Staříci : Spravedlnost aspoň ve filmu

Když už v reálu je jen zbožným snem. 

 

 Film Staříci, možná s trochu nepříhodným názvem, je možná průměrný zpracováním, ale rozhodně vysoce nadprůměrný námětem a odvyprávěným příběhem. 

Ano - podle skutečné události. Byť nikoliv věrně do posledního detailu. 

Je to příběh dvou bývalých politických vězňů, zavřených po celá 50. léta v komunistických lágrech, kteří nejprve dlouho marně čekali na spravedlnost alespoň v tom směru, že komunismus padne a bude lze potrestat viníky těchto zločinů - minimálně tak, jak potrestal norimberský proces válečné zločince německé, a když se ho (tedy toho pádu režimu) konečně dočkali, už notně na stará kolena - tak zase marně čekali, a to 30 let, až oficiální orgány konečně potrestají ty, kteří za zvěrstva 50. let nesli osobní odpovědnost především. 

Čekali marně. 

A když pochopili, že postkomunistická justice své zřizovatele nikdy nepotrestá a mladou generaci, vychovanou jenom v mamonu a k mamonu, to už vůbec nezajímá - rozhodli se, těsně před smrtí - vzít spravedlnost do vlastních rukou - a hlavního grázla, teď už na smrtelné posteli, zde nazývaného Mrázem - potrestat sami. 

A to jak vynesením rozsudku smrti, tak i jeho vykonáním - a to na místě a bezodkladně po vynesení. 

Myslím, že by si tento film, i celý příběh, zasloužily podstatně větší pozornost než se jim v současnosti dostává - byť, chvála Bohu, aspoň za ten film. 

Je to výmluvný příběh především o naší současnosti a lidech, kteří zde vládnou, resp. vládnout nikdy nepřestali - a o zoufalé marnosti vzpoury proti těmto pořádkům na poslední chvíli, resp. minutu po dvanácté. 

Zatímco zločiny nacistů byly konstatovány za nepromlčitelné a zatímco celý haagský tribunál se podrobně zabýval i zločiny v Jugoslávii při jejím rozpadu - tak zločiny komunistů v Československu se zabývali nanejvýš dokumentaristé v pořadech, vysílaných mezi půlnocí a čtvrtou ráno - tak, aby se dalo říct, že byly odvysílány - a přesto je prakticky nikdo neviděl. 

Jsem pevně přesvědčen  o tom, že kdyby zločinům našich komunistů byla věnována stejná pozornost jako zločinům nacistů, neměla by většina obyvatelstva žádný problém s uznáním bratrů Mašínů za národní hrdiny - a tito dva zoufalí stařečkové z tohoto filmu by nemuseli brát na poslední chvíli spravedlnost do vlastních rukou. 

Ale podívejme se na ten film : Co v něm vidíme ? 

 

Tak třeba "paní doktorku", soudkyni, někde na Míčánkách - jak propustí komunistického zločince - a odmítá jeho obětem i sdělit, proč vlastně to podle ní žádný trestný čin není a proč mohl masový vrah v klidu odjet od soudu tramvají domů. 

 

Pak vidíme naši udatnou policii, jak dělá to, co vskutku dělá dnes nejčastěji - totiž - chrání grázly. 

Před pokojem tohoto zločince v domově důchodců v Sokolově sedí stálá služba - a hlídá jeho bezpečnost. Aby se mu, grázlovi co pomordoval desítky lidí, včetně nejušlechtilejších národních hrdinů, nezkřivil ani vlásek. To aby všichni věděli, na co si naši slavnou policii platíme. 

K velkému bonusu filmu patří bezesporu i mimoděčná ukázka toho, k čemu je tato policie v praxi dobrá - když ji bez větších problémů přemůže starý invalida na vozíku a spoutá a zneškodní mladého policejního hrdinu tak, aby mohl nad komunistickým grázlem vykonat připravený rozsudek. 

K důležitým sdělením tohoto filmu patří i to, že proti zjevně křivému, směšnému a neudržitelnému osvobozujícímu rozsudku nikdo neprotestuje, nikdo o něm nepíše - jen dva staříci, kteří grázlovu spravedlnost zažili na vlastní kůži, se snaží zjednat skutečnou spravedlnost sami, na vlastní pěst - přičemž jeden při tom zemře dřív, než se k osvobozenému zločinci vůbec dostane - což také byla skutečná realita tohoto vlastně velmi smutného příběhu - a druhý patrně zahyne hned po vykonání rozsudku. 

