Slovensko : Zvolený sen

 Zuzana Čaputová vyhrála slovenské prezidentské volby. Slováci volili - sen. 

A ty, jak známo, se obvykle nenaplňují. 

Především je třeba paní Čaputové oponovat minimálně v tom směru, že dostala "výrazný mandát". Nedostala. 

Jestliže k volbám přišlo necelých 42% oprávněných voličů, pak to znamená, že ji naopak zvolila mizivá menšina, stejně jako v českých volbách většinu senátorů, a vítězství tak bylo možné jen díky nezájmu většiny voličů. 

Tedy : Ani vyhrocená situace na Slovensku, s nedávnými masovými pouličními demonstracemi, nevyburcovala voliče natolik, aby přišli k volbám, anebo - aby měli koho volit. Tedy aby jejich účast ve volbách měla nějaký smysl. 

Nezájem většiny voličů je snadno vysvětlitelný a plně pochopitelný - pí Čaputové, vzdor naléhavé potřebě změny oproti stávající situaci, kdy už léta vládne Ficův postkomunistický Smer - většina lidí prostě hlas dát nechtěla, i když si jinak změnu toužebně přála,  protože nejen že nesouhlasí s jejími názory, ale nijak je nepřesvědčila ani kvalitami své osobnosti, když se spíše vydávala za někoho, kým není - totiž jakousi nezkorumpovatelnou bojovnicí proti organizovanému zločinu - než aby poctivě přiznala, že - za sebou vlastně žádnou kariéru nemá. Že je pouze úspěšným marketinkovým projektem. Na sny.

Paní Čaputová, nakolik jsem obeznámen, má za sebou pouze jednu známější vyhranou kauzu, a to skládky odpadů ve svém rodném městě - Pezinku - a nic víc. Na prezidentku opravdu trochu málo. Přitom dohromady nic neriskovala, ničeho se nemusela zříci, nic se jí přitom - vzdor její propagandě takřka mučednice - nestalo.

Ta funkce by měla být spojená s dohledatelnou a vysledovatelnou karierou boje za dobro národa či boje za spravedlnost minimálně po dobu předchozího aktivního života - a o tom si mohou nechat zdát oba kandidáti.

Jestliže druhé kolo prezidentské volby bylo o získání pravicového voliče, pak je rovným dílem - a po právu - prohráli oba dva. Pravicový volič prostě zůstal doma, jak se dalo očekávat, a dobře udělal. Dobře udělal, když odmítnul volit buďto špatně, nebo ještě hůř. 

S odkazem na svůj předchozí článek, kde jsem přesně tohle předvídal - a pravicovému slovenskému voliči i radil - mohu jen zopakovat, že pokud bych se já měl rozhodovat mezi těmito dvěma kandidáty (Čaputovou a Šefčovičem), pak Šefčovič, jakožto bývalý komunista a absolvent moskevského institutu, by pro mě vypadnul hned v prvním kole, dál bych ho už ani nezkoumal. 

A Čaputová - s tím, že nedokázala udržet rodinu, tedy selhala už jako manželka + její naprosto zcestné názory na rodinu či sňatky homosexuálů - by vypadla hned v tom druhém. 

Nad čím se ale chci - byť krátce - zamyslet, je to, proč nadpoloviční většina voličů zůstala doma - a neměla koho volit. Resp. proč se v konzervativní, údajně pravicové, rozhodně silně křesťanské zemi musí volič rozhodovat mezi bývalým kovaným komunistou a trochu střelenou levicovou intelektuálkou, a to do tak významné funkce, jakou jistě je prezident republiky. 

Odpověď je jednoduchá : Protože komunisté za své vlády zlikvidovali jakékoliv náznaky jiných proudů myšlení, ty se nemohly zformovat a osobnostně vyrůst. A proč je tomu tak ještě i 30 let po tzv. revoluci ? Opět jednoduchá odpověď : Protože komunisté vládnou dál. 

A lidé s jinými názory, jinými tradicemi - buďto emigrují ze země, anebo zůstávají - jako za okupačních režimů - nevzdělanými či polovzdělanými služebníky mocných - s levicovým zaměřením. 

