Laický přísedící (zlobící)

je obvykle důchodce, který chodí na soud z nudy, ze zvědavosti, anebo snad někdy i z vyšších pohnutek, jako zájem o spravedlnost a odpovědnost za ni. Jeho nejčastějším projevem je pospávající loyalita skoro k čemukoliv.

Jestliže ho z této loyality něco vytrhne natolik, že se odmítne účastnit dalšího jednání - muselo to rozhodně stát za to. 

 

 

Dopis předsedkyni MS Jaroslavě Pokorné

Než jste podala na přísedícího stížnost magistrátu, jak jste zjistila, že neměl pravdu ??? Zvláště když použítá charakteristika soudkyně sedí na dobře třetinu vašich soudkyň jako přišitá... 

_________________

MS v Praze – JUDr. Jaroslava Pokorná,

předsedkyně soudu

Vážená paní předsedkyně soudu,  

Z médií jsem se dozvěděl o případu stížnosti předsedy MS v Praze pražskému zastupitelstvu (viz Městský soud chce odvolat přísedícího. Označil soudkyni za „čůzu“ | Blesk.cz) na jednoho konkrétního přísedícího v senátu z řad laických soudců.

               Dle obsahu přiloženého článku je předmětem stížnosti, směřující na magistrát, to, že se dotyčný přísedící vyjádřil o předsedkyni senátu jako o čůze a odmítnul se dále účastnit jednání.

               Dovoluji si zauvažovat o tom, že post přísedícího soudce není žádným lukrativním místem a není o něj sváděn žádný urputný boj, spíše naopak, jsou značné potíže tyto posice obsazovat,  dotyční, kteří se tomu věnují, to povětšinou považují za svůj přínos ku prospěch spravedlnosti a nezištnou oběť, alespoň když do této funkce nastupují. Zcela jistě tam nenastupují proto, aby dehonestovali poctivé a spravedlivé soudkyně nebo s nimi vyvolávali konflikty.

Velmi často to jsou např. pedagogové či státní a městští úředníci v důchodu, kteří s justicí obvykle předtím nepřišli do styku a mají o ní tudíž představy podle podání mainstreamových sdělovacích prostředků.

               V praxi jsem se setkal už s několika, kteří po zjištění, co se na soudech děje a zejména jak vypadá důkazní řízení a na jeho základě vynášené rozsudky, odmítli v této funkci pokračovat a raději decentně a rychle odešli, i když, pravda, ne tak dramatickým způsobem, jako tento soudce, zmíněný v článku.

               Stížnost předsedy MS v tomto případě – dle sdělení článku – hovoří o „nedostatku kolegiality“, což jistě vzbuzuje mnohačetné otázky, co za druh „kolegiality“ má autor dopisu na mysli a jestli se tím náhodou nerozumí neochota krýt trestnou činnost soudce, případně zločinné spolčení soudce a státního zastupitelství, případně dalších, třetích osob, anebo neochota krýt otevřené zneužívání pravomoci soudce při vynášení zjevně křivého rozsudku, vyfabrikovaného zcela v rozporu s důkazním řízením a jeho výsledky.

               Proto se, i s odvoláním se na Zákon 106/99 Sb. o veřejném přístupu k informacím, obracím na Vás s následujícími dotazy :

§  Jaké šetření provedl předseda MS před tím, než stížnost magistrátu podal, tedy zejména jak bylo zjištěno, že revolta přísedícího soudce (+ jeho vyjádření na adresu soudkyně – předsedkyně senátu) nebyla zcela oprávněná a mravně i zákonně jednoznačně pochopitelná a omluvitelná. 

§  Kdo tuto stížnost, směřovanou pražskému zastupitelstvu, podal a kdy ? (Rozumí se, vzhledem k nedávné – říjnové -  změně na postu předsedy MS v Praze, zda jste ji podala Vy, nebo Váš předchůdce, Libor Vávra).

§  O který senát, v němž se událost přihodila, se jedná ? Tedy zda civilní či trestní + číslo senátu (už vzhledem ke skutečnosti, že soudcem použitá charakteristika předsedkyně senátu beze zbytku sedí na minimálně třetinu soudkyň MS v Praze).

Vyrozumění a odpověď na daná témata a otázky zašlete buďto mailem na mailovou adresu, z níž dotaz přišel, anebo poštou na níže uvedenou (mou) trvalou adresu.

Podotýkám, že normálním a obecně přijatelným termínem pro odpověď je maximálně 14-ti denní lhůta a vzhledem k tomu, že všechny dotazované skutečnosti Vám musí být dávno známy, nevidím důvodu, aby odpověď nebyla zpracována obratem.