Ukázka "funkční a nezávislé české justice", zjevně nezávislé hlavně na slušnosti, zákonech a tomu, čemu se říká obecně chápaný pojem základní spravedlnosti. 

Z filmu chybí jedno základní ponaučení - byť je k němu velmi blízko : 

Komu tak asi za tuhle justici, která nikdy nepotrestala žádného z těchto komunistických zločinců, ba dokonce ani vlastizrádce Indru a Hofmana, kteří nechali vypnout proud Čs. rozhlasu, aby nemohl vysílat oznámení o invazi spřátelených armád, vděčíme ?? 

 

Není to náhodou ten oslavovaný Havel  ? Nebo další hrdina, Pithart ? A proč zrovna tihle dva ? 

Protože to oni zabránili každému sebemenšímu pokusu o nápravu justice a pod heslem "nejsme jako oni" nechali nejen dál soudit i ty nejhorší komunistické zločince, ba celé jejich rodinné klany, ale ještě jim - aby se opravdu nikdy nemuseli nikoho bát - uzákonili neodvolatelnost - a to až do smrti. Neodvolatelnost, kterou - dokonce ani za komunistů - nikdo z nich neměl... 

 

A kdo byl onen tajemný Mráz ? 

Jsou na něj tři kandidáti, přičemž nejpravděpodobnější je třetí z nich. A sice : Šváb, Pich - Tůma - a především : Bedřich Reicyn. Letitý agent NKVD, přišlý se Svobodovou armádou, který měl nejspíš prsty i ve smrti Jana Masaryka (rozuměj - ve vraždě Jana Masaryka), samozřejmě v únorovém puči - a především pak v následné bolševizaci armády, tedy likvidaci všech demokraticky, vlastenecky a prozápadně smýšlejících důstojníků, včetně vojáků, kteří kdy bojovali v řadách západních Spojenců, příslušníky RAF pak především. 

Zlikvidoval větší část skutečné národní elity, rozhodně větší, než se to kdy podařilo německým nacistům. Přesto - za to, jak vidět, nikdy nebyl potrestán - a na rozdíl od svých obětí - a také na rozdíl od filmového šťastného konce - zemřel doma, v posteli, bez sebemenší újmy, ve vysokém věku. 

Díky Havlově justici na něj světská spravedlnost nedosáhla. 

Zbývá ta Boží - a tak věřme, že aspoň ta funguje, jak má - a tahle zrůda se dávno smaží někde ve vroucím oleji v pekle. 

Šmitzer s Mrkvičkou si tímto filmem bezesporu postavili předsmrtný nehynoucí památník - na poslední chvíli. 

Na nás pak je, zda si takovouto justici hodláme na svých bedrech a pro ostudu celé Evropě i nadále mlčky ponechat. 

A pokud se zamyslíme nad skutečným, ne tím filmovým - rádoby vysněným - koncem příběhu, kdy ve skutečnosti zemřel vykonavatel spravedlnosti - patrně psychickým rozrušením - dříve, než mohl rozsudek vykonat, tak z toho plyne jediné : 

Pomsta, resp. trest, je na Pánu Bohu. 

Pokud se jí ujmete sami, zahubí vás dřív, než se stačíte k něčemu vůbec dostat. 

___________________

___________________

 

 Staříci — iVysílání — Česká televize (ceskatelevize.cz)

 

___________________

___________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-06 20:52
Snižování počtu soudců? Kolegium předsedů žádá změnu, ministerstvo připustilo dílčí úpravy

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-06 21:02
Metrostav nechce být souzen v Praze... Netušíc, že jinde je to ještě horší...



seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-06 21:18
Rehabilitovanému muži přitížily štípačky, k hranicím se ale nepřiblížil

idnes.cz/.../...
______________

"Jelikož byl slabej v zeměpise, začal se plížit už u Rokycan - a přistižen byl uprostřed pšeničného pole 5 km před Plzní... "
Jelikož se ale netajil svými úmysly ilegálně opustit republiku a uprchnout do imperialistické ciziny, byl na státní náklady převychováván - a následně narukoval k útvarům PTP... "

(Černí baroni - aneb : Válčili jsme za Čepičky).
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-06 21:22
Slib Ovci babicky:

Ovci babicka slibila Landovi termin dne 5.1.2021 ve Snemovne k projednani nutnosti zmen v justici dle pozadovane Petice blanickeho manifestu!
S jakym vysledkem bylo vcera jednano?
Z
___________
Dneska o tom byl článek v novinách... Prý je národ rozdělen extrémy...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-06 21:28
Už všichni vědí o co jde a tak ho pustíme. J.K.