Konečně, Ficův Smer a jeho vláda je jenom prodloužením vlády husákovských komunistů, trochu zmodernizované do přijatelné podoby pro současnou Evropu. 

Domnívám se, že stejně, jako Evropa po druhé světové válce, která se nemohla vymotat z hospodářské mizérie (a následného komunistického radikalismu) - a nevymotala by se snad nikdy, nebýt Marshallova plánu pomoci a obnovy - tak se ani Evropa postkomunistická nedokáže sama o sobě, bez cizí pomoci, vymotat z mizérie postkomunismu, nota bene za situace, kdy nedaleké Rusko zjevně nehodlá vycouvat ze své předchozí role hegemona oblasti a dělá všechno pro to, aby se do ní zase vrátilo - včetně masivní podprahové, především internetové propagandy ve svůj prospěch ve státech svého bývalého bloku, na kterou nelituje ani peněz, ani prostředků jiného druhu. 

Domnívám se dále, že postsovětská Evropa - a tedy samozřejmě i naše země - nutně potřebuje druhý, byť značně modifikovaný Marshallův plán, který už by nezahrnoval přímo ekonomickou injekci ( i když ani proti té by se rozhodně nic namítat nedalo), ale spíše injekci intelektuální a výchovnou. Totiž třeba v tom, že by výchova nové inteligence byla značně usnadněna s americkými prostředky a na amerických školách, a to především pro děti z rodin, jež s předchozím komunistickým či současným postkomunistickým režimem spojeny nebyly a nejsou ani dnes. 

Ty by se pak - po návratu domů - mohly stát alespoň částečnou zárukou, že kariéra ve státním aparátu už nebude nutně spojena se službičkováním předchozích struktur (jako třeba dnes bezesporu je v justici či policii) - a že mít pravicové názory a orientaci se - mimo jiné - i vyplatí. Třeba přístupem ke státní kariéře. 

Jestliže se Spojené státy vydávaly a vydávají za záruku demokracie kdekoliv po světě - mohly by do ní také něco málo investovat, a to i jinde, než jen v rozpočtu Pentagonu. Protože nová, nově vychovaná inteligence je bezesporu mnohem důležitější než noví vojáci a jejich technika. 

Neboť tato inteligence rozhodne, proti komu se nakonec zbraně těchto vojáků obrátí. 

A jestliže Českou republiku v současnosti vedou dva rusofilní agenti, jeden nebezpečný estébák a jeden hradní rusofil - pak k čemu je asi tak dobré, že ČR zvýší své vojenské výdaje na dvě procenta ? A k čemu budou všechny ty zbraně ? 

Aby - až dojde na lámání chleba - je ruští agenti v českých vládních funkcích otočili proti jejich výrobcům ?? 

Anebo aby si pravicové křesťanské Slovensko vybíralo mezi dvěma postkomunisty a hledalo, kdo z nich je menším zlem ? Případně - nemělo koho volit ? 

Případně - se na straně pravice vzmohlo jen na bezvýznamné kašpárky jako Kotlebu nebo Harabína ?

Přičemž i o jejich pravicovosti lze úspěšně pochybovat a je spíše deklarovaná, nežli historicky skutečná. 

Slovensko si - výraznou menšinou - zvolilo sen, kterému chce věřit - který ovšem nemá vůbec žádné reálné opodstatnění. 

A který je mnohem více úspěšným marketinkovým projektem nežli srdeční volbou přesvědčeného a odhodlaného národa. Ten totiž ve své většině lhostejně zůstal doma. 

Inu : Sen je sen, probudíš se, je - den... 