               S pozdravem

                                                                                                                      Ing. Jiří Fiala

____________________

____________________

 

Dotázat se bylo třeba i na magistrátu

 

 

 

 

 

 

 

_____________________

_____________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-10 19:53
Další, jistě nestranná a vzorně spravedlivá soudkyně :

Policie prověřuje bleskový posudek z kauzy soudkyně viněné z jízdy v opilosti


idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-10 19:54
Přispívejte na Twitter :

Politici regulují exekuce podle nálad na Twitteru. Trochu to vyčítám i nevládním organizacím, říká prezident Exekutorské komory


www.info.cz/.../exekutor-mlynarcik-rozhovor
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-10 21:22
Prostějovský mafián v akci. Berme to jako přiznání, kdo za Bečvu jedině může :

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-10 21:28
Prý "zkušený lodivod" - vzpomínáte ??

Miroslav Kalousek (TOP 09) vzkázal občanům, aby u příští prezidentské volby lépe přemýšleli. „Není to velezrada, nebojte se a neberte to vážně. Je to jenom výrok choromyslného starce v pokročilém stadiu demence,” napsal na Twitter.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-11 08:56
Radní Vyhnálek o tom přísedícím - hrdinovi všedního dne (podle Zimbarda) píše na FB:
Jednou ze zajímavých, avšak málo známých pravomocí Zastupitelstva hl. m. Prahy, je volba přísedících Městského soudu v Praze. Dnes jsme na radě výjimečně nehlasovali o volbě, ale naopak o odvolání přísedícího. Důvody pro tento krok popsal ve svém návrhu předseda soudu. Jsou skutečně pozoruhodné a neměly by uniknout vaší pozornosti. Vše bude ještě projednávat zastupitelstvo, stay tuned!

"Předseda soudu v návrhu uvedl, že se domnívá, že přísedící J. M. svým chováním své povinnosti závažným způsobem nedodržel. Odmítnutím nadále pokračovat v souzené věci měl ohrozit dle soudu důvěru v soudní rozhodování a zejména označením soudkyně za „čůzu“, naprosto rezignoval na elementární zásady slušnosti, vzájemného respektu a kolegiality a závažně narušil důstojnost funkce přísedícího."

_______________
Radnímu jsem napsal taky. Ať mi sdělí, kdy a kde bude věc projednávána, že nás to nesmírně zajímá.
Po objasnění důvodů chování přísedícího si myslím, že tady je vážný adept na státní vyznamenání - a současně i seriozní podnět k zahájení trestního stíhání "čůzy". Což by dopodrobna rozkrylo panující poměry na Městském soudě. A dost možná skončilo i stíháním předsedy soudu, který to všechno kryl - a ještě se snažil o kárné podněty vůči tomu, kdo na to neměl žaludek...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-12 08:20
Jeden lempl ve vedení přitáhne desítky dalších .... :

Je evidentní, že stížnost poslal ten čůrák Vávra.

Jestli dostanete znění celé stížnosti, tak se aspoň ukáže v tom, jak navrhuje potrestáni městského zastupitele/úředníka - přísedícího, jak ta justiční chátra drze, bezkrupulózně zasahuje do výkonu moci výkonné v rozporu s Ústavou.

Čůrák Vávra, který natáhl všechnu možnou pakáž a vyslovené kretény jako Weissová, Hejtmánek, Jurečková, Jachůrová, Lehovec, Hovorková, Výtisk, Sabol, Bičáková, a další odpad společnosti na Městský soud v Praze.

Na každou svini dojde, Vávru a ostatní výše zmíněné nevyjímaje. AK
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-11 12:24
Takovoudle blbku máme ministryní financí... Ostatně, jako celá Babišova vláda : Může to dělat naprosto kdokoliv...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-11 12:29
Ombudsman: Úřady nemohou doručovat dopisy na adresy, které si samy určí


novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-11 16:53
Tato vláda ztratila důvěru už dávno. J.K.

Vláda ztratila důvěru lidí, že epidemii zvládá - Novinky.cz
__________________

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-11 17:05
Pobírat důchod je prokletí :

Vězeňský systém hendikepovaným pomáhá minimálně. Pobírat důchod je prokletí


reflex.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-11 17:55
Stalo by se to u nás ?? Kdyby měli odebrat děti všem rodičům, co je cpou čipsy, tak by v rodině vyrůstal tak každý desátý...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-11 19:57
Starosta se omluví ? To je na vyhazov !!!

seznamzpravy.cz/.../...

Pána vyválejí na poplivaném chodníku, synka nechají opuštěnýho na ulici, není nic traumatijícího pro dítě, než když přijde o nejbližšího člověka! O.
_________________

Mě sice na chodníku nevyváleli, ale před synem mě zatkli a odvedli k autu. Že za rok a půl na to vydal soud nějaký zprošťující rozsudek, to se dozvěděl leda z novin.
Jak to asi posílilo autoritu otce - vědomí, že si s ním beztrestně může dělat, kdo chce co chce, i před dítětem, zatímco matka ze zcela nedotknutelná ???
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-12 22:22
Že Tě před léty před synkem nevyváleli na poplivaném chodníku ...

