Degradace novinářů a novinářství

si povšiml v ranním komentáři v diskusním pořadu Jak to vidí Ivan Hoffman. 

 V souvislosti s prodejem TV Nova skupině PPF se novinář Ivan Hoffman zamyslel nad smyslem této akce a dospěl k tomu, že zpravodajství komerčních stanic je tak ubohé, že tato transakce mu může jedině prospět, a to tím, že zatímco teď se nikdo moc nestará o to, že ty  - s prominutím - sračky - poslouchá a věří jim jen naprostý póvl (a Nova zatím žije z reklamy), tak do budoucna by se to mohlo změnit - a to v tom smyslu, že zpravodajství bude na placených kanálech, a tam už za takové sračky nikdo platit nebude chtít - ergo - bude se muset úroveň zpravodajství výrazně zvednout. 

Zajímavá myšlenka. Přiznám se, že z tohoto pohledu jsem se na tuto obchodní transakci nedíval a nenapadlo mě to. 

TV Nova je pro mě mediální žumpa, teď to máme navíc potvrzeno i od profesionálního novináře - a kdo je kdy zažil, třeba při reportáži, ví o tom své. 

Tím se ale komentátor dotknul souvisejícího problému - a tím je kvalita současných novinářů. 

Stručně řečeno - je děsná. 

Autor měl asi na mysli hlavně ty z Novy, ale ono to, bohužel, platí prakticky bez výjimky. Protože nikdo si nemůže dovolit jít výrazně pod obecně přijatelnou úroveň, protože by se jedině zesměšnil a z trhu vypadl. 

Jednou mi to táta demonstroval - a dosti názorně - na tomto (snadno pochopitelném) příkladě : Prostějov, odkud pocházel, je město krejčích. Špatný krejčí tam žádný nemůže být, protože krejčích obecně je tam tolik, že si vytvořili celkem uznávanou, dosti vysokou, úroveň - a pokud by ji někdo nesplňoval, nemá šanci na přežití. Ale to platí (resp. platilo) jen pro Prostějov - o pár kilometrů dále, třeba ve Vyškově, už to mohlo být - a bylo - úplně jinak. 

No - a totéž dnes v jakémkoliv oboru. 

Špatný rozsudek by nemohl projít v jinak funkční justici, protože by ho rychle někdo zrušil - a ten, kdo ho vydal, by se akorát ztrapnil a zesměšnil. Ergo, jestliže máme jeden křivý rozsudek za druhým, není to už rozhodně chybou jednotlivce.

A totéž u médií. 

Kdyby byla média obecně na úrovni Peroutkově a jeho Přítomnosti, sotva by mohla existovat TV Nova a její styl práce a reportáží, protože by prostě každý věděl, že to jsou - s prominutím - sračky - a buďto by se na ně nikdo nedíval, anebo by je minimálně nikdo nebral vážně. 

A - díky, na tomto místě, za toho Peroutku. On byl ostatně odrazem první republiky v novinářství, stejně jako Karel Čapek. 

A právě na nich dvou je nejlépe vidět, jaký je rozdíl mezi tolik obdivovanou první republikou - a současností. Skoro bych řekl, že málokde je ten rozdíl vidět tak názorně, jako právě v novinařině. 

Komentátor Ivan Hoffman se odvolával na jakýsi nedávný průzkum veřejného mínění, které označilo novináře a novinařinu - za naprostý póvl, srovnatelný snad jedině s uklízečkami (Přičemž i ty mohou svou práci konat poctivěji než dnešní novináři), myšleno především co do společenské prestiže a renomé povolání. 

A tady se musím, spolu s proboštem Piťhou, otázat : Co se to, proboha, stalo  - s Palachovým národem ?? 

Ano, ještě za Palacha, resp. jeho pohřbu (a o časech Peroutkových ani nemluvě) byli novináři uznávanou a respektovanou společenskou elitou, která vedla společnost kupředu a nekompromisně plnila svůj hlavní úkol - hlídacího psa demokracie. 

Nechci se ani ptát, co plní tahle profese - alespoň ve velkých a komerčně zprofanovaných médiích - dnes. 

Skutečně, to jsou lokajové a služky, placené mrzkým penízem za ohlupování veřejnosti a zatajování skutečného stavu společnosti před ní. 


Redaktoři předlistopadového Rudého práva by ještě mohli blednout závistí, k jaké dokonalosti tohle obluzování dovedli jejich pohrobci. 

A kde jinde by to bylo vidět lépe, než právě na příkladu justice. 

