SOP : Podnět senátorovi - podejte i vy...

Obrátil jsem se na svého senátora, Tomáše Czernína, s podnětem na zrušení přílepku zákona o soudních poplatcích za žaloby na stát. Odpověděl, že se podnětem zabývá. I vy máte svého senátora - a pokud s podnětem souhlasíte, udělejte totéž !! 

 Odesláno: 3. května 2019 11:30
Komu: Czernin Tomáš
Předmět: Podnět ke zrušení zákona Ústavním soudem

Vážený pane senátore,

Od loňského roku platí přílepek zákona - OSŘ - který v časti o soudních poplatcích zrušil osvobození žalob na stát od těchto poplatků.

Tedy : Za žaloby na stát se musí nově platit  SOP jako za každé jiné.

Domnívám se, že už to samo je krajně nemravné a porušující práva na přístup k soudní soustavě, jež jsou zaručena mezinárodními úmluvami, především pak Listinou základních práv a svobod občanů.

Nemravné je to zejména proto, že žaloby na stát pramení a mají svůj původ v nesprávném úředním postupu státních orgánů, především pak orgánů mocenských, tedy policie, a zejména justice.

Je zcela jistě v rozporu s dobrými mravy, aby platil za žalobu ten, kdo byl bezdůvodně trestně stíhán nebo dokonce vězněn - a nyní se chce domoci náhrady, a to jak škody, tak především morální satisfakce.

Je ale dvojnásob nemravné, jestliže předmětným "nesprávným úředním postupem", což je ještě velmi mírný výraz pro často masové zneužití pravomocí mocenských orgánů, došel dotyčný takové újmy, že prostě na žádné poplatky nemá. Např. přišel o práci, o rodinu, o majetek a zejména pak o možnost se legálně běžně živit profesí, kterou vystudoval a kterou se živil až do doby, než na něj státní orgány zaútočily.

K cynismu a hyenismu soudních orgánů - především pak soudu na Praze 2, kde se především žaloby na stát řeší - pak patří i to, že žalobce v takových případech jednoduše povinnosti soudní poplatek nezprostí, a to ani tehdy, kdy na to podle zákona má prokazatelně plné právo (nemá žádné příjmy a žije ze sociálních dávek).

Soudní orgány tak prokazatelně jednají v rozporu s platným zákonem - a výmluvy, které si k tomu vymýšlejí, jsou evidentně na hranici absurdnosti a zdravého rozumu (např. že kdyby se dotyčný více snažil, práci by jistě našel - přičemž zcela opomíjejí skutečnost, že pokud je proti dotyčnému vedena exekuce - a to je u nespravedlivě odsouzených skoro vždy - pak ať by vydělal, co vydělal, výdělek mu stejně exekutor zabaví, takže by na žádný poplatek neměl zas).

Velmi nedávno jsem se zašel podívat do jednoho ze svých spisů, kde se proti přiznanému odškodnému odvolalo i MSp (které zásadně nechce platit nikdy nic a dobrovolně nikdy nic neuznává, ani kdybyste měl nález Evropského soudního dvora, že jste byl poškozován justicí od samého začátku).

Podrobnosti najdete ZDE :

http://www.k213.cz/JOOMLA/3019-zakony-plati-tehdy-kdy-se-nam-to-hodi

Znamená to v praxi - přesně to, co jsem si i myslel - že totiž tento zákon nemá zjevně platit pro všechny, a zvláště pro žalované státní orgány ne - ale jenom pro někoho. Tedy, pro toho, kdo se proti státu chce domoci svých práv, často hrubě pošlapaných a zneuctěných nekvalifikovanými soudci či úředníky.

Soudní poplatky jsou tedy nekompromisně a bez jakéhokoli pardonu vymáhány po těch, kterým stát veškerou možnost obživy zničil - zatímco státní orgány je zjevně neplatí, ba dokonce nikoho ani nenapadne, aby je po nich chtěl...

