Novela Exekučního řádu

na pořadu dne ve Sněmovně - a naše připomínky k ní : 

 

 Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

                                                                                                                   

                                                  NÁKLADY EXEKUCE JEDNOTNĚ 10%

                                 ZAVEDENÍ PROMLČECÍCH LHŮT NA VŠECHNY TYPY EXEKUCÍ            

               POHLEDÁVKY STÁTNÍCH ORGÁNŮ přes soukromé exekutory vymáhat nelze

 

Vážení poslanci dolní Sněmovny,

               V tomto týdnu máte projednávat novelu exekučního řádu.

Jedná se o ZCELA zásadní dokument se širokým dopadem na celou populaci a následně pak i kvalitu života v České republice. Máme za to, že ta je v současnosti právě tímto zákonem srážena pod úroveň rozvíjejících se zemí, kdy stávající exekuční řád umožňuje legální lichvu i dlouhodobé pronásledování občanů i pro zcela bagatelní, často uměle vytvořené dluhy.

               Člověk s uměle vytvořenými dluhy se stává trvalou obětí exekutorských vyděračů, jejichž činnost nekončí dokonce ani jeho smrtí (srovnej : Promlčecí lhůta i u těch nejzávažnějších trestných činů je 20 let, promlčení bagatelní pohledávky vymáhané exekutory oproti tomu nenastává nikdy a přenáší se na dědice. Podle současně platného exekučního řádu by se vymáhaly i dluhy 100 a více let staré, o kterých už nikdo ani nedohledá, kde, kdy a jak vznikly a kdo vlastně dluží a proč).

                Současný Exekuční řád v ČR je raritou, nemající srovnání a obdoby v žádné civilizované zemi.

Naše sdružení, které má prostřednictvím svých členů s exekucemi velmi bohaté zkušenosti (a podivujeme se nad skutečností, proč nebylo k připomínkování tohoto návrhu přizváno či nebylo vyžádáno jeho stanovisko), dlouhodobě razí základní civilizační změny Exekučního řádu tak, aby bylo možno jej považovat za zákon evropsky civilizované země.

               Především je nezbytné znovu zavést zásadu teritoriality, kdy státní správa – a k té nutno přiřadit i exekutory – nutně musí být dostupná v každém okrese, tak, jako soudy.

               Pokud z jakéhokoliv důvodu dojde ke změně místně příslušného exekutora, náklady spojené s cestovným VŠECH zúčastněných STRAN  nese vždy strana, na niž napadá iniciativa ke změně místně příslušného exekutora.

               Exekuce, vedené místně nepříslušnými exekutory, okamžikem přijetí této novely končí, je na oprávněném, zda bude iniciovat znovuvznik nové exekuce u exekutora místně příslušného, pokud nebude tato již promlčena.

               Zavádí se jednotná promlčecí lhůta na exekuční titul v trvání 10-ti let, kterou běh exekuce nestaví. Nejpozději po 10ti letech od vydání exekučního titulu tedy každá exekuce automaticky končí, co nebylo vymoženo, se promlčuje. Platí i retroaktivně.

               Zavádí se jednotná promlčecí lhůta na vymahatelnost již zahájené exekuce, a to v trvání 5-ti let od okamžiku jejího zahájení. Po pěti letech od zahájení exekuce tato končí, co nebylo vymoženo, se promlčuje. Toto opatření se vztahuje i na všechny exekuce dnes již vedené.

Zavádí se jednotná sazba odměn pro exekutory ze všech typů exekucí, a to 10% z vymáhané částky, tak, jak je přiměřená míra zisku i ve všech ostatních odvětvích. Pokud tato částka nepokryje ani náklady exekuce, je na oprávněném, aby exekutorovi tento rozdíl doplatil, bude-li o to požádán.

Touto sazbou se samozřejmě řeší všechny bagatelní a šikanozní exekuce, kdy pro dvě stovky údajně dlužné z čehokoliv jsou vytvářeny stonásobky k vymáhání, a to v důsledku kalkulů exekutorů a jejich naprosto bezuzdného a nikým nekorigovaného kořistnického přístupu.

Podotýkáme, že např. i Nejvyšší soud má stanovenu minimální částku pro přijatelnost dovolání, a to 50.000,- Kč, a to proto, aby nebyl zatěžován bagatelními spory o tisícikoruny. Bagatelními spory tedy jsou i všechny exekuce, kde původní jistina nepřesahuje 50 tisíc korun – a povinný je tak připraven i o možnost podání dovolání, a tím i Ústavní stížnosti.

               Za zvláště odpornou považujeme současnou praxi Ministerstva spravedlnosti, které se mstí těm, kdož si dovolili zažalovat stát u soudu, tím, že jim následně napočítá údajné náklady za jednotlivé úkony (byť je již předem placeno ze státního rozpočtu, a tedy z daní občanů) – a pokud je dotyčný odmítne zaplatit, věc předá vybraným soukromým exekutorům, kteří z řádu stokorun nadělají obratem povinnému dluhy v řádu desítek tisíc. A začnou mu zabavovat a rozprodávat veškerý majetek.

