Baxa : Lokaj nepochopil svou roli

Pán rozdal role - a lokaj je překvapen, že má sloužit...

 Socialisticky pracovat, kapitalisticky žít - znáte to ? 

Aneb když se nám líbí - a chceme si přivlastnit - jen to, co nám vyhovuje - bez druhé strany mince. Té méně příjemné. 

Jenže - právě že každá mince má DVĚ  strany. Asi stejně, jako světové strany budou už navždy čtyři, ať se to komukoliv nelíbí nebo ať se právě rozkmotřil tu s východem, tu se západem, nebo nakonec i s jihem či severem. 

Panu Baxovi se sice líbí právní stát - ale jen když jde o JEHO  práva. Zde - práva soudce na nezávislé a nestranné rozhodování. 

Pokud svoje práva dostal, další ho nezajímají - a najednou odmítá hrát roli poslušného lokaje. Jenže - zapomněl, že právě za tu je placen. A právě ta se od něj očekává. Alespoň od těch, co ho do funkce jmenovali a udržovali ho tam. 

Pokud by se pan Baxa stal soudcem, ba dokonce letitým předsedou Nejvyššího správního soudu výhradně na základě své vlastní právní odbornosti, morální výjimečnosti a profesní erudovanosti, pak by jistě právem poslal Zemana do háje - resp. lze očekávat, že by si Zeman ani nic podobného nedovolil. 

Jenže : Pan Baxa není ničím tak mravně výjimečný a odborně zdatný, aby natolik v positivním slova smyslu převyšoval své kolegy, aby se jeho role v této funkci těšila všeobecnému uznání. A tak musí být mocným vděčný. 

V tomhle rozhodně není sám - týká se to prakticky celého Ústavního soudu, kam Zeman najmenoval v naprosté většině směšné figurky bez právní erudice a dostatečného právního odborného renomé - a teď od nich očekává ( a myslí si, že právem - v životě na nic jiného než na výměnu kšeftíčků a protislužeb totiž nikdy nebyl zvyklý) - lokajskou poslušnost. 

A ti mu ji samozřejmě poskytují - neboť dobře ví, že mocnému strýčkovi z Hradu za své posty bezezbytku vděčí a že nikdo soudný s dostatečně vyspělým aparátem dostatečně vyspělých poradců by je do tak vysokých justičních pozic nikdy nenajmenoval. 

No - a to je právě rozdíl mezi skutečným právním státem - a banánovou republikou. U nás, pravda, banány nerostou - tak - mafiánskou republikou s účelovým právem. Tedy - právem pro mocné. Ne pro všechny. 

Protože to mnozí neví, připomenu : 

Právní stát vypadá tak, že vysoké státní, justiční a jiné funkce se neobsazují neohrabanými kamarádíčky a přítelíčky, ale samostatně uvažujícími odborně vzdělanými - a také - a to hlavně - morálně výjimečně vyspělými lidmi. Zvláště to platí pro justici.  Takový stát je pak obecně spravedlivý - a dobře fungující. Takoví jeho představitelé (včetně těch justičních) pak nemusí být za své posty nikomu vděčni a mohou je vykonávat nezávisle a v zájmu všech. Tedy - spravedlivě. 

Takový stát je pak i značně odolný proti vnějšímu ohrožení, ať už jakéhokoliv druhu. 

Oproti tomu : Stát z přítelíčků se sice mocným snázeji a rychleji ovládá, o to víc ale trpí ti bezmocní - a hlavně : Při sebemenším úderu z vnější se pak celý zhroutí jako domeček z karet. 

V jakém státě žijeme, to nám právě pan Baxa jasně sdělil - snažíc se ještě i na tom přihřát polívčičku, neboť poukázat veřejně na nezákonné manýry neoblíbeného presidenta mu jistě může vynést politické body. 

Ve skutečnosti se však jen veřejně demaskoval : Jako málo poslušný a málo vděčný lokaj. 

Lokaj, který - jako bývalý člen KSČ - by vůbec neměl na tak vrcholné pozici demokratického státu co pohledávat, a lokaj, který - když stejný mameluk násilně a neobyčejně rychle odklidil samostatnou a neposlušnou Brožovou ze stejně vysokého postu na Nejvyšším soudě, kterou on velmi dobře znal a společně s ní chodil na mnohá sezení a konference - neztratil na její podporu či obranu ani slovo. 

To je právě ta morální vyspělost, která odlišuje lokaje ve vysokých funkcích od těch, kteří by tam zaslouženě patřili. 

__________________

__________________

https://www.novinky.cz/domaci/494752-soudce-baxa-zemanovo-chovani-k-justici-je-pro-me-zklamanim.html

 

__________________

__________________

Prognostik č. 1 navštívil prognostika č. 2 - a souznění a vzájemné porozumění byly až dojemné...

 

 

https://echo24.cz/a/SFM7K/vaclav-klaus-byl-na-navsteve-na-hrade-pratelske-setkani-rika-ovcacek

 

_________________

_________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-17 14:51
Hrozí zmrazení peněz zemím EU, které nedodržují právo

ct24.ceskatelevize.cz/.../...

___________

Pojem "dodržovat právo" v jazyce EU bych rád někdy pochopil...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-17 16:09
Když se provalí čistá pravda …
__________

Sarkocy listu řekl, že Babiš spolupracoval s StB a nechal si za to zaplatit.

novinky.cz/.../...
__________

...je to vždy pro někoho nepříjemné...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-17 16:50
Zákonodárci, exekutoři a odborná veřejnost diskutují o změně exekucí

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-17 17:57
Česko bez exekutorů ??? Už aby !!

info.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-17 20:51
Prestižní advokátní kanceláře nedodržují zákon. Do sbírky listin nevkládají své závěrky

lidovky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-17 20:54
Co se v mládí naučíš :

forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-18 08:55
Máš dotaz na soud? Mynář to zařídí.

novinky.cz/.../...
0 # Allan 2019-01-18 12:03
I president Zeman má právo navrhnout kandidáty na ústavní soudce, avšak schvaluje senát. Proto správně reklamace na obsazení Ústavního soudu u Senátu ČR a u těch spoluobčanů, kteří jsou líní jak vši a kašlou na volební právo, viz účast v senátních volbách. 15 % správně odhodlaných mužů, otců, by snadno zmařilo zvolení "senátorky" Baudyšové.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.