Nedovedu si představit větší právní paskvil, než je zákon, který má zjevně platit jen pro někoho, a ne pro všechny stejně a podle kterého se navíc dějí zvěrstva, hodná mezinárodního tribunálu pro potrestání justičních zločinců - pro zjevné upírání zákonné možnosti obrany svých práv a osob před soudem a přístupu k soudní soustavě.

Obracím se tedy na Vás ze dvou důvodů :

1) Proto, že jste mým místně příslušným senátorem

2) Proto, že poměrně rád a často hovoříte o lidských právech kdekoliv po světě

Proto Vám také chci navrhnout - a požádat Vás - abyste využil své pozice senátora - a z tohoto titulu podal svým jménem Ústavní stížnost s návrhem na zrušení tohoto zákona pro jeho účelovost, stranné uplatňování v praxi (tedy že platí jen pro někoho) a jeho absolutní morální zvrhlost, neboť jeho jediným účelem a smyslem je vyhnout se odpovědnosti státu za náhradu způsobených škod vůči poškozeným osobám, jimž často byla zničena nejen kariera, ale i rodina a veškerý majetek.

Podklady pro prokázání masového zneužívání tohoto zákona Vám rád poskytnu, kdy jsou desetitisícové soudní poplatky prokazatelně vymáhány i po osobách žijících z příspěvku ve hmotné nouzi, neboť prý tyto "nesplňují podmínky pro přiznání osvobození od soudních poplatků..." , ač jejich nemajetnost a chudoba byly mnohokrát prověřovány k tomu příslušnými orgány, především sociálního zabezpečení.

Vzhledem ke skutečnosti, že jste se v nedávnu, jak jsem vyrozuměl, k jedné podobné ústavní stížnosti připojil (návrhu senátorů na zrušení zákazu prodeje o svátcích), mám za to, že s tím i máte již zkušenost, přičemž se domnívám, že už na první pohled předchozí téma zdaleka nedosahuje závažnosti tématu současně navrhovaného.

Dejte mi, prosím, vědět, jak budete v případu postupovat a zda tuto ústavní stížnost podáte, případně co k ní ještě budete potřebovat.

S pozdravem

Ing. Jiří Fiala

__________________

__________________

 21. 5. 2019 11:21

 Vážený pane Ing. Fialo,

omlouvám se, že Vám odepisuji až nyní. Považoval jsem za vhodné se o Vašem podnětu poradit s odborníky na ústavní právo, a ti mi doporučili, abych se nejprve obrátil přímo na ministryni spravedlnosti. Poté by měl následovat legislativní návrh, který by poplatek rušil. Dle jejich názoru by podání k ústavnímu soudu nemělo smysl z časových i věcných důvodů.

V tuto chvíli tedy začnu připravovat dopis paní ministryni a na základě její odpovědi se uvidí, zda-li MS chystá k danému tématu nějakou změnu, nebo budu sám iniciovat změnu zákona.


S pozdravem
Tomáš Czernin

_________________

_________________

Ústavní soud judikoval nesmyslnost poplatků za odvolání v žalobách proti státu : 

https://www.ceska-justice.cz/2019/05/ustavni-soud-odvolaci-rizeni-nahradu-skody-vuci-statu-bezplatne

______________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-21 16:26
Demonstrace v Praze:

Obcane vyrazili houfne do ulice
tak jak to denne delaji stetky
parek v rohliku a par piv do palice
hlavne byt velke udalosti svedky. Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-21 16:27
Demonstrace za nezavislost Zdravotnictvi:

Zdravotnictvi NENI NEZAVISLE!!!

V roce 2017 se dostala spousta diletantu z ANO do Snemovny a do Zdravotniho vyboru.
Pochybne osoby z ANO dnes demontuji zdravotnictvi a rozhoduji o zivote a smrti populace v CR.
Tak jak Bures dnes nakupuje nemocnice, vznika i tlak na volbu/ zakaz zpusobu lecby pacientu!
Zde jsou 3 clanky:
- seznam poslancu za ANO ve Zdravotnim vyboru z roku 2017,
- zakaz proplaceni alternativni cinske mediciny z Kasy
- clanek o pripravovanem zakonu o Eutanazii.

