z řad soudců by takového neměli.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-27 19:33
Z dnešního pohledu se dá vlastně říci, že spálila svou životní šanci, která se jiným vůbec nenaskytla.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-28 06:15
Zmíněná výstava, v médiích o ní bylo a stále je dostupných několik článků.

Byly to kresby 33 soudů s komunistickou minulostí, t.č. (rok výstavy 2010) aktivně působících v justici a části jejich rozsudků. Sonda do systému.

Ukázka: JUDr. Milena Němcová (k r. 2010 - na Městském soudě v Praze). Předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 1, který dne 29.6.1978 odsoudil dvaasedmdesátiletého profesora Vladimíra Říhu pro trestný čin pobuřování ... k trestu 6ti měsíců odnětí svobody nepodmíněně za to, že zpracoval písemný materiál s názvem "Záznam o mém výslechu v Ruzyni", přičemž tento materiál dále předal nejméně třem osobám.

Petr Motyčka o Malík urvi, kde byla i M. Horvátová, co soudila právě Pavla Wonku:

"Výstava není o minulosti. Prostřednictvím reflexe minulých politických procesů se vyjadřuje k nastavení současného systému. Komunističtí soudci a prokurátoři, kteří soudili politické procesy totalitního systému, nemají dnes v justici co pohledávat. Svým zdokumentovaným jednáním prokázali, že jsou vhodnými nástroji jakékoliv politické poptávky. Systém, který staví na funkční integraci správců násilí totalitního systému, je nastaven tak, aby se mohl k aplikaci takového násilí vrátit."

www.dox.cz/cs/vystavy/pode-bal-malik-urvi-ii
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-29 17:52
seznamzpravy.cz/.../...


...30% volilo estébáka a sliby, že bude lépe. A jak to, že skoro 10% obyvatelstva tone v exekucích - a je fakticky obětí exekučních mafií?

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-29 18:13
Baxa: Ze soudců NSS by dobrého předsedu vylosoval i papoušek

ceska-justice.cz/.../...

___________
Škoda, že to papoušek neudělal...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-29 18:14
Nejvyšší soud nebude s vyhlašováním rozsudků obesílat účastníky, vyhlášení by trvalo roky

ceska-justice.cz/.../...
0 # Kedul 2018-04-29 20:54
ceska-justice.cz/.../...
"Místopředsedu České advokátní komory Tomáše Sokola nevpustili kvůli odmítnutí ponižující osobní prohlídky do budovy Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou. "

To je toho ... ze se tu posilaji nevinni k soudu bez dukazu podle xichtu a momentalni nalady mistnich fizlu a mistnim "advokatum" to ani neprijde zvlastni .. ze do spisu muze koukat kde kdo a je zabezpecen asi jako nastenka, nebot soud neni schopen podle sveho vyjadreni ani zjistit kdo a kdy do spisu nahlizel, ze jediny obzalovany nema pravo na kopii verejne casti spisu kterou uz ale dostal predtim jeho advokat bezproblemu elektronicky, ... to by samozrejme CAK nezajimalo .. hlavni je totiz dustojnost panu nadlidi od fochu a povl platici ten jejich cirkus at je k soudu treba dovlecen v klade pro pobaveni verejnosti ...klient at si dela co chce kdyz se advokatovi nechce ...
0 # Kedul 2018-04-29 21:02
Ze se musi ponizujici prohlidce podrobit kazdy koho si mistni justicni mafie pod pohruzkou pokuty nebo nasilneho dotazeni, pred zraky vsech moznych cumilu a novinaru, nebot prostor neni nijak oddelen a je spojeny jak s venkovnim mimosoudnim verejnym prostorem, tak cekarnou ....... to take CAK nezajima .... ze je cele jmeno krive obzalovaneho jak v online systemu, tak na informacnich tabulych a v cekarne se kazdy po vyrvavani celeho jmena do soudni sine kazdy okamzite dozvi to je ten obzalovany koukejte se na nej ... jenom proto ze obet justicni zvule nepodlehla natlaku a vydirani ze stray fizlu (Priznej se nam tady k necemu a nikdo se nic nedozvi bude to trestni prikaz ...a ten je anonymni ... rozumite tomu anonymita jako odmena za to ze se nekdo priznal a to i presto ze poda odpor a kona se hlavni liceni...verejna ostuda a ponizeni jako trest za to ze se ke krivemu obvineni nepriznal) .. to CAK samozrejme rovnez nezajima ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-30 05:51
Zřejmě nepohodlný policista, jinak by to policie za asistence GIPS ututlala stejně jako ostatní trestnou činnost policistů.

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-30 13:29
Chrupka za městem se nevydařila a skončili tam, kam patří.
GIBS nám to jistě objektivně vysvětlí. Spěchali splnit služební úkol.
JK

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-30 13:37
Pražskou justici provází „vynucená specializace“

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-30 13:39
Prezidentka Soudcovské unie: Moudré mlčení musíme nahradit důstojnou otevřeností

ceska-justice.cz/.../...

________________

Licoměrnost a pokrytectví byly zřejmě jejími hlavními studijními předměty.
Je to asi 5 let, co jsme po ní chtěli rozhovor pro tyto stránky - odpověděla, že se k otázkám vyjadřovat nebude.
Jistě vzor otevřenosti a vstřícnosti.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-30 13:40
Bures:
Vse je jinak a proto mi verte!
Z.
novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-04-30 13:40
Ostudný rozsudek nad chomutovským střelcem

dfens-cz.com/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-05-01 10:53
Propaganda na 1. maje jak za Komunistu:

CR ma jen 4% chudych, stejne jako Nemecko, Rakousko,...
Pravda je vsak takova, ze v techto statech Zapadni EU maji i ti nejchudsi co jist, coz v CR neni zajisteno!
Z.

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-05-02 13:31
Bez vazby: No, co je také nějaká vražda proti kritice soudů?

Zde blíž: usti.idnes.cz/.../...

Zb.
0 # Ing. Jiří Fiala 2018-05-02 21:04

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.