Novinařina mainstreamu - a neředěná pravda

aneb : Když už se to zapřít nedá. 

 Pak nezbývá, než s barvou ven - a nejlépe "zachránit, co se zachránit dá" - tedy alespoň vnutit čtenářům svůj - mainstreamový - pohled na věc, která jim předtím byla sdělena v neředěné, a tudíž i těžko stravitelné, pravdě. 

Klasickým posledním případem je naše reportáž s Albertem Žirovnickým, který si odseděl celkem 18 let za vraždu, o které on sám tvrdí, že ji nespáchal a která mu objektivně nebyla nikdy prokázána - spíše naopak : Jemu nečiní problém prokázat svou nevinu. 

O Albertu věděl a psal mainstream už několikrát, pokud by mu šlo o objektivní zpravodajství, nic by mu nebránilo počkat na Alberta přímo před Mírovem, když ho propustili a natočit s ním reportáž tam, případně - jako my - o pár dnů později, ale rozhodně začerstva. 

Jenže - mainstreamu nešlo o objektivní zpravodajství, ale naopak. Albert je totiž na svobodě mnoha lidem velmi nebezpečný, zejména pak těm, co měli na svědomí vyšetřování a souzení jeho případu. A tak zkusili známou osvědčenou taktiku - mlčení a zapomnění. 

Jenže : V tom jsme natočili tu reportáž my. A ta utajit, ani smazat - vzácně - nešla. Tedy, vzácně pro mainstreamová média, protože tam jinak lze kdykoliv cokoliv - u nás ne, a oni to dobře ví. Nejsme ani úplatní, ani zastrašitelní. Na rozdíl od všech ostatních. 

A co plyne z exkluzivity ? Tedy - že máte něco, co ostatní nemají - a co veřejnost velmi zajímá ? 

No - samozřejmě : Úžasná sledovanost. 

Mainstream - a za ním stojící mocní, především z řad policie a justice - přišli rychle na to, že mlčením o Albertovi si odvádí - sami sobě - medvědí službu : Veřejnost se o Albertovi dozví stejně, ba, co víc - z našich stránek !! Těch stránek, jež mají zůstat stejně utajené jako údajná Albertova vražda a jeho bezdůvodné věznění. 

Nejprve zkopírovala téma "hlásná trouba" StB a ANO, agent Šinágl. Ten se ani netají tím, že z našich stránek - také, odkud odjinud, že ? 

Po něm - dnes - už i Novinky a Seznam. Samozřejmě, s patřičným komentářem a mainstreamovým "pohledem", aby si snad nebohý čtenář nemyslel, že u nás může jenom tak někdo sedět 18 let za vraždu, kterou nespáchal. 

Nepřipomíná to něco ? 

Kromě tradičních informací a reportáží z justice, na něž - a jejich výjimečnou a nezkreslenou pravdivost -, mají naše stránky všeobecně uznávaný monopol již 15 let, je to především příklad únosu dítěte psychopatkou Lenkou Pavlovou, v té době ještě ředitelkou Úřadu pro mezinárodně-právní ochranu dětí v Brně. Ta unesla své dítě, svěřené do péče manžela,  z Prahy do Brna na počátku září 2008. Tedy před více než 10-ti lety. 

A - nastal klasický průběh : Jediné médium, které o únosu ředitelkou státního úřadu podrobně a přesně informovalo, byly stránky K 213. Současně jsme i podali trestní oznámení.

Oficiální média, stejně jako orgány činné v trestním řízení, nereagovaly nejprve vůbec (najednou únos nebyl únosem a nemusel se - kupodivu - vyšetřovat), poté velmi vyhýbavě - a teprve po 3 týdnech (!!!), když už si o tom cvrlikali vrabci na střeše - se objevily první zprávy v mainstreamu, zjevně převzaté od nás, pochopitelně vhodně rozředěné, aby z toho běžný mainstreamový čtenář neměl koliku. 

Pavlovou pak - v tichosti - do půl roku odvolali z funkce, vyšetřovaná a potrestaná za únos dítěte nebyla samozřejmě nikdy. Jak by mohla, že ? 

Závěr : Kdo čte naše stránky, má prokazatelně minimálně 3-týdenní, ale spíše pětiletý předstih před všemi ostatními. O mnohých tématech se "ti ostatní" nedozví nejen pozdě, ale vůbec. 

A na to, jaké jsou Novinky skutečně novinkami, nechť si každý udělá názor sám. 

_________________

_________________

https://www.novinky.cz/krimi/494943-vrah-zirovnicky-je-po-18-letech-venku.html

_________________

_________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-19 21:38
Seznamte se : Agent StB Babiš :

forum24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-01-21 18:35
Maxa bez taláru :

novinky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.