ANO lip uz bylo, ted bude jen hur - i ve zdravotnictvi!!!
Z

zdravotnickydenik.cz/.../...

novinky.cz/.../...

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-21 17:53
Na ČT 24 několik komentátorů po sobě hovořilo k právě probíhající demonstraci Chvilek pro demokracii na Václaváku - a shodovali se prakticky všichni v jednom : O justici tu vůbec nejde, o Benešovou taky ne - a jejím odvoláním se nic neřeší. Demonstrace jsou uměle vyvolány před eurovolbami - a sdružují lidi, nespokojené s Babišem - což je jejich jediný, skutečný program - neprogram.

Protože dokud bude mít Babiš dost voličů na to, aby vyhrával volby, jsou tyhle demonstrace nejen k smíchu - ale v podstatě i útokem na demokracii, opírající se o výsledky svobodných voleb.
Ta absolutní bezobsažnost tam zaznívala opakovaně, stejně jako frustrace z pro ně prohraných voleb.
Co tam ale také zaznělo - byť velmi opatrně a jen náznakem - že vzhledem k výsledkům justice, která stíhala už kdekoho, obvykle tehdy, když někomu mocnému zavazel - a jen co zavazet přestal, stíhání šlo do ztracena nebo bylo rovnou zastaveno - tak pro společnost přestalo být trestní stíhání kohokoliv handicapem, a to i když je - vzácně - oprávněné.
Pan redaktor rychle odbočil, aby se o těchto "přehmatech" justice příliš nehovořilo - ale jasně z toho vyplynulo, že trestní stíhání - a jeho výsledek - si objednat samozřejmě lze - a že se to už po léta masově děje - takže nač odsuzovat Benešovou za to, že to jen fakticky oficiálně potvrdila...
________________

Dnešní demonstrace na Václaváku - to je jen manipulace davem - stejná jako v roce 1989, a nejspíše organizovaná i stejnými lidmi v pozadí.

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 05:45
„V čele vlády stojí nejen trestně stíhaný člověk, ale především bývalý agent StB. Člověk, který se za bývalého režimu upsal ďáblu, aby z toho měl osobní prospěch,"
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-21 18:36
Proberu to s Benešovou...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 05:33
Když se bojí hlasovat, proč lezou do politiky ??? Nekompetentní zbabělci na všech stupních a všude... Hlavně, že je voliči zvolili...

novinky.cz/.../...

Včera probírali v televizi, že se děti perou a ještě si to organizují na internetu. A ředitel školy (z Pardubic) - že s tím nemůže nic dělat, protože je to mimo areál školy...
Co je to za pitomce ? Jak může dělat ředitele ?!
Copak za nás se někdo ptal, jestli ses pral ve škole, nebo někde jinde ?
Jakmile se to ve škole dozvěděli - dvojka, trojka z mravů - a šmytec.
Pak nemá ta mládež takhle vypadat, když ji vychovávají takovíhle nýmandi. Hlavně, že furt chtějí přidávat na platech...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 05:39
Nekompetentní posera Šaroch. Brát prachy, to jo, na to je užije - něco dělat, natož projevit odvahu - to ani náhodou... To přece po nich nikdo nemůže chtít, že ?

www.msn.com/.../ar-AABFQQB?ocid=spartandhp
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 10:40
Estebaka Babise,
do krimu a do kose! Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 10:41
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nedávno v televizi Seznam uvedl, že očekává Šarochovo rozhodnutí během během května: “Byl tam proveden vnitřní dohled, orientační datum je na začátku května. Bylo by dobré to dodržet. Mělo by padnout už nějaké rozuzlení.”
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že se může stát, že by některý ze soudů v kauze Čapí hnízdo úmyslně rozhodl ve prospěch Babiše. Byl by to dle něj „exces“, ale dovede si to představit. „ I soudci jsou jenom lidé se svými slabostmi. V příštím roce, dvou, se uvolní řada vedoucích míst na soudech. A kariérní postup v justici i její financování je závislé výhradně na ministerstvu spravedlnosti. Někdo může odezírat ze rtů a snažit se zalíbit,“ řekl Rychetský.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 10:45
Hlavně, že na to má papír !! Předpokládáme, že si ho sám vytvořil...