Všimněte si, vzdor jejímu naprosto otřesnému stavu, který je s vyspělou demokracií zcela neslučitelný, o tom většinová veřejnost vůbec neví - což bylo nejlépe vidět na těch hlupácích Chvilkařích a ansámblu, co je přišel podpořit, protože kdyby to byli věděli, tak by si raději urazili ruce a usekali nohy, než by šli stát na náměstí - prý za "nezávislou justici", jež jim - jak už to tak bývá - následně předvedla, jak dokáže "nezávisle" odstíhat trestnou činnost někoho, kdo je předsedou vlády. 

Čiň čertu dobře, peklem se Ti odmění... Stará, osvědčená moudrost. A těžko hledat názornější příklad, než byl právě tento. 

Justice si je dobře vědoma síly a vlivu médií - i toho, že pokud na ni chce někdo zaútočit, bez vlivu v médiích to rozhodně nepůjde, protože by z něj během hodinky udělali psychopata, blázna a veřejného nepřítele číslo jedna.

Konečně, kdo by zase o tom mohl vyprávět lépe než já - a sám jsem koukal, jak to doslova a do písmene fungovalo, když předsedkyně NS Brožová navrhla kárné řízení psychopatovi Bláznovi, který ovšem jen plnil zadání právě těchto justičních bossů - pravda, s právním řádem zcela neslučitelné - a svým způsobem se pak právem divil, proč - namísto odměny - za správně splněný úkol (a snaha se mu rozhodně upřít nedala) putoval před kárný senát. 

Nutno dodat, že ani ti bossové ho nenechali zcela na holičkách a nejen že se začali nahlas - pochopitelně hlavně do médií -  ozývat - a první samozřejmě předseda MS Vávra - ale Bláznu vybavili i dalším mafiánem, a to z VS, Pavlem Zelenkou. 

Tehdy jsem mohl i názorně vidět, jak tenhle systém funguje : V jednotlivých důležitých redakcích totiž seděli jejich lidi, a ti mi začali ohledně tématu volat, už i z krátkého rozhovoru jsem nabyl dojmu, že to nebudou zrovna hlubocí myslitelé a že za své fleky v redakcích zjevně musí být někomu zavázáni a vděčni, a volali mi zjevně jen z úřední povinnosti, protože ať jsem jim řekl cokoliv, stejně nic z toho nezveřejnili, článek měli de facto hotový předem (asi jako justice rozsudky) - a jen aby se neřeklo, tak mě prozvonili a předstírali zájem, aby se mohli kdykoliv prokázat, že i druhá strana "dostala prostor..."

Jestliže po redakcích sedí tento prodejný a za místo nutně vděčný póvl, je to zhruba totéž co za protektorátu nebo normalizace. Ta vlastně jen volným tempem pokračuje - po svém. 

A po nástupu estébáka Bureše - a jeho nákupu médií - zcela jistě daleko brutálnějším způsobem. 

No - a jsme u toho. Novináři jsou póvl, aspoň že to většině společnosti - byť s obrovským zpožděním - přeci jen došlo - a pak tu nemá roli hlídacího psa kdo plnit. 

Skutečné novináře pak de facto nemáme. Nebo o nich nevíme a nejsou vidět. 

A když se vrátím k myšlence - jistě zajímavé - Ivana Hoffmana - že by prodej TV Nova přeci jen mohl přispět k její profesionaliazci, protože na reklamách už se tolik nevydělá a na ty jejich sračky, vydávané za zpravodajství, se nikdo dívat nebude, bude-li mít za to platit na placených kanálech, pak věřme, že by to tak mohlo i být ve skutečnosti - ovšem, s jedinou výhradou : A sice - aby to kvalitní - placené - zpravodajství vůbec měl kdo dělat. 

Protože jiné než sračkonovináře po těch velkých redakcích nenajdete. A poznáte to bezpečně podle toho, že jakmile dojde na nějaký závažný problém - namísto aby zavětřili a zrychlili, že tohle bude ten pravý solokapr - tak, jak zpráskaní psi, stáhnou ocas mezi nohy - a poslušně zalezou do boudy. A z reportáže buďto není vůbec nic, nebo jen ujetá noticka bez konce. A napříště už se radši věnují jinému tématu.

Ano. Co se to, proboha, stalo - s národem Peroutkovým a Havličkovým ???  Jak jen mohl - za oficiální svobody slova - takhle neskutečně zdegenerovat ?? 

Jak vidíte - všechno jde. I nastavit tuhou cenzuru, většinou autocenzuru, za časů oficiální svobody slova a snadno dostupného internetu. 

Bohužel. 