... slušnost policejních orgánů jde do hajzlu. Tohle zakleknutí tehdy ještě neznali. Tenhle osvětový prvek okoukali naši pomahači v USA, viz ten udušený Floyd! I naši čimelíci v dresu PČR chtějí být světoví! A vobecní vechtři také nechtějí stát pozadu! O.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-11 20:11
Věřme, že jeho oběť na tom pravém místě ač zatím bezejmenná nebyla zbytečná.
Přitěžující okolnost. Neměl roušku. J.K.

Padesátiletý muž se střelil do hlavy přímo před vchodem do sídla ministerstva zdravotnictví - Novinky.cz

Mrtvý muž před ministerstvem zdravotnictví v Praze: Policisté případ vyšetřují | Blesk.cz
_____________________

blesk.cz/.../...

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-11 20:13
Cheb nechali napospas :

Covid to vyřešil za všechna přiblblá vládní nařízení nejen v Chebu, ale v celém Karlovarském kraji. J.K.

Vláda nám nepomohla, nechali nás promořit, říká chebský starosta - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Hrobníci ve vládě mají napilno. J.K.

Hrobníci mají napilno. Mnozí už ale odpadli - Novinky.cz

______________________

novinky.cz/.../...

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-11 20:15
V nezákonném řízení jsou všechny úkony vadné :

ceska-justice.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-11 20:16
Podmiňovat přidělení peněz vládou práva je proti předpisům Unie, stěžují si Polsko a Maďarsko u soudu

ct24.ceskatelevize.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-12 08:14
Soudy brzdí nedostatek znalců. Kvůli novému zákonu jich už osmina skončila

idnes.cz/.../...
_____________

V oboru opatrovnictví nejsou dávno žádní...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-12 08:16
Vláda předřadila policisty, vakcínu dostanou dřív. Nepočítalo se, že budou tolik v kontaktu s lidmi, říká prezidium

denikn.cz/.../...
________________

Tohle mě pobavilo : Presidium chce říci : Normálně sedí na služebnách a nedělají nic, nebo někde spí v autě - a tak kontakt s lidmi je překvapil...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-12 08:16
Česko si umíchalo otrávený covidový koktejl

ekonom.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-12 08:18
Hasiči, strážníci a policisté se už mohou hlásit na očkování. Hamáček jim vyjednal přednost

blesk.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-12 22:24
alkoholik Milan Rokytka by chtěl být v Radě ČT

info.cz/.../...

volba prezidenta

www.youtube.com/watch?v=XVVVEes7f0Q

Chtěli mě otrávit sofistikovaným jedem, tvrdí muž, který v opilosti zkolaboval v Zemanově štábu

lidovky.cz/.../...

Milan Rokytka, Institut Aleny Vitáskové, z. s.

info.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-12 22:26
Takto se vozi novodobi StBaci, kteri uz vydavaji knihy o konci demokracie v CR!
Z.

Václava Klause do Krkonoš vezli přímo policisté - Novinky.cz

Kniha 30 let cesty ke svobodě. Ale i zpět - Václav Klaus | Dobré Knihy.cz (dobre-knihy.cz)
__________________

novinky.cz/.../...

www.dobre-knihy.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-12 22:27
Čau Jiří.
Tak mi to nedalo a poslechl jsem si zdravici paní domovnice ke 14. trestnímu kongresu OSN v japonském Kjótu (necelých 8 minut). Až jsem měl strach, že bude Japoncům dávat českou justici, prokuraturu i policii za vzor. Ze zdravice není moc jasné zda mluví jako ministryně spravedlnosti, nebo ještě jako bolševická prokurátorka. Zřejmě v tom nemá jasno ani ona sama. Ta ženská je zoufalost. St.

www.youtube.com/watch?v=J6vNeCspEXo
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-12 22:28
Není to to hnutí, co chtělo přednostně bojovat proti korupci ???

Centrála proti organizovanému zločinu zahájila trestní stíhání kvůli smlouvám z éry hejtmanky Jermanové

ct24.ceskatelevize.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-12 22:28
Taxík za státní prachy :

Klause do Krkonoš vezli přímo policisté :

novinky.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-12 23:23
vždy pravdomluvní policajti si stěžují na lhaní :

„Konání těchto osob bezohledné a neomluvitelné. Překvapilo nás to, co všechno někteří lidé vymýšlí, aby mohli obejít různá opatření. Je to nezodpovědné chování,“ dodala policejní mluvčí.

idnes.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-13 18:24
Estébák nejen že prohrál s Covidem, ale nedokázal ani seřídit správně čas. Blbeček, grázlík, zbabělec - a lidské hovado :

www.extra.cz/.../
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-13 18:32
Sám nevím, jak bych se zachoval, říká policejní instruktor k zásahu proti muži bez roušky

irozhlas.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-03-14 20:26
Nahlédněte někdy na transparentní účet ANO. Budete se možná dost divit...

kb.cz/.../...

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.