ČR se daří skvěle - se 40-ti miliardovým schodkem v době konjunktury, rozbitými silnicemi, nefunkční justicí a policií, neexistencí právních záruk a jistot (viz církevní restituce) ???!!


novinky.cz/.../...
__________
Měl by to upřesnit, koho myslí ! Výrok by pak zněl asi takto :

MNĚ se daří skvěle - a MÝM FIRMÁM ještě líp !! Všechno za evropské peníze, nebo peníze našich daňových poplatníků...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 13:10
Babis se chlubi - mam na to papir.
Archiv StB jasne mluvi, ze ho tam vedli jako Burese!!!
Co chce jeste vice? Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 10:46
Radní LANG skončil :

novinky.cz/.../...
___________
Leckoho hledejte na stránkách K 213 !! Prošli jimi všichni, co bouří veřejné mínění...

novinky.cz/.../...

www.k213.cz/JOOMLA/2796-o-vstupu-na-valnou-hromadu
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 13:20
Samolibý hlupáček :

Premiér Andrej Babiš (ANO) zlehčuje demonstrace a tím ukazuje, že se bojí. Novinkám to v rozhovoru řekl lídr spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, který organizuje protesty proti nové ministryni spravedlnosti za ANO Marii Benešové.

novinky.cz/.../...
_________
Babiš zlehčovat nic nemusí, ty demonstrace jsou k smíchu samy o sobě. Všem, kdo o těch tematech něco vědí.
Babiš by se skutečně mohl bát, kdyby ty demonstrace vedl někdo, kdo dokáže rozumně formulovat, proč ty lidi svolává (a ne že chce "nezávislého ministra" - to je totiž dávno vyhynulé zvíře) a jasně stanovil požadavky, pojmenovávající podstatu věci.
To ovšem od evidentně hloupého, navíc ještě namyšleného kluka, rozhodně nelze očekávat.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 13:25
Doplnil bych Rychetskyho:

„ I soudci jsou jenom lidé se svými slabostmi (pro uplatky)! Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 13:46
Ted uz Trump komunistu Zemana rad privita.
Z
novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 15:45
Dotace pro Agrofert:

Kdyz nebudou dotace z Bruselu, tak budou dotace od danovych poplatniku!
Tak tomu se rika - ridit stat jako firmu!!!
Neni to duvod pro demonstraci: Miliardari, zaplat si to sam"?
Z

Na skutečnost, že linku na toastový chleba od Penamu dotuje český stát částkou 100 milionů korun, v pondělí upozornil server iRozhlas.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 16:37
Nezávislé úřady nespolupracují, Plzeň se pro řidiče stala labyrintem plným uzavírek

idnes.cz/.../...

Za nedodržení patnáctidenní lhůty dané zákonem přitom magistrátu žádné sankce nehrozí

idnes.cz/.../...

Nezaúčtoval koláč, dostal pokutu 11 tisíc. Soud se teď prodejce zastal

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 17:18
Prevence pomůže zbavit se nepohodlného...

reflex.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 17:36
A je po suchu :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 20:12
Rehabilitace a odškodné obětem československých pohraničníků. Žadatelů z NDR mohou být tisíce

hlidacipes.org/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 20:12
Ztratila občanku a nepřevzala si dopis. Přišla tím o dům za miliony

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-22 20:13
Mynář podává TO na Lásku :

zpravy.aktualne.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 12:36
Kdy bude radit Cikan Buresovi?
Z

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 12:47
Kanal Labe - Dunaj:

Propojeni Labe s Dunajem by melo nedozirne nasledky!!!
Po nas potopa - bylo vzdy heslo jednoho politika!
Z

pocasi.blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 12:48
„Andrej Babiš se před naší kamerou zapomněl a přiznal se k tomu, že Čapí hnízdo je jeho projekt, který vymyslel, vynalezl a zafinancoval též pomocí Evropské unie. Prořekl se a my jsme byli jediná kamera široko daleko v okamžiku, kdy to říkal velvyslancům na Čapím hnízdě,“ vzpomínal. „Tenhle závěr, to je srandovní, původně českým novinářům unikl,“ připomněl s tím, že slova Babiše vyvolala poprask až později. Ještě měsíc před zveřejněním filmu přitom Babiš popíral, že by měl s Čapím hnízdem něco společného. Naopak tvrdil, že jej od někoho koupil.

Zdroj: eurozpravy.cz/.../...

Zdroj: eurozpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 12:49
Trvale bydliste a Obvykly pobyt:

Pojem Trvale bydliste se jiz nesmi od 2004 pouzivat (30 Cd 444/2004)!
Lze pouzivat pouze pojem Obvykly pobyt.
Takze pani Petra ma moznost ziskat ukradenou nemovitost zpet!!!
Z
Jelikož však nežije na adrese trvalého bydliště, zásilka se k ní nedostala, podle zákona je ovšem považována za doručenou desátým dnem od uložení.

Zdroj: idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 12:49
Nejvetsi demonstrace - bez obsahu!
Z
e15.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 12:51
Integrace zen.

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 14:03
Až dnes večer budete sledovat zápas našich hokejistů o postup do semifinále mistrovství světa, vzpomeňte na jejich slavné statečné předchůdce z padesátých let, na kterých se podepsala ona nezávislá justice, za jejíž podporu chodí manifestovat desetitisíce lidí, kteří se současnou postkomunistickou policejně justiční mafií nepřišli nikdy do styku. J.K.

forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 15:01
Schopnost a charakter - nepřítel totalitních režimů. J.K.

cs.wikipedia.org/wiki/Bohumil_Modrý
____________
A naopak : Beztvarý, bezcharakterový, přizpůsobivý a zbabělý šmudla - ideální a bezproblémový občan totalitního státu...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 16:30
Ahoj Jiří,
musím doplnit.
Beztvarý, bezcharakterní, přizpůsobivý a zbabělý šmudla - ideální a bezproblémový občan totalitního státu, ale i jeho představitel a slouha ve státní správě. J.K.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 16:29
Je mi z toho do pláče,
prý bez práce nejsou koláče.
Ono není na tom divu,
rozdává je estébák Bureš,
lůzou dosazený za koblihu.
A tak tu máme další trafikanty na obzoru,
novodobou epidemii podobnou moru.
J.K.
respekt.cz/.../...

__________
Pane Bože, kdo jen tuhle pakáž pustil k takovým korytům ?!! Ťok - a diplomacie ??!

Ať ho pošlou do Afriky, i tam se naučí, jak stavět silnice líp než tady.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 16:31
Všem na vědomí se dává,
estébák řídí stát jako firmu,
je pro něj dojná kráva.
J.K.

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 17:55
Zesnula dáma, která uštědřila lekci policii i lupiči :

bruntalsky.denik.cz/.../...
____________
Klasika ohledně "práce" policie :

"Tak dlouho radila policistům, jak mají vést vyšetřování, až jí po týdnu došla trpělivost a svou ukradenou peněženku si raději vypátrala sama."
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 17:56
Typický představitel současné doby : Neschopný, nevzdělaný, s pokřiveným charakterem. J.K.

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 17:57
Soudni poplatek:

V pravnim state by melo byt vse v poradku
Kdyz se vsak obcan chce domoci sveho prava
musi pocitat, ze stravi leta v base- v chladku
a u soudu dopadne podobne jako dojna krava!!! Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-05-23 17:58
Stoupa agresivita zen s vekem?
Z
novinky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.