Asociace povinných

se setkala s exekutory na půdě Parlamentu, v parlamentním semináři na téma Exekuce - a nutné změny exekučního řádu. 

 

Seminář organizovala a jemu předsedala Kateřina Valachová, bývalá ministryně školství a poslankyně za ČSSD.

Sál pak zaplnili především členové, představitelé a hosté Asociace povinných, ale i někteří právníci a spolu s nimi i exekutoři. 

Za exekutory shromáždění předsedal jejich šéf, známý exekutor Plášil. 

Dovolím si připomenout, že zrovna v jeho usneseních o vyčíslení nákladů jsem našel podvod, když je vyčísloval na halíře - jež byly dávno zrušeny - a když jsem na něj podal trestní oznámení, tak se stalo pouze to, že usnesení zrušil a vydal nové, už na celé koruny. A OSZ k tomu tehdy napsalo, že prý proto se vydávají tato usnesení, aby se v nich odhalily případné chyby. 

Asi jako kdyby zloděje chytli u krádeže v samoobsluze - a ten se podivil, proč ho vůbec zdržují, krádeže jsou přece od toho, aby se vyzkoušela pozornost ochranky, tak tentokrát to holt nevyšlo - tak šlohnutou flašku zase vrátí do regálu - a tím je věc vyřízena... 

Většina diskutujících se svěřovala se svými děsivými zkušenostmi s touto sebrankou, paní z AP se rovnou Plášila zeptala, jestli vykonavatele nabírají přímo před kriminály, když je odtamtud po odpykání trestů za loupežná přepadení propouštějí... 

Jeden z přítomných provedl i zajímavý výpočet, který by zejména ministra financí měl nemálo zajímat. Je založen asi na následující úvaze : V současnosti je skoro milion lidí v exekuci. Většina z nich než by svůj plat odevzdávala exekutorům, raději nepracuje - resp. nepracuje oficiálně, ale načerno. Tím přichází stát o daně, ale i zdravotní a sociální pojištění. Současně, tito oficiálně nezaměstnaní mají nárok na dávky a pomoc v nouzi, kterou by jinak nepotřebovali. 

Suma sumárum - závratná částka !! 100 miliard korun ročně !!! Nemluvě o ztrátách nevyčíslitelných, kdy v nejproduktivnějším věku jsou mimo oficiální výdělečnou činnost postaveny statisíce lidí, jejichž um a nadání by jinak byly využity ve prospěch státu a jeho pokroku a vnitřní síly. 

V diskusi ale padlo i pár vcelku zajímavých podnětů a návrhů, ostatně proto byl seminář oficiálně zorganizován. 

Dovolím si shrnout NÁVRHY NAŠEHO SDRUŽENÍ, z nichž podstatnou část kupodivu nikdo jiný nenavrhnul - a o kterých máme za to, že by současnou exekutorskou džungli s právem silnějšího rychle přeměnila na vcelku přijatelný a civilizovaný svět : 

1) Exekutorská odměna nesmí činit více než 15% z vymáhané dlužné částky. 

2) Samotný průběh jedné exekuce nesmí trvat déle než 10 let, po deseti letech exekuce automaticky končí a titul se promlčuje - s tím, že co se vymohlo, se vymohlo, zbytek se jako nevymahatelná pohledávka bez náhrady komukoliv odepisuje a stornuje. Dojde-li k přerušení vymáhání a následně k jeho opětovnému znovuzahájení, průběh těchto dílčích exekucí z jednoho titulu se sčítá a dohromady nesmí přesáhnout 10 let .

3) Absolutní promlčecí lhůta jakéhokoliv exekučního titulu je 13 let, po uplynutí tohoto času nelze z téhož titulu ani exekuci zahájit, ani v započaté pokračovat. 

4) Uměle státem vytvořené dluhy, například z tzv. dlužného výživného, se nejen po 10-ti letech marného vymáhání promlčují, ale poté je hradí - v zájmu oprávněných - ten, kdo je vyměřil. 

 

 Máme za to, že uvedení těchto 4 jednoduchých pravidel do praxe by natolik zásadním způsobem zlikvidovalo exekutorskou mafii a změnilo i opatrovnickou justici,  že by se ČR alespoň v tomto oboru rychle zařadila mezi vyspělé, civilizované státy světa, kde by zločinným bandám pod státním dozorem rychle dokvetla jakákoliv pšenka. 

 

 __________________

___________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

2019

8. volební období

 

P O Z V Á N K A

 

na seminář pořádaný pod záštitou Mgr. Kateřiny Valachové, Ph.D., předsedkyně Stálé komise pro Ústavu PSP ČR,
s názvem „Exekuce očima povinného - ANO
férovému placení dluhů, NE dlužnímu otroctví“,

 

který se uskuteční v pondělí dne 11. března 2019 od 13:00 hodin

 

v budově Poslanecké sněmovny - místnost č. 205,

Sněmovní 1, 118 26 Praha 1

 

 

12:00                          Zahájení registrace účastníků 

 

13:00                           Zahájení semináře

 

Seminář bude moderovaný a rozdělený do tří tematických bloků.

 

Základem budou panelové diskuse a odpovědi na otázky účastníků semináře, slyšení povinných a jejich rodin, i těch, kdo jim pomáhají při řešení jejich životních situací.

 

Cílem je podívat se na milion lidí v exekuci z jiného pohledu. Lépe porozumět počátkům a příčinám zhoubného zadlužení a nechat zaznít hlas zástupců zaměstnanců a zaměstnavatelů. Jaké kroky jsou třeba k účinnému řešení? Co již funguje a co chybí. O kolik chudneme my všichni, pokud neřešíme statisíce lidí vytlačených do šedé a černé ekonomiky a nevyužíváme jejich lidský a pracovní potenciál.

 

Na semináři budou představeny a diskutovány konkrétní návrhy  k řešení tzv. chráněného účtu, dětských dluhů a také výše nezabavitelného minima. 

 

I. Počátky zadlužení

Výše příjmů pro uhrazení základních životních potřeb, chudoba regionu, nedostatečná ochrana spotřebitelů, dětské dluhy, zdánlivé podnikatelské půjčky, mikropůjčky.

II. Exekuce 

Náklady exekuce, délka exekučních řízení, komunikace s věřiteli a exekutory, zaměstnání, zvyšování příjmů z práce, tzv. chráněný účet.

 

15:00                          Coffee break

 

III. Oddlužení

Překážky oddlužení, konstrukce a výše nezabavitelného minima, zaměstnání, zvyšování příjmu z práce, postavení zvlášť zranitelných skupin povinných – děti a seniorů.

Panelisté:

 

Kateřina Valachová, poslankyně, předsedkyně Stálé komise pro Ústavu a místopředsedkyně podvýboru pro oddlužení

 

Miroslav Nenutil, senátor, člen Ústavně-právního výboru

 

Jeroným Tejc, náměstek ministra spravedlnosti České republiky

 

Vít Samek, ČMKOS

 

Sona van Deelenova, Konfederace zaměstnavatelských svazů

 

Denisa Rohanová, Česká asociace povinných

 

Barbora Kabíčková, Hospodářská komora, Ústecký kraj

 

Daniel Hůle, Člověk v tísni

 

Hynek Kalvoda, Asociace občanských poraden

 

Zdeněk Strnad, insolvenční soudce

 

Martin Tunkl, Exekutorská komora České republiky

 

Registrace účastníků This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . 

 

                                               Mgr. Kateřina V a l a ch o v á, PhD.

                                                                      v. r.  

________________

________________

Záznam semináře : 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________

_______________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2019-03-11 22:09
Exekutorska odmena:

Ta odmena by mohla byt nizsi - kolem 5 %.
Mozna k exekucim existuje nejake Narizeni EU! Z.

_________
V současnosti je několik tisíc procent. Jak jinak by bylo možné mít z pohledávky 500,- Kč za několik let sto nebo i dvě stě tisíc ?!!!
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-03-11 22:17
Nebezpecne zakony v CR, stejne jako medikamenty:

U medikamentu (jedu) by nemel pacient brat dva leky, ktere se navzajem nesnaseji - pusobi proti sobe.
U zakonu v CR existuje na jedne strane §402 - Diskriminace (otcu,...) a na druhe strane jednostranne rozhodovani o svereni pece o dite matce.
Koncepce chybi! Buzerant Pospisil by si vzal antikoncepcni pilulku a cekal by az se dostavi potrebna koncepce.
Pokud ten predseda soudu skutecne chce nejak rozumne rozhodnout, tak at rozhodne s ohledem na §402 - Diskriminace (otcu).
Takto se vec dostane dal, az k NSCR a mozna tak vznikne potrebny Judikat, kterym se pak budou muset ridit vsechny soudy!
Chtel nejake doporuceni, tak tady ho ma. Z.
0 # Saxána 2019-03-12 08:10
Odebrat majetek nemůže nikdo jiný, než soudce.
I řízení tzv. nalézací musí garantovat soud.
I samotný výkon exekuce má uzavírat soudní vykonavatel.

Podobně v lékařství. Stát nemá právo nutit občany, aby své pojistné či daně vkládali kapitalistům. Některé hodnoty musí zůstat v opatrování státu. I voda.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-03-12 08:23
Kdyby ta Exekutorska odmena cinila 5% (ale minimalne 2.000,- Kc), tak by se nemohlo stat, ze pri male pohledavce 500,- Kc se naklady exekutora,.... za nekolik let vysplhaji az na 200.000,- Kc. Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-03-12 10:17
„2) Samotný průběh jedné exekuce nesmí trvat déle než 10 let, po deseti letech exekuce automaticky končí...,“ tohle platí pro některé případy už dávno:
Dlužník bez majetku a příjmů může za nějakou dobu požádat o zastavení exekuce dle § 268 odst. 1 písm. e) o. s. ř. („Výkon rozhodnutí bude zastaven, jestliže e) průběh výkonu rozhodnutí ukazuje, že výtěžek, kterého jím bude dosaženo, nepostačí ani ke krytí jeho nákladů.“) Zákon neříká, za jak dlouho, ale obvykle se za nepřiměřeně dlouhé považuje řízení delší než 8 let. Navrhovat zastavení může i dřív a opakovaně. Když soud nekoná, podává se návrh na určení lhůty k provedení procesního úkonu dle § 174a zákona č. 6/2002 Sb., i opakovaně. Když exekutor nic nevymůže, má nárok jen na paušál. Dlužník nezaplatí obvykle vůbec nic - v případě zastavení exekuce pro nemajetnost povinného hradí výdaje exekutorovi oprávněný (§ 89 EŘ). V případě zastavení exekuce nelze stejný dluh vymáhat exekucí novou. OOS
___________
No, asi to dávno neplatí, jinak bychom to nenavrhovali, že ?
Že MŮŽE dlužník požádat o zastavení, je sice hezký, ale v praxi to nic neříká. Dlužník MŮŽE - a soud mu nemusí vyhovět, že ?
Skoro všechny moje exekuce jsou starší deseti let, nevymohly vesměs nic - a běží pořád dál - přece - co kdyby, jednou, že ?? Můžu žádat, jak chci - všechno předem zamítnuto.
Pokud by to bylo ze zákona, prostě uplyne deset let od zahájení exekuce, resp. 13 let od vydání titulu - a BEZ ŽÁDOSTI, automaticky, všechno končí - a sbohem a šáteček.
Takhle ty svině můžou - a taky to dělají - zahajovat tu samou exekuci pořád dokola. Vymáhali jednou - vymohli kulový - počkají si třeba 6-7 let - a exekuci sami zastaví. A pak ji zahájí znovu. A zase - když nic, tak ji zastaví - a zase zahájí- Donekonečna.
Promlčení není NIKDY. Takže pokud se nic nestane, za 100 let přijde vnuk věřitele (v mém případě sice nevím, kdo, když "věřitelem" je vesměs stát) - a řekne : Zahajuji exekuci - z titulu z r. 2006. A jede se pořád dál, donekonečna. Zvláště když tzv. "oprávněnému" nikdo nespočítá a nikdo po něm nechce náklady takových exekucí.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-03-12 12:48
Tomáš Řepka u soudu řeší milionový dluh na alimentech na starší děti

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-03-12 21:41
Vysoký dluh a devět exekucí. Řepka soudu vysvětloval, proč neplatil výživné

sport.ihned.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-03-12 21:40
Vztah otce s detmi po rozvodu:

Je smutne, kdyz syn po rozvodu rodicu nechce otce videt (Repka).
V mnoha pripadech se vsak tak deje! Temer vzdy je to v dusledku nenasytnosti bejvalky a silenych rozhodnuti soudu.
Repka mel platit 131.000 mesicne na 2 deti a pak neplatil ani 25.000 po snizeni.
Nekdy si ten tata rekne: Nejsem beranek otres se a seru na to.
Dite slycha od matky jen: Tata neplati, plati malo, je to lump,...
Kdypak se ty soudkyne konecne pouci a zacnou stanovovat rozumnou vysi vyzivneho tak, aby dite melo dost na pokryti zivotni potreby a melo pritom jeste touhu videt sveho otce!!! Z.
___________
Kdy se soudkyně poučí ?
Jednoduchá odpověď : Až začnou platit námi navrhovaná exekuční opatření - a nevymožené částky výživného zaplatí po deseti letech ony samy.

V tu ránu budou hnedle vědět, co je přiměřené výživné - a co je nad možnosti povinného.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-03-13 11:43
Organizátorka :

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-03-13 12:15
Repka a vyse vyzivneho:

V sousednim Nemecku plati tzv. Düsseldorfska tabulka.
Kazdy si podle ni muze sam spocitat, kolik ho vyjde vyzivne na dite.
Existuje maximalni strop!!!
Tech 131.000,- Kc, co mel Repka platit na 2 deti, je 5.000,- EUR mesicne a to ani v Nemecku nikdo nikdy nemusel platit!
5.000,- EUR mesicne na 2 deti je proto 5-krat vice nez je maximum!
Jakou vysi pohledavky od nej exekutori chteji?
___________
Pak by nějaká kráva řekla : Chudinka malá, darebák jí neplatí výživné !! Přitom jí platí více než běžný druhý plat.
Tu svini, co to výživné vyměřila, bych nechal přivázat na náměstí k pranýři, aby si na ni všichni mohli veřejně plivnout.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.