Zpátky do normálnosti

Vždycky, když se vrátí čas k normálu - jako dnes - mám příjemný pocit, jakoby mi spadly okovy. 

 A zjistil jsem, že nejen mně. 

Jsou věci, kterých si člověk běžně denně moc nevšímá, pokud mu ovšem nezačnou vadit. Tak to je i s časem. Že je letní nenormální, si uvědomujeme, zejména, když nastanou jeho viditelné extrémy : Totiž na jaře, když začne panovat - a člověk, zmožen jarní únavou a vyčerpaný po zimě - ještě navíc dostane doslova pecku do hlavy, když má najednou vstávat o hodinu dřív, znovu je ráno zase tma - které už odvykl - a, prostě, rozhodí ho to minimálně na týden. Někoho na měsíc, někoho na furt. A druhý extrém - teď, na podzim, těsně předtím, než se vrátí do normálu. A ráno to najednou vypadá jako o Vánocích, kdy je tma až do osmi. 

Ve čtvrtek (tento týden, tedy těsně před změnou času) jsem jel do Prahy, nabitým ranním osobákem - a nevěřím, že 44% lidí je ve prospěch letního času - protože ve vlaku na tento extrém nadávali skoro všichni. 

Prostě - jim začal vadit, když začal bezprostředně viditelně ovlivňovat jejich životy. Jinak na něj ale nemyslí - a, po pravdě, letní dlouhé večery jsou příjemné a mnozí si na ně zvykli. 

Nic jim ovšem nebrání si ráno přivstat a mít ten večer - tak, jak býval - prostě od sedmé do setmění. 

V těch extrémech - jarním a podzimním - si člověk naplno uvědomí, že je - vzdor vší civilizaci - přírodní tvor, závislý - a to i zdravím, nejen biorytmem - na přírodních jevech a procesech, a pokud se jim začne vzpírat, nebo je překrucovat, odrazí se to na jeho zdraví. A to jedině špatně. 

Nevím, co za neskutečné pitomce jsou ti, co horují pro celoroční letní čas, ale mám za to, že to jsou povrchní lidé, neschopní domyslet důsledky - tedy to, jak by to vypadalo v zimě, a že bychom prakticky celé dopoledne trávili potmě. Což je daleko horší než brzy odpoledne, kdy jsme na to zvyklí a organismus tomu přizpůsoben - zatímco ráno se potřebuje probrat a probudit. A v tom hraje denní světlo naprosto nezastupitelnou roli. 

Kdysi jsme byli přesvědčováni, že je to sice oběť, ale nezbytná pro úspory v národním hospodářství. Asi dva roky zpátky se smělo začít říkat  to, co každému přemýšlivému jedinci bylo jasné na první pohled - že to žádné úspory nepřináší. 

Letos, poprvé, oficiálně zaznělo i to, že to nejen nepřináší žádné přínosy, ale že to i hospodářství vysloveně škodí... 

Přesto ho budeme mít dál. 

Protože se prý EU nemůže shodnout na tom, který čas bude platit dál. 

Někdy mi přijde, že se všichni museli zbláznit, a ti nejvyšší pak nejvíce. 

Jaképak "shodování" ? 

Jaképak hlasování ?? O čem, proboha ? 

Když si odhlasujeme, že ČR přestane být středoevropským státem, protože většina voličů chce raději do Středomoří - tak co ? Posuneme se do Středomoří ??  

No - jistě že ne, zůstaneme, kde jsme, protože sem prostě patříme - a organizátoři podobného hlasování by patřili vcelku právem na psychiatrii. 

Přesto - pokud jde o čas, vážně o tom mluví představitelé zemí, i celých mezinárodních společenství... 

Zbláznili se všichni ? Otupěli ve svých filtrovaných a klimatizovaných kuloárech a oplechovaných parlamentech, kam denní světlo za celý den nepronikne, natolik, že už ani neví, v jaké zeměpisné délce a šířce žijí ?? 

O čem se tady asi tak dá hlasovat ? O řádném astronomickém čase ?

(Mimochodem, vzdor pomateným médiím, je potřeba rozlišit pojmy "zimní" a "astronomický", tedy středoevropský - čas. Ten, co máme - konečně - teď, není žádný zimní, ale řádný, středoevropský, astronomický čas). 

Jakobychom hlasovali, že chceme, aby Slunce vycházelo o hodinu později … A Slunce se nám - vzdor lidovému hlasování - vysmálo a řeklo, že ho nějaké výsledky plebiscitu evidentních dementů vůbec nezajímají a dál si bude vycházet, jak vycházelo celé miliony let... A - trhněte si nohou... 

Možná pro někoho úsměvný problém - má však vcelku vážné pozadí, a nejen pokud jde o zdraví lidí. 

Jestliže se oficiálně konečně přiznalo, že ekonomické výhody letního času nejsou žádné a že zdraví lidí i vysloveně škodí - tak na co kdo, proboha, ještě čeká ?? 

Vládu má každá země od toho, aby vládla VE PROSPĚCH  svých občanů. 

Tady se děje něco, o čem nikdo, ani vláda, už nepochybuje, že to občanům - i ekonomice - škodí... 

A přesto budeme všichni dál trpět ??? Ve jménu - čeho ?? 

______________________

______________________

 

 

 

Comments  

0 # Kedul 2019-10-27 09:18
Jak chcete pokojne volbama protesty a pisemnym podnetem donutit smejdy na soudech na policii na prokurature na ospod na uradech vseho druhu aby zanechali protipravniho jednani kdyz se neda normalne zrusit ani takovahle hovadina?

Otroctvi take nebylo zruseno hlasovanim otroku nebo nahlym uvedomnenim si spatneho panovniku a drabu .... nikdy v historii to nefungovalo a fungovat nebude ... davno nastal cas ukoncit pokojne protestovania prejit k osvedcenym a jedine ucinnym resenim ... skonceme to zbytecne dohadovani a vezmeme si nasi svobodu a nami vytvorene hodnoty proti vuli smejdu normalne pravem zpet... udelejme tak jednou pro vzdy nebo alespon na velmi dlouhou dobu tlustou caru za dobou temna a zacneme konecne normalne svobodne a stastne zit ve spolecnosti kde se zkratka lhat krast a podvadet a nicit podle a zbabele sobecky konkurety at uz obcany nebo firmy uz nebude vyplacet...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-10-27 13:24
Nemohu se vynadivit, že úředníci rozvažují, jaký čas přijmout trvale. Středoevropský čas, je čas 15. poledníku. Viz např. mapy.cz/.../ nebo prochází také obcí Kamenné Zboží kousek západně od Nymburka. Pro zajímavost - jeden poledník jsou zhruba 4 minuty. 16. Poledník prochází východní částí Třebechovic pod Orebem, tj. kousek na východ od Hradce K....Centrum Varšavy je na 21. Poledníku....to už je znát na východu a západu slunce oproti českým krajům...
Freeeurope
_______________
Znát je to i ve Skandinávii - a jak jsem viděl, už i v Hamburku - že jste popošli kus na sever... A že je tam v létě den delší a v zimě naopak kratší...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-10-28 12:48
"ještě navíc dostane doslova pecku do hlavy..."

Zemřel nejznámější odpůrce letního času, pekař Stanislav Pecka

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-10-28 12:51
Co pořád mají s tím „zimním časem“?

parlamentnilisty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-10-28 12:51
Místo jmen obrázky. Školy se s GDPR popraly, ale úřadům kvůli byrokracii stále spílají

novinky.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.