Berbra brzy pustí z vyšetřovací vazby. Úřadu Bradáčové to nevadí - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)
_____________

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-06 21:30
Platí z toho PSA vůbec poplatek? J.K.

PES se změní. Očkovaní a negativně testovaní by měli mít výhody - Novinky.cz
__________

Pravda, pravda... A kde si ho vůbec přihlásil ?? A vodí ho na vodítku ? A má košík ?

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-07 12:40
A rasa toho PSA vas nezajima?
Vzdyt je to krizenec KSCM s ANO!
Z
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-06 21:31
O kom se mluví či píše, nedaleko bývá.
Šťastný to člověk. Vyhověl mu soud aneb vrána vedle vrány sedá, křivák křiváka si hledá.
Prý kdo hledá, najde. Možná se zalekli, že jim špinavě nabytými prachy vytluče oči.
J:K.
Soud vyhověl Berbrovi, v půlce ledna ho pustí - Sport.cz
____________

sport.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-06 21:34
Vymáhání alimentů státem... Vzácně exekutorka potvrzuje totéž, co jsem říkali - včas - i my...

info.cz/.../...
0 # Allan 2021-01-12 15:50
Přečtěte si celý článek, nebo spíše reklamu zdarma a sebechválu této hodné exekutorky. Tato povedená exekutorka tvrdí odhad vymahatelnost státu v této věci cca 30 ?!
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-06 21:42
Noví disidenti a virový protektorát...

novinky.cz/.../...

Obávám se, že ten člověk nemluví k podstatě věci. A nevystihl ji.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-06 21:42
Zájem na co nejvyšším počtu nakažených...

ferty.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-06 21:43
Zákon o náhradním výživném...

www.zakonyprolidi.cz/cs/2020-588?text=183%2F2006
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-07 09:31
Estébácký stát v praxi :
Co se tady už namluvilo o dozoru nad exekutory... Skoro bych řekl, že posledních 5 let se nemluví o ničem jiném.... Výsledek ??
Že vám pro 8 halířů zabaví veškerý majetek.
Chápete pak, co za pakáž tu vládne a sedí v parlamentu ???

hlidacipes.org/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-07 16:22
Fojtík prý může za smrt na hranicích...

novinky.cz/.../...
____________

Podívejte se na ty hovada !! Nejprve to nechají 30 let uležet, až z nich jsou dementní starci - a pak prohlásí, že nejsou schopni vnímat smysl trestního stíhání....

A pak že se u nás zločiny komunistů nevyšetřují.... Stačí se jen podívat trochu blíž, že ?
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-07 16:23
U hajzlů je náprava nemožná.
Jde o včasný výkon trestu

+F+
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-01-07 16:58
Na případu Fojtíka si snadno můžeme spočítat, kdy by mohlo dojít k případnému obvinění Bureše v kauze Čapí hnízdo. J.K.
_____________

Jistě, až z něj bude dementní pomočovací stařík. Což zase nemusí být až tak dlouho...
A pak napíšou, že není schopen vnímat účel trestního řízení - a - vyřízeno.

Ale : Zločince přece stíháme - ne ?!!
____________

Policie obvinila pohlavára KSČ Fojtíka kvůli lidem zastřeleným na hranicích - Novinky.cz

Kauza Čapí hnízdo se protáhne. Žalobce dal vyšetřovatelům další odklad - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Prodloužení vyšetřovánání kauzy Čapí hnízdo si řídí Bureš sám. J.K.

Nouzový stav až do konce února, vláda podle Babiše požádá o prodloužení o dalších 30 dní - Echo24.cz

________________


novinky.cz/.../...

seznamzpravy.cz/.../...

echo24.cz/.../...
_______________

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.