_____________

_____________

https://volby.aktuality.sk/prezidentske-volby/

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/501265-slovaci-jsou-nespokojeni-s-politikou-proto-zvolili-caputovou-soudi-zahranicni-tisk.html

___________

___________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2019-03-31 15:56
Přátelé, vřele doporučuji zájemcům cyklus BBC o Vídni - z nějž se dozvíte, jak je toto město historicky dokonale propojeno s českou metropolí, ba dokonce jeho moderní rozvoj od ní odvozen (za vlády Karla IV., kdy Vídeň byla provinčním městečkem, zatímco Praha evropskou metropolí 1. řádu). Podrobně je popisována i bitva na Moravském poli (od které se vlastně moc Habsburků začíná počítat), vláda Rudolfa II nebo porážka Turků před Vídní v r. 1683 polským králem Janem Sobieskim.
Zajímavé na tom je nejen to, že se dozvíte často mnoho nového, ale hlavně - že to natočili Angličané a koukáte tak na naši historii jejich očima - díky čemuž se dozvíte, že události, jež jste možná měli za lokální, spojené jen s českou historií, měly a mají celoevropský význam. Stejně jako tehdejší České království, svého času evropská velmoc prvního řádu.

Fakt dobrý !

www.ceskatelevize.cz/.../218382563510002

Opakují :

14.45 - 2.4.

10.10 - 3.4.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-03-31 17:22
Dva údaje za všechny :
V 1. kole voleb - nejvyšší účast v historii,
v 2. kole - nejnižší účast v historii, 60% Slováků nepřišlo k volbám.
Proč asi ?

Protože neměli koho volit a Čaputovou si nedokáží jako prezidentku představit.
60% Slováků nedalo mandát ani Čaputové, ani Šefčovičovi - protože za ně nemluví.
To rozhodně NENÍ silný mandát - ale právě naopak.

Je to mandát menšinový, ne-li dokonce okrajový.
0 # Tomáš Jadlovský 2019-04-01 17:04
Ani pro mne by Čaputová nebyla favoritkou, ale v jednom je její zvolení symbolické. Stejně jako dříve Radičová, žena ne východě může uspět se svým programem a být zvolena nehledě na kecy o nedostatku žen ve funkcích. Vzpomeňte si na Jourovou, Marksovou nebo Maláčovou, které se cpou/cpaly do funkcí s tím, že je tam málo žen a ony tam musí být jako diskriminované chuděry. I proto si myslím, že Čaputová předvede lepší výkon než třeba Jourová nebo socanky.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-01 17:16
To asi ano. Třeba na magistrátu by byla jistě dobrá. Ale do role prezidentky prostě po žádné straně nedorostla.
0 # Tomáš Jadlovský 2019-04-01 20:02
Mám takové tušení, že po Zemanovi se na Hrad bude cpát Jourová. České ovce pořád volí ANO, Babiš sám tuto reprezentativní žvanírnu nechce a Jourová nebude v Bruselu sedět věčně, tam se doživotní funkce nenosí. Abychom se za pár let nedivili, až bude skuhrat jako Clintonová, že ještě nikdy nebyla prezidentkou slabá utlačovaná žena a tak se tam nacpe ona. Potom si ještě vzpomeneme na Čaputovou, která aspoň má/měla nějaký program.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-02 11:11
Čaputová sice nevím, jaký má program, - tedy krom jakéhosi blíže neurčeného boje proti mafii, se kterou stejně nikdy nebojovala - ale sotva bych si na ni vzpomněl v souvislosti s naším prezidentem, ať už tam sedí kdokoliv.
Jourová je dosti odpudivá osoba, nemyslím si, že by na to chtěla kandidovat. Čaputé lze přiznat alespoň charizma. To má. Ale zatím asi jako jediné, co jsem na ní pozoroval.
Pokud bych si měl - jedině pod hrozbou násilí - vybrat z těch dvou, tedy Šefčoviče a Čaputové - asi bych si taky nakonec vybral Čaputovou, protože jako osoba vypadá vyrovnanější. Klidná a sebejistá. O Jourové bych tohle neřekl nikdy.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-01 17:15
IVK opisuje od Fialy a plni s tim main streem!
Z
blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-01 17:19
Bankéř a ekonom Kysilka pracuje pro Lichtenštejny, kteří žalují Česko o majetek zabavený po válce. Bude usilovat o mimosoudní řešení sporu
archiv.ihned.cz/.../

To je asi aprílová zpráva, protože Česko "mimosoudně řeší" Lichtensteiny už 101 let!
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-01 17:24
Byl Bures u toho?
Z
isport.blesk.cz/.../...
_______
To si myslím, že nebyl, tehdy chodil asi tak do školky. Ale jistě u toho byli jiní... Jeho známí...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-01 18:25
Exnáměstek se hádá s ministerstvem financí o peníze

idnes.cz/.../...
_____
Ani se mu nedivím, o 650 tisíc bych si řekl taky...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-01 18:54
Soud potvrdil pokutu za knihu o Babišovi :

forum24.cz/.../

_________
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-01 19:02
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-01 18:56
Hejtmanka ANO a zpronevěra ve velkém : (Přece : Všetci kradnú - tak proč ne já, že ?)

forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-01 18:57
Zeman mezi svými.

novinky.cz/.../...

