Pusťte svaté zpátky,

a nezapomeňte na Svatodušní svátky... 

Návrh, aby došlo k obnovení svátku Všech svatých coby tradičního církevního svátku, má něco do sebe, už proto, že následující svátek Dušiček (památka zesnulých) má přeci jen hluboké kořeny a je široce uctíván i v naší sekulární společnosti.

Lidé jsou zvyklí jezdit o tomto svátku na hřbitovy, konečně, je to tak správně. Měli bychom si připomínat své předky a uctívat je, vždyť z nich pocházíme. Jsou to naše tradice, naše kořeny, naše minulost, něco, čím můžeme doložit, že v téhle zemi jsme od nepaměti, a nemůže proto patřit nikomu jinému. 

Svátek Dušiček, na Vše svaté navazující, má navíc svou neobvyklou a jinde neopakovatelnou atmosféru - mlhy, teskno, sychravo - nedovedu si představit, že bychom ho slavili třeba uprostřed července. 

Autor níže uvedeného článku ještě zmiňuje, kde všude kolem nás je den Všech svatých svátkem. Ano - i v Maďarsku. 

Tam bych navazující a propojený svátek Dušiček doporučil zažít zejména, má tam neopakovatelnou atmosféru. 

Zažil jsem ji ještě za totality, ta už se ve stejné podobě opakovat nebude - ale tam stála opravdu za zmínku. 

Uvědomil jsem si to naplno, když jsem zašel v Budapešti na hřbitov (to se ještě nic nevědělo o tajemném sponzorovi ODS Bácsovi, co tam jistě i tehdy ležel). 

Zato tam bylo plno lidí upravujících hroby svých zesnulých - a vůbec to mělo takovou zvláštní atmosféru. A mně až pak došlo, proč. 

Protože v Maďarsku navazoval tento svátek skoro bezprostředně na výročí protikomunistického povstání. O něm jsem sice tehdy věděl, ale přeci jen jsem netušil naplno, jaký mělo rozsah - a hlavně, počet obětí. 

Měli tam tedy ještě i po třiceti letech zatraceně na koho vzpomínat. 

A zřejmě tam dění na hřbitovech hlídala i tamní StB, s čímž se pojí i můj zážitek odtamtud. 

Měl jsem na sobě tehdy dlouhý podzimní plášť, ne nepodobný těm, co ve filmech nosí tajní nebo gestapo nebo vůbec tyhle složky - a jedna paní, co tam usilovně plela hrob, mě asi za ně považovala. A jak tak plela tu trávu, tak ji - zády ke mně - vztekle na mě z toho hrobu vymetla. 

To jsem pochopil, jak tam mají asi komunisty rádi. Což se záhy i potvrdilo. Maďarsko se totality zbavilo skoro o rok dřív než my.

Ale zpátky k našim Všem svatým a Dušičkám. 

Ano, máme v kalendáři málo křesťanských svátků, a je to škoda. Protože křesťanství - to je naše tradice. Kdo přijde o tradici, o svoje kořeny, je nucen žít v kultu slaboduchého konzumu, jak to kolem sebe denně tak štědře vidíme. 

Bez cíle, bez směřování, bez páteře, bez morálky, bez odpovědnosti, bez svědomí. Až jednou do pekel odejdou - a nic po nich nezůstane. Ani vzpomínka ne. Nikomu nebudou chybět, pokud je někdo znal, rychle zapomene. Odkaz … Žádný. 

Ani na ty Dušičky ne. 

Ano, svátek Všech svatých by se dal spojit nejen s výročím republiky a Dušičkami, ale mohli by ho využít k dospání i ti, co si oblíbili u nás jinak netradiční dýně a hlavy z nich a pokud někdo chce slavit Halloween, byť to není náš svátek, proč ne. K tomu ročnímu období se výborně hodí. 

Ale, chtěl jsem se dnes dostat k jinému křesťanskému svátku, který mi chybí v kalendáři - i v připomínkách - ještě daleko více než svátek Všech svatých. A to jsou - na opačné straně roku - Svatodušní svátky. 

Víry zbavené veřejnosti skoro neznámé - a přitom tak důležité a zásadní. 

I u nás samozřejmě bývaly, až do komunistů, v kalendáři a slavily se. A na svatodušní pondělí byl den volna. 