___________________

___________________

 

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/dvojka/

 

___________________

___________________

Comments  

0 # Kedul 2019-11-04 13:39
4 roky stara zalezitost ... postupne se stalo a prokazateln doslo ze strany Vysocinske justicni mafie ke zneuziti pravomoci, krivemu obvineni, vydirani, neopravnenemu nakladani s osobnimi udaji nelzetilych deti ...
Misto aby po prohlre u odvolaciho soudu drzela tato mafie v cele s Ilonou Mouckovou radeji usta a bala se o misto ze pacha tretne ciny vuci nezletilym detem a bylo na ne podano nekolik trestnich oznameni v teto veci, tak se uplne uboze zacali mstit a to rozhlasem a novinama .. tedy verejne pomlouvat oznamovatele a utocit na ne ...
Ze se cela vec strhla z duvodu toho ze jisty reditel Brycha z lazni v nmnm si natacel deticky a vsechny nelegalne ve spolecnych satnach a nechtel o tuto zabavu prijit nikoho z medii ani justice nezajima ani UOOU to nezajimalo ... takze klidne si tam jdete zaplatit za to ze si vas a vase deti bude nerusene nepotrestane ten pan reditel natacet a u toho bude honit ... vdyt to to je prece uplne v poradku ...
0 # Kedul 2019-11-04 13:44
... hlavne ze sama Mouckova uznala, ze to krive obvineni proti zjevne poskozenemu se neprokazalo!!! to pisemne uvedla ... takze si sama vzdor podane nemsyslne obzalobe vymyslela skutek v podstate netrestatelny ani pokutou neprokazatelny a hloupy ...

Dukaz sporem .... Mouckova napsala: Nebylo prokazano ze .... a hned za tim pokracovala a proto se jedna o trestny cin a poskozeni ....a je vinny

Takze uz tak je to nesmyl ale obracene ... prokazalo se jednani uvedene v obzalobe a proto se nejedna o trestny cin a je nevinny ....

oba vyroky jsou nesmyslem Mouckove vysledek ... zruseny rozsudek v plnem rozsahu .. Mouckova zuri .. vyderaci fizlove zuri ... volaji kamaradum do rozhlasu a ti pomlouvaji, volaji kamaradum do platku a ti pomlouvaji ... sice neni vec uzavrena neni aktuialni a nikoho nezajima ale pomluvit je potreba za kazdou cenu ze vyderaci a prolhani zmetci ...
0 # Kedul 2019-11-04 13:46
... a tom use dnes rika objektivni zpravodajstvi .... no kazdy pravne vzdelany nebo znaly tomu rekne trestny cin pomluvy a zneuziti pravomoci ale ... no ... nezijeme v pravnim state ze ...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-04 13:41
Vitásková - 2 roky podmínky :

forum24.cz/.../...
0 # Kedul 2019-11-04 13:48
Nekde jsem cetl ze prezident muze soudce odvolat jako jediny ... k cemu takovej prezident kdyz neodvola soudniho zmetka ani kdyz jde po cloveku kteremu dal vyznamenani ... kde je nejaka delba moci kdy si soudce policajt nebo prokurator dela co libo a neni paka jak proti tomu zasahnout?
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-04 13:41
Zákon o znalcích: Jak paralyzovat českou justici?

ceska-justice.cz/.../...
_____________
Ta už paralyzovaná dávno je. Víc to ani nejde.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-04 13:42
Realna kupni sila:

Pri rostouci inflaci se muze stat, ze zvyseni platu nepokryje inflaci. Pak paradoxne klesa kupni sila pri rostoucich platech!
Ucitele pry stoji za vladou ... Jeste ze ma Bures media na sve strane!!!
Z
novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-04 13:44
To se to pari, kdyz se EU Dotace rozkradat dari!!!
Z
blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-04 13:45
Zemědělská mafie, i mlátička Ondráček :

www.forum24.cz/.../

www.forum24.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-04 13:47
Žena pečuje o nemohoucí matku. Není to tak zlé, řekli úředníci a odmítli pomoc

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-04 13:48
Na Slovensku nejvyšší státní zástupce přiznal, že v zemi funguje "zemědělská mafie". Drobní zemědělci policii hlásí, že kvůli půdě, na niž lze pobírat dotace, byli vystaveni bití a vydírání. Novinář Ján Kuciak psal, než byl zavražděn, o italské mafii, jež se infiltrovala do zemědělství, z dotací těžila a vybudovala si kontakty v politice.
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-04 13:49
Zmocnenci vlady CR:

Zatimco Helenka je zmocnenkyne vlady pro ZLP (soudruzka dohlizi na komunisticky vyklad u podvodu zvanem Listina ZLP a vytizenost veznic), tak Bures je zmocnenec vlady pro EU - DOTACE (podvodem ziska 80 milionu Kc / mesic)!!!
Z
blesk.cz/.../...


novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2019-11-04 18:27
Milion chvilek je sekta :

xtv.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.