               Je proto nejvýše nezbytné novelizovat Exekuční řád doplněním jeho § 40 ustanovením o tom, že exekučním titulem vykonatelným v exekučním řízení NENÍ soudní rozhodnutí o zaplacení náhrady nákladů řízení státu, vydaná v odškodňovacích řízeních podle zákona č. 82/1998Sb., protože není dodržena zásada přiměřenosti použitého práva, které stát musí dodržovat při veškeré své činnosti, ať v případě soukromoprávních vztahů nebo v případě veřejnoprávních vztahů.

Tato změna se vztahuje na všechna exekuční řízení, ať už nově zahájená, probíhající nebo již skončená, proběhnuvší podle tohoto titulu.  V případě skončených exekučních řízení, uskutečněných podle tohoto titulu, je příslušný orgán státu – a tedy i soudní exekutor – povinen vrátit vymožené plnění, včetně nákladů exekuce povinnému, a to i bez návrhu.

               Nemovitost, sloužící jako obydlí povinného, nelze exekučně postihnout, je-li jediným toho druhu, jež povinný vlastní.

(Ani stát nemůže mít zájem na vytváření armády bezdomovců, kteří přišli o střechu nad hlavou často pro bagatelní spory či pohledávky – a nyní je na státu, aby jim zajišťoval sociální bydlení a všechno ostatní).

               Domníváme se, že zavedení těchto zásadních změn do Exekučního řádu by vedlo ke zlidštění a zefektivnění procesu exekucí, kdy by byly vymáhány jen skutečně závažné částky, a to tak, že by povinný vždy měl kde bydlet, bydlel-li před zahájením exekuce. Současně by odpadly všechny náklady exekucí neefektivních, vedených často jen papírově celé roky bez sebemenšího efektu.

 

                                                                                                                                     Za           o.s. K 213

                                                                                                                                     Ing. Jiří Fiala, předseda 

 

__________________________

__________________________

 

 

 

 

___________________________

___________________________

Comments  

0 # Ing. Jiří Fiala 2021-04-09 20:29
Že jim to ale trvalo !

Normální lidi vědí hned, že estébákovi se nedá věřit ani nos mezi očima...

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-04-10 14:39
Ti mají starosti... Pak - kdo má řídit stát, že ?

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-04-10 14:42
Zfalšování údajů o estébáku Burešovi si historik nedovede představit ...

seznamzpravy.cz/.../...

______________
Už když Bureš nastoupil, napsal jsem mu, že se soudí o nepravost spolupráce s StB úplně zbytečně - protože to má napsaný přímo na čele.
Dopálil se tak, že mi napsal dvoustránkový dopis, který jsem založil a dodnes nečet´.
Dnes bych řekl, že nejen na čele, ale každým coulem, kam se jen hne.
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-04-10 20:38
Hola hola,
škola volá,
Bohužel máme nového ministra zdravotnictví.
Jak jinak?
Opět vola.
J.K.

Otočka o 180°. Od pondělí žádné sportování dětí a amatérů, žádá ministr - Sport.cz

________________

sport.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-04-10 20:39
Přehlídka vůdců žvanilů ČSSD (Českoslovensých státních drah). J.K.

Jak neudělat z důchodců nuzáky? Maláčová ukáže plán - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

____________________

seznamzpravy.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-04-10 20:40
Příběh opravdového psychopata. J.K.


Babiš StB – Seznam.cz
___________________

stars24.cz/.../...
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-04-11 14:55
Vyznamenání Kellnerovi - utrpěl pád ve vrtulníku :

www.forum24.cz/.../

__________________

Perlička na konec: geneticky upravené divoké prase z lánské obory chce vyznamenat mafiána Kellnera Řádem bílého lva in memoriam; jistě to byl od Kellnera nenahraditelný přínos státu a české společnosti včetně jeho nepopiratelného hrdinství zřítit se ve vrtulníku (viz již předchozí návrh Zemana na vyznamenání jakési armádní důstojnice, která při pozorovatelské misi utrpěla exitus na Sinaji při pádu vrtulníku - dle Zemana utrpěla hrdinství, co utrpěl Zeman již netřeba dodávat).

Snad jen omluvu všem divokým prasatům původního živočišného druhu.

AK
0 # Ing. Jiří Fiala 2021-04-11 14:57
Tak proto hyeny musely natáčet strop... :

novinky.cz/.../...
___________
Nafackovat všem idiotům, kteří mu svým hlasem pomohli ke druhému zvolení.

Bez přihlášení nemůžete vkládat příspěvky.