Já jsem si poprvé uvědomil, že mám nějakou mezeru, když jsem se jako kluk začetl do Rychlých šípů - a tam se psalo o tom, že Šípy jely na výpravu na Svatodušní svátky - a skákaly tam přes potok. A ten potok tam tak krásně tekl, na tom obrázku, že jsem si říkal, že bych se hned tam rozběhl taky. Do přírody. 

Ano, tyhle svátky jsou v nejpříjemnějším období roku, na přelomu května a června - jak kdy, podle toho, jak jsou zrovna Velikonoce, od nichž se odvozují. Jsou 50 dnů po nich (i proto latinsky Pentecostes). 

A jejich smysl mi laicky - a proto jasně a srozumitelně - vysvětlil jeden starý kněz, dnes už bohužel po smrti. 

A ten říkal : 

Jsou tři hlavní křesťanské svátky : Vánoce, Velikonoce a Svatodušní svátky. 

A teď : Vánoce  - jsou pro všechny. Narodil se vám spasitel - vám všem. Proto je také - alespoň u nás - skoro všichni slaví. A kdo ne, ten bych řekl, že je buď na okraji společnosti, nebo se k němu kvapem blíží. 

Velikonoce, jsou sice největšími křesťanskými svátky roku, ale jsou jen pro ty, kdo skutečně věří ve zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Těch už většina - u nás - není. 

A Svatodušní svátky, tak ty jsou pro  ty, co byli obdařeni duchem natolik, že posunou nebo už posunuli vývoj lidstva kupředu. 

Pokud máte pocit, že mezi ně patříte - nebo cítíte úctu k těm, kteří to dokázali - pak to jsou vaše svátky

A byla by věčná škoda je neslavit nebo si je aspoň nepřipomínat. Zvláště v tak krásném období roku, alespoň v našich zeměpisných šířkách. Jsou to svátky, kdy voní pivoňky, jedna z nejhezčích vůní, co znám. 

A mít je na svátečně prostřeném stole - to je přeci nádhera ! 

Už proto, že pak nastává léto - a až do poutí a dožínek, což je vlastně naše tradiční obdoba Dne díkůvzdání, žádné svátky už nejsou. 

Tak bych se, prosím, přimlouval i za ty Svatodušní svátky - ať se zase vrátí do kalendáře, i mezi významné dny. A dny volna. 

Aby si redaktorka ČRo nepletla Dušičky se Svatodušními svátky. 

Možná i proto tady máme takovou mravní a myšlenkovou poušť - že neslavíme den těch, co byli obdařeni, aby to tady posunuli dál... 

___________________

___________________

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-pred-dusickami-to-chce-statni-svatek-pustme-svate-zpatky-do-kalendare-81979?dop-ab-variant=19&seq-no=3&source=hp

 

___________________

___________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-02 10:22
Nadčasová zpráva Rudého práva
k vítězství sametové revoluce.
Pohrobci zasloužili by useknouti obě ruce.
Lépe už v této zemi bylo,
estébák Bureš a spol. dělají vše proto,
by hovno po nich zbylo.
Jediná naděje nám tu zbyla,
realita poslední cesty člověka prostřednictvím krematoria.
Nesmířen se svým osudem, myšlenka mě hlodá,
že i ten prach, co po mě zbude,
estébák Bureš ne přes pokladnu EET na černo prodá.
A nic se mu nestane,
viď Milouši emane.
J.K.

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-02 10:23
Ze svého pohledu vidím to prostě, jako když do kouta odhodíš koště.
Měli ho dostávat vojáci, hrdinové a všichni liž prdelkové estébáka Bureše, prostě, čuráci

sport.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-02 10:42
Drahe Vanocni svatky dle ANO:

Za vyšší cenou vánočního cukroví, včetně potřebných surovin pro jeho výrobu, je především růst cen ve všech odvětvích i nebývalé sucho, které ovlivnilo úrodu. Blesku to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (59, ČSSD). „Jestli obecně jdou veškeré vstupy nahoru, tak ten koncový výrobek nemůže být levnější a nemůže si udržet cenu,“ přiznal zdražování. Z.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-02 11:46
Medaile od StB:

V NHL vydelal Jagr dost penez
zitra ho ceka Vitkovice - Kladno
muze vratit StB medaili jako knez
driv nez jeho tym spadne na dno!
Z
Jágr o vyznamenání od Zemana: Měli by ho dostávat vojáci, hrdinové a ti, co zachraňují životy
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-02 11:46
Dusicky 2019:

Kdyz nebude lip, tak bude draze
po politicich zbydou jenom saze.
Pripomenme si v den na Dusicky,
ze Capak je podvod, a ne malicky!
Z
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-02 11:47
Protest proti politice premieru v BRD a CR: Z.

novinky.cz/.../...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-02 23:27
V Polsku je tomu také tak!
Všech Svatých - 1. listopadu - je státní svátek, je to den pracovního klidu...a tisíce lidí při hrobech svých blízkých.

Na hřbitovech u stolků stojí Otcové, a těm předáváme "wypominki" se jmény svých blízkých a přátel, jejichž jména čte kněz při mši. A pak po návštěvě hrobů se sejde rodina, příbuzenstvo. A to je slavnostní, všichni chodí slavnostně oblečeni. Ale ani mimo takovou událost nelze na rodinné sešlosti nebo přijetí v domě přátel přijít oblečeni "na tři facky", zkrátka dost se dbá na etiketu).

Ve Varšavě pak na Všech Svatých jezdí zvláštní autobusové linky, "cmentarne", vozící cestující z center jednotlivých varšavských čtvrtí přímo ke každému z varšavských hřbitovů (neboť jet autem znamená risk obrovských dopravních zácp, autobusy mají přednost).

Z církevních svátků jsou v Polsku krom Vánoc a Velikonoc státními svátky, a tedy dny pracovního klidu, ještě: 6. ledna - Tři Králové (s velkým naturalisticky pojatým průvodem po hlavní ulici centra - Krakovským předměstím - ke Hradu, v průvodu kráčí i prezident), Boží Tělo, v r. 2020 11. června (průvod se zastaveními s oltáři, a modlitbami, pro Čecha možná zvláštní pohled - modlí se a pokřižují i policajti, zajišťující dopravní pořádek okolo jízdní dráhy, kterou se ubírá průvod), 15. srpna - Nanebevzetí Panny Marie a současně svátek Wojska Polskiego (neboť Polsko, jehož hlavními Patrony jsou Sv. Stanisław Kostka a Sv. Vojtěch, patron národů českého i polského, bylo zasvěceno také Panně Marii Čenstochovské, a současně jde o výročí vítězství Wojska Polskiego ve velké Varšavské bitvě roku 1920, kdy Poláci porazili a vyhnali ze země sovětskou bolševickou invazní soldatesku i s jejími veliteli Čapajevem a Buďonným, která loupila, znásilňovala a vraždila civilní obyvatelstvo všude, kudy táhla - v příštím roce oslavíme právě 100 let této vítězné bity, která uchránila tehdy Evropu aspoň na čas od šířící se bolševické nákazy).

Svatodušní svátky - seslání Ducha Sv. - padnou na 31. květen, a to zrovna bude neděle). Ale i tak se v Polsku slaví onu pátou neděli po Velikonocích.

Freeeurope
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-02 23:28
Starik stale mlzi:

Podle Klause se komunismus sesypal sam.
Podle nekterych historiku byl prevrat pripraven v Moskve dohodou mezi SSSR a USA a dale mezi KGB a StB!
Z

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-02 23:30
Internet a "Sajuznet":

Nema starik, nema stani,
k vecne lzi ho cos´ pohani.

Z ruskeho totalitniho Sajuznetu
roztrubuji v Cesku lzivou vetu.

Komunismus pry sesypal se sam
obcane, ve volbach dej hlas nam!

Z

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-02 23:37
To se to ale dělo svinstvo za těch bolševiků, co ?? To by se dneska jistě už stát nemohlo.
Jistý Gil McCrae by vám o tom mohl nemálo vypovědět...

www.msn.com/.../ar-AAJIOnb?ocid=spartanntp

Vsadím si, že ještě mnozí z těch, co jsou v článku uváděni, tam dneska dusí i McCraee.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 10:20
Estébák se raduje z muzea totality...