Kolotočáři...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-01 18:58
Napřed peníze nakradli, pak sponzorovali ANO :

To se to rozdává z nepoctivě nabytého. J.K.

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-01 18:59
Ústavní soud vnáší právní nejistotu, řekl šéf Profi Credit Czech

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-02 11:11
Kdyz doktori nevedi co je to rakovina, tak pacienti jen opakuji jejich nesmysly a tvrdi, ze ta svine rakovina roste i pres nekolikere chemoterapie.
Z

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-02 11:14
apríl byl včera :


Najde i Česko svou Čaputovou? Ta doba se blíží, odhaduje Němcová

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-02 11:17
Kdyz korupce neni nic nestandardniho....
Z

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-02 17:52
Výsledek práce hnutí ANO : Doprava je prioritou...

Děravé Česko v kvalitě silnic zaostává. Je horší než Gambie či Tádžikistán

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-02 19:14
Pravého otce prý nešlo zjistit :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-03 07:15
Cas zruseni komunistickych zakonu:

Lepsi by bylo, kdyby ti "Experti" hodili vsechny komunisticke zakony a jejich kontinuitu do kose!
Hlavne tam patri drivejsi §213 a Pospisiluv - soucasny §196, podle ktereho jsou tresty odneti svobody dokonce jeste vyssi nez podle toho stareho!
Domnivam se vsak, ze hlavnim duvodem proc "Experti" dnes takto uvazuji neni snaha o spravedlnost ve spolecnosti, ale hospodarska konjunktura a snaha ziskat chybejici pracovni sily!
Z
novinky.cz/.../...
______________
Proč je vězňů moc a sedí příliš dlouho - je jasné : Protože to justiční mafii vyhovuje, může prokazovat, jak je potřebná a důležitá a chtít stále další a další peníze, jež většinou skončí na jejich platech.
Už byl nějaký soudce před kárným senátem za to, že odsoudil vězně "na příliš dlouho?" Sotva. Zato milión dalších nekňůbů z toho má fantastické živobytí - PMS především, ale i mnozí další. Tak proč by to nedělali, že ?
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-03 07:17
Na Brunei se právě vypořádali se sňatky homosexuálů …

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-03 07:25
Homosexualita v EU a v islamskem svete:

Zatimco v islamskem svete je nenormalni homosexualita potrestana az trestem smrti, tak v EU a v CR, kde zakony pripravoval buzerant Pospisil, je homosexualita neco naprosto normalniho. Cirkev ma tez problemy s homosexualitou.
Zakony podporujici homosexualitu nepatri do zdrave lidske spolecnosti!!!
Z

novinky.cz/.../...

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-03 09:13
Nápis neprošel :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-03 09:15
Zdravotni gramotnost a analfabeti:

Ministr zdravotnictvi by se mel zamyslet nad tim, ze DETI Cikanu maji podstatne lepsi IMUNITU nez jine deti!
Cim to asi je, pane ministre??? Z.

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-03 09:44
Na osm dní bez řádného rozhodnutí (ve vazbě) … tedy zcela protizákonně - a stejně ho z vazby nepustili, byť v dobré víře... Takhle přeci nelze. Nemá prodloužení vazby - ať už to zavinil kdokoliv jakkoliv - okamžitě musí propustit !!