www.forum24.cz/.../

„Trvalo to, dost to trvalo, ale jsem moc rád, ze uz jsme odhalili Tajemstvi Sametu, abychom konečně měli jasno v nove vzniklem Muzeu totality o udalostech pred 30-ti lety.“
P.S.
Tuto větu by mohl zveřejnit Andrej Babiš - Komunistický kádr, dítě z prominentní bolševické rodiny a práskač StB.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 10:25
Kdyz slepice vi vice nez prasatko.
Z
blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 10:29
Míša s pornominulostí (asi vyhovuje současným požadavkům):

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 13:13
U bezdomovce jsou policisté v minutě, šejdíře neřeší, říká Janek Rubeš

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 13:29
NOVÝ METODICKÝ POKYN PRO POLICII v případě exekucí :

Policisté dostanou metodický pokyn, podle kterého mají postupovat v případě, kdy jsou přivoláni na asistenci k exekuci. Po zasedání vlády to novinářům řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Pokyn policistům například radí, jak postupovat v případě, kdy chce exekutor zabavit majetek v domácnosti, kde dlužník nebydlí.

"Policisté zatím neměli žádný jasný dokument, jak mají postupovat a jak se vyhodnocuje, co z mobiliáře patří povinnému, či nikoliv. Docházelo tam k pochybení, byla tam celá řada stížností, že exekutor zabavoval věci, které nepatří tomu povinnému, ale někomu jinému," řekl Hamáček.

Pokyn podle něj dostanou všichni policisté, řídit se jím mají hned poté, co bude rozeslán na jednotlivé útvary. K tomu by podle policejního prezidia mělo dojít v nejbližších dnech.

Podle Deníku N se v pokynu například píše, že exekuci lze provést jen v případě, že povinný nemovitost užívá trvale a má v ní umístěné své věci. To musí v případě pochybností prokázat vykonavatelé exekutora. "Pokud se to s jistotou nepodaří, nejde o nemovitost užívanou povinným, tudíž nelze pojmout žádné věci do soupisu a zároveň nesmí vykonavatelé exekutora či exekutor do obydlí jiné osoby vstoupit," píše se podle webu v textu. Pokyn také ; mimo jiné připomíná, že některé věci v exekuci nesmějí být zabaveny.

Mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán nicméně zdůraznil, že primárním úkolem policie na místě exekuce je ochrana života a zdraví exekutora, vykonavatelů exekutora, ale i dalších přítomných osob. "Policii ČR nepřísluší posuzovat podrobnosti exekuce, oprávněnost jejího provádění a jejího rozsahu, střežit exekuovaný majetek atd., nicméně pochopitelně mají zabránit případnému protiprávnímu jednání," uvedl mluvčí.

"Na návrh povinného nebo jiných zúčastněných osob v exekučním příkazu lze také prověřit oprávněnost provedení exekuce v určení povinných osob a místa, kde se mají zdržovat. Policisté tedy mohou například ztotožnit zúčastněné osoby, včetně ověření, že jde o skutečného exekutora s platným exekučním příkazem," doplnil Bocán.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 16:40
Podle Klause se komunismus sesypal sam...

"....Podle nekterych historiku byl prevrat pripraven v Moskve dohodou mezi SSSR a USA a dale mezi KGB a StB!..."

Skutečnost je (dle výpovědi utečence z KGB Anatolije Golicyna) ještě horší: Je pravda, že převrat byl připravován v Moskvě, a to leta před tím!

Komunismus se zprofanoval a potřeboval zkrátka demokraticky vypadající fasádu a na zhuntované hospodářství západní úvěry a technologii. Tvrzení o dohodě mezi SSSR a USA však už pravdivé není - KGB doslova řídila CIA! Bylo to obrovské selhání speciálních služeb Západu,a v první řadě CIA, penetrované ruskými agenty! Šéfem departmentu Východní Evropy byl Aldridge Ames, jenž se obklopil dalšími agenty: Mezi nimi to byl Karel Köcher, usvědčený v USA ze špionáže (1986?), odsouzený na doživotí, a vyměněn (1988) za propuštění z Gulagu sovětského disidenta Anatolije Ščaranského,jenž se snažil o svobodu vycestování sovětských Židů do Izraele. Köcher se stal před Listopadem stranickým kápem v prognosťáku, a poté dokonce se objevil i mezi poradci V.Havla.

Freeeurope
_____________
A pak se někdo může divit, proč nikdo z komunistů nebyl potrestán nebo proč zločiny komunismu zůstaly dodnes vesměs nevyšetřeny nebo proč nedošlo k žádným změnám v justici..
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 18:28
Pouceni z roku 1989:

1989 - KGB doslova řídila CIA!
Dnes KGB doslova ridi StB, Zemana a Burese!!!
Z
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 16:43
I ti nejchudsi v CR by byli radi, kdyby byli na svobode a meli zajisteny ZAKLADNI lidska prava!
Napiste Helence, at si to konecne uvedomi.
Z
blesk.cz/.../...
__________

„Hranice příjmové chudoby se liší podle typu domácností. Pro domácnost jednotlivce činí 11 963 korun za měsíc,..."

Jak je teda možné, že existenční minimum, vyplácené státem, je 2.200,- Kč ?!!
To vám teda stát otevřeně říká - těch zbylých 9.763,- Kč si běžte ukrást, kam chcete - anebo chcípněte. :o
0 # Kedul 2019-11-03 18:10
A to si predstavte ze jsou lide nepravem stihani, falsovanim dukazu krivym znaleckym posudkem a pomlouvani v radiu a periodiku pote co se po temer 4 letech smysleneho a neproveditelneho cinu ukazalo v plne nahote to co obhajoba rika celou dobu a dokonce jim to ve Zdare vpalil i jejich kamaradsky potvrzovaci odvolaci soud, kteri musi zivit rodinu z niceho, stat jim neda ani korunu prestoze nemaji moznost si jakkoliv prividelat a k te 0 kterou mesicne nemaji jim jeste stat naparil platit skoro 2000 korun za jakesi pojisteni ktere stejne nemaji jak vyuzit .... i tech smesnych 2200 je pro nekoho nedostizny luxus ... ja osobne beru od slavneho statu uz pres 3 roky minus1800/mesicne a nikoho to nezajima ... a nikdo mi dodneska nijak nepomohl zadnym zpusobem i kdyz se prsi jak pry nebojuje s justicni mafii a pomaha pronasledovanym otcum od rodin...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 18:27
Dotace 9.000 Kc:

Kdyz nekdo dostane jen 2.200 Kc mesicne, tak to znamena, ze muze zazadat o dotaci 9.000 Kc, aby mel minimum 11.200 Kc.
Ten, kdo nepatri do klubu estebaka Burese, nemusi zadat - na nej se to nevztahuje!!!
Z
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 17:39
Babišova normalizace má nejrůznější projevy : Především pak popírání zločinů komunismu nebo sovětského vlivu :

echo24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 18:21
Zkorumpovaní slovenští soudci musí prokazovat původ majetku :

www.ceskatelevize.cz/.../219411018001103

čas od 9:30
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 18:26
12. listopadu 2019: Okresní soud v Trutnově bude znovu řešit kauzu Pavla Wonky
Usnesením Okresního soudu v Náchodě ze dne 16. října 2019 byl rehabilitován Pavel Wonka, a to ve vztahu k věznění od 5. do 26. dubna 1988, kdy v královéhradecké věznici zemřel.
Nyní se Okresní soud v Trutnově vrací k jeho kauze z roku 1981, kdy byl původně odsouzen za to, že dne 26. května 1980 násilně vnikl do bytu své tchyně.
V roce 1986 se Pavel Wonka po letech právních bojů domohl obnovy řízení, když prokázal, že tchyně v předmětném bytu již řadu let nebydlela a v roce 1977 se odtud odhlásila z trvalého pobytu. (Naproti tomu Pavel Wonka byl v bytě hlášen od roku 1976.) Tím se řízení dostalo do fáze, kdy bylo zapotřebí znovu rozhodnout o podané obžalobě.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 18:28
Oligarchové dojí z EU miliony eur :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-03 18:29
Především je třeba začít léčit psychicky narušené policajty, státní zástupce a soudce, soudní znalce, advokáty atd.
Ty psychicky narušené děti jsou ve většině případů výsledkem jejich práce. J.K.

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-04 11:27
Co všichni věděli, oficiálně potvrzeno :

Majetek soudců napojených na Kočnera neodpovídá jejich příjmům, zjistily prověrky

ct24.ceskatelevize.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-04 12:39
Bez soutěže, nebo podvodem ??

Vždyť ono je to úplně jedno.
Měl tu zakázku získat podvodem nebo bez soutěže? Bez soutěže je to průhlednější. J.K.

seznamzpravy.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.