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-03 11:14
Klaus zustava sefem skolskeho vyboru ve Snemovne:

Ve skolach se tak deti budou nadale ucit "pohadky" (napr. 1989 - pohadka o statecnem Vaclavovi) a sovetsky vyklad dejin CR!
KSCM, Klausove, Zeman, Bures,... nikdy nepripusti jiny vyklad dejin CR. Historici nesmi znat a psat pravdu!
Narod, ktery se nepoucil z dejin, bude nutne opakovat minule chyby!
Z
novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-03 12:27
Nový český film ve vašich kinech :


www.youtube.com/watch?v=n_hSgtuu9J4
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-03 12:47
Křivý znalecký posudek vám samozřejmě snadno projde - pokud jste ovšem na straně obžaloby...

Ti znalci, kteří manipulovali s fotkami ve spise a prokazatelně udělali snímek jednoho srdce a vydávali jej za snímek druhého srdce, stíháni logicky nikdy nebudou. Byli to experti obžaloby.

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-03 17:41
Muze Zeman za drahe telefonovani v CR?
Z
blesk.cz/.../...
___________
Ve věci vynuceného odchodu tchajwanské delegace bych řekl, že se po těch úředníčcích chce příliš mnoho : Celý život se učí jen servilitě a úslužnosti - a najednou mají být stateční a neochvějní ?
To přece po nich nikdo nemůže rozumně žádat...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-03 17:57
Soudy stále nepublikují všechna rozhodnutí

info.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-04 11:17
Soud potrestal úřednice, které před 20 lety potvrdily občanství hraběnce Czerninové - Aktuálně.cz

zpravy.aktualne.cz/.../...

__________
To bude asi odpověď justice na to, že mi Czernín ještě nedávno tvrdil, že podle něj je justice naprosto v pořádku...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-04 15:28
Justice v CR:

Ruka ruku myje,
Czernin ta pravidla zna
a obcan z toho blije! Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-04 11:23
Titul MBA pro policajty za 14 dní... Jakou hodnotu asi bude mít ??

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-04 11:25
SR ma zvoleny sen.
CR ma zvolenou ostudu - provokatera!
Z

eurozpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-04 14:39
Bezplatný výlet do české basy (s plným zaopatřením): Zážitek, který v cestovce nekoupíte...

Iráčany převezené z Česka do Rakouska policisté propustili. Podezření z terorismu se nepotvrdilo

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-04 15:29
CIA ho nebude ovlivnovat, stejne jako obcane ho neberou vazne.
Z
novinky.cz/.../...
________
Ani já to nepředpokládám - a nikdo normální. Protože opilce ani ovlivňovat nelze a krom toho, v případě Zemana - kdo by o to měl taky zájem, že ?
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-04 16:15
Jak vzniká potrava pro exekuční průmysl...

Bývalí studenti dluží Olomouci. Účtovali jim poplatky, i když už žili jinde

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-04 19:36
„Nefandíme komunistům, StBákům ani oligarchům”.

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-04 19:37
Kdyby se kasparci radsi zabyvali Nahrazenim posrane Listiny ZLP podepsanou Umluvou ZLP, tak by udelali lepe!
Z
novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-04 19:38
Gerlochovy slzy aneb Staronové pořádky na PF UK

babylonrevue.cz/.../
_________
Už jenom za to, že učí na Právnické fakultě v Praze, bych ho z výběru okamžitě vyřadil.
Senát měl zase jednou pravdu a prokázal rozvahu i zdravý úsudek.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-04 19:39
Justiční areál Na Míčánkách přejde pod Městský soud v Praze

ceska-justice.cz/.../...
__________
Vávra měl asi pocit, že velí příliš malému územnímu celku...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-04 19:40
Na konferenci ve Sněmovně vystoupí několikrát trestaný aktivista Robinson

idnes.cz/.../...
__________
Odsouzení od Faltýnka, který dává přímé příkazy ÚHOS, jak má rozhodovat a koho preferovat a který "si vzal mandát sám", k tomu, aby mohl shrábnout miliony za úplatky od Kapsche, jistě přihlášené účastníky konference raní obzvláště...
Tento problém ukázal na jiný, závažný problém : Totiž že opravdoví zastánci klasické rodiny se už bez kriminalizace nikde po Evropě neobejdou, pokud svůj boj a svou politickou angažovanost myslí vážně a nenechají se zastrašit … :oops:
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-04-